Minister wil downloaden verbieden

Door Niels Huijbregts, 03 September 2007

In een column op Nu.nl schrijft advocaat Christiaan Alberdingk Thijm over het einde van de thuiskopie.

Downloaden mag in Nederland, ongeacht of de bron legaal is of niet. In antwoord op kamervragen daarover zei minister van Justitie Hirsch Ballin echter dat hij overweegt een einde te maken aan de Nederlandse wetsbepaling die het downloaden uit illegale bron toestaat.

Eigen schuld, zegt Alberdingk Thijm. Hadden we maar niet moeten protesteren toen stichting De Thuiskopie vorig jaar een heffing op MP3-spelers wilde introduceren. Als we daar toen niet moeilijk over hadden gedaan, hadden we gewoon door kunnen downloaden.

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. Kees 3 September, 2007 18:57:20

  Als dat doorgaat hoeven we we alles wat we downloaden alleen maar meteen op een CDROM te branden en het is weer legaal, want over CDROMs betalen we al jaren kopieheffing. Of wordt die dan ook opgeheven?

 2. S. Postma 4 September, 2007 08:53:47

  Het lag in de lijn der verwachting. Het zal 1 van de vele maatregelen zijn die nog zullen volgen.
  @Kees natuurlijk wordt de heffing niet opgeheven. Overigens is een CD-Rom of DVD een achterhaald medium. Daar is de MP3 en de MediaHub voor in plaats gekomen.

 3. Hraban 8 September, 2007 01:37:15

  @Postma: Je slaat de plank een beetje mis geloof ik. Het was natuurlijk een sarcastische opmerking om de hypocrisie van dit systeem aan te kaarten.

  Daar wil ik nog eigenlijk wel even aan toevoegen dat je wel erg snel “achterhaald medium” zegt… een spindle van 50 DVDs of een mp3-speler: zelfde prijs, bijna honderd keer zo veel opslagruimte (44 GB t/o 512 MB). De keus lijkt me vrij snel gemaakt…

 4. Hraban 8 September, 2007 01:40:11

  *ugh* ik was in de war met een 10 DVD spindle -_- ik bedoel natuurlijk 220 GB.

 5. Paul 9 September, 2007 17:51:35

  Het bezit van een internet verbinding wordt met de dag gevaarlijker. Maar beter op een hutje op de hei gaan wonen om alle ellende te voorkomen? Het grappige is dat we tegelijk met deze onzin steeds maar praten over persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. We hebben de vrijheid niet eens om te lezen of op te halen wat anderen voor ons op het internet schrijven zonder dat we een risico voor onszelf lopen! Als ze al iemand willen vervolen dan zou dat hooguit moeten gelden voor wie het op het internet wegzet, niet voor degene die het daar tegenkomt. Tenzij je van dictaturen houdt, natuurlijk….

 6. A.L.J. van Dal 4 November, 2009 01:14:17

  Downloaden wordt steeds langzaamer, 360 kb/s. Ik heb betaald voor sneller downloaden tot ongeveer 800 kb/s. Daarvoor werkt het goed en nu niet.
  Het is maar een weetje. Hoe lost het op?? Meer betalen doe ik niet.
  Graag uwerzijde positief antwoord.
  Met vriendlijke groeten A.L.J. van Dal

 7. Niels Huijbregts 4 November, 2009 11:34:09

  @ A.L.J. van Dal: de downloadsnelheid kan van veel factoren afhankelijk zijn: van de drukte op de server waarvan u downloadt, van de drukte op het netwerk, van de kwaliteit van de draden of het draadloze signaal bij u thuis, van uw computer, of van storingen op de lijn. Het heeft in ieder geval niet te maken met dit artikel: dat het kabinet downloaden wil verbieden heeft geen invloed op de snelheid van uw verbinding. Ik raad u aan de helpdesk te bellen om uit te zoeken wat bij u de oorzaak is.