Gearresteerd vanwege Anarchist’s Cookbook

Door Niels Huijbregts, 09 October 2007

Een 17-jarige Britse jongen werd vorige week voor de rechter geleid in Westminster (Londen) wegens het in bezit hebben van materiaal voor terroristische doeleinden en het verzamelen en in bezit hebben van materiaal dat voor terroristische doeleinden kan worden gebruikt. Het zou gaan om het Anarchist’s Cookbook.

Dat kookboek werd in 1971 geschreven door William Powell, een activist die streed tegen de oorlog in Vietnam. Er staat onder andere in hoe je bommen en drugs kunt maken van huis-, tuin-, en keukenartikelen. Vanaf de opkomst van internet is het Anarchist’s Cookbook via honderden sites verspreid, bewerkt, herschreven en vervalst en heeft daardoor een legendarische status gekregen. Het is het door conservatieve politici, bezorgde ouders en terrorismebestrijders gebruikt als bewijs dat het internet slecht is en dus gereguleerd moet worden. Desondanks is het cookbook nog steeds te downloaden. Maar je kunt het, zelfs in Engeland, ook gewoon in de boekhandel krijgen.

Via BBC.

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. G.Loots 12 October, 2007 14:27:04

  Dit boek is momenteel wederom negatief in het nieuws in Amerika. Zal Amerika dit voorval ook aangrijpen om het boek te bannen ? Of in het minst het boek te relateren aan hun ‘war against terrorism’ ?

  http://cbs2.com/topstories/topstories_story_284133011.html

  Het boek wordt getoond in de bijbehorende video.

 2. Rage of Reason 19 October, 2007 00:35:40

  Het is een test case van big brother om vast te stellen in hoeverre de publieke opinie is gemanipuleerd. De arrestatie van een 17 jarige, die nauwelijks kennis heeft van de oorlog in Vietnam omdat hij een boek dat uit die tijd dateerde in bezit had, dient om reacties uit te lokken waarmee het (on)bewustzijnsniveau van de maatschappij kan worden gemeten.

  In Vietnam zijn naar schatting een miljoen Vietnamezen afgeslacht, zijn tienduizenden jonge Amerikanen uit overwegend arme gezinnen gesneuveld of verminkt, zijn uitgestrekte gebieden met ‘Agent Orange’ voor de komende eeuwen vergiftigd, terwijl de wapenindustrie met goedvinden van de Amerikaanse regering, NATO en VN naar schatting 300 miljard USD aan de oorlog heeft verdiend. Het is in de meest letterlijke zin van het woord: Bloedgeld.

  Het getuigt van een verlangen naar gerechtigheid en een gevoel van menselijkheid dat Powell in verzet kwam tegen het establishment dat achter de schermen de oorlog steunde. Over de manier waarop hij dat deed kan worden getwist, maar dat het beestachtige aspect van de oorlog zijn oorsprong vond in luxe ingerichte kantoren, waarin schijnbaar keurig nette heren zonder met hun ogen te knipperen de meest verschrikkelijke beslissingen namen, staat vast.

  Een minderheid van de mensen in westerse samenlevingen heeft hierbij nooit stilgestaan, omdat de verraders van de pers de opdracht van hogerhand slaafs uitvoerden om deze invalshoek vooral niet te belichten.

  Nu er een ongelukkige puber is gearresteerd omdat hij Powell’s document in bezit had dat iedereen kan bestellen, zijn de ratten van de pers er wel bij. De reacties op dit voorval zullen informatie opleveren over de bewustheid van de maatschappij omtrent zaken die iedereen raken, maar waarvan slechts een minderheid op de hoogte is.

  In de kringen van big brother zullen reacties als deze niet op prijs worden gesteld, omdat ze weergeven wat de pers hardnekkig verzweeg (zoals nu in de Iraq kwestie weer het geval is). Dat past niet in de strategie van de keurig nette heren in luxe kantoren ver weg van het geweld dat zij op de wereld veroorzaken.

  Prettige dag nog.

 3. jona 31 January, 2008 11:43:48

  amén, hier ben ik het helemaal mee eens, helaas kan ik dit niet zo mooi omschrijven als u. de rest ook een prettige dag

 4. Purple Haze 1 February, 2008 10:17:35

  Ik heb ook het Anarchy Cookbook gelezen, althans deels, ik was te lui om hem helemaal te lezen. En er staat inderdaad allemaal explosieve en illegale zooi in. Er zijn natuurlijk van die echte terroristen, die dit gebruiken. Maar er zijn ook gewoon van die kwajongens die het leuk/spannend vinden om bommetjes te maken. Die gaan echt geen Terroristische aanslag plegen…Nou ja, misschien op die ene pestkop op school, maar niet op een politicus.

  Ik vind dat ze onze anonieme Engelsman moeten laten profilen door zo’n psychiater, en dan kijken of hij terroristische activiteiten plande. Zo niet, dan kan je ‘m altijd nog taakstraf laten doen vanwege illegaal ….eh…. vuurwerkbezit. Behalve als hij (nog) geen ‘bom’ heeft gemaakt, want dan is er geen compleet ‘bewijsmateriaal’.

  Niet elke tiener die over straat loopt met een fles terpetine en een boekje met een grote A erop is een terrorist.

  Bovendien heb ik ook drie flessen terpetine op mijn kamer.

  Maar ik ben een schilder…

  p.s.

  Ik ben zoo slecht in betogen schrijven.