Consumentenbond: beter XP dan Vista

Door Niels Huijbregts, 15 October 2007

De Consumentenbond heeft uit onderzoek geconcludeerd dat er veel mis kan gaan met Windows Vista. De bond raadt consumenten daarom aan, in de winkel naar Windows XP te vragen, in plaats van Vista.

Dat is geen slimme actie van de Consumentenbond. Vista is op een aantal punten namelijk veel veiliger dan XP en de bond hield zelf in juli nog een pleidooi voor veiligheid op internet. Veel onveiligheden op internet (virussen, trojans, etc) hebben direct te maken met zwakke plekken in Windows XP, die in Vista zijn opgelost.

De Bond zegt dat Vista vooral voor onervaren gebruikers af te raden is. Veel problemen in Vista worden veroorzaakt door conflicten van drivers, die door onervaren computeraars moeilijk zijn op te lossen. De driverproblemen ontstaan doordat nog niet voor alle hardware (printers, scanners, cd-branders, etc.) aansturingssoftware bestaat die werkt op een Vista-computer. Maar juist die onervaren gebruikers zijn het meest gebaat bij de veiligheidsverbeteringen van Vista omdat de nieuwe versie van Windows op een aantal punten fundamenteel anders is dan zijn voorganger, waardoor minder veiligheidsrisico’s kunnen ontstaan. De bond zou daarom beter druk kunnen uitoefenen op drivermakers, om ervoor te zorgen dat alle hardware probleemloos samenwerkt met Vista, in plaats van oude software te promoten. Want door nu Vista af te raden, schaadt de Consumentenbond de veiligheid die in juli nog zo belangrijk werd genoemd.

Update 26 oktober 2007:
Beluister Tros Radio Online over dit onderwerp
(mp3, 2e onderwerp, vanaf 13:30 minuut).

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. Roelf Backus 15 October, 2007 14:41:15

  Wat mij ergert aan deze hele gang van zaken is, dat Microsoft mij min of meer verplicht, maar weer eens nieuwe software aan te schaffen. Zo kan ik mij oude versie van Office niet meer installeren evenals enkele (dure) programma’s van anderen waarvan mijn (oudere) versie inmiddels niet meer wordt ondersteund en dus ook geen drivers meer beschikbaar voor komen. En ik wìl helemaal geen hardware of nieuwe software versies aanschaffen: geen meerwaarde en alleen maar weer meer geld en overbodige toeters en bellen.
  Het punt ‘veiligheid’ wordt altijd naar voren gebracht, maar komt alleen voort uit het slechte, onveilige product, dat Microsoft tot nu toe voor te veel geld geleverd heeft. En dan zonder helpdesk ondersteuning voor OEM-gebruikers, geen gedrukte handleiding, en met Vista -na 10 jaar wennen aan Windows-, wéér een veranderde interface.
  Tachtig procent van de miljarden-winst van Microsoft wordt verdiend met Windows ondanks het wereldwijd kopiëren. En dan nog wordt het produkt te duur verkocht en wordt de consument de dupe van de beveiligingen tegen kopiëren, teneinde nog meer winst te kunnen genereren. Ik weet een prima oplossing tegen kopiëren: software voor 50 euro plus een gedrukte handleiding! Voor die prijs gaat niemand meer zitten klungelen…

  RB

 2. Jeroen 15 October, 2007 14:46:25

  Dat is een nogal eendimensionaal standpunt. Natuurlijk is veiligheid belangrijk en is het goed dat er een versie van Windows komt met minder veileigheidsgebreken. Als gebruiker van Windows Vista heb ik echter het twijfelachtige genoegen gehad te ervaren dat dit product absoluut niet klaar is om op de markt gezet te worden. Niet alleen weigert meer de helft van al mijn randapparatuur, maar ook word ik om de haverklap uit standaardprogramma’s van Office gegooid. Dat heeft toch weinig met drivers te maken lijkt me.

  De weigering van het Microsoft concern om ook maar enigzins de hand in eigen boezem te steken en gefrustreerde gebruikers tegemoet te komen is van een consumentenonvriendelijkheid die zijn weerga niet kent. Maar ja, die opdracht zal wel rechtstreeks uit de USA komen, net zoals de opdracht om ongeloofwaardige steunbetuigingen op het web te zetten op opinieblogs zoals deze…

 3. bj 15 October, 2007 15:07:21

  Een gedeelte van de beveiliging in Vista wordt binnenkort ook voor XP uitgebracht:
  http://www.security.nl/article/17125/1/Vista_beveiliging_in_Windows_XP_Service_Pack_3.html

 4. Helmer 15 October, 2007 15:15:08

  Ach…wie neemt nu de Consumentenbond nog serieus. ‘k ben zelf al meer dan een jaar een zeer tevreden gebruiker van Windows Vista. Natuurlijk zijn er kleine irritaties, maar dat is niet anders dan bij de lancering van Windows XP. Ik meen me te herinneren dat XP pas superlekker werkte na SP2 :)
  Wat dat betreft doet Vista het in mijn ogen een stuk beter!

 5. Jaap 15 October, 2007 15:17:57

  Allereerst moet ik zeggen dat ik (gelukkig) een Mac gebruiker ben. Tijdens het item op het 8 uur journaal bij de introductie dacht ik in eerste instantie een PC te zien waarop OSX draaide. Het bleek te gaan om de “nieuwe” Vista. Dit geeft al aan dat het besturingssysteem niet zo nieuw is als men de consument wil laten geloven. Veel functionaliteiten lijken direct gekopieerd te zijn van OSX Tiger (inmiddels een aantal jaar op de markt).

  Opmerkelijk is het feit dat veel applicaties van microsoft niet communiceren met vista. Of moet ik zeggen dat de developers vergeten zijn te kijken naar hun eigen producten? Ze moeten inmiddels snappen dat de koppelverkoop (waar dit weer verdacht op lijkt) in Europa verboden is.

  Tel daar de beperkte capaciteit van een PC nog eens op en je komt er weer op uit dat windows vista een product is waar je als consument beter niet naar kunt kijken; dat bespaart je in ieder geval de aanschaf van een zwaardere PC. En als je dan toch iets nieuws wil kopen; een Imac is lang zo gek nog niet. Deze wordt geleverd met een werkend besturingssysteem!

 6. Martijn Benschop 15 October, 2007 15:17:57

  Tsja, ik snap uberhaupt niet dat Microsoft, een miljardenconcern, na bijna 10 jaar XP en tijd en middelen zat om een nieuw besturingssysteem te ontwikkelen, nog steeds met een incapabel besturingssysteem op de proppen komt dat incompleet is. Allerlei klachten over randapparatuur, beveiligingslekken en rechtstreeks jatwerk van apple’s osx. Het is toch te zot voor woorden. Maak toch de switch naar Apple, het is aan te raden, echt waar. Ik spreek uit ervaring.

 7. Roy van Lamoen 15 October, 2007 15:32:51

  Ik snap de hele discussie rond Windows Vista niet. Ik heb het nu zelf een aantal maanden in gebruik en heb het bij een aantal anderen (legaal) geïnstalleerd en het werkt overal naar behoren.

  Waar de huidige computergebruiker teveel aan vasthoud is aan oude zaken. Nu is hier natuurlijk iets voor te zeggen, immers een werkende printer van 10 jaar oud hoeft in principe nog niet vervangen te worden. Hij werkt nog, cartridges/toners zijn nog verkrijgbaar dus waarom zou je.

  Maar veel mensen vergeten dat vernieuwing niet altijd met dit soort zaken samen kan gaan. Je kan niet verwachten dat Windows vernieuwend bezig blijft, want net zoals Windows XP is ook Windows Vista gewoon vernieuwend. Toen XP geïntroduceerd werd, kwam dezelfde discussie. Oude hardware werd niet meer ondersteunt, oude (DOS-georienteerde) software werkte niet meer en ga zo maar door.

  Nu, een jaar of 8 later is het hetzelfde verhaal. Windows Vista ondersteunt oude hardware niet meer en oude programma’s werken ook niet meer. Vergeet echter niet dat het in beide gevallen de fabrikant van de hardware en/of software is die Windows Vista niet ondersteunen en niet andersom. Maar je hoort niemand tegen bijvoorbeeld Logitech schoppen omdat ze geen Vista ondersteuning voor hun webcam uit 1997 bieden.

  En dat is m nu net de kneep. Je kan niet verwachten dat een vernieuwend besturingssysteem hardware ondersteunt die al jarenlang als ‘End of Life’ door het leven gaat. De driverontwikkeling voor zulke hardware staat dan dus ook al jaren stil. Hetzelfde geldt voor software.

  Een ander voorbeeld, dezelfde strekking. Je kan niet verwachten dat een nieuwe auto gesmeerd kan worden door dezelfde olie die je in je 20 jaar oude auto gooit.

  En dan het overstappen naar Linux/Apple. Vooropgesteld dat ik met beide systemen ervaring heb, is dit toch geen keuze voor de gemiddelde huis-tuin-keuken gebruiker. Die gebruiker wil dat ‘dat leuke programmaatje van de buurman’ ook op zijn computer werkt. Dat gaat erg lastig als die buurman een Windows computer heeft en jij een Apple. Voor ervaren gebruikers zou het nog wel kunnen, als blijven er veel problemen om binnen een Windows omgeving op een Linux/Mac OS systeem te werken (denk eens aan al die software binnen bedrijven die geschreven is voor Windows).

  En dan nog het hoofdstuk ‘Jatwerk’ waar dhr. Benschop het over heeft. Ben nu eens eerlijk en zeg er dan bij dat Apple zelf OOK genoeg afgekeken heeft van de concurrentie. Vaak wordt gezegd dat Apple de eerste was met een muis, maar laat dit nu niet waar zijn. Laat de allereerste muis nu uitgevonden zijn door dhr. Engelbarrt en dit was al in 1964. De eerste muis die een beetje op onze hedendaagse muis lijkt is geintroduceerd door Xerox in 1981. Apple heeft dit goed afgekeken en mede daardoor gebruiken we hem nu nog steeds.

  Tot zover mijn relaas ;-)

 8. Rutger 15 October, 2007 15:51:39

  Dat Vista daadwerkelijk veiliger is dat is nog maar is dat ook daadwerkelijk zo? Op 30 mei is er een test geweest door Computer Reseller News dat de security architectuur van Vista nog zo vol gaten zat dat het niet veiliger was. Goed, we zijn nu een aantal maanden verder en het zal dus allemaal een stuk veiliger zijn geworden maar toch in hoeverre is het echt veiliger geworden in die maanden? Daarnaast neem bijvoorbeeld het UAC, dit is met name voor de beginnende gebruiker onnodig irriterend en daarnaast een gevalletje Security by obscurity. Dit omdat het zo vaak zeurt dat men op den duur het of uitzet, of autmatisch door klikt ( in het geval dat men op een local admin account werkt, wat bij het gros van de thuisgebruikers nog steeds het geval is).

  Gezien de relatief hoge prijs, slechte ondersteuning, beveiliging waarover te twisten valt of hij nu echt ebter is dan in XP, elke weigering van MS om iets te doen aan problemen, niet met een SP op de proppen willen komen etc etc. denk ik niet dat een aanschaf van Vista te verantwoorden is bij een nieuwe PC. En al helemaal niet als je een stabiel XP systeem draaiende hebt.

 9. Martijn Benschop 15 October, 2007 15:54:52

  Goed en evenwichtig verhaal om maar even te reageren op het ‘relaas’ van Roy. Ik kan niet spreken over de randapparatuur omdat ik geen Vista heb. Maar het is niet voor niks dat windows een website opricht voor de klachten mbt Vista. Dat mensen hardware uit 1997 of in die richting aan willen sluiten en daar problemen bij ondervinden begrijp ik wel. Maar als je met recenter randapparatuur ook problemen krijgt en je jezelf gedwongen voelt om nieuwe software en hardware te moeten kopen, dan is er echt iets mis.
  Offtopic:
  Maar wat betreft “jatwerk” en de muis, het zal wel. Ik doelde meer op zaken als widgets (gadgets) en finder, etc. Natuurlijk pikt iedereen ideeen en geeft zijn eigen draai daar aan, ook Apple.
  Overigens wel vreemd dat er een basic versie, home en enterpriseversie en weet ik veel wat voor versie beschikbaar is ipv een complete versie waar alles in zit voor een redelijke prijs.
  Als laatste, ok, je moet wel weten waar je aan begint voordat je een overstap overweegt. Veel kleine programmatjes van je buurman oid zullen niet werken. Vaak zijn er wel alternatieven die je dan maar net moet weten te vinden.

