Tussen persvrijheid en censuur

Door Niels Huijbregts, 01 October 2007

Tijdens cross media conferentie PICNIC’07 organiseerde Hivos een workshop met als titel The Real Internet: Open or Blocked. Daar concludeerden sprekers uit onder andere TunesiĆ«, KirgiziĆ« en Wit-Rusland dat zich een groot schemergebied bevindt tussen persvrijheid en censuur. In veel landen is sprake van internetcensuuur, maar die betreft meestal een aantal specifieke websites. Censuur is niet zo allesomvattend. Bovendien biedt internet juist ook de mogelijkheid, onder censuur uit te komen en je mening te uiten, zelfs als die tegen de zin van de overheid is. Dat komt door de manier waarop internet werkt: sites die gecensureerd worden, worden vaak gekopieerd en door andere mensen op een andere plek online gezet, zodat de informatie toch beschikbaar is. Censors kunnen nooit miljoenen internetadressen in de gaten houden. “Repressieve overheden kunnen de strijd niet winnen,” betoogde Evgeny Morozov, een van de sprekers.

Een verslag van de workshop is te lezen op de site van Hivos.

Reacties

Commentaar is gesloten