Comments on: U wint de Big Brother Awards 2007 http://archief.xs4all.nl/opinie/2007/09/22/u-wint-de-big-brother-awards-2007/ Maatschappelijk relevante thema's voor internettend Nederland Mon, 22 Dec 2014 15:55:16 +0000 http://wordpress.org/?v=2.0.5 by: Victor Ruhlmann http://archief.xs4all.nl/opinie/2007/09/22/u-wint-de-big-brother-awards-2007/#comment-5334 Thu, 04 Oct 2007 21:47:38 +0000 http://archief.xs4all.nl/opinie/2007/09/22/u-wint-de-big-brother-awards-2007/#comment-5334 Ik feliciteer mezelf niet want deze award is niet iets om trots op te zijn. Hoewel ik zelf altijd probeer op te letten wat er kan gebeuren vergeet ik, moet ik eerlijk bekennen, bij bepaalde internetacties dat meedoen of inschrijven niet betekent dat het altijd eenmalig is en nooit een vervolg zou kunnen krijgen. Immers wie heeft er zicht op en kent altijd de bestemming van elke persoonlijke digitale informatie die op het internet terecht komt? En welke samenhang zou kunnen ontstaan in de acties van belangstellenden, gebruikers en verzamelaars van persoonlijke informatie waar je geen of nauwelijks zicht op kunt krijgen ? Paranoia is een slechte raadgever maar toch is waakzaamheid wel geboden.Vraag jezelf als burger steeds af: "Welke controle heb ik zelf op de bestemming van mijn informatie ? Welke garanties geeft de vrager van mijn persoonlijke gegevens mij over het gebruik en bestemming van de informatie die ik verstrek? Waar kan of mag ik hem op aanspreken ? Zijn die vragen nauwelijks te beantwoorden dan is er reden tot twijfel en kan de keuze zijn om niet deel te nemen. Dan maar geen waanzinnige mooie prijs en liever een persoonlijke oplettendheidsprijs of een permanente reminder. (De award zou misschien digitaal beschikbaar moeten komen voor elke burger die behoefte heeft an een "reminder"). Ik feliciteer mezelf niet want deze award is niet iets om trots op te zijn. Hoewel ik zelf altijd probeer op te letten wat er kan gebeuren vergeet ik, moet ik eerlijk bekennen, bij bepaalde internetacties dat meedoen of inschrijven niet betekent dat het altijd eenmalig is en nooit een vervolg zou kunnen krijgen. Immers wie heeft er zicht op en kent altijd de bestemming van elke persoonlijke digitale informatie die op het internet terecht komt? En welke samenhang zou kunnen ontstaan in de acties van belangstellenden, gebruikers en verzamelaars van persoonlijke informatie waar je geen of nauwelijks zicht op kunt krijgen ?

Paranoia is een slechte raadgever maar toch is waakzaamheid wel geboden.Vraag jezelf als burger steeds af: “Welke controle heb ik zelf op de bestemming van mijn informatie ? Welke garanties geeft de vrager van mijn persoonlijke gegevens mij over het gebruik en bestemming van de informatie die ik verstrek? Waar kan of mag ik hem op aanspreken ? Zijn die vragen nauwelijks te beantwoorden dan is er reden tot twijfel en kan de keuze zijn om niet deel te nemen. Dan maar geen waanzinnige mooie prijs en liever een persoonlijke oplettendheidsprijs of een permanente reminder.
(De award zou misschien digitaal beschikbaar moeten komen voor elke burger die behoefte heeft an een “reminder”).

]]>
by: Julius http://archief.xs4all.nl/opinie/2007/09/22/u-wint-de-big-brother-awards-2007/#comment-5269 Sun, 30 Sep 2007 22:16:16 +0000 http://archief.xs4all.nl/opinie/2007/09/22/u-wint-de-big-brother-awards-2007/#comment-5269 Nou Niels, eerlijk gezegd voel ik me dan nog niet aangesproken. Ik doe niet anders dan mensen converteren tot een privacy-bewustzijn, en boos op ze worden als dat niet lukt, ze waarschuwen voor de mogelijke gevolgen, of uitleg geven als ze het niet begrijpen. Het kost mij zelfs vriendschappen als het moet. Ik deel niet de mening dat het de privacybewusten niet lukt; Het lukt ze wel, maar het zijn er, mij meegeteld, veel te weinig! Men is te stom het te begrijpen. Men is te gehoorzaam, en men laat zich te makkelijk onderdrukken. Dat is precies wat de gemeente, politie, staat van ze wil. "De meerderheid van de bevolking bestaat nu eenmaal uit randdebielen. Ik zeg het misschien wat cru, maar zo is het wel." (Prof. Dr. M. van Rossem) Nou Niels, eerlijk gezegd voel ik me dan nog niet aangesproken. Ik doe niet anders dan mensen converteren tot een privacy-bewustzijn, en boos op ze worden als dat niet lukt, ze waarschuwen voor de mogelijke gevolgen, of uitleg geven als ze het niet begrijpen. Het kost mij zelfs vriendschappen als het moet. Ik deel niet de mening dat het de privacybewusten niet lukt; Het lukt ze wel, maar het zijn er, mij meegeteld, veel te weinig! Men is te stom het te begrijpen. Men is te gehoorzaam, en men laat zich te makkelijk onderdrukken. Dat is precies wat de gemeente, politie, staat van ze wil.

