Filesharing onbeduidend vergrijp in Duitsland

Door Niels Huijbregts, 09 August 2007

Een Duitse rechter heeft gezegd dat het uitwisselen van bestanden via online ruilbeurzen (peer-to-peer netwerken) moet worden gezien als Bagatellkriminalit├Ąt. Dat betekent zoiets als onbenullige misdaad. Daardoor weigeren Duitse internetproviders nu NAW-gegevens bekend te maken aan de piratenjagers van de entertainment-industrie. Dat schrijft Heise Online.

De Europese meningen verschillen sterk over hoe streng moet worden opgetreden tegen het wederrechtelijk delen van muziek en films via internet. In Belgi├ź vond de rechter het delen van mp3’s en films onlangs zo ernstig dat hij Tiscali verplichtte een peer-to-peer verkeer te gaan filteren zodat er geen auteursrechtelijk beschermd materiaal kan worden gedeeld.

In Spanje ontstond opwinding toen een advocaat van het Europese Hof van Justitie een uitspraak deed over het ter beschikking stellen van NAW-gegevens in een Spaanse rechtszaak en stelde dat de persoonsgegevens niet verstrekt hoefden worden.

In Nederland lijkt de rechter steeds meer partij te kiezen voor de piratenjagers. Misschien zal in de toekomst een Europees debat tot een eenduidig beleid kunnen leiden. Liefst naar Duits / Spaans voorbeeld.

Reacties

Commentaar is gesloten

  1. Duitse rechter weigert persoonsgegevens filesharers af te geven…

    Schending van auteursrecht is Bagatellkriminalit├Ąt, aldus de Duitse rechter. In Duitsland kun je als auteursrechthebbende niet zoals in Nederland van een provider eisen dat deze persoonsgegevens van gebruikers afgeeft als die je auteursrecht schenden….