Aftapschandaal in Amerika

Door Niels Huijbregts, 13 June 2007

De Electronic Frontier Foundation (EFF), een organisatie die zich inzet voor burgerrechten in het digitale tijdperk, heeft vandaag documenten openbaar gemaakt die laten zien hoe de National Security Agency (NSA) bij internetprovider AT&T het e-mailverkeer van miljoenen mensen heeft afgetapt.

De NSA beschikte over een eigen kamertje in het gebouw van AT&T waar direct galsvezellijnen konden worden afgetapt. Nationaal en internationaal e-mailverkeer werd door woordherkenningssystemen geleid en door menselijke agenten gelezen en beoordeeld, op zoek naar bewijs voor mogelijke terroristische aanslagen.

De EFF heeft in januari 2006 een rechtszaak aangespannen tegen AT&T vanwege de het meewerken aan onrechtmatig bespioneren van miljoenen Amerikaanse burgers. Dat gebeurde nadat een aantal insiders informatie aan EFF hadden doorgespeeld. Een aantal documenten die als bewijs in de zaak dienen, is nu onverkort openbaar gemaakt. De Amerikaanse regering probeert de rechtszaak stop te zetten omdat die een gevaar voor de veiligheid zou zijn.

Reacties

Commentaar is gesloten

  1. Jeroen van den Bos 15 June, 2007 14:09:18

    …De Amerikaanse regering probeert de rechtszaak stop te zetten omdat die een gevaar voor de veiligheid zou zijn…

    Deze regering kan ook niets anders dan het over deze boeg gooien. Vanuit hun oogpunt is terrorisme tenslotte een staatsveiligheids gerelateerde aangelegenheid. Maar, zoals vaak blijkt uit het verleden, overschrijden veligheidsdiensten overal ter wereld overschrijden nogal eens de grens van het toelaatbare. Het is daarom zeer prijzingswaardig dat de EFF zeer actief in de weer is om de digitale rechten van de amerikaanse burger te beschermen.

    op deze manier wordt de privacy van de gewone bruger natuurlijk met voeten getreden en het is niet daarom goed