EU wil zoektermen verbieden

Door Niels Huijbregts, 12 September 2007

EU-commissaris voor Justitie en Veiligheid Frattini stelt dat internet enorm belangrijk is voor militante groeperingen, die het net gebruiken om kennis uit te wisselen en propaganda te verspreiden. Hij wil daarom technische middelen inzetten om te voorkomen dat mensen gevaarlijke woorden gebruiken of ernaar zoeken op internet. Dat meldt Reuters. Woorden die hij wil blokkeren zijn bijvoorbeeld terrorisme, genocide, bom en dood.

Een EU-medewerker vertelde eerder al in The Times dat Frattini websites wil verbieden waarop wordt uitgelegd hoe je bommen kunt maken. De Europese internetproviders zouden vervolgens verantwoordelijk zijn voor het onzichtbaar maken van zulke websites en zouden zelfs aansprakelijk kunnen worden gesteld. Het voorstel stuitte op bezwaren van de internetproviders, die immers alleen informatie doorgeven. Een internetprovider is geen uitgever en voert geen redactie; een provider is daarom niet verantwoordelijk voor de inhoud van websites van anderen. De EU-medewerker vond dat onzin: als China informatie kan laten blokkeren door providers, dan kunnen wij het ook. Frattini belooft dat alleen instructies worden verboden, sites met opinies, analyses en historische beschouwingen blijven toegestaan. Maar als het onmogelijk wordt op zulke termen te zoeken, kun je je afvragen hoeveel die belofte waard is.

Op de vraag of zulke maatregelen geen inbreuk vormen op de vrijheid van informatie en de vrijheid van meningsuiting en meningsvorming, zei Frattini: “Frankly speaking, instructing people to make a bomb has nothing to do with the freedom of expression, or the freedom of informing people.” Informatie over hoe je een bom moet maken, heeft dus niets te maken met de vrijheid van menigsuiting of de vrijheid van informatie, zo vindt de commissaris. Dat de vrijheid van meningsvorming ernstig gehinderd wordt wanneer niemand meer mag zoeken op terreur of dood, zag hij voor het gemak over het hoofd.

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. Doede 12 September, 2007 13:20:07

  Nu, als het doorgaat worden de boekwinkels en bibliotheken in ieder geval weer blij gemaakt. Daar kan je gelukkig zonder problemen boeken halen die over het maken van bommen gaan, of over de dood, of over allebei :-)

 2. Julius 12 September, 2007 13:52:20

  Don’t shoot te messenger.

 3. Niels Huijbregts 12 September, 2007 14:04:02

  @ Doede: Je kunt die boeken in de bibliotheek wel vinden, maar weet wel dat je mogelijk in de gaten gehouden wordt. Sinds in 2005 de Wet Bevoegdheden Vorderen Gegevens is aangenomen, kunnen opsporingsdiensten bij bibliotheken opvragen wie er allemaal een boek over bommen en dood hebben geleend.

 4. Wouter 17 September, 2007 16:07:43

  “Als China informatie kan laten blokkeren door providers, dan kunnen wij het ook.” Ik ben niet de enige die deze uitspraak hilarisch vindt, hoop ik?

  Daarnaast vind ik een bestand bij houden van wie naar de genoemde woorden zoekt welhaast acceptabel, in ieder geval in vergelijking met het huidige voorstel.