10.000 camera’s in Londen niet effectief tegen misdaad

Door Niels Huijbregts, 21 September 2007

In Londen hangen inmiddels 10.524 camera’s op straat, waarmee de politie in grote delen van de stad mensen kan bekijken en volgen. Het spionagenetwerk heeft de afgelopen 10 jaar zo’n 200 miljoen pond aan belastinggeld gekost.

De London Assembly Liberal Democrats wilden weten of die investering veel heeft opgeleverd. Helaas: uit onderzoek blijkt dat de buurten waar de meeste camera’s hangen, nog steeds laag scoren op het aantal opgeloste misdaden. 80% van de misdaden in London wordt, ondanks alle camera’s, nooit opgelost.

Terecht vraagt men zich af of camera’s op straat wel zo’n goed middel zijn. De inbreuk die de camera’s maken op de privacy van alle Londenaren, zou misschien te rechtvaardigen zijn als ze aantoonbaar nut hadden. Maar nu dat niet het geval blijkt, zijn niet alleen miljoenen ponden, maar ook de privacy van miljoenen mensen zinloos opgeofferd.

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. S. Postma 26 September, 2007 15:17:28

  Het is ook werkelijk ongelofelijk. Hoeveel personeel heb je niet nodig om 10.524 camera’s te monitoren? Ik geloof er geen biet van dat er een paar duizend man de camera’s real-time volgen. Logische gevolg is dus dat de camerabeelden alleen worden gebruikt om zaken achteraf vast te stellen. Lekker nuttig als het leed al geleden is.
  Dit hele zaakje kan je zo doortrekken naar de bewaarplicht. Straks zitten er miljoenen, zo niet miljarden gegevens in de centrale database. De kosten zullen enorm zijn en de opbrengst nihil. Het enige beetje bescherming die de mens heeft is bescherming door de massa.

 2. Bernard van Dijke 26 September, 2007 15:27:30

  Daarom wordt ook vaak gesproken over het gevoel van onveiligheid. Camera’s op straat dragen bij aan een veilig gevoel voor bepaalde mensen. Niet aan daadwerkelijke veiligheid.

  Voor de bewaarplicht geldt hetzelfde, het biedt geen veiligheid. Het beschermt niet tegen terrorisme of andere enge dingen. Het geeft alleen een veilig gevoel aan hen die er niet al te kritisch over nadenken. Als je er wat dieper over nadenkt, kun je niet anders dan concluderen dat het juist een onveilig gevoel geeft, zo’n overheid die haar burgers zodanig wantrouwt dat ze iedereen constant en zonder enige verdenking, als verdachte in de gaten houdt.

 3. Nederland: politiestaat? - Pagina 2 4 January, 2008 23:44:52

  […] Re: Nederland: politiestaat?   Opinieweblog : 10.000 camera’s in Londen niet effectief tegen misdaad In londen heeft het dus niet het gewenste resultaat gehaald Maar hoe dan ook mogen ze van mij ieder hoekje op de straat filmen , al schrikt het alleen maar af dan heeft het imo al nut voor het veiligheidsgevoel van met name oudere mensen op straat ! […]

 4. […] Maar helpen ze nou echt om een hoop extra misdrijven op te lossen? Het antwoord op die vraag ligt in Engeland. In Londen hangen zo’n 10.000 camera’s! En volgens deze berichten klik hier - hier. Is ondanks de camera’s, 80% van de misdrijven onopgelost. Even een kleine aanvulling, dit geintje heeft de inwoners van Londen zo’n 200 miljoen Pond gekost. Zonde van al die belastingcenten. Heeft de Engelse politiek soms van Bos geleerd hoe je op je centen moet zitten, en vervolgens aan nutteloze dingen uit te geven? […]