Open source dilemma

Door Niels Huijbregts, 25 August 2007

Amerikaan Chris Anderson, die als hobbyist onbemande minivliegtuigjes (Unmanned Aerial Vehicles, UAV’s) bouwt, deelt al zijn technische kennis met andere liefhebbers in een discussiegroep. Zijn vliegtuigen zijn volledig open source, iedereen kan meekijken en meedenken. En nabouwen dus.

Onlangs postte een Iraanse minivliegtuigbouwer foto’s van zijn knutselwerk op het forum: een UAV beschilderd met de Iraanse vlag. Iran is een schurkenstaat volgens de VS; onderdeel van de ‘as van het kwaad’ en Anderson voelt zich daar ongemakkelijk over. Op The Long Tail schrijft hij over zijn dilemma:

UAV’s hadden toch al geen goede naam: vaak denken mensen dat het militair tuig is dat spioneert en bommen gooit. Terwijl de vliegtuigjes op het forum juist worden gebruikt voor wetenschap en commerciĆ«le doeleinden. Nu duidelijk is dat men in Iran meeleest en de opgedane kennis bovendien lijkt in te zetten voor nationalistische projecten, is Anderson bang dat Washington de hobbyclub als staatsgevaarlijk zal bestempelen. De discussie die volgt op Anderson’s artikel is het lezen waard.

Reacties

Commentaar is gesloten

  1. universityupdate.com 25 August, 2007 13:18:20

    Open source dilemma…