U wint de Big Brother Awards 2007

Door Niels Huijbregts, 22 September 2007

Vrijdagavond werden in De Balie in Amsterdam de Big Brother Awards 2007 uitgereikt en u heeft gewonnen! In de categorie personen waren minister Rouvoet, Mark Rutte en Maurice de Hond genomineerd, maar de prijs ging uiteindelijk naar u. Volgens jurylid Christiaan Alberdingk Thijm heeft u de prijs verdiend omdat u laks bent. Omdat u denkt dat u niks te verbergen heeft. Omdat u veiligheid belangrijker vindt dan privacy. Omdat u al uw persoonlijke gegevens weggeeft in ruil voor wat korting, of om kans te maken op een prijsje. De Nederlandse burger is daarom de grootste bedreiging van de privacy.


De aanwezigen in de zaal namen de prijs namens u in ontvangst. Ze zijn onherkenbaar gemaakt. Niet omdat ze boeven zijn die iets te verbergen hebben maar omdat niemand ze gevraagd heeft of ze het erg vonden om op deze blog te staan.

In de categorie overheid en instellingen ging de prijs naar de Nederlandse Bank omdat die deed alsof er niets aan de hand was toen Amerikaanse overheid via SWIFT inzage eiste van al onze financiƫle transacties. Het verweer van de Nederlandse Bank: privacy zit niet in haar takenpakket.

De NS was winnaar in de categorie bedrijven, vanwege de invoering van de OV-chipkaart, waarmee het bedrijf van alle reizigers gaat registreren wie op welk moment welke reis gemaakt heeft. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) adviseerde dat dat plan in strijd is met de Wet Bescherming Persoonsgegevens, maar de NS negeert dat advies. Jacob Kohnstamm van het CBP zei dat hij hard gaat optreden als de OV-chipkaart zo wordt ingevoerd als de NS nu van plan is. Het CBP kan een dwansom van vele tonnen opleggen.

De NS was de enige winnaar die in de zaal aanwezig was. Stafdirecteur Corporate Communication Joost Ravoo nam de prijs sportief in ontvangst maar droeg daarna een cynisch verhaal voor waarin hij stelde dat maatschappelijk gewenst en economisch rendabel tegengestelden van elkaar zouden zijn. Hij ging niet in op een voorstel over hoe de kaart kan worden ingevoerd zonder de privacy van reizigers te schaden.

In de categorie voorstellen tenslotte, won het Elektronisch Kind Dossier. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin wil van alle kinderen zo’n dossier aanleggen, waarin van de geboorte tot de 19e verjaardag medische, sociale, psychische, en nog veel meer gegevens moeten worden vastgelegd, die bovendien 15 jaar moeten worden bewaard. Onder andere huisarts, school en de politie moeten inzage krijgen in al deze gegevens. Justine Pardoen van Ouders Online somde een lange lijst gegevens op die moeten worden vastgelegd: hoe het hoofd van het kindje lag bij de geboorte, wat de huidskleur is, of vader en moeder werken en welke religie ze hebben, of het in een politiek stabiele situatie opgroeit, of het kind aardig is tegen vriendjes en nog veel meer zeer gedetailleerde en zeer persoonlijke gegevens. Over de veilige opslag van al die gegevens is onvoldoende nagedacht en wie wat mag doen met welke gegevens is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat een grote groep instanties toegang wil tot het dossier. Volgens Pardoen wordt daarmee een bom gelegd onder de toch al slechte vertrouwensrelatie tussen ouders en hulpverleners.

De Big Brother Awards zullen volgend jaar opnieuw worden uitgereikt.

Met dank aan Nathalie van Haren voor het nemen van de foto.

Foto en tekst

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. Julius 23 September, 2007 19:13:17

  Of ze wel even voor zichzelf willen spreken bij het uitdelen van zo’n award. Ik voel me niet aangesproken met de “u” in dezen.

 2. Joost Ravoo 24 September, 2007 13:49:35

  Leuk stukje; staat alleen een vergissing in. Ik heb juist gezegd dat ik er van overtuigd ben dat de OV-chipkaart uiteindelijk juist zowel maatschappelijk gewenst als economisch rendabel zal worden. En nu ik hier toch reageer: er zullen ook mogelijkheden zijn om anoniem te reizen.

