Piraterijrichtlijn door EU-parlement

Door Niels Huijbregts, 26 April 2007

De Europese richtlijn die kopiëren strafbaar stelt, is gisteren goedgekeurd door het Europees Parlement. De richtlijn met codenaam IPRED2 stelt inbreuk op intellectuele eigendommen strafbaar en is fel bekritiseerd, voornamelijk omdat de richtlijn te vaag is.

De richtlijn gaat over kopiëren op commerciële schaal, maar wat dat precies inhoudt wordt onvoldoende duidelijk beschreven. Dat zal door de lidstaten moeten worden geprecisieerd wanneer de richtlijn in nationale wetten wordt omgezet. Zoals bleek bij de de bewaarplicht kan dat ertoe leiden dat de uiteindelijke wetten veel strenger worden dan aanvankelijk de bedoeling was.

Door de vaagheid van de richtlijn is onduidelijk of kopiëren voor eigen gebruik, dat in Nederland is toegestaan, ook onder de nieuwe regeling zal vallen.

Nu de richtlijn is goedgekeurd door het EU-parlement, wordt hij doorgestuurd naar de Europese Raad. Wanneer die ook instemt, moet de richtlijn in de lidstaten worden omgezet in nationale wetten.

Reacties

Commentaar is gesloten

  1. S. Postma 27 April, 2007 12:58:30

    1 van de vele nieuwe wetjes en regels die nog zullen volgen.