Kinderlokken via internet wordt strafbaar

Door Niels Huijbregts, 10 September 2007

Zondag in het tv-programma Buitenhof was minister Hirsch Ballin van Justitie te gast. Het gesprek ging behalve over terrorisme ook over misbruik van kinderen. De minister kondigde een wet aan die kinderlokken via internet strafbaar zal stellen.

Presentator Rob Trip vroeg zich af hoe dat precies zou werken: “Hoe moet ik me dat dan voorstellen, wat wordt precies strafbaar? Dat je doet alsof je iemand anders bent op internet?”
Hirsch Ballin: “Ja, met een bedoeling. Het enkel aannemen van een valse identiteit gaat het niet om. Wat strafbaar wordt gesteld is het optreden onder een valse identiteit: een volwassene bijvoorbeeld, doet alsof hij een kind is en dan contact legt, een afspraak maakt, en als dat eraan staat te komen, dan heb je te maken met iets dat volgens dit verdrag strafbaar wordt gesteld en ik zal ook wetgeving voorstellen voor Nederland.”
Trip: “Dus dat is voldoende om aangifte te doen: als blijkt dat een kind een afspraak heeft gemaakt met wat zij denkt dat een ander kind is maar dat blijkt een volwassene te zijn.”
Hirsch Ballin: “Voorkomen voordat het onheil is geschied. Inderdaad.”

Planet.nl vatte het als volgt samen: “Volwassenen die via internet onder een valse naam contact zoeken met kinderen om hen seksueel te misbruiken, worden strafbaar.”

Het programma is terug te zien via uitzendinggemist.nl, vanaf 18:25.

Reacties

Commentaar is gesloten