 10. Roy van Lamoen 15 October, 2007 16:23:50

  Ik ben met je eens dat het een (onnodig) gedoe is met de verschillende versies. In mijn ogen kun je beter XP gebruiken dan Home Basic. En de prijs is inderdaad niet mals, in tegendeel zelfs.

  Wat betreft de randapparatuur. Nogmaals, het is de fabrikant van de randapparatuur die Windows Vista niet ondersteunt. Dat is ook het enige punt van de hele oorlog tegen Vista die de Consumentenbond op dit moment voert wat ik goed vind: geef mensen de keuze tussen Vista en XP. XP ondersteunt alle wat oudere hardware nog, maar de vraag is of het de toekomstig hardware ook nog zal ondersteunen. Bijvoorbeeld DirectX 10, komt dat er ooit voor XP? Vanuit Microsoft wel te verstaan. Workarounds van derden blijken in de praktijk wel te werken, maar matig.

  Vista op zijn beurt ondersteunt alle nieuwe hardware die in de toekomst zal komen, maar het is maar de vraag of de fabrikanten ondersteuning geven voor Windows Vista bij hun oudere hardware.

  Toch even reageren op Rutger, over de beveiliging. Eigenlijk reageren op de beveiliging in het algemeen. Ieder OS bevat lekken, ieder programma bevat lekken. Software wordt immers geschreven door mensen die de neiging hebben fouten te maken.

  De reden dat er in Windows echter zoveel fouten worden gevonden in vergelijking met Linux of andere besturingssystemen heeft grotendeels te maken met het aantal gebruikers. Als ik namelijk, ik noem maar iets, creditcard fraude wil plegen en ik wil via een trojan achter creditcard nummers komen, dan wil ik er het liefst zo veel mogelijk. Dus dan kies je automatisch voor Windows, want daar zitten de meeste gebruikers. Daar komt bij de Linux en/of Mac gebruikers over het algemeen meer ervaring hebben en dus meer van beveiliging weten dan de gemiddelde Windows gebruiker. Ze zijn hierdoor in staat om hun computer beter te beveiligen.

  Die ervaring speelt ook een grote rol bij beveiliging op Windows computer, want als gebruikers eens wat minder lukraak alles toe zouden staan (lees: zaken installeren, scripts toestaan e.d.) dan zou er veel minder aan de hand. Gelukkig is er nu UAC wat gebruikers informeert over het mogelijk gevaar. Ongelukkig genoeg slaat het hier ’soms’ wat in door, want als besturingssysteem zijnde je eigen executables als potentieel gevaar beschouwen is toch wel erg.

  Kortom, het is en blijft een lastige discussie. Voor beide besturingssystemen is iets te zeggen.

 11. Frank Hoogerbeets 15 October, 2007 16:42:41

  Er wordt inderdaad heel veel nadruk gelegd op “veiligheid”, zozeer dat mensen er zich op een gegeven moment niets meer bij kunnen voorstellen. Als Microsoft van het begin af aan echt moeite zou hebben gedaan om van Windows een veilig systeem te maken, dan zou de reklameleuze “veiliger” nu overbodig zijn.

  Elke nieuwe Windows versie die op de markt kwam ging gepaard met de slogun “nu nóg beter, veiliger, sneller en betrouwbaarder. En vervolgens komt de ene beveiligingspatch na de andere.

  Windows is gewoon geen systeem voor leken. Niet alleen driver-problemen maar ook het anderszins fine-tunen en onderhouden van Windows is voor de niet-ingewijde niet te doen.

  Sinds 2002 werk ik met Windows 2000 Professional, en dat doe ik nog steeds met veel plezier en zonder problemen en ergenis. Ik zorg zelf voor goede beveiligingsprogramma’s en heb nog nooit een (automatische) update hoeven uitvoeren of beveiligingspatch hoeven installeren. En ik gebruik Firefox en Thunderbird i.p.v. Internet Explorer en Outlook Express. Kan ik iedereen aanbevelen.

  Windows XP en nu Vista zien er misschien gelikt uit maar hoeven zeker geen verbetering te betekenen. Ik draai Windows 2000 op een moderne 3Ghz machine en alle hardware wordt gewoon ondersteund. Zo kan ik ook gewoon mijn oudere, dure, maar goede programma’s gebruiken en hoef ik niet steeds weer diep in de buidel te tasten.

  Het is dus grote flauwekul dat je “verder van huis bent” als je terugvalt op een ouder systeem. Nieuwe hardware wordt nog steeds met drivers voor XP en zelfs nog voor 2000 geleverd. Maar bedrijven en winkels willen omzet draaien en trekken hun hele register open om mensen ervan te overtuigen dat het nieuwste systeem nóg veiliger en beter is dan het vorige.

  TIP: Als je huidige systeem goed werkt, blijf daar (voorlopig) dan bij.

 12. Fred van Oenen 15 October, 2007 16:46:44

  Niels,

  Als Vista daadwerkelijk zo’n stuk veiliger is dan XP, waarom zie ik dan elke dinsdag een aantal beveiligingsupdates geinstalleerd worden op mijn Vista machine?

  I rest my case

 13. Eerde 15 October, 2007 16:47:27

  Grappig vind ik wel dat de fanboys van micro$oft dit argument altijd gebruiken in de zin:

  “GNU/Linux is niet klaar voor Jan Consument, want al die problemen met drivers enzo…..”

  Nu met Vi$ta hetzelfde eens gebeurt, blazen diezelfde fanboys hoog van de toren dat niet het OS maar de fabrikant van de hardware verantwoordelijk is, rare jongens die m$ fanboys. :(

 14. Frits 15 October, 2007 17:03:56

  Ik heb altijd geleerd dat veiligheid niet gewoon een kwestie is van een bepaald besturingssysteem gebruiken en al helemaal niet dat het meer voorop staat dan goed kunnen gebruiken van een systeem. De consumentenbond kaart aan dat er gebruikproblemen zijn met Vista. Problemen die zich niet voor doen met XP. En wiens schuld is het dan dat XP als besturingssysteem minder veilig zou zijn dan Vista? De consumentenbond, de gebruiker? Micrsoft had gewoon het fatsoen moeten hebben betere producten op de markt te zetten die wel goed bruikbaar zijn met randapparatuur en software. Voor XP stapten ook hele massas niet over omdat XP niet bruikbaar genoeg was. Veiliger? Ja, daar had men wat aan op een systeem dat ze niet goed konden gebruiken. Als je niet meer in een nieuw model auto kan zitten en in een oude wel weten de meeste kopers welke ze kopen, ook als die geen airbags heeft.

 15. Roy van Lamoen 15 October, 2007 17:04:26

  Vooropgesteld dat ik geen MS fanboy ben, maar gewoon een ’simpele’ systeembeheerder met ervaring in diverse besturingsystemen blijf ik bij de mening dat voor 80% van de gebruikers (en dan heb ik het dus over STANDAARD gebruikers die een beetje willen internetten, foto’s van (klein)kinderen bekijken, tekstdocumentje maken en ga zo maar door) Linux inderdaad niet geschikt is. Al is het maar omdat de software standaard niet compatible is met die van de meeste andere normale gebruikers.

  Nu zijn voor veel zaken alternatieven. Voor MS Office heb je OpenOffice, voor Photoshop/Paint Shop Pro heb je GIMP en zo kan ik nog heel lang door gaan. Echter, wat Martijn Benschop ook al aangeeft moet je deze wel weten te vinden. En inderdaad, de fabrikant is verantwoordelijk voor de hardware, niet het OS. Hoeveel nieuwe hardware wordt in Linux nog niet ondersteunt? Ligt dat aan het OS of ligt dat aan de fabrikant die geen drivers voor Linux maakt?

  Als het 20 jaar geleden nu anders was gegaan en Linux het mainstream besturingssysteem was geworden, dan was het andersom geweest. Maar dat is niet zo.

  @Fred van Oenen
  Heb jij wel eens opgelet hoeveel beveiligingsupdates XP en 2000 binnen kregen? Hoeveel lekken er in XP werden en zelfs worden gevonden?

  @Frank Hoogerbeets
  Dus je wil beweren dat je Windows 2000 nog steeds helemaal zonder updates draait? Dus ook zonder Service Pack (4)? En dan wil je nog beweren dat je systeem veilig is?? Sorry, maar dat gaat er bij mij niet in, daar heb ik iets teveel ervaring voor.

  Ik ben met je eens dat Windows 2000 een goed besturingssysteem is en dat de hardware en software ondersteuning voor dat OS zeer goed is. Ik ben ook met je eens dat nieuw niet altijd beter is. Echter, er komt ook een tijd dat Windows 2000 niet meer ondersteunt zal worden, door zowel hardware als softwarefabrikanten. Dat zal niet binnen een jaar en zelfs niet binnen 2 jaar zijn, maar het zal wel gebeuren.

 16. Niels 15 October, 2007 17:13:25

  Met dit verhaal kom je ook bij bedrijven niet goed aan. Bedrijven wachten namelijk tot januari 2008 op SP1. Dat kan ik me zelfs als (ervaren) gebruiker van Windows toch goed voorstellen. Een systeem wat net opgeleverd wordt, heeft nog veel kinderziektes en kan op concrete vlakken nog kwetsbaarder zijn dan zijn voorganger.

  Wat ik mis in jouw pleidooi zijn de argumenten om wél Vista aan te schaffen. Waarom is het zoveel veiliger en op welke vlakken is er nog wat aan te doen?

  Vooralsnog geef ik mensen die alsnog een nieuwe PC met XP willen kopen groot gelijk. Veiligheid staat hoog genoteerd (zeker in de IT) en kan zeker niet bewezen worden na de eerste introductie van een nieuw besturingssysteem.

 17. Frank Hoogerbeets 15 October, 2007 17:15:47

  @Roy
  Als ik zeg “zonder updates” dan bedoel ik de beveiligingspatches die normaal via “automatische updates” worden geïnstalleerd. Windows 2000 wordt (als ik het goed onthouden heb) sinds 2003 standaard met SP4 geleverd en daar werk ik ook mee. En dat is een zeer stabiel systeem geworden. Maar “automatische updates” heb ik altijd permanent uitstaan omdat ik bij anderen heb gezien hoe desastreus het kan zijn als je systeem wordt bijgewerkt zonder dat je precies weet wat en dan plotseling met driverconflicten of andere problemen te maken krijgt.

  Uiteraard zal de ondersteuning voor 2000 een keer ophouden, dat geldt voor elk systeem. Maar het scheelt een hoop geld en misschien ook een heleboel ergenis als je 10 jaar met hetzelfde systeem en dezelfde programma’s kunt blijven werken.

 18. Roy van Lamoen 15 October, 2007 17:29:22

  Ik ben met je eens dat het op dit moment nog geen voordeel heeft om Vista te draaien. Net wat je zegt, de veiligheid moet nog maar bezien worden. Ik heb ook niet beweert dat Vista per definitie veiliger is. Ik ben juist van mening dat échte veiligheid bij de gebruiker begint. Ik hoorde iemand roepen over het feit dat de meesten direct onder een administrator account werken. Dat zijn dus de dingen waar de echte winst op het gebied te halen zijn.

  Echter, als je naar de toekomst kijkt kun je eigenlijk niet om Vista heen, net zoals je ‘vroeger’ niet heen kon om de overstap naar XP, of Windows 2000. Zeker als gamer niet want Vista is tot nu toe het enige besturingsysteem met DirectX 10 ondersteuning. Voor normale gebruikers wordt dat voordeel al een stuk minder.

  Heb je daar op dit moment voordeel van? Nee, op dit moment is het aanbod aan DirectX 10 ondersteunende grafische kaarten nog beperkt tot de absolute top van nVidia en AMD/ATI.

