OM heeft last van piratenkoorts

Door Niels Huijbregts, 10 August 2007

Tot nu toe was het vooral BREIN die aan wie het maar horen wilde, piratenverhalen verkondigde. Nu lijken ook het Openbaar Ministerie en De Telegraaf zich te hebben overgegeven aan de gekte. In een artikel in de Telegraaf kondigde Officier van Justitie Annemieke Drogt aan in hoger beroep te gaan tegen een aantal beheerders van twee websites waar links naar muziek en films te vinden waren.

De beheerders werden twee weken geleden vrijgesproken omdat ze welliswaar bestanden hadden gedeeld, maar dat niet beroepsmatig deden.

Behalve feitelijke onjuistheden in het artikel (illegale films vind je in vrijwel ieder huishouden, staat er. Grote onzin natuurlijk, illegale films zijn films die inbreuk maken op enige wet. Kinderpornofilms bijvoorbeeld) weet de Telegraaf maar liefst zeven keer ronkend de term piraten te gebruiken. De krant is duidelijk gehersenspoeld door BREIN’s pogingen de situatie spannender te doen lijken dan ze eigenlijk is (misschien moeten ze de volgende keer enteren in plaats van aangifte doen).

Helaas lijkt ook de Officier van Justitie last te hebben van BREIN’s besmettelijke piratenkoorts: “…hoewel het downloaden van illegale bestanden in ons land gedoogd wordt, willen we hier geen grootschalige aanbieders”, zegt ze. Ook dit is feitelijk onjuist: Downloaden is simpelweg toegestaan. Van gedogen is dus geen sprake. Dat lobbyisten van de entertainment-industrie het steeds maar weer hebben over illegaal downloaden, wil niet zeggen dat downloaden illegaal is.

Ik stel voor dat de getroffenen een paar dagen in bed blijven tot de koorts is gaan liggen en dat we daarna gewoon weer op een rationele manier naar de zaak gaan kijken.

(Met dank aan ISPam.nl)

Reacties

Commentaar is gesloten

  1. Bernard van Dijke 11 August, 2007 15:20:45

    Hahaa! Geweldig gezegd! Naar de kabeljauwkelder met die Kuik en z’n piratenjagende maatjes! De Telegraaf erachteraan, dat komt toch nooit meer goed. Hopelijk heeft het OM baat bij de voorgestelde bedrust en worden ze daar binnenkort gewoon weer met een gezond verstand wakker.

  2. Arnoud Engelfriet 13 August, 2007 09:38:36

    Ik heb gisteren ook nog maar eens uitgelegd waarom een download toch echt legaal is:

    OM: “downloaden niet langer gedogen” - was dat illegaal dan?

    Arnoud