Yahoo medeplichtig aan marteling?

Door Niels Huijbregts, 19 April 2007

De Chinese dissident Wang Xiaoning heeft Yahoo voor het Amerikaanse Federale gerecht gedaagd wegens medeplichtigheid aan marteling. Dat meldt CNet.

Wang zit in de gevangenis wegens het uiten van kritiek op de regering via internet. Hij schreef anoniem stukken op Yahoo Groups waarin hij opriep tot democratisering van het politieke bestel van China. Chinese opsporingsdiensten vroegen Yahoo, te helpen bij de opsporing van de anonieme schrijver. Wang werd opgepakt en ernstig mishandeld, waarna hij werd veroordeeld tot 10 jaar cel.

Wang stelt dat Yahoo medeplichtig is omdat het bedrijf op verzoek van de Chinese regering heeft meegewerkt aan zijn opsporing en die van andere kritische Chinezen. Hij hoopt Yahoo te bewegen, niet meer samen te werken met de ondemocratische Chinese overheid.

Reacties

Commentaar is gesloten

  1. links for 2007-04-19 « mark blogt 20 April, 2007 01:37:45

    […] Yahoo medeplichtig aan marteling? (XS4ALL Opinieweblog) 19 april 2007 - De Chinese dissident Wang Xiaoning heeft Yahoo voor het Amerikaanse Federale gerecht gedaagd wegens medeplichtigheid aan marteling. (tags: blogger dissident internet China persvrijheid Yahoo rechtszaken mensenrechten marteling) […]