  Ik vraag daarom ook altijd, als ik een computer samenstel, wat de gebruiker er mee van plan is en hoe lang hij denkt de computer te gaan gebruiken. Heeft de gebruiker geen enkele affiniteit met het spelen van spellen dan gaat er gewoon XP (Pro) op. Wil de gamer echter de nieuwste spellen spelen, zoals bijvoorbeeld Bioshock of Call of Duty 4, dan raad ik hem, met het oog op de toekomst, aan om Vista te nemen. Dit natuurlijk afhankelijk van de systeemsamenstelling, want zonder DirectX 10 kaart heeft het eigenlijk geen meerwaarde. Maar in veel gevallen wil iemand die de laatste spellen wil kunnen spelen ook gewoon een high-end videokaart.

  Andere voordelen van Windows Vista? Ik zou het zo snel niet weten. Ik merk niet echt een performance verbetering, maar ook geen achteruit gaan (op mijn eigen systeem dan, een wat ouder systeem op basis van een Athlon XP 2200+).

  Waarom dan toch zo’n lang relaas ten faveure van Windows Vista? Omdat ik het gewoon simpelweg niet eens ben met de in mijn ogen te eenvoudige denkwijze van de Consumentenbond. Vooral met uitspraken als ‘Kijk eens naar Mac OS, het besturingsysteem van Apple’ begin ik me echt af te vragen of ze uberhaupt wel weten waar ze het over hebben, daar (en correct me if wrong) Mac OS X niet zondermeer op de gangbare IBM Compatible PC werkt. En laat dat nou zo’n 90% van alle thuiscomputers zijn…

 19. SB 15 October, 2007 17:34:02

  Beste Niels,

  Je hebt zeer zeker gelijk dat Vista veiliger is dan XP, net zoals Win2k Veiliger was dan Windows XP ten tijde van die release.

  Echter wat je denkt ik vergeet in je beredenering is dat omdat het core system Vista anders is dan XP de _huidige_ dll hooks niet werken ( gebruikt voor veel trojans/virussen/spyware noem maar op ) de reden hiervan is dat er simpel weg geen toegang meer is tot deze hooks, echter wat je vergeet te melden is dat dit met veel drivers dus ook niet meer werkt, en dus rand apparatuur niet goed of zelfs helemaal niet meer functioneerd.

  Tuurlijk er komen vast naar mate tijd volgt meer drivers uit en dus meer ondersteuning voor rand apparatuur maar naar mate tijd vorderd zullen er dus ook meer ” nieuwe gaten” ontdekt worden in Vista.

  Ik denk op dit moment als ik kijk naar de huidige status van Windows XP vs Windows Vista, ik voorlopig zeer zeker bij Windows XP zal blijven. Dit voornamelijk om de volgende dingen :

  Windows XP heeft :

  - Minder resources nodig
  - Zelfs met mijn DirectX 10 graka is de performence onder Winxp beter dan onder Vista.
  - Windows XP veel beter support heeft
  - Windows XP zeker voor de eerst komende 4 jaar nog support vanuit MS heeft

 20. Maurice Wessling, Consumentenbond 15 October, 2007 17:37:21

  Niels,

  De veiligste computer staat in een bunker tien meter onder de grond. En hij staat uit. Jammer alleen dat je er dan zo weinig mee kunt doen. Wat ik daarmee wil zeggen: veiligheid kan natuurlijk nooit het enige kenmerk zijn waarop een consument zijn keuze voor een OS baseert. Het gaat ook om gebruiksgemak, snelheid, compatibiliteit, prijs, etc. Welk van deze kenmerken heeft prioriteit? Ik denk dat de verschillende eisen die je aan een computer voor consumenten stelt best naast elkaar kunnen bestaan. In elk geval zou ik veiligheid daar niet als het enige argument uithalen.

  Is Windows Vista veiliger is dan z’n voorganger XP? In elk geval heeft veiligheid bij het ontwerp van Vista meer prioriteit gekregen. Maar wat moeten consumenten met een veilig(er) OS waarmee hun bestaande hard- en software niet overweg kan of een OS dat traag is en vastloopt? De Consumentenbond heeft over een periode van zes weken in totaal 5200 klachten over Windows Vista ontvangen. 59% van de klagers meldt dat een of meerdere softwareprogramma’s het niet meer doen. Bij 46% van de klagers werkt apparatuur, zoals een printer of videokaart, niet meer of niet meer goed. Verder melden mensen vooral het vastlopen of traag worden van de computer (34%), netwerkproblemen, vooral bij draadloze systemen (17%) en het niet of traag opstarten van de computer (12%). Ook geven consumenten aan dat zij moeite hebben om goede ondersteuning te vinden bij het oplossen van de problemen. De bond concludeert daaruit dat consumenten grote problemen hebben met Windows Vista. Veiliger? Best mogelijk, maar het werkt niet.

  Uiteindelijk gaat het hele probleem om een gebrek aan keuze. Wie nu een computer winkel inloopt treft daar alleen PC’s met Windows Vista aan. Wie een PC met XP wil hebben zal lang moeten zoeken. Linux Ubuntu? Moeilijk. En voor een Mac moet je naar een speciale winkel. Het was beter geweest wanneer Microsoft Vista pas op de markt had gebracht nadat het af was. Microsoft heeft echter de verwachtingen hoog opgeschroefd (‘Wow’) en veel consumenten zitten nu met een product dat (nog) niet goed werkt.

  Een ander probleem is dat consumenten en de zakelijke markt door Microsoft geheel anders worden behandeld. Om de zakelijke klanten meer tijd te gunnen bij de overstap van XP naar Vista is de verkooptermijn van XP onlangs met vijf maanden verlengd. En bovendien krijgen zakelijk klanten in veel gevallen XP op een CD meegeleverd voor het geval dat er met het pre-installed Vista toch problemen zijn. Die koninklijke behandeling krijgen consumenten niet. SP1 verschijnt in 2008 en tot die tijd moet men het maar uitzitten.

  De Consumentenbond heeft een aantal adviezen aan consumenten gegeven. Koop alleen Vista wanneer je zeker weet dat je geen problemen krijgt met je bestaande hard- of software (of neem die problemen voor lief). Wie helemaal tevreden is met XP kan beter wachten totdat Vista af is (dat doen bedrijven trouwens ook). En kijk eens naar alternatieven voor Windows zoals Mac OS X van Apple en het gratis Linux Ubuntu.

  Ik denk dat je alternatieve oplossing (hardware fabrikanten onder druk zetten) niet alle problemen oplost. Klachten over software compatibiliteit en traagheid blijven dan overeind. De Consumentenbond vindt veiligheid belangrijk maar gaat consumenten niet adviseren een OS te kopen waar veel klachten over zijn.

 21. Roelf Backus 15 October, 2007 17:41:45

  Wie had 20 jaar geleden kunnen vermoeden, dat Microsoft ons zover zou krijgen, dat er door elk huisgezin om de drie jaar nieuwe computers en softeware moet worden aangeschaft?

 22. Roy van Lamoen 15 October, 2007 17:46:02

  Moeten?? Ik werk al 5 jaar met dezelfde computer, gaat nog steeds hartstikke goed en er zal voorlopig ook nog niets anders komen.

  Het is meer een kwestie van willen, want we kunnen de laatste spellen/de nieuwste videosoftware/wat dan ook niet meer draaien. Met de ontwikkeling van deze hardware en software heeft Microsoft verder heel weinig mee te maken, op de eigen producten na dan natuurlijk.

 23. Frank Hoogerbeets 15 October, 2007 18:09:17

  Het is inderdaad een kwestie van keuze zoals Roy terecht zegt. Wat wil je als gebruiker, ben je tevreden of wil je meer?

  En het is ook niet terecht om tegen MS aan te schoppen want we gebruiken (bijna) allemaal Windows. Natuurlijk is MS een bedrijf en probeert het zoveel mogelijk te verkopen en is de (commerciële) druk groot om een niews OS tijdig op de markt te brengen met alle gevolgen van dien (veel kinderziektes).

  Iets anders is de algehele ontwikkeling op OS gebied en het beleid (met MS voorop) voorstaat, namelijk een computer voor iedere thuisgebruiker die straks permanent op internet is aangesloten maar waarbij de gebruiker niet alles meer voor het zeggen heeft en abonnementen moet afsluiten om programma’s op afstand te kunnen gebruiken.

  Die ontwikkeling begon met de .NET techniek en wordt nu in Vista verder doorgevoerd. De afstand tussen gebruiker en wat er op de harde schijf gebeurt wordt steeds groter en straks is er geen verschil meer tussen het “downloaden” van je harde schijf en van internet. De Google toolbar was al een grote stap in die richting en de nieuwe search engine van Vista zet die techniek voort.

  Ik heb mij door de jaren heen nooit bijzonder druk gemaakt om de bedreigingen van internet en heb ook nog nooit een virus of andere malware opgelopen. Maar ik heb mij wel altijd druk gemaakt om de informatie die van mijn computer naar buiten wordt gestuurd. Ik ben dan ook zeer kritisch als het gaat om toegang van programma’s tot internet. Daarom ben ik ook zo beducht om Internet Explorer en de vele plugins die voor die browser zijn gemaakt.

  Uiteindelijk gaat het om wat de gebruiker wil, maar de meeste gebruikers beseffen absoluut niet welk lange-termijn-beleid achter Windowsw steekt. En de gebruiker moet vooral naar zichzelf kijken: laat ik het denkwerk over aan MS en kies ik voor gebruikersgemak (en afhankelijkheid) of bepaal ik zelf wat er met mijn duurbetaalde computer en software gebeurt.

 24. Diederick van Velzen 15 October, 2007 18:17:05

  De beargumentatie dat Vista ‘veel veiliger’ is voegt niets toe aan een niet functioneel, ‘veel veiliger’ operating systeem. Hoe verschrikkelijk ontzettend “veilig” het ook moge zijn… zolang het niet functioneert(drivers) doet de veiligheid er niet zo toe. Wanneer men in de winkel niet kan kiezen tussen : geen operatingsysteem, Ubuntu, PC-BSD, XP, 2000, Linspire enz. is dat bevreemdend in een “vrije markt economie”. Vooral voor non-gamers is de Vista overkill qua prijs en functionaliteit.

 25. Ruud Paap 15 October, 2007 19:09:28

  @Maurice Wesseling
  Veel klachten? Wie rekenen kan, ziet dat het om 0.5% gaat. Nou, dat vind ik een behoorlijk goeie score. Voeg daarbij dat fabrikanten van randapparatuur degenen zijn die proberen ons weer nieuwe printers en zo te verkopen door het te vertikken nieuwe drivers te leveren, en de chantage van die fabrikanten is duidelijk.

  Mijn ervaring van meer dan een jaar Vista: stukken sneller en veiliger.

  En het zou de Consumentenbond sieren als ze eens op de barricaden klommen tegen die fabrikanten die eisen dat je een goed werkend product alweer moet weggooien omdat ze het tijd vinden om maar weer eens aan je te verdienen! Dat is regelrechte milieuvervuiling. Maar daar hoor ik bij jullie niets over.

  De reacties in mijn omgeving komen vooral neer op: kwaad op de Consumentenbond, waarbij een groot aantal het lidmaatschap opzegde juist vanwege deze aanval onder de gordel.

  Tenslotte: die sprookjes over veilige iMacs en Linux worden keer op keer onderuit gehaald door de feiten. Kijk ook maar eens naar de lekken in Firefox: twee keer zoveel als in Internet Explorer 7. 90% van de mensen werken met Windows. En dat betekent niet dat ze dom zijn hoor.

  Hou je eens aan de echte feiten, de gewone gebruiker zit echt niet te wachten op de zoveelste hetze tegen Microsoft. (Nee, ik heb géén aandelen!!)

