OPTA zoekt werkgelegenheid

Door Simon Hania, 19 April 2007

OPTA heeft op 17 april een rapport laten verschijnen over internetveiligheid. Dit naar aanleiding van een artikel in de Telecomwet die aanbieders een zorgplicht geeft voor de veilgheid van hun diensten. Daarbij wordt hen opgelegd “passende maatregelen” te nemen. Inhoudelijk is er met het rapport niet zoveel mis, vind ik. Da’s niet vreemd, ik heb er inhoudelijk aan bijgedragen.
OPTA heeft er ook een publieke brief aan alle ISP’s bij gedaan. Daarin wordt andere aanbieders gevraagd wat zij er van vinden. “Consultatie van de markt” heet dat. Keurig. Maar OPTA gaat verder: op basis van het rapport stelt zij voor om een aantal basismaatregelen verplicht te gaan stellen en daar toezicht op te gaan houden.

En daar nu gaan ze wat mij betreft te ver.

In de eerste plaats omdat OPTA de regels alleen van toepassing kan laten zijn op aanbieders van telecommunicatiediensten in Nederland. Want verder strekken de bevoegdheden van OPTA niet. En inhoudelijk is dat niet heel effectief. De bron van de meeste onveiligheid op internet zit namelijk helemaal niet bij de ISP. Die zit in het buitenland, bij buitenlandse serviceproviders, bij buitenlandse softwareleveranciers en bij buitenlandse gebruikers. Maar ook bij de Nederlandse overheid zelf die bijvoorbeeld burgers vertelt dat ze hun DigID prima kunnen delen. Of bij webwinkels die hun technische veiligheid niet op orde hebben en klantgegevens laten weglekken. Je zet dus Nederlandse bedrijven op een achterstand ten op zichte van aanbieders, die vanuit het buitenland Nederlandse klanten bedienen, met maatregelen die eigenlijk alleen effectief zijn als die anderen er juist wel bij betrekt.

Maar waarom ik vooral tegen deze regelzucht ben, is omdat de maatregelen zodanig standaard zijn, dat ze allang door elke welopererende ISP in Nederland genomen zijn. En met de huidige consolidatiegolf in de markt zijn er alleen nog maar weloperende ISPs. We gaan dus nu een reguleringcircus optuigen voor iets dat er al is. Da’s nodeloos ambtenaren aan het werk zetten. Dat lijkt me met de huidige kabinetsdoelstellingen op het gebied van terugdringen van de omvang van het ambtenarencorps niet gewenst.

En er nog eens over nadenkend: het zou wel eens kunnen zijn dat overheden met regelgevingsdrift de grootste bedreiging vormen voor de stabiliteit en veiligheid van internet. Dat vervangt de dynamiek van zelforganisatie door statisch regelgevingsbeton. Laat het alstublieft aan de vakman over. Die gaan ver.

Een bijdrage van Simon Hania

Simon Hania is technisch directeur bij XS4ALL

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. Freek Peters 20 April, 2007 17:41:17

  Uit het hart gegrepen. En helaas is het niet alleen de NL overheid die regulerend op wil treden op het Internet. De USA overheid gaat nog verder als ze de kans krijgt met haar streven naar grip op Internet namen etc.

 2. Julius Thyssen 21 April, 2007 12:50:54

  “als die anderen er juist wel bij betrekt” mist een “je”.
  Verder niets dan hulde.

 3. Nero Imhard 21 April, 2007 16:06:55

  Alle lof voor dit stuk. Helemaal mee eens. Maar 1 ding viel me op: je noemt wel buitenlandse gebruikers als bron van onveiligheid. Zijn de binnenlandse zoveel beter dan? Volgens mij doet nationaliteit of geografische locatie er helemal niet toe.

 4. Wat Doen wij met NL 30 April, 2007 21:34:36

  OPTA zoekt werkgelegenheid…

  Toezichthouder OPTA gaat te ver door internetproviders verplicht basismaatregelen voor de veiligheid op te leggen. Het is inhoudelijk niet heel effectief en getuigt van regelzucht. Dat vindt Simon Hania, technisch directeur van Xs4all. De OPTA s…

 5. sebedeus 1 July, 2007 09:34:36

  prijs verlaging van telecom vind ik een veel nuttiger doel ;-)