Strijd tegen Iraanse censuur

Door Niels Huijbregts, 25 July 2007

De Iraanse overheid blokkeert 10 miljoen websites omdat ze niet geschikt zouden zijn voor de Iraanse bevolking. Onder de geblokkeerde sites bevinden zich pornosites en politieke kritieken, maar vooral ook veel weblogs. Naar schatting 50% van de weblogs in de Perzische (Iraanse) taal, wordt door filters onzichtbaar gemaakt.

Radio Liberty bericht over Iran Proxy, een ondergrondse groepering in Iran die de bevolking helpt de internetfilters te omzeilen met proxies en handleidingen.

Dat daar behoefte aan is moge duidelijk zijn: met 700.000 actieve schrijvers is de Persische taal de vierde meest geblogde taal op internet.

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. Saskia Janse 7 February, 2009 11:07:40

  Ik ben net terug uit Teheran en ontdekte daar dat de XS4all site is geblokkeerd, waarschijnlijk door de S en de X

  Met Outlook lukte het wel om mijn post op te halen, dus gelukkig had ik mijn laptop bij me

 2. Daantje 15 March, 2009 16:29:59

  Van de ene kant is dat natuurlijk zeer bezwarend, Maar laten we vooral de situatie in nederland streng in de gaten houden. Want ons huidig kabinet heeft ook filter plannen..

 3. DW poot 28 August, 2009 10:28:04

  Ik ben net terug van 14 uur geblokkeerd geweest te zijn door XS4ALL wegens het draaien van een TOR-server.

  Aan de ene kant kan XS4ALL voor de buhne dus mooie stukjes schrijven over hoe erg het is in Iran; aan de andere kant blokkeert ze actief pogingen van haar eigen gebruikers om het internet daar weer wat toegangkelijker te maken.

 4. Niels Huijbregts 28 August, 2009 13:11:07

  @ DW poot: U bent niet geblokkeerd wegens het draaien van een TOR-server, maar vanwege het feit dat de TOR-server misbruikt is. TOR kan voor mooie dingen gebruikt worden, maar onbekenden kunnen het ook gebruiken om via uw verbinding spam te versturen of op andere manieren overlast te veroorzaken. En dat is niet de bedoeling.

  Zorg ervoor dat uw TOR server niet misbruikt kan worden, dan is er niks aan de hand.

 5. Arjan 20 September, 2009 10:07:21

  @DW poot, had je iets aan de standaard exit ports veranderd? (Daarin wordt de SMTP port 25 standaard geblokkeerd, om spam tegen te gaan.)

  Zo nee, @Niels, wat zou er volgens XS4ALL dan nog extra geblokkeerd moeten worden? En laten jullie dat misschien ook aan de makers van Tor weten, zodat die het kunnen toevoegen?