 3. Niels Huijbregts 25 September, 2007 10:43:44

  @ Julius: Dat geldt natuurlijk voor de meeste mensen op de foto ook; wie naar het Big Brother Awards gala komt, is waarschijnlijk minder laks ten aanzien van de privacy dan de gemiddelde Nederlander. Dat neemt niet weg dat Nederland in z’n geheel nogal onverschilling reageert op maatregelen die de privacy schaden. Helaas lukt het de privacybewusten dus kennelijk niet, hun boodschap voldoende duidelijk over te brengen. Wat dat betreft voel ik mij - en misschien u zich ook - toch een beetje aangesproken.

  @ Joost Ravoo: Dat er mogelijkheden zullen zijn om anoniem te reizen, was al duidelijk. Maar zoals ook al op het gala werd aangekaart: anoniem reizen wordt aanzienlijk duurder.

  Iedereen met een abonnement of voordeelurenkaart moet geregistreerd zijn (wat logisch is, een abonnement is persoonsgebonden) en moet er daarom mee instemmen dat de NS alle persoonlijke reisbewegingen registreert en analyseert. Wil je dat niet, dan zit er niets anders op dan je abonnement of voordeelurenkaart op te zeggen. Dat betekent feitelijk dat de NS reizigers met een financiƫel dwangmiddel dwingt hun gegevens af te staan. Dat houdt in dat veel mensen het zich niet zullen kunnen permitteren, voor hun privacy op te komen.

  Ik vind dat zeer kwalijk: het recht op privacy is een grondrecht. Het is verwerpelijk dat de NS mensen in een positie brengt waarin ze moeten kiezen tussen een grondrecht en hun geld.

 4. Julius 1 October, 2007 00:16:16

  Nou Niels, eerlijk gezegd voel ik me dan nog niet aangesproken. Ik doe niet anders dan mensen converteren tot een privacy-bewustzijn, en boos op ze worden als dat niet lukt, ze waarschuwen voor de mogelijke gevolgen, of uitleg geven als ze het niet begrijpen. Het kost mij zelfs vriendschappen als het moet. Ik deel niet de mening dat het de privacybewusten niet lukt; Het lukt ze wel, maar het zijn er, mij meegeteld, veel te weinig! Men is te stom het te begrijpen. Men is te gehoorzaam, en men laat zich te makkelijk onderdrukken. Dat is precies wat de gemeente, politie, staat van ze wil.

  “De meerderheid van de bevolking bestaat nu eenmaal uit randdebielen. Ik zeg het misschien wat cru, maar zo is het wel.” (Prof. Dr. M. van Rossem)

 5. Victor Ruhlmann 4 October, 2007 23:47:38

  Ik feliciteer mezelf niet want deze award is niet iets om trots op te zijn. Hoewel ik zelf altijd probeer op te letten wat er kan gebeuren vergeet ik, moet ik eerlijk bekennen, bij bepaalde internetacties dat meedoen of inschrijven niet betekent dat het altijd eenmalig is en nooit een vervolg zou kunnen krijgen. Immers wie heeft er zicht op en kent altijd de bestemming van elke persoonlijke digitale informatie die op het internet terecht komt? En welke samenhang zou kunnen ontstaan in de acties van belangstellenden, gebruikers en verzamelaars van persoonlijke informatie waar je geen of nauwelijks zicht op kunt krijgen ?

  Paranoia is een slechte raadgever maar toch is waakzaamheid wel geboden.Vraag jezelf als burger steeds af: “Welke controle heb ik zelf op de bestemming van mijn informatie ? Welke garanties geeft de vrager van mijn persoonlijke gegevens mij over het gebruik en bestemming van de informatie die ik verstrek? Waar kan of mag ik hem op aanspreken ? Zijn die vragen nauwelijks te beantwoorden dan is er reden tot twijfel en kan de keuze zijn om niet deel te nemen. Dan maar geen waanzinnige mooie prijs en liever een persoonlijke oplettendheidsprijs of een permanente reminder.
  (De award zou misschien digitaal beschikbaar moeten komen voor elke burger die behoefte heeft an een “reminder”).