Kort geding tegen Wijvertrouwenstemcomputersniet

Door Niels Huijbregts, 15 May 2007

Diverse media berichten over het kort geding dat stemcomputermaker Groenendaal aangespand heeft tegen de Stichting Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet.

Het ‘Bureau voor verkiezingsuitslagen J.W. Groenendaal’ maakt de software waarop 90% van de in Nederland gebruikte stemcomputers draait. Wijvertrouwenstemcomputersniet heeft die software op haar site gezet omdat het voor de transparantie van de democratie belangrijk is, dat iedereen kan nagaan hoe de stemmen geteld worden en hoe dus de verkiezingsuitslag tot stand komt. Groenendaal vindt dat een inbreuk op het auteursrecht, het bedrijf wil de software geheim houden. De zaak komt op 22 mei voor de rechter.

Wanneer in het kort geding wordt bepaald dat Groenendaal gelijk heeft, betekent dat dat niet te controleren is of verkiezingen juist verlopen. Theoretisch zou het dan mogelijk zijn, de verkiezingsuitslag te manipuleren zonder dat iemand er achter komt. De software zou dan van de site van de Stichting moeten worden verwijderd. Wie zelf wil zien hoe de software werkt, kan deze nu nog downloaden.

Reacties

Commentaar is gesloten