Japanse rechter verbiedt muziekopslag op externe server

Door Niels Huijbregts, 30 May 2007

Een Japanse rechtbank heeft bepaald dat muziek niet op een externe server mag worden opgelagen. De Japanse auteursrechtenorganisatie JASRAC spande een zaak aan tegen Image City, een bedrijf dat Japanse internetters de mogelijkheid biedt muziek te uploaden naar een server en die later op hun mobiele telefoon te beluisteren.

De dienst is alleen voor persoonlijk gebruik en ge-uploade muziek is alleen toegankelijk voor degene die de bestanden op de server heeft gezet, dus er is geen sprake van verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal, vond Image City. Gebruikers uploaden muziek vanaf een eigen cd, en beluisteren die later op hun eiegen telefoon. De rechter dacht daar anders over: het uploaden van muziek naar de server van Image City is hetzelfde als het beschikbaar stellen van die muziek aan Image City. En dat mag niet.

De uitspraak betekent dat ook diensten als .Mac, Yahoo Briefcase en Xdrive in Japan niet meer voor muziek gebruikt mogen worden.

Meer over de zaak in deze Google-vertaling van een artikel op MSN.jp

Reacties

Commentaar is gesloten