 26. Marc 15 October, 2007 20:13:42

  Als we terug kijken naar de lancering van het XP besturing systeem, waren er de zelfde problemen van het aansluiten van oude randappartuur. Zelfs de lancering van Bill Gates resulteerde in een BSOD. Als men denkt VISTA te kunnen installeren op een oud systeem kun je verwachten dat het niet 100% werkt. Op mijn nieuwe laptop werkt het prima, als ik externe hardware aansluit waar geen VISTA driver voor is en alle waarschuwingen in de wind sla als ik een XP driver installeer en vervolgens mijn Plug and Play service omzeep help ben ik niet boos op Microsoft maar op Motorola. De vraag is, wat heeft de gebruiker gedaan om er voor te zorgen dat het niet meer werkt? Als ex-PSS medewerker sta ik er niet verbaasd te kijken dat het door menselijk handelen is veroorzaakt. Zelfs MCSE engineers die op grote netwerken hun servers beheren halen stomiteiten uit waarbij ik echt mijn vraagtekens zet op de kwaliteit van IT personeel in Nederland/Belgie. Laat staan welk advies winkelpersoneel hun klanten verkoopt bij aanschaf van hun huismerk. Waarvan hardware niet eens voorkomt op de HCL lijst van Microsoft. Installeer dan maar Linux; SuSe is redelijk gebruikersvriendelijk. Eens kijken of al je hardware werkt, iets simpels zoals een webcam installeren kan resulteren dat het niet gaat werken. Of een MAC, o ja, MAC software, MAC hardware, dat is waarom het vaak beter werkt op een MAC, maar daar betaal je ook voor. Als je het zelfde concept doorvoert op een PC en alleen geteste hardware en software installeerd heb je een zeer stabiele omgeving.

  Bedrijven hebben een keuze om hun drivers te laten certificeren door Microsoft. Als zei dit niet doen benadelen ze de consument, en als je ze dan belt geven ze Microsoft de schuld. Lekker makkelijk.

  De consumentenbond erg zwart wit, begrijpt er helemaal niets van. Voordat je iets wilt boycotten zul je toch beter je huiswerk moeten doen. Er zijn namelijk gegevens beschikbaar die zeggen waarom Windows crasht en nee deze gegevens zijn niet door MS verzamelt.

 27. Fred van Oenen 15 October, 2007 21:11:40

  @Ruud Paap, kijk eens wat verder dan je rekenmachine. 0.5% is representatief voor een groter groep consumenten, niet zo kortzichtig zijn!

  Feit blijft dat je van een bedrijf met tientallen jaren ervaring in het maken van besturingssystemen, en de hoge prijzen die gevraagd worden voor Vista, mag verwachten een besturingssysteem te krijgen dat voor de doorsnee consument 100% plug-and-play is zonder een enkele vorm van problemen. Dat is Vista simpelweg niet!

  Los daarvan, of Vista nou bij de ene goed werkt en bij de ander niet, Microsoft duwt dit besturingssysteem al vanaf feb 2007 door de strot van de consument. Geef ze nou gewoon de keuze, wat is daar mis mee? En ja, je kant bij de computerboer op de hoek nog een systeem samenstellen met XP, maar dat doen de meeste consumenten niet, die gaan voor een bekend A-merk…….allemaal met Vista erop.

  Het argument dat ik verder vaak lees, is dat je maar een nieuwe computer moet kopen en het bijna logisch gevonden wordt dat Vista niet goed op oudere PC’s werkt. Als ik een PC heb die voldoet aan de minimale systeemeisen die Vista stelt, wil ik ook dat het dan gewoon goed werkt, zij het wat trager. Geen gezeur dat ik maar een nieuwe, snelle PC moet kopen en DAN werkt het wel goed. Is geen argument, het moet niet aan de hardware liggen! Ik heb meerdere nieuwe PC’s hier, Quad-core, 4 GB, alles nieuw, zowel notebooks en desktops, alles legaal, vers geinstalleerd en heb om de paar dagen een mooi blauw scherm. Als ik vraag of Vista dan na een reboot wil uitzoeken waar het probleem zit, kom ik geen reet verder. Handig he?

  En om het dan helemaal af te maken, het argument dat je bij de leveranciers van de hardwre moet zijn en boos op hen moet worden omdat ze geen goede drivers voor Vista hebben, is tevens onzin. Microsoft heeft iets dat Windows Update heeft, daarin zitten miljoenen drivers in, en dat worden er elke dag meer (thank god). Die drivers zijn vaak buggy, maar WEL degelijk door Microsoft gecertificeerd. Ik zou dan zeggen dat een bij een blauw scherm dat wordt veroorzaakt door een foutje in deze drivers, Microsoft daarvoor wel degelijk aansprakelijk en schuldig is, niet de leveranciers.

  And again, I rest my case…. :)

 28. Frank Hoogerbeets 15 October, 2007 21:18:02

  @Ruud Paap
  Op welke cijfers is die 0,5% gebaseerd? Ik zou niets durven te beweren wat dat betreft. Maar ik weet wel dat het ongewoon is dat Microsoft een klachtensite opzet voor mensen met Vista-problemen.

  En dan zeg je dat Firefox tweemaal zoveel lekken heeft als IE7? Waarop zijn die cijfers dan weer gebaseerd? Wie heeft dat sprookje de wereld in geholpen? Ik werk al heel lang met Firefox en heb NOG NOOIT problemen gehad ondanks de lekken die Firefox ook heeft gepatcht. Maar als ik mensen hoor wat ze met IE hebben uit te staan! Zelfs al zou Firefox gemiddeld meer lekken hebben, de lekken in IE zijn vaak veel gevaarlijker en vervelender. Ik weet van andere mensen en uit eigen ervaring van het verleden dat sommige sites het voor elkaar krijgen om in IE tientallen vensters achter elkaar te openen. En als je dan probeert ze te sluiten komen ze net zo hard achter je terug. Vaak is de resetknop het enige redmiddel, met alle gevolgen van dien.

  Een ander voorbeeld: er zijn twee mensen uit mijn directe omgeving die op een gegeven moment met IE7 online wilden bankieren en alleen nog zwarte invoervelden zagen. Dit gebeurde in beide gevallen na een automatische update van Windows.

  Het grote probleem van IE is de script-ondersteuning, met name ActiveX. Daar kan zoveel misbruik van worden gemaakt dat het elke keer weer moeilijk blijkt om de gaten te dichten. Nee, dan maar Firefox!

 29. Eerde 15 October, 2007 21:44:51

  Dat Vista zo veilig zou zijn geloof ik -nog- niets van. Het hele “User Account Control” systeem zullen de meeste gewone thuisgebruikers snel uitzetten net als alle andere “features” die voortdurend ‘nag-screens’ tonen.

  Ik denk dat veiligheid hier voor 99% bij de gebruiker ligt. En de gemiddelde gebruikert klikt nu eenmaal eerst op Ja/Yes en gaat dan pas denken….oeps.
  Een firewall goed instellen of een router beveiligen, de wifi ik moet het allemaal nog zien.

  ——————-
  @Roy van Lamoen

  Toch zie ik het totaal anders.

  “…..Linux inderdaad niet geschikt is. Al is het maar omdat de software standaard niet compatible is met die van de meeste andere normale gebruikers.

  Nu zijn voor veel zaken alternatieven.”

  Ik weet niet wanneer jij voor het laatst GNU/Linux hebt gebruikt, maar of een prog nu Office2003/2007 heet of OpenOffice of Koffice dat maakt niet uit. Stelliger ik kan met de open source varianten .doc openen, bewerken en opslaan. Al jaren .pdf openen, en ook maken. Hetzelfde voor .xls files en powerpoint files. etc. etc.
  Juist de zaken die de thuisgebruiker veel gebruikt hebben onder GNU/Linux vaak dezelfde progs (firefox, thunderbird etc. en binnenkort ook heel KDE).
  Volledige lijst hier: http://www.linuxrsp.ru/win-lin-soft/table-eng.html#43

 30. Bolleke 15 October, 2007 21:58:21

  Alsof “de software werkt niet” nog een argument is: dat doet-ie vaak onder Vista dus ook niet meer! Dat is nou juist een van de grote klachten :-)

  On-topic: UAC heeft net zoveel met veiligheid te maken als mijn oma ’s nachts in een donkere steeg. Ze hebben bij MS een heel klein beetje het rechtensysteem van *nix geprobeerd af te kijken, maar verder dan dat zijn ze ook niet gekomen.

  Want, hoe werkt het?
  Ik start een programma, want ik wil iets doen. Er verschijnt een melding dat een programma gestart is. Ja duh, ik klik er net op. Licht geirriteerd klik ik op “Doorgaan”.
  Vervolgens gaat dat programma iets doen, en zoals dat gaat wil-ie een proces forken daarvoor. Melding: er is een programma gestart (met e.o.a. voor de gemiddelde mens onbegrijpelijke code waar MS ook al het patent op lijkt te hebben).

  Normaal gesproken zou je nu met UAC willen dat het volgende gebeurt: kijk welk programma het is en welk proces de eigenaar is. Besluit of je dit inderdaad bedoelde.
  Probleem is dat je a) niet goed ziet welk programma het is (dat staat er domweg niet bij) en b) niet kan zien wie het spawnede (dat staat er al helemaal niet bij).
  Ik heb dus zonder gedegen kennis van de applicatie geen idee wat ik moet doen (en zelfs met die kennis eigenlijk al nauwelijks). Het enige wat ik kan concluderen is dat het gebeurde vlak nadat ik ergens op klikte en het dus wel zal kloppen. Ik klik dus wederom op “doorgaan” (ik kan ook annuleren, maar goed, dan krijg je dus niks meer gedaan).

  Ik voorspel bij dezen dat de nieuwe generatie virussen ergens gaat hibernaten totdat een programma z’n ding doet, en vervolgens hoopt dat de gebruiker wel “doorentert”. Of mensen zetten UAC gewoon uit omdat het dus nergens op slaat, dat kan natuurlijk ook.

  Wat er had *moeten* gebeuren is natuurlijk dat je programma’s draait als user en opeens alert bent als een onschuldige applicatie plotsklaps rootrechten nodig heeft (normaal eigenlijk alleen tijdens installatie). Maar ja, ze snappen bij MS kennelijk nog steeds niet wat een multi-user systeem is.

  Ietwat minder on-topic: het argument “Windows is onveilig omdat het het meeste gebruikt wordt” is natuurlijk grote onzin. Het hele internet draait zo’n beetje op *nix-achtige systemen, en dat gaat al een behoorlijke tijd heel erg goed. Reken maar dat hackers daar op proberen in te breken - is ze nog niet of nauwelijks gelukt. Windows is onveilig omdat MS in haar hele geschiedenis van OS-en nog nooit echt rekening met multi-user systemen met een permanente netwerkverbinding heeft gehouden - iets waar Unix vanaf het allereerste begin juist voor ontworpen is. Daar plukt ook Vista nog steeds de wrange vruchten van.

 31. Wcreator 15 October, 2007 22:01:31

  De consumentenbond Zou beter oproepen om het gratis besturing systemen Linux te installeren.
  Dan pas boycotten ze win.

  Het is overal in de EU hetzelfde.

 32. Ferdinand De La Soie 15 October, 2007 22:09:43

  Wij hebben hier dus feitelijk 2 stromingen, namelijk zij die het onrechtvaardig vinden, dat oude apparatuur niet meer op een nieuw OS kan worden aangesloten en zij die het heel normaal vinden. Persoonlijk ben ik niet zo van de Consumentenbondstijl: het lijkt mij vrij logisch, dat een nieuw systeem niet meer met oude onderdelen werkt. Je kiest voor een nieuw systeem en dus helaas ook voor nieuwe onderdelen. Heb je echter wel de vrije keuze om bij je oude, werkende boel te blijven ? Volgens mij niet.
  Waar ik persoonlijk wel ziek van word - al jaren - is dat oude en compleet werkende systemen het werken onmogelijk wordt gemaakt. Ik heb hier bijvoorbeeld nog een schattig Libretto’tje met Windows 98. We hebben het hier dan niet over internetpagina’s die niet goed zijn weergegeven. Ik heb het over inherent onveilige Windowssystemen die nu permanent onveilig zijn en blijven, omdat er geen updates meer van worden gemaakt.Op die manier word je als Windowsgebruiker verplicht om uiteindelijk weer nieuwe Windows met nieuwe hardware te kopen. De oude versie werkt eventueel nog wel, maar is gewoon te gevaarlijk geworden. Het beste voorbeeld is wel de plundering van de rekeningen van internettende klanten van Dexia, KBC en Argenta. Waarom waren die rekeningen - aldus de banken - geplunderd ? De gebruikers namen de basisveiligheid niet meer in acht, *omdat* zij nog onder Windows 98 werkten. Windows is wel zo’n inherente gatenkaas, dat het systeem tijdens zijn economisch leven waarschijnlijk onveilig is en na zijn economische afschrijvingsperiode gegarandeerd onveilig.
  Deze post werd overigens gemaakt op een Psion netBook, technologie uit 1999, maar volledig en gegarandeerd virusresistent.

