Ter Horst steunt blokkadeplannen Frattini

Door Niels Huijbregts, 01 October 2007

Minister Ter Horst verklaarde vandaag na een bijeenkomst van EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie dat zij het plan van EU-commissaris Franco Frattini steunt. Frattini maakte vorige week zijn plannen bekend: hij wil door technische maatregelen het bezoeken van bepaalde websites en het zoeken van bepaalde zoektermen onmogelijk maken. Hij wil er op die manier voor zorgen dat terroristen minder makkelijk te weten kunnen komen hoe ze een bom kunnen maken.

Tegen het plan werd direct geprotesteerd. Omdat zulke blokkades niet werken, en omdat het onwenselijk is dat je op bepaalde woorden niet meer zou kunnen zoeken op internet. Minister Ter Horst blijkt zich daar niet veel van te hebben aangetrokken.

Dat is jammer, want uit haar andere opmerkingen blijkt dat ze beter over de zaak heeft nagedacht dan Frattini. Die verklaarde simpelweg dat we naar een door de overheid gecontroleerd internet toe moeten. “Als een terroristische site bijvoorbeeld zijn oorsprong vindt buiten de EU, moeten we die landen benaderen.” zei Ter Horst. En dat is natuurlijk een veel beter idee: als er iets gebeurt waar je het niet mee eens bent, moet je er iets van zeggen. Niet onzichtbaar maken en doen alsof het niet bestaat.

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. S. Postma 8 October, 2007 14:27:38

  Het is gewoon eng dat er mensen als Franco Frattini in de Europese Commissie zitten met dit soort ideeën. Je verwacht er verstandige mensen aan te treffen die op een objectieve manier met zaken omgaan.
  De oorzaak van dit soort gedrag is ook wel te verklaren. Het heeft mijn inziens te maken met de onbekendheid met het medium internet. De meeste leden in de Europese Commissie zijn van middelbare leeftijd en niet opgegroeid met technologie.
  Onbekend maakt nu eenmaal onbemind. Daarbij komt dat Internet vooral wordt gezien als vrijhaven voor illegale activiteiten. Dit terwijl het gros van de mensen zich hier niet mee bezig houdt.

  Geheime –en politiediensten maken hier handig gebruik van om het internet te ‘demoniseren’ om er zo meer controle over te krijgen. Natuurlijk moet er opsporing plaatsvinden om criminelen en illegale praktijken aan te pakken. Maar dit kan prima zonder een volledige overheidscontrole. Het is een illusie om te denken, dat overheidscontrole op het internet, terrorisme en criminaliteit zal oplossen.
  Er zijn vele voorbeelden uit de geschiedenis die aantonen dat dit niet helpt.

  Overigens moet de publieke opinie niet worden vergeten. Overheden nemen nu eenmaal graag populistische besluiten. De uitslag van een enquête over het blokkeren van kinderporno op de Telegraaf zegt genoeg. 16% van het publiek is tegen blokkeren en de rest voor. Dit komt overeen met de 14% van het publiek die op hoogte is van RFID chips en de rest die er niets tot nauwelijks iets van afweet.

  Het publiek is over het algemeen slecht geïnformeerd en dat geeft de overheden vrij spel om haar maatregelen er door te drukken.

 2. Vlinder 19 November, 2008 21:46:05

  Kijk ook eens op deze website en doe mee! www.volksopstand2008.nl