Stemwijzer zet privacyverklaring online

Door Niels Huijbregts, 08 March 2007

Na ophef over de privacy van gebruikers van de Stemwijzer is op de site een privacyverklaring gepubliceerd:

Zoals bij alle websites komen IP-adressen van bezoekers in onze logfiles terecht. Informatie over IP-adressen en gegeven antwoorden wordt nooit overgedragen aan derden. Gegevens over de antwoorden op de stellingen worden uitsluitend gebruikt voor het bijhouden van onze anonieme webstatistieken: op de website zijn de aantallen en percentages te zien van de antwoorden op stellingen en van de stellingen waaraan extra gewicht is toegekend. Ook het totaal aantal bezoekers wordt gepubliceerd. Voor wetenschappelijk onderzoek zullen gegevens worden overgedragen aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Daarbij worden uiteraard geen IP-adressen overgedragen.

Dat beantwoordt helaas nog niet de vraag of de gegevens wel centraal worden opgeslagen. Als dat gebeurt zijn politieke voorkeuren nog steeds aan IP-adressen en dus wellicht aan computergebruikers te koppelen. De Stemwijzer kan in dat geval wel verklaren dat gegevens niet zullen worden overgedragen, maar zolang ze bestaan zouden ze gevorderd kunnen worden en blijft het risico dus bestaan dat iemand - laten we zeggen een terrorismebestrijder - de gegevens gebruikt om conclusies te trekken.

De stemwijzer zou er daarom goed aan doen, in de verklaring op te nemen dat IP-adressen van bezoekers en de uitkomsten van de stemadviezen niet samen worden opgeslagen.

Reacties

Commentaar is gesloten