 33. Diederick van Velzen 15 October, 2007 22:09:55

  PC-BSD is een Operating System gebaseerd op de zeer degelijke Unix-variant FreeBSD; net als het Mac OS is gestoeld op Unix. Wellicht leuk eens te proberen in VirtualBox 1.5.0. Eenvoud en functionaliteit in een mooie grafische verpakking. http://www.pcbsd.org/

 34. Rutger 15 October, 2007 22:12:56

  Toch weer even terug reageren op Roy Lammers(#10):

  Je hebt grotendeels gelijk in je stelling als je zegt dat het komt door de grotere gebruikersgroep heeft. Wat ik alleen geitelijk probeerde te zeggen en daarin wordt gesteund door een aantal onderzoeken oa. van Computer Reseller News dat de beveiliging van Vista niet veel beter is dan die van een windows service pack 2. Daarnaast vind ik dat er in windows vista nog al wat gevalletjes van security by obscurity zitten. ( UAC, overdaad aan waarschuwingen etc.)

  Ieder besturingssysteem heeft zijn lekken en ik ga er vanuit dat dit allemaal kinderziektes zijn in Windows Vista. Ik heb ook echt de verwachting dat ALS service pack 1 eenmaal uit is dat het een heel degelijk besturingssysteem is.

  Alleen tot die tijd is het, mijnsinziens het gewoon niet waard om windows vista aan te schaffen. Ik krijg ook het idee dat MS niet echt met Vista bezig is. Er komt een 3de SP voor XP aan ( met Vista beveiliging) en tegelijkertijd een eerste SP voor Vista. Vanuit commercieel oogpunt snap ik het gewoon niet en is dit voor mij alleen maar een teken aan de wand dat ook Microsoft zelf nog niet het volste vertrouwen heeft in Vista.

  Hadden ze dit wel gehad dan hadden ze ( vermoedelijk al veeeeel eerder) een SP voor Vista uitgebracht en het SP3 voor XP ergens volgend jaar lente… nu komen ze tegelijkertijd uit en zit er nog Vista beveiliging in het SP3 van XP ook… ik zou me als ik net Vista had aangeschaft toch wel enigszins bekocht voelen in dit geval…

  Vista gaat een prachtig systeem worden… maar het heeft nog kinderziektes en niet echt de hoogste prioriteit bij Microsoft naar mijn idee.

 35. Bolleke 15 October, 2007 22:46:38

  @Rutger: daar ben ik het dus helemaal niet mee eens. Het zal heus wel iets meespelen, maar meer dan procenten zal dat niet zijn. “Populair” is niet gelijk te stellen aan “kwetsbaar voor virussen”, dat bewijzen tientallen succesvolle softwareproducten. Het is een mythe die zichzelf in stand houdt, en daar ben ik een beetje allergisch voor altijd ;-)

 36. Michel 15 October, 2007 23:13:13

  Ik heb niet eens alles gelezen, maar hoor en lees hierover genoeg in de media. Ik word een beetje moe van dat “standaard” geklaag over Microsoft. Men vind dat blijkbaar leuk en in de loop van de tijd is het een sport geworden om op Microsoft af te geven. In het begin van XP ging het niet anders. Gelijk klagen en afzeiken. En nu is het een OS waar niemand vanaf wil omdat het zo goed werkt. En de consumentenbond vind het ook alleen maar leuk om lekker te klagen. En anders is er nog OPen Source software, is lekker gratis. Als je alleen dan problemen heb kan je nergens aankloppen. Dat gaat het dus ook niet worden.

  Jongens Vista is vele malen beter dan XP. Kijk alleen maar naar de beveiliging. En als er zaken niet werken, ik heb totaal nergens last van… ga bij de leveranciers klagen van de additionele hardware. Micorsoft heeft het goed voor elkaar maar die andere niet. En als zij geen drivers beschikbaar willen stellen, vaak oudere apparatuur, dan kan Microsoft daar niks aan doen. Dus ga daar klagen of koop apparatuur die bij de tijd is… Tevens kan er nog gewoon XP bij een pc aangeschaft worden. Volgens mij zelfs tot juli volgend jaar.

 37. Ide Koops 15 October, 2007 23:54:12

  De zwak/sterkheid van een systeem word nog altijd bepaald door de zwakste schakel, en dat is in de meeste gevallen de gebruiker zelf. Tuurlijk kun je een OS zo bouwen dat als een gebruiker domme dingen doet, hij niets sloopt (MacOs), beter zou zijn als de gebruikers zich wat meer verdiepen in de materie die pc , en vooral internet heet, en de daarbij komende beveiliging. Mochten ze zich niet willen of kunnen verdiepen in de materie, dan zouden ze in elk geval maatregelen kunnen nemen dat mochten ze zonder te lezen, of na te denken dingen aanklikken en installeren, dat het in elk geval geen effect heeft op het OS (lees: Een browser en mailclient die los staan van het OS, tevens een up2date virusscanner en firewall (die ook niet in het OS verweven zitten))…. En dan nog het probleem met spam, geinfecteerde gebruikers van isp uit zo snel mogelijk afsluiten, alleen webmail en abuse pagina nog open met tips&trucs. Je mag weer verder als je je pc op orde hebt en geen overlast meer veroorzaakt. Leert men er ook nog iets van…

 38. Peter Barton 15 October, 2007 23:57:02

  Wat wordt er toch veel gezeurd over niet-ondersteunde hardware onder Linux en software die niet zou werken… In de acht jaar dat ik nu al Linux gebruik ben ik nog geen enkele hardware tegen gekomen die niet in Linux werkt (sterker nog: mijn orinoco PCMCIA WiFi-kaartje werkt vlekkeloos in Linux maar weigert dienst in Windhoos) en voor veel software heb je Linux-versies, Linux-alternatieven of anders nog een glaasje Wine. Ik heb mijn opa en oma enkele jaren geleden aan Linux geholpen en ze zijn er dik tevreden mee. Mijn vriendin ziet het verschil niet tussen Skype voor Windows en Skype voor Linux (en ik ook niet trouwens). Persoonlijk vind ik OpenOffice een stuk eenvoudiger dan MS-Office. Het enige wat op mijn recent aangeschafte IBM Thinkpad onder Linux niet werkt is de ThinkPad-knop. Daar ik louther Linux draai heb ik eigenlijk geen flauw idee wat die knop onder Windows zou moeten doen, en ik kan me er ook geen voorstelling bij maken. Ik mis het dus niet. Ik heb wel in het controlepaneel van KDE de mogelijkheid gezien om die knop te configureren zodat hij wel wat doet, maar bij gebrek aan inspiratie doet die knop bij mij nog altijd niets. Ik had er misschien een virusscanner onder kunnen zetten, zodat bij één druk op de knop mijn computer op virussen wordt gecontroleerd, maar ach, in de acht jaar dat ik Linux gebruik ben ik nog nooit een virus opgelopen…

 39. Jeroen 16 October, 2007 00:15:21

  Ik ben ook van mening dat de reactie van de consumentenbond wat kortzichtig is. Natuurlijk is het vervelend dat op dit moment vele gebruikers last ondervinden van de strengere regels die zijn toegepast, maar om daarbij direct naar Microsoft te wijzen lijkt me een pertinente vergissing.
  Allereerst is al vaak genoeg gewezen op de verantwoordelijke partij voor de malaise: de hardware fabrikant. Als Microsoft al schuldige is in dit verhaal, is dat alleen wat betreft de hardware die ze zelf leveren.
  Hetzelfde geldt voor niet werkende software; alle problemen worden veroorzaakt doordat de vorige versies nog erg losjes omgingen met de regels (voorbeeld: schrijven in C:\Program Files\ was nooit een probleem) zonder dat de gebruiker merkte dat de gebruikte software iets deed dat eigenlijk niet netjes was. In Vista levert dit je direct een continue UAC popup op. Lijkt irritant van Vista, maar is bijzonder consequent en nog steeds de verantwoordelijkheid van de software leverancier.
  Het scenario dat Bolleke omschrijft is precies ook hoe UAC de zaken afhandelt wanneer software z’n schrijfactiviteiten tot de juiste folders peberkt; alleen tijdens de installatie zal UAC in werking treden. Overigens worden de tekst strings die weergegeven worden in de popup ook uit de applicatie afgeleid. Wanneer dat onduidelijk is, is wederom de software leverancier in gebreke gebleven.
  Microsoft is in het verleden bijzonder mild geweest voor software bouwers en dat heeft de nodige gaten in het systeem gelaten. Met Vista zijn ze strenger geworden en nu is dat precies waar over gevallen wordt.

  Mijn grote vraag die ook overblijft na dit hele hetze verhaal van de consumentenbond is, welke verbetering denken zij tegemoet te kunnen zien die de status “af” wel aan Vista gaat geven? Het zal niet zo zijn dat de oude hardware opeens wel vanzelf gaat werken (microsoft gaat die drivers echt niet zelf schrijven) en ook de oude software die faalt zullen de leveranciers zelf moeten verbeteren. De verandering waar de consumentenbond op doelt is in de nieuwe strategie van Microsoft om beveiliging fundamenteel in het systeem te implementeren een een onoverbrugbare tegenstelling.

  Als ik kijk naar de cijfers van de consumentenbond, dan mis ik daar de diepgang wel in. Graag zou ik bijvoorbeeld wel eens willen zien hoeveel van de 34% vastlopers/trage pc’s daadwerkelijk nieuwe PC’s zijn, van de oude zou ik willen weten hoeveel mensen de Vista Upgrade Advisor hebben gevolgd en daarbij niet al zijn gewaarschuwd voor hun verouderde hardware. Van de niet werkende randapparatuur zou bijvoorbeeld ook nog interessant gegeven kunnen zijn hoeveel daarvan eigenlijk wel met Vista zou moeten werken, maar dit niet doet.

  Verder mis ik ook nog in het hele verhaal de fundamentele verbetering in de user experience. Juist het hele end-to-end experience principe is een belangrijk component van Vista. Over smaak valt niet te twisten, dus los of het mooi is of niet, er is veel onderzoek gestoken in het verbeteren van het gebruiksgemak en het ervaren van complete taken, zonder los van het ene naar het andere proces te moeten springen. Deze fundamentele keuze voor een centrale rol van de eindgebruiker is juist iets dat de consumentenbond van mij wel wat meer mag toejuichen. Kunnen nog een hoop software bouwers wat van leren. (en levert mij als UX professional ook nog wat werk op ;) )

  Ik denk al met al dat de consumentenbond de plank hier flink heeft misgeslagen. De stap terug is onmogelijk, en we zullen ons er maar bij neer moeten leggen dat we in een tussenfase zijn waarbij de leverancies van “alles eromheen” ook zullen moeten toewerken naar een veiligere toekomst. Wanneer dat daadwerkelijk ook het oogpunt van de consumentenbond was geweest, hadden ze een veel doelgerichtere campagne op kunnen zetten.

