Radio in garage inbreuk copyright

Door Niels Huijbregts, 09 October 2007

In Engeland is het garagebedrijf Kwik Fit voor de rechter gedaagd wegens schending van auteursrechten. De Britse Performing Rights Society, een soort BUMA, eist 200.000 pond schadevergoeding omdat monteurs in de garages van Kwik Fit het volume van hun radio’s vaak zo hebben afgesteld dat de muziek ook gehoord kan worden door collega’s en klanten. Dat komt bovendien zo vaak voor, zegt de PRS, dat het management van de garageketen het kennelijk goedkeurt.

Als de muziek hoorbaar is voor klanten, dan komt dat neer op openbaarmaking van de muziek. En dat mag niet zonder ervoor te betalen, zo redeneert de PRS. Er is veel tijd gestoken in het voorbereiden van de zaak: sinds 2005 hebben ze bij Kwik Fit 250 gevallen van openbaarmaking door persoonlijke radio’s van monteurs geconstateerd.

Dat een garage niet bepaald een plek is waar toehoorders eens lekker van muziek gaan zitten genieten, doet er kennelijk niet toe. Ook opmerkelijk: Als die klanten via hun eigen autoradio naar dezelfde muziek luisteren, dan mag dat wel van de wet. Kennelijk is het voor het auteursrecht van belang, hoeveel radio’s er gebruikt worden en van wie die radio’s zijn.

Zou dat werkelijk de bedoeling zijn geweest van het auteursrecht, geneuzel over de hoeveelheid radio’s en hoe hard ze mogen staan? De PRS kan de belangen van artiesten toch wel beter behartigen dan door honderden garages te bezoeken? Hoog tijd voor een nieuw copyright-stelsel!

Via de BBC.

Reacties

Commentaar is gesloten

  1. Arnoud Engelfriet 9 October, 2007 18:08:13

    Is er iemand oude wetten aan het afstoffen of zo daar? Dit is bij ons oud nieuws, al meer dan tien jaar geleden werd ingevoerd dat je als werkgever rechten moet afdragen voor muziek die je op het werk laat horen. Daar hebben we de Buma/Stemra voor.

    Arnoud

  2. Niels Huijbregts 9 October, 2007 23:30:35

    Dat klopt, maar als ik mij niet vergis geldt dat wanneer de werkgever muziek laat horen. Niet wanneer individuele werknemers zelf een radio aanzetten. In dat geval zou je ook hier een discussie kunnen krijgen over hoe hard een radio mag staan en waar de grens ligt tussen zelf radio luisteren en anderen laten meeluisteren.

    Maar de reden waarom ik het hier noemde, was eigenlijk het laatste alinea’tje: laten we onze energie eens in nuttige zaken steken en op een andere manier met auteursrechten omgaan.