Douane in Second Life?

Door Niels Huijbregts, 10 May 2007

Bewoners en bezoekers van Second Life moeten in de toekomst hun First Life - echte - paspoort gaan laten zien om mee te mogen doen. Linden Labs, de makers van de virtuele wereld Second Life, schreef dat vorige week op de corporate weblog.

We will shortly begin beta testing an age and identity verification system, which will allow Residents to provide a one-time proof of identity (such as a driver’s license, passport or ID card) and have that identity verified in a matter of moments.

De reden voor het plan is dat Second Life vrij veel ‘adult content’ bevat. De wereld was altijd al alleen toegankelijk voor 18 jaar en ouder, maar er werd niet gecontroleerd hoe oud bezoekers daadwerkelijk waren. Daar moet verandering in komen, vindt het bedrijf. In de toekomst moet je dus je paspoort laten zien om toegang te krijgen tot Second Life. Tenminste, tot de delen van Second Life waar seks en andere volwassen zaken plaatsvinden. Linden Labs schrijft dat plekken in SL die niet geschikt zijn voor kinderen, zichzelf moeten melden. Toegang tot die plekken is dan alleen nog mogelijk voor bezoekers die hun leeftijd hebben aangetoond.

Wie anoniem wil blijven hoeft geen paspoort te laten zien, maar krijgt ook geen toegang meer tot de volwassen plekken in SL. Overigens blijf je ook anoniem als je je paspoort wel laat zien, beweert het bedrijf. Gegevens worden alleen gebruikt om de leeftijd van een bezoeker te verifiëren, er worden geen persoonsgegevens opgeslagen.

Linden Labs is niet het eerste bedrijf op internet dat probeert de leeftijd van bezoekers te verifiëren. In de porno-industrie gebeurt dat al jaren, meestal doordat bezoekers een creditcard moeten opgeven. Dat systeem is vrij eenvoudig te omzeilen door een valse of geleende creditcard te gebruiken. Hoe Linden Labs valse identiteitsgegevens gaat uitsluiten, wordt niet gemeld.

Een bijdrage van Niels Huijbregts

Niels werkt op de afdeling Public Affairs van XS4ALL als woordvoerder.