 40. […] Dan nog de kwestie van de ondersteuning van randapparatuur in Windows Vista. Ligt dit nu aan Microsoft, of juist aan de makers van de randapparatuur? Is het niet gewoon zaak voor de fabrikanten om te zorgen dat hun drivers up-to-date blijven zodat de apparatuur gewoon werkt met Windows Vista? Er word in ‘het wereldje’ op dit moment gewoon gezocht naar een zondebok en veel mensen denken deze in Windows Vista gevonden te hebben. Gelukkig zijn er nog een paar mensen wakker op deze wereld en denken er hetzelfde over als ik dat doe. Deel dit artikel: […]

 41. Eerde 16 October, 2007 01:01:13

  Drivers zouden ook allemaal open source moeten zijn…

 42. Herry 16 October, 2007 02:52:29

  Mijn enige ervaring met Vista tot dusverre is met een nieuwe HP Notebook. Vista stond hier pre-installed op en zou dus naar behoren moeten werken. Maar na het opstarten moest ik me alweer scheren.
  Ik heb sinds enkele maanden een nieuwe ADSL-modem annex router. Werkt tot dusverre prima met alle laptops die ik in mijn handen heb gehad met XP of een Linux versie erop. Maar nu Vista… De laptop kan wel verbinding maken met de router, maar niet met het Internet.
  De wlan van de laptop staat ingesteld op DHCP, maar Vista vindt het nodig zelf een IP-nummer te bedenken, en ook zelf een subnet te bedenken. Dat zou toch niet mogen. Bij DHCP wordt door de DHCP-server (in dit geval door de router) bepaald welk IP-nummer er gebruikt wordt.
  maar misschien ondersteunt de driver van de wlan-nic niet de ip-range, dus pas ikde ip-range aan op mijn router. Maar nog altijd bedenkt Vista zelf de nodige getallen. En dat terwijl het wel aangeeft de router te zien, en ermee te kunnen verbinden…

  Hasta La Vista!!!

 43. Marc 16 October, 2007 05:16:19

  Misschien moet Microsoft zelf maar hardware maken net zoals MAC. Maar dan worden ze weer aangeklaagd door de Europese Unie, omdat HP zijn printers niet meer kan verkopen. Als je wilt weten waarom je systeem in de prak ligt bel je toch Microsoft, de mensen van PSS geven je een uitstekend antwoord om het te verhelpen. Is het een bug dan betaal je niets. Heb je het zelf verpest dan betaal je voor je fout. En nee, het zou niet “Gewoon” moeten werken, wanneer je zonder kennis aan je auto rommelt heb je ook gelazer.

  Wees blij dat er nog geen garantie zegel op je software zit.

 44. Jan de Haas 16 October, 2007 07:06:33

  Windows Vista :
  - Is trager dan XP op dezelfde hardware
  - Is niet veiliger (vooral niet als UAC wordt uitgezet omdat het bijzonder irritant is).
  - Heeft minder functionaliteit dan XP (o.a. Digital Rights Management)
  - Heeft nog steeds een hoge investering nodig in de vorm van Antivirus, anti-spyware, anti-adware en firewall software voordat het uberhaupt enigzins veilig is
  - Heeft nog steeds zoveel bugs dat het meer een beta release lijkt
  - Veel te duur voor wat je krijgt
  - Is ‘defective by design’
  - Is belabberd als resultaat van 6 miljard US$ en 6 a 7 jaar wachten
  - Verder is de Aero interface traag, voegt geen waarde toe en is nu al totaal verouderd wanneer je dat vergelijkt met een desktop manager als Compiz of Beryl (http://www.beryl-project.org/). Verder wordt deze desktop manager standaard geleverd in de GRATIS (als in geen geld hoeven te betalen) laatste versie van Ubuntu Linux die voor de meeste gebruikers een volwaardige vervanger is voor Windows XP.

  Voor meer redenen om GEEN gebruik van Vista te maken en details waarom dit een OS is dat je wilt mijden als de pest.

  http://badvista.org/

  D’r zijn zeker links naar artikelen van MS haters, maar zeker ook links naar objectievere artikelen die de problemen met Vista aangeven.

 45. […] Ook  Niels Huijbregts van internetprovider XS4ALL heeft zich deze week in de discussie gemengd. Niet zo heel gek voor een internetprovider die zich profileert als de meest maatschappelijk verantwoordelijke internetprovider van Nederland. (pakketjes versturen over port 135 en 139 resulteert bij deze provider in een lockdown, die slechts wordt opgeheven wanneer de Abusedesk wordt overtuigd van je technische kennis, ervaring en je opruimvermogen) […]

 46. Bolleke 16 October, 2007 07:39:56

  @Jeroen: UAC is iets complexer dan je hier schetst. Je doet het voorkomen alsof als alle programma’s maar netjes in hun eigen datamapje bleven (presumably ergens in “Docs & Settings/Application data/[appname]/[vage code]/data” of hoe dat tegenwoordig onder Vista ook heet) er niks aan de hand zou zijn.

  Maar daar is Windows niet op ingericht, ook Vista niet. Je krijgt popups bij forks, internettoegang, wijzigingen op bepaalde bestanden (ook als die in je eigen homedir zitten) etc.etc.etc. En een klik op “ja” is voldoende om root-rechten te krijgen. Brrr…

  Ik kreeg de constante meldingen trouwens bij het testen van Office “Vista” (of hoe die nieuwe versie ook heet, 2007 geloof ik officieel). ‘Nuff said. Waarom kunnen andere ontwikkelaars dan toch een veiliger systeem maken dat minder irritant is? (Ja, dit is een retorische vraag.)

 47. meso 16 October, 2007 08:27:42

  Ja, al je ooit duur aangeschafte software werkt gewoon niet meer onder Vista.
  En dat is veiliger ja!

  Als mijn auto niet kan gebruiken omdat deze niet op de Nederlandse weg past is dat ook veiliger, voor mij ja, heeft verder geen ruk met de auto te maken.

  Zo net met vista, 10 veiligheids punten er in, 10 extra lekken er bij.

 48. Jeroen 16 October, 2007 08:51:44

  @meso; leuk een analogie met een auto! Microsoft heeft in z’n nieuwe model voor een nieuwere veiligere wielophanging gekozen. Helaas passen daardoor je duur betaalde bling-bling velgen er niet meer op. Maar wiens schuld is het eigenlijk dat die duur betaalde velgen niet passen; de maker van de velgen, die het niet zo nauw heeft genomen met de richtlijnen in het verleden (toen dat verder geen gevolgen had) of de auto-maker, die eindelijk resoluut kiest voor een strakke standaard?
  Als het zo duur betaald is moet je gaan klagen dat je geen waar voor je geld hebt gehad bij de leverancier van de velgen, niet bij de auto fabrikant.

 49. Henk 16 October, 2007 09:34:12
 50. Hany 16 October, 2007 10:44:49

  Microsoft geeft licenties uit aan bedrijven.. deze bedrijven moet natuurlijk betalen voor deze licenties. deze licentie houd in dat het product met driver en al getest is door microsoft en ook 100% moet werken… nu heeft microsoft, Vista uitgebracht.. vele bedrijven met al werkende producten (drivers bijv.) op Windows XP moeten nu alweer licenties aanschaffen om met windows vista te werken.. (vandaar Vista ready stickers)
  Nu zijn er vele apparaten die zijn uitgebracht toen Vista nog niet bestond, en nu met Vista zijn er vele installatie problemen.. Soms is het inderdaad mogelijk een ge-update driver te vinden bij de fabrikant, maar in sommige gevallen ook weer niet..
  Dit is heel vervelend voor de consument om hun goed werkende product op een ouder besturingssyteem, namelijk niet werkend te kunnen krijgen op een zogenaamd “Beter” nieuwer besturingssysteem.

  Dit probleem hadden we ook gehad met het overstap van windows 98 naar Windows XP, met onze hardware.. helaas gebeurd het weer bij de overstap van XP naar Vista…

  Windows Vista is veels te snel uitgebracht.. het is een slecht werkend product, omdat ze bestaande producten er niet op hebben afgestemd.. de mogelijkheid dmv. kennis en bronnen (en GELD) hebben ze wel omdat ze al jaren XP verkopen..

 51. Donald 16 October, 2007 11:18:36

  ik vind het persoonlijk .. waardeloos dat ze ubberhoudt vista hebben uitgevonden als je alleen al naar de spect kijkt waar vista soepel op draait of waar .. winxp soepel opdraait nu hebben ze het over veiligheid draaie een goed antivirus antie spam enz enz en je pc is veiliger als dat je op vista niks draait

  ik draai persoonlijk ook liever winxp puur het feit dat het duizenmaaal sneller is dan die ****** vista ..

  met vriendelijk groeten

 52. Arno Koehler 16 October, 2007 12:08:47

  Heren,

  Vista veiliger?
  Wat dachten we van de architectuur waarbij interupts gedaan mogen worden op directX kernel calls ivm de DRM beveiligingen op films?
  Dat betekend dat iedere 3e partij applicatie een interrupt kan plegen en direct in het Kernel geheugen kan schrijven, waar vervolgens normale applicaties zoals je virusscanner niet meer bij kunnen.

  En hoe wil men dit op gaan lossen, zo ver als ik begrepen heb .. door samen met intel nieuwe processoren te maken ..

  You do the math .. XP of Ubuntu .. maar vista nee dank je.

 53. H.C. Sies 16 October, 2007 14:21:02

  Zou men ook zo reageren als het om auto’s gaat? In de trant van de reactie van Roelf Backus komt dat neer op “Heb ik een tuningkit gekocht voor mijn oude VW Kever, blijkt dat ik deze niet meer kan gebruiken op mijn nieuwe VW Golf. Schande! En dat terwijl VW jarenlang geld heeft verdiend aan een onveilige Kever” (mindere wegligging, mindere remmen etc. dan de huidige generatie auto’s)
  Je kunt VW niet verwijten dat de tuningkit niet past, de techniek schrijdt voort. Loodvrije benzine kan je ook niet zondermeer in je oude auto gooien…

 54. Fred van Oenen 16 October, 2007 16:02:00

  Mensen,

  Stop nou eens met het vergelijken van een besturingssysteem met een auto!
  Dat is niet te vergelijken!

  Heeft een auto een processor? Heeft een computer benzine nodig? Zit er in Vista een airbag (letterlijk!)? Heeft een auto een kernel? Het antwoord is nee op alle vragen.

  Feit is dat software, zowel systeemsoftware als applicatiesoftware een compleet uniek concept is. Vergelijk het dan ook niet, dan kom je uit op verkeerde conclusies.

  “Vergelijken met een onvergelijkbaar object, is geen vergelijking”

  Another case rested…..

 55. Francois 16 October, 2007 17:36:35

  Ik installeer vista niet omdat ik niet de hardware leverancier lastig moet gaan vallen voor nieuwe drivers.
  Ook niet omdat het veiliger zou zijn, een week na de introductie waren de eerste updates al aanwezig voor het dichten van lekken.
  Ik blijf liever op XP, dat is voor mij de enige win os die stabiel draait.
  Heb geen zin om nieuwe hardware aan te moeten schaffen omdat Vista niet werkt met apparatuur ouder dan 1 jaar
  Als ik zowiezo over zou stappen, dan staat er eerder een Tucs versie op dan die crap van microsoft.

 56. S. Postma 16 October, 2007 17:50:43

  @Fred van Oenen “Heeft een auto een processor?”
  Nou reken maar. Een moderne auto zit er vol mee. Je auto komt geen meter vooruit zonder. Tenzij je een 20 jaar oude bak rijdt natuurlijk.

 57. I 16 October, 2007 18:15:35

  ‘’Veel onveiligheden op internet (virussen, trojans, etc.) hebben direct te maken met zwakke plekken in Windows XP, die in Vista zijn opgelost.” Inderdaad, Vista is ook veel gebruiksvriendelijker en ook inderdaad minder gevoelig. In windows xp zitten nog veel te veel zwakke plekken die Microsoft niet allemaal zou kunnen dichten hiervoor hebben zij als het ware een nieuwe besturingsysteem uitgebracht die veel beter is en met name ligt het nadruk op de beveiliging bij Vista. Consumenten die Vista niet meteen goed vinden omdat enkele drivers niet beschikbaar zijn vind ik meer onzin, misschien zal er binnenkort een driver beschikbaar zijn. Maar ontdekt eerst maar hoe Vista nou echt is, het is een consument vriendelijke besturingsysteem die iedereen zonder enige kennis van Windows kan instellen naar zijn/haar wens. En over de klachten die zijn binnengekomen over Microsoft Windows Vista bij de consumentenbond gaan voornamelijk over de drivers die niet allemaal beschikbaar zouden zijn, hiervoor dient een pc niet meteen naar XP te gaan, even tussen door XP staat voor (xperience?). Hiervoor moet de consumentenbond niet de Vista versie van besturingsysteem boycotten ik vind dat de consumentenbond meer naar de fabrikanten moet gaan om daar te klagen over de drivers die niet of te laat beschikbaar zijn gesteld voor de consument. De fabrikanten moeten zich verantwoordelijk voelen voor hun verkochte producten en dienen ook ten alle tijden drivers beschikbaar te stellen zodat mensen die upgraden naar Microsoft Windows Vista ten alle tijden hun hardware ook kunnen blijven gebruiken.

