Softwareleverancier stemcomputers blijkt afperser

Door Niels Huijbregts, 01 March 2007

Een opmerkelijk relaas op de website van Wijvertrouwenstemcomputersniet schetst een onrustbarend beeld van Jan Groenendaal, directeur van het bedrijf dat 90% van de Nederlandse stemcomputers van software voorziet.

In diverse berichten aan de minister en de Kiesraad probeert Groenendaal te verhinderen dat er een commissie komt om de betrouwbaarheid van stemcomputers te onderzoeken, en vooral dat Rop Gonggrijp, oprichter van Wijvertrouwenstemcomputersniet, in die commissie plaats zou nemen. Groenendaal schroomt daarbij niet, de minister en de Kiesraad onder druk te zetten. “Immers zijn (Gonggrijp’s) activiteiten zijn maatschappij-ontwrichtend en als zodanig vergelijkbaar met terrorisme. Preventieve hechtenis en een gerechtelijk vooronderzoek was volledig op zijn plaats geweest.” “Ik heb mijn medewerkers opgedragen geen enkele activiteit meer te ontplooien, alvorens we een antwoord hebben waarmee we kunnen leven”. Hij heeft wel een oplossing bedacht voor zijn probleem: “Het departement neemt tegen reĆ«le vergoeding de aandelen van ons bedrijf over, […] wij leveren dan voor de eerstkomende verkiezing (PS 2007) nog medewerking”.

Het lijkt op het volgende neer te komen: Groenendaal wil geen onderzoek naar zijn product en dwingt de overheid daarom min of meer, zijn bedrijf te kopen. Als hij zijn zin niet krijgt weigert hij medewerking aan de Provinciale Staten-verkiezingen, wetende dat die weigering de overheid voor grote problemen zou zetten; de verkiezingen zouden dan waarschijnlijk niet door kunnen gaan.

Was het de bedoeling van Wijvertrouwenstemcomputersniet, aan te tonen dat de computers en software mogelijk onbetrouwbaar waren, nu lijkt ook de man achter die software in hoge mate onbetrouwbaar.

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. Doede van der Linden 1 March, 2007 11:42:23

  Dat de heer Groenendaal onbetrouwbaar is, is al behoorlijk vervelend, maar de minister reageert ook slap. Het standpunt van de overheid zou moeten zijn: Prima, dan donder je toch op, we stemmen wel een paar keer met het potlood, voor jou tien anderen! Bedrijven als dat van Groenendaal zijn er veel te veel, allemaal op straat zetten!

 2. Marco Rinkel 9 March, 2007 01:20:31

  1) het is idd gebleken dat stemmen met het rode potlood te organiseren valt op korte termijn, al zijn daar natuurlijk extra kosten en last aan verbonden;

  2) de AIVD heeft de betrouwbaarheid van de stemcomputers onder de loupe genomen. Zouden ze de betrouwbaarheid van de firma van onderhavige leverancier dan niet onder de loupe hebben genomen?;

  3) dat het CDA met brekebeen Balkenende toch maar weer steeds hoge ogen gooit verbaast mij uitermate;

  4) de overheid die enthousiast van de ene illusie in de andere overstapt zou ook eens onder de loupe moeten worden genomen.