“Heffing op internet? Dacht het niet…”

Door Niels Huijbregts, 29 January 2007

Nu.nl berichtte afgelopen vrijdag over PvdA-kamerlid Martijn van Dam. Hij zou voorstander zijn van heffingen op internettoegang als compensatie aan de entertainmentindustire.

Dat is onzin, blijkt uit de weblog van Van Dam zelf: “Volgens nu.nl denk ik na over een heffing op internetverkeer. Daar weet ik echter zelf niks van. En wie het interview goed leest, ziet ook dat ik dat helemaal niet heb gezegd…”

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. DWizzy 29 January, 2007 12:37:18

  Gelukkig maar. De kopieerheffing op hardeschijven is al even belachelijk… waarom zit er nog geen heffing op papier, of muziek instrumenten?

 2. John Piek 30 January, 2007 14:03:09

  Het is bizar met die heffingen: aan de ene kant betaal ik wel, op bijvoorbeeld lege dragers, maar het is me aan de andere kant als auteursrechthebbende in al die jaren nog nooit gelukt om aanspraak te maken op enig geld dat via kopieerheffingen op dragers of fotokopie├źn binnenkomt, te krijgen.

  Doorgaans is het zo dat wanneer het je als rechthebbende niet lukt om binnen 5 jaar je aanspraken uitgekeerd te krijgen, het geld naar de innende stichting gaat. Het geld gaat dan ook vermoedelijk op aan mooie gebouwen en het instandhouden van de organisaties die deze gelden ontvangen.

 3. Frans Samshuijzen 10 February, 2007 02:25:16

  Ik had jaren geleden al de pest in, dat er een heffing van 10 cent kwam op elke lege cassette, terwijl ik daar m’n eigen werk opzette, en ik geen lid was van B/S.
  2 John Piek
  Bedoel je met ‘auteursrechthebbende’ dat je ook geregistreerd lid bent van die organisatie (Buma/Stemra)?
  Het is niet zo verwonderlijk, dat er aan veel auteurs niets wordt uitgekeerd, want die organisaties weigeren alles bij te houden om zodoende de gelden op de juiste manier te verdelen. Vandaar dat ze over zijn gegaan op dit systeem van ‘belasting’ heffen op alles.
  Alle kantines, buurtcentra, cafe’s, de lege cassettes, de lege Cd’s, en nu dan ook nog harde schijven en internet.
  Er was ook al sprake van, dat er een heffing zou komen voor elke mp3 op een webpagina.

  Een onderbelicht aspect in deze kwestie is : de onrechtmatige heffingen.
  Je loopt als rechthebbende dus al het risico, dat je niets krijgt uitgekeerd, laat staan iemand, die dat niet is, omdat ie geen lid is van zo’n stichting. Die werk in eigen beheer publiceert. Of een band die onafhankelijk is van een platenmaatschappij.
  Het is uitgesloten dat die categorie ooit iets zou krijgen van de heffingen, die wel over hun werk wordt geind, want ze staan dus niet in de leden-administratie.
  Want als een beginnend bandje een avond speelt in het buurtcentrum, dan moet de zaal-exploitant wel voor die avond een heffing betalen, want het is muziek in een openbare ruimte. En bij een beetje flinke zaal kan dat oplopen tot honderden euri.
  En B/S weigert categorisch na te kijken of dat bandje in hun database voorkomt, maar steekt het geld gewoon in z’n zak, terwijl ze daar geen recht op hebben. Die organisatie is alleen gerechtigd om voor de belangen van haar leden op te komen, via de incasso van heffingen en die vervolgens weer te verdelen onder de aangeslotenen.
  En ik heb het vermoeden, dat dit per jaar gaat om minstens vele tonnen, die onrechtmatig worden geind.
  Ik heb deze kwesties een jaar vrij diep onderzocht, ook op juridisch niveau, en ik weet zeker, dat als die zaal-expoitant zou weigeren om over die avond die heffing te betalen, dan hebben die organisaties wettelijk gezien geen poot om op te staan.
  Het resultaat van dat onderzoek is te vinden in het Open Xound Project - www.openxound.org