 58. Herry 16 October, 2007 18:22:04

  Laten we de vergelijking met auto’s even doorzetten. In dat geval is Vista een automaatje voor ouwe wijven. En het geeft je een vals gevoel van veiligheid. Je kunt beter risico lopen en het weten, dan ten onrechte denken dat je veilig zit.

  Vervolgens probeer je de deur te openen. Komt er een melding: “iemand probeert de deur te openen. Is dit goed? ja/ nee.”
  “Iemand steekt de sleutel in het contact. Is dit goed? ja/nee?”
  “iemand draait aan het stuur. Is dit goed? ja/nee?”

  Iemand toevallig “How to irritate people” met John Cleese gezien?

 59. Dave 16 October, 2007 18:46:20

  En waarom is dat niet slim? Je kan die vele honderdduizenden die games spelen en veelal problemen hebben met vista niet negeren. Want die zijn er en das allang bewezen. En als je dna zegt dat de winkels geen klachten horen dan zal dat vast komen omdat die klachten rechtstreeks gedumpt worden bij microsoft denk je ook niet?

  Feit is gewoon dat EN vista te zwaar is EN dat er teveel kinderziektesinzetten en gewoon niet lang genoeg getest is EN dat er geen service packs beschikbaar zijn wara de klanten op wachten.

  Ik las het bericht op nu.nl maar het raakt kant noch wal. Want er wordt zo gesuggereerd dat t maar aan de gebruiker ligt. Dat gaat misschien voor een klein deel op ja maar zeker niet voor iedereen! Ik vind dat het nogal makkelijk wordt afgedaan en de schuld neergelegd wordt bij de gebruiker. Ben ik het dus totaal niet mee eens.

  Geef de consumentenbond groot gelijk. Die zeggen dat namelijk niet zomaar als er niks aan de hand is…

  Ik heb al van diverse kanten gehoord dat het gewoon grote troep is. Het wrdt ons gewoon opgedrongen terwijl het echt geen haar beter is dan XP, namelijk veel slechter.

 60. Marc 16 October, 2007 20:37:25

  Iedereen heeft het over kinderziektes, welke zijn dit dan? Er komen dagelijks nieuwe updates uit van Microsoft, zelfs van XP nog vandaag de dag. Operating systemen zijn namelijk nooit af, vanwege de continu groei van technologie. Als je XP SP2 installeerd en daarna updates uitvoerd moet je bijna 200MB aan updates downloaden om helemaal up to date te zijn. Dit is niet negatief, je betaald 200 euro voor je besturing systeem en jaren later wordt je gratis gesupport door deze updates. Ik rijd een Crown Victoria uit 1993 (ik woon niet in NL) en ik kreeg een brief van FORD dat ik naar de dealer moet voor een update. Prachtig toch.
  Kinderziektes zullen nooit verdwijnen. Veiligheid begint bij je zelf, als je naief bent en denkt dat je alle websites zo maar kan bezoeken heb je het mis. Ik run al jaren mijn systemen zonder virusscanner zonder enig probleem, af en toe even scannen met Ad Ware or what ever and het loopt weer soepel. Ik moet er niet aan denken om mijn systeem met alleen een ADSL modem op het internet te gooien. Brrrr.

  Het is erg simpel mensen, wil je geen VISTA koop het dan niet. XP is prima en zal op ten duur niet meer verkocht worden, maar updates komen er nog steeds tot dat het inderdaad niet meer wordt gesupport. Als je niet zo veel geeft om compatibaliteit installeer dan gewoon Linux, deze komen ook met updates maandelijks en komt met open office met alle talen ondersteuning. Maar bij wie kun je terecht wanneer het niet meer werkt, moet je alsnog je beurs trekken, voor niets gaat de zon op, behalve als je in BC woont, sunshine tax.

 61. Harrie 17 October, 2007 03:07:30

  Ik lees hierboven ergens dat sommige oude software niet meer werkt bij Vista. Wel, ik heb hetzelfde meegemaakt met de nieuwste versie van XP, die geïnstalleerd was op mijn in december 2006 aangeschafte laptop. Ik wilde Microsoft Office 2000 Premium, dat ik al jaren gebruik op mijn PC, installeren. Dat leverde nogal problemen op, omdat bepaalde dll-files, die dit pakket nodig heeft, niet meer aanwezig waren in deze versie van Windows XP. Dan maar zelf deze dll-files overgebracht van mijn PC naar de laptop. Dit duurde nogal lang, omdat telkens maar 1 ontbrekende file tegelijk werd aangegeven. Toen ik de dll-files uiteindelijk allemaal op de laptop had staan, bleef de installatie weer hangen op bepaalde lettertypes die niet aanwezig waren. Onbenullige lettertypes, die ik nooit gebruik. Maar in plaats van dat je dat onderdeel kunt skippen, moesten die ook weer overgebracht worden. Toen had ik er echt genoeg van.

  Conclusie: Microsoft saboteert zelfs haar eigen programma’s om mensen te verplichten weer nieuwe software van hen te kopen. Schandalig!!!! Ik las hierboven ook ergens, dat koppelverkoop niet mag. Nu ik hoop, dat er iemand is die weet hoe Microsoft voor dit soort praktijken aangepakt kan worden. Misschien Neelie Kroes? Als er iemand is die weet hoe hier aangifte van te doen, dan graag een post op dit forum!

  Als Microsoft haar klanten op die manier wil bestelen, dan kan ik dat ook. Ik heb inmiddels een geripte versie van de nieuwste versie van Microsoft Office op mijn laptop staan. Ik heb daarin overigens geen enkele merkbare verbetering t.o.v. MS Office 2000 aangetroffen!

  Het schijnt dat ik gezien de datum van aankoop van mijn laptop in aanmerking kom voor een gratis Vista. Het zal echter wel duidelijk zijn, dat ik daaraan geen enkele behoefte heb.

 62. Uweetwel 17 October, 2007 05:17:56

  Hmm.. ik vind de argumenten vóór Vista doorzichtig en goedkoop. Het verbaast mij dat zelfs een Hania zich achter de goedkope push van MicroSoft schaart, en dan als drogreden een vaag verkregen veiligheidsargument aanvoert. Er zijn een aantal punten die nogal scheef zijn aan deze Vista Promo campagne van rijke ISP personeelsleden.

  Of Vista zoveel veiliger is, is nog maar zéér de vraag. Het is minder toegankelijk, en derhalve wekt het de indruk veiliger te zijn. Zo werkt het met Macs en Linux ook. Omdàt de systemen minder makkelijk in het gebruik zijn, zijn ze minder populair en dus minder gevoelig voor veiligheidsproblematiek. Zodra Vista het aandeel heeft dat XP nu heeft, op internet, dan zal het ongeveer gelijk lopen wat veiligheid betreft. Dat is logisch, want het ligt niet aan het OS, maar aan de gebruiker. En de gaten achtervolgen gewoon heel goed aantoonbaar de systemen die aangetroffen worden.

  Ik ga al bijna 20 jaar mee, wat DOS en Windows beheer betreft, maar dit is het eerste desktop-systeem van MS waarvan ik zeg dat er grove fouten zijn gemaakt. In plaats van beter (of aangenamer in gebruik) is het minder bruikbaar geworden. De lijst aan vervelende onderdelen is te groot om hier op te ratelen, daar kun je naar Googlen. Ik sta hier, als IT-er, ook bepaald niet alleen in, overigens. Blijkens ook de conclusies van de consumentenbond, waar helemaal niets mis mee is.

  Het is daarnaast idioot wat de systeemeisen zijn (de gevolgen hiervan voor energie- en milieu-belasting zullen we nog niet eens noemen) voor Vista. Voor mij persoonlijk geldt bijvoorbeeld dat ik ongeveer 4 van de 5 onderdelen waar Vista uit bestaat na een verse installatie niet nodig en zelfs zéér ongewenst zijn. Wat ik het eerst doe in Vista is alles wat het systeem zogenaamd veiliger zou moeten maken UIT schakelen of zelfs uninstallen. Ik hou er niet van als een systeem mij als onderdanige gebruiker behandelt. Als ik dat wilde, dan gebruikte ik wel een Mac of Linux voor mijn desktop-wensen.

  Als je echt slim bent, dan stem je voor Windows XP x64 Edition. Minstens EVEN veilig als Windows Vista, en heeft gewoon de bekende XP software en interface, en vrijwel alle oude bekende software werkt uitstekend.
  Als ik MicroSoft was zou ik zelfs een nieuw Windows 2003-achtig x64 desktop OS uitbrengen, gebaseerd op al het goede van Windows 2000, maar met de nieuwste onderlaag.

 63. Uweetwel 17 October, 2007 05:31:39

  @RuudPaap: Mijn ervaring van meer dan een jaar Vista: stukken sneller en veiliger.

  Duh! Omdat je er speciaal een nieuwe PC, met supersnel 2 Gigabytes RAM voor hebt aan MOETEN schaffen. Ga op dezelfde hardware eens werken met Windows XP Pro x64 Edition, en kijk eens hoe schrikbarend snel het is.

 64. Uweetwel 17 October, 2007 05:47:38

  @Bolleke: “Het hele internet draait zo’n beetje op *nix-achtige systemen, en dat gaat al een behoorlijke tijd heel erg goed. Reken maar dat hackers daar op proberen in te breken - is ze nog niet of nauwelijks gelukt.”

  Eeh, niet goed opgelet of bewust het vervelende nieuws uit je hoofd gebannen? SANS zegt: “If you check recent defacement statistics or the recent report on the subject from Mi2g you will see that the most commonly penetrated server OS platform on the internet is currently Linux by a very wide and growing margin, even taking into account that there are many more Linux based server-systems out there.”

 65. Bolleke 17 October, 2007 08:08:46

  @Uweetwel: grapjas. Dat gaat om een buitengewoon dubieus onderzoek uit 2004 van een bedrijf waar in elk geval ik nog nooit van gehoord had, en wat ook vrijwel direct heel erg onderuit gehaald is wegens slechte methodiek, foute aannames en een algehele hang naar sensatie in haar conclusies.

  Zoals Steve Ballmer pleegt te zeggen: Get The Facts. Spam bestaat op grote schaal omdat er botnets van gehackte Windows-PCs zijn. Schattingen over het percentage gecompromitteerde Windows-machines varieren van 25 tot 40% (zeg ik even uit m’n hoofd). Er is een hele industrie om de risico’s van Windows gebouwd waar miljarden in omgaan (virusscanners, firewalls etc.). Alles wat Windows veiliger maakt ben ik helemaal voor dus, want het kost iedereen jaarlijks belachelijk veel geld en energie. Maar UAC en de rest van Vista bezien hebbend blijf ik bij mijn standpunt: het is een securitygeval van de klok en de klepel, en dat je een hoop hardware en software min of meer gedwongen moet vervangen is voor de betrokkenen mooi meegenomen.

  Oh ja, en een site defacen is natuurlijk iets heel anders dan een OS cracken.