“De meerderheid van de bevolking bestaat nu eenmaal uit randdebielen. Ik zeg het misschien wat cru, maar zo is het wel.” (Prof. Dr. M. van Rossem)

]]>
by: Niels Huijbregts http://archief.xs4all.nl/opinie/2007/09/22/u-wint-de-big-brother-awards-2007/#comment-5072 Tue, 25 Sep 2007 08:43:44 +0000 http://archief.xs4all.nl/opinie/2007/09/22/u-wint-de-big-brother-awards-2007/#comment-5072 @ Julius: Dat geldt natuurlijk voor de meeste mensen op de foto ook; wie naar het Big Brother Awards gala komt, is waarschijnlijk minder laks ten aanzien van de privacy dan de gemiddelde Nederlander. Dat neemt niet weg dat Nederland in z'n geheel nogal onverschilling reageert op maatregelen die de privacy schaden. Helaas lukt het de privacybewusten dus kennelijk niet, hun boodschap voldoende duidelijk over te brengen. Wat dat betreft voel ik mij - en misschien u zich ook - toch een beetje aangesproken. <br /> @ Joost Ravoo: Dat er mogelijkheden zullen zijn om anoniem te reizen, was al duidelijk. Maar zoals ook al op het gala werd aangekaart: anoniem reizen wordt aanzienlijk duurder. <br /> Iedereen met een abonnement of voordeelurenkaart moet geregistreerd zijn (wat logisch is, een abonnement is persoonsgebonden) en moet er daarom mee instemmen dat de NS alle persoonlijke reisbewegingen registreert en analyseert. Wil je dat niet, dan zit er niets anders op dan je abonnement of voordeelurenkaart op te zeggen. Dat betekent feitelijk dat de NS reizigers met een financiĆ«el dwangmiddel dwingt hun gegevens af te staan. Dat houdt in dat veel mensen het zich niet zullen kunnen permitteren, voor hun privacy op te komen. <br /> Ik vind dat zeer kwalijk: het recht op privacy is een grondrecht. Het is verwerpelijk dat de NS mensen in een positie brengt waarin ze moeten kiezen tussen een grondrecht en hun geld. @ Julius: Dat geldt natuurlijk voor de meeste mensen op de foto ook; wie naar het Big Brother Awards gala komt, is waarschijnlijk minder laks ten aanzien van de privacy dan de gemiddelde Nederlander. Dat neemt niet weg dat Nederland in z’n geheel nogal onverschilling reageert op maatregelen die de privacy schaden. Helaas lukt het de privacybewusten dus kennelijk niet, hun boodschap voldoende duidelijk over te brengen. Wat dat betreft voel ik mij - en misschien u zich ook - toch een beetje aangesproken.

@ Joost Ravoo: Dat er mogelijkheden zullen zijn om anoniem te reizen, was al duidelijk. Maar zoals ook al op het gala werd aangekaart: anoniem reizen wordt aanzienlijk duurder.

Iedereen met een abonnement of voordeelurenkaart moet geregistreerd zijn (wat logisch is, een abonnement is persoonsgebonden) en moet er daarom mee instemmen dat de NS alle persoonlijke reisbewegingen registreert en analyseert. Wil je dat niet, dan zit er niets anders op dan je abonnement of voordeelurenkaart op te zeggen. Dat betekent feitelijk dat de NS reizigers met een financiƫel dwangmiddel dwingt hun gegevens af te staan. Dat houdt in dat veel mensen het zich niet zullen kunnen permitteren, voor hun privacy op te komen.

Ik vind dat zeer kwalijk: het recht op privacy is een grondrecht. Het is verwerpelijk dat de NS mensen in een positie brengt waarin ze moeten kiezen tussen een grondrecht en hun geld.

]]>
by: Joost Ravoo http://archief.xs4all.nl/opinie/2007/09/22/u-wint-de-big-brother-awards-2007/#comment-5031 Mon, 24 Sep 2007 11:49:35 +0000 http://archief.xs4all.nl/opinie/2007/09/22/u-wint-de-big-brother-awards-2007/#comment-5031 Leuk stukje; staat alleen een vergissing in. Ik heb juist gezegd dat ik er van overtuigd ben dat de OV-chipkaart uiteindelijk juist zowel maatschappelijk gewenst als economisch rendabel zal worden. En nu ik hier toch reageer: er zullen ook mogelijkheden zijn om anoniem te reizen. Leuk stukje; staat alleen een vergissing in. Ik heb juist gezegd dat ik er van overtuigd ben dat de OV-chipkaart uiteindelijk juist zowel maatschappelijk gewenst als economisch rendabel zal worden. En nu ik hier toch reageer: er zullen ook mogelijkheden zijn om anoniem te reizen.

]]>
by: Julius http://archief.xs4all.nl/opinie/2007/09/22/u-wint-de-big-brother-awards-2007/#comment-5009 Sun, 23 Sep 2007 17:13:17 +0000 http://archief.xs4all.nl/opinie/2007/09/22/u-wint-de-big-brother-awards-2007/#comment-5009 Of ze wel even voor zichzelf willen spreken bij het uitdelen van zo'n award. Ik voel me niet aangesproken met de "u" in dezen. Of ze wel even voor zichzelf willen spreken bij het uitdelen van zo’n award. Ik voel me niet aangesproken met de “u” in dezen.

]]>