Stemcomputers afgeschaft

Door Niels Huijbregts, 29 September 2007

Staatssecretaris Bijleveld heeft in reactie op het rapport van de commissie-Korthals Altes gezegd dat de stemcomputers die in Nederland worden gebruikt, niet voldoen aan de eisen die aan verkiezingen moeten worden gesteld.

De commissie geeft een lijst met waarborgen waaraan verkiezingen moeten voldoen: Transparantie, controleerbaarheid, integriteit, kiesgerechtigheid, stemvrijheid, stemgeheim, uniciteit en toegankelijkheid (…) De huidige generatie stemcomputers voldoet niet aan de waarborgen van het verkiezingsproces“, zei Bijleveld. “Dat betekent concreet dat bij verkiezingen op korte termijn niet met de huidige stemmachines kan worden gestemd. In ieder geval zijn dat de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009. We moeten er ernstig rekening mee houden dat we dan met het rode potlood stemmen.

De betrouwbaarheid en veiligheid van de Nederlandse stemcomputers wordt al jaren in twijfel getrokken door de Stichting Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet. De zaak kreeg vorig jaar veel aandacht toen tv-programma Eén Vandaag in een uitzending liet zien dat de stemcomputers gemakkelijk konden worden gemanipuleerd.

Reacties

Commentaar is gesloten

  1. […] Nadat Staatssecretaris Bijleveld vorige week al verklaarde dat niet meer met de huidige stemcomputers zal worden gestemd omdat ze niet aan de eisen van controleerbare en transparante verkiezingen voldoen, heeft nu ook de voorzieningenrechter de stemcomputers onbruikbaar verklaard door het goedkeuringsbesluit van de stemcomputers te vernietigen. […]