 66. […] Als het aan de Consumentenbond ligt, laten pc-kopers het nieuwe besturingssysteem Windows Vista lekker links liggen. ‘Vraag in de winkel naar XP’, adviseert de bond zijn leden sinds vorige week. De organisatie ontvangt namelijk veel klachten over Vista en ook uit eigen onderzoek blijkt volgens de bond dat er veel mis kan gaan met het nieuwe besturingssysteem. Het advies van de Consumentenbond is vanzelfsprekend tegen het zere been van Microsoft. Het softwarebedrijf krijgt nu steun uit onverwachte hoek. Internetaanbieder XS4ALL heeft namelijk liever dat zijn abonnees Vista gebruiken dan XP. ‘Vista is op een aantal punten namelijk veel veiliger dan XP’, schrijft XS4ALL-woordvoerder Niels Huijbregts. ‘Veel onveiligheden op internet (virussen, trojans, etc) hebben direct te maken met zwakke plekken in Windows XP, die in Vista zijn opgelost.’ […]

 67. Rage of Reason 19 October, 2007 02:07:15

  Wat heb je aan een systeem dat beter beveiligd is dan XP tegen allerhande crap die je op internet kan tegenkomen als de programma’s waarmee je moet werken het niet doen of slecht werken? Wat heb je aan een systeem waarvan het ontbreken van een fatsoenlijke backward compatibility (dit is nooit iets geweest overigens waar M$ zich echt druk om heeft gemaakt) waarvan de minder dure versies IDE schijven niet kan uitlezen, ondanks / doordat het feit dat je gedwongen was duurdere hardware aan te schaffen? Als je dit probeert, krijg je wazige ‘dynamic drive’ meldingen, die de nog duurdere ultimate versies wel zouden kunnen lezen MITS de IDE schijven niet gepratitioneerd zijn (tuurlijk, welke idioot gaat een 500 GB nu ook partitioneren…) Consumenten en bedrijven zijn doorgaans nogal gehecht aan hun data; dat is een onverholen verklaring van minachting van de consument. De logica in de redenering van degenen die dat allemaal heel normaal schijnen te vinden, ontgaat me enigszins. De Chinezen die de OS organizeren nemen in elk geval het risico niet. Dat lijkt me logisch.

 68. Julius Thyssen 19 October, 2007 03:12:19

  Het vreemde is:
  Maak nu een mooi pakketje, zoals autopatcher dat een poosje underground deed, met Firefox, AdBlockPlus, Thunderbird, en voor mijn part Avira en SpyBotS&D er aan toegevoegd, make it the defaults, biedt dat als binnenkomer aan zijnde een ISP, en je XP-users zijn een stuk veiliger out of the box. Dat wil MS niet toestaan, omdat er geen geld uit te halen valt, en dus moeten mensen maar aan de Vista?
  Amehoela, zo werkt het dus echt niet in deze wereld. Wij maken echt onze eigen keuzes wel.

 69. Marc 19 October, 2007 04:07:59

  Voor de gene die het nog steeds niet snappen en gewoon hun frustraties willen ventileren. Gaan we even terug in de tijd. 6 jaar wel te verstaan.
  XP is in 2001 op de markt gekomen. Systeem vereisten PC with 300 megahertz or higher processor clock speed recommended; 233 MHz minimum required (single or dual processor system);* Intel Pentium/Celeron family, or AMD K6/Athlon/Duron family, or compatible processor recommended
  128 megabytes (MB) of RAM or higher recommended (64 MB minimum supported; may limit performance and some features)
  1.5 gigabytes (GB) of available hard disk space
  Dit zijn de vereisten van een minimale hardware profiel. En dat is XP zonder service pack dus uit de doos 6 jaar geleden. Als je nu een Pentium 3 systeem neemt met 128MB aan interngeheugen, en daar installeer je XP volledig op met alle laatste servicepack vereisten. Dus SP2 en alle daarna uitgekomen updates zoals IE7. Hoe draait het dan, rond uit slecht. In mijn vak gebied kom ik nog wel eens deze fosielen tegen en er is gewoon niet mee te werken. Tot dat je dat doosje eens flink uitbreid met geheugen en wellicht een snellere hardeschijf, 7200 toeren en 8MB aan cache. Kosten zijn net zo hoog als 6 jaar geleden met het voordeel dat het allemaal veel sneller en groter is. Toen ik overstapte van Windows 98 naar XP werkte veel van mijn randapparatuur ook niet meer of slecht met de nodige BSOD’s tot er een driver beschikbaar kwam, van Microsoft of van de hardware levenrancier.
  Ja, VISTA heeft een sloot aan interngeheugen nodig. Overigens ik draai VISTA Ultimate en mijn Laptop gebruikt rond de 700MB aan interngeheugen. Je kan zeggen dit is veels te veel. Ik heb totaal 2GB aan geheugen dus genoeg vrij om te werken als ik een paar programmas opstart. En geloof mij, ik ben geen huis, tuin en keuken gebruiker. Vanwege mijn werk moet ik veel testen en gebruik vaak Virtual PC met 4 of 5 besturingsystemen die lekker naast elkaar draaien boven op VISTA, en zonder probleem.
  Misschien is het niet eerlijk, gezien ik instaat ben om vrijwel elk technisch probleem op te lossen. En ik kan mij de frustraties wel voorstellen als iets niet meer werkt op VISTA terwijl het een dag geleden op je oude XP doos nog lekker liep. Het zal ongetwijfeld ook met leeftijd te maken hebben. Ik kan me voorstellen dat de Consumenten Bond een ouder (vergrijst) publiek trekt die geen veranderingen dult en geen capaciteiten heeft om met nieuw software te werken. De Consumenten Bond heeft vrijwel vaak mis met hun uitspraken jegens de IT. Het is een truuk, om mensjes te winnen voor hun eigen bestwil, niet de uwe.
  Ik zeg nogmaals, wanneer Microsoft een fout maakt fixen ze deze. Gratis. Zelfs als je ze belt en het is een bug hoef je niet te betalen voor deze call. Is het hardware wat niet werkt en het wordt niet ondersteund door Microsoft, tja dan moet je je beurs trekken. Voor de mensen die geen waarde gevoel hebben. Het is onmogelijk voor een bedrijft software te schrijven voor elk stukje hardware wat er ook maar bestaat. Je kunt je voorstellen dat als ze dat wel doen het product onbetaalbaar wordt.
  Als je geen VISTA hebt installeer je XP. Pak je oude disc en gebruik deze, en installeer VISTA 6 jaar van nu op je nieuw gekochte hardware, (dat hoop ik voor je), moet je eens kijken hoe snel dat gaat. Of je installeert XP weer, ga je dan weer terecht klagen dat VISTA langzaam is in vergelijking?

 70. Julius Thyssen 19 October, 2007 05:25:06

  Marc, ik geloof dat jij het hoofd-issue mist, namelijk dat de smaak die MS etaleert met Vista niet overeen komt met die van veel gebruikers. Ik zal nooit aan de Vista gaan eer ze het systeem niet terugschakelen naar wat bijv. Windows 2000 kon zijn. FreeBSD en Linux zijn meer mijn smaak en voorkeur dan Vista. De hele basis van de UI bevalt me niet. Gewoon wat onhandig en onpraktisch. In ieder geval nog niet OK voor mij of mijn gebruik. Dat is inderdaad, zoals anderen hierboven ook al meldden, voor het eerst, dat een MS desktop OS dit voor elkaar krijgt. Stel je eens de vraag:
  Waar gebruik je je PC voor, en wat heb je daarvoor nodig?
  10 tegen 1 dat eerlijke antwoorden niet het woord “Vista” zullen bevatten voor de meeste gebruikers. Heeft niets met leeftijd te maken, heeft met opgedrongen energieverspilling en geldverkwisting en tijdverspilling te maken. Die featuritis van blitse onzin waar ik niet op zit te wachten. Ik heb thuis een nog steeds uitstekend werkend desktop/workstation draaiend op Windows 2000, daar had MS een perfect OS mee ontworpen. Degelijk, logisch in gebruik, betrouwbaar en retestabiel. De Windows XP’s die ik gebruik zijn inderdaad 64 bit, en die kat ik zodanig om dat ze zo veel mogelijk op 2000 lijken. Ik had het prima gevonden als MS 2 systemen had gebrouwen op de nieuwe 2007 basis, 1 voor de Win2000 liefhebbers, en 1 voor de blitse onnodige bullshit liefhebbers, maar nee. Blijft reuze stom van ze dat ze dat niet gedaan hebben.

 71. Michiel de Boer 19 October, 2007 13:13:12

  @Arno Koehler, je bent de enige die het begrijpt en refereert aan de interne architectuur van vista.

  @Maurice Wesseling: ik dacht dat jij van wijlen Bits Of Freedom was. En dan vergeet je te refereren aan het feit dat Vista een politiek besturingssysteem is? DRM, TCPA, signed drivers, de nexus, in dit besturingssysteem is de beheerder niet meer de baas. Dat betekent dat je in feite een Amerikaanse politieagent hebt geïnstalleerd. Beveiliging? Men dient te focussen op buffer overflows, heap overflows, integer overflows, e.d. Men dient protected mode behoorlijk te benutten als beveiligingsmechanisme. En dan de undocumented API’s, die vroeg of laat ontdekt worden en door hackers benut worden. Arno Koehler refereerde daar al aan. Je kunt een besturingssysteem niet vertrouwen als dat besturingssysteem niet van meet af aan het beste met je voor heeft. En bovendien vind ik beveiliging ondergeschikt aan of het besturingssysteem daadwerkelijk doet wat ik ervan verlang. Al die zogenaamde experts hier hebben nog nooit reverse engineering in de praktijk gebracht. Of draai eens een sniffer tussen een nieuwe windows-installatie en het internet, en zie de ongeautoriseerde packets vliegen. Nee. Het issue beveiliging is een red herring. Ik doe niet mee aan de hype. XP-installaties die ik aanleg voor mensen zonder noemenswaardige ICT-ervaring, gaan minstens twee jaar mee. Beveiliging schiet echter al jaren haar doel voorbij, en dient inmiddels een ander doel dan het stoppen van virussen en spyware: totale controle over de personal computers van computergebruikers wereldwijd, teneinde de bewegingsvrijheid van de consument te beperken op het gebied van media, software, en internet. Alvast gefeliciteerd als Vista binnenkort naar behoren gaat werken.

 72. Marc 19 October, 2007 20:55:49

  @Julius Thyssen; Windows 2000 was een krampachtige aktie van Microsoft Active Directory op de markt te krijgen en was derhalve slecht tot dat ze Windows 2003 op de markt introduceerde gebasseerd op XP. Rest de vraag, waarom werkt VISTA zo slecht? Het werkt niet slecht alleen langzamer dan XP. Maar dat heb ik uitgelegd waarom dat is.
  En je hebt je keuze gemaakt, voor jou geen VISTA. Mooi toch, wees blij dat je genoeg technische kennis hebt om LINUX te gebruiken. Toch is LINUX in vele opzichten ondergeschikt aan VISTA van installatie tot het aansluiten van hardware, als de beste mensen hier geen opendriver voor hebben geschreven werkt het gewoon niet. Kijk maar naar WiFi adapters in laptops, maar het gekke is, dat we bij LINUX allemaal naar de hardware fabrikant kijken met de vraag waarom niet een driver voor LINUX. En dan nog wel een driver die voor alle LINUX versies werken.

  VISTA is zoals is verlangt van het publiek. Het is een stuk veiliger in de trend dat het besturing systeem is beveiligd tegen de gebruiker. Hoe veilig kun je het maken tot dat er niet meer mee is te werken. Dat merk je al als je een virusscanner installeerd, de prestraties zakken in. Je geeft trouwens vrijspel aan de hackers/crackers/spammers als je Microsoft verantwoordelijk maakt hiervoor. Een rood stoplicht werkt alleen als je daad werkelijk stopt, doe je dat niet, tja de mogelijkheden kun je zelf wel bedenken wat er kan gebeuren.

  Waar komen deze virussen of adwares vandaan? Heus niet als ik naar nu.nl browse of xs4all.nl. Je interesse is al dubieus op het moment je systeem staat te bulken van virussen of adwares. Dus veiligheid begint bij je zelf en daarvoor heeft VISTA dat leuke UAC gemaakt, zodat inderdaad systeem directories niet bevuilt geraken door een niet zo slimme handeling van een gebruiker. Voor de mensen die dit vervelend vinden, is dit eenvoudig uit te schakelen in MSCONFIG.

  Ja VISTA is trager, IPV de intel processor wellicht PS3 processor? En ja niet alle hardware werkt nog niet met VISTA. Over een jaar zijn al dit soort zaken niet meer een issue.

  @Michiel de Boer: Je kunt al de zaken uitschakelen met policy’s. En je API’s kun je zo dicht gooien dat je systeem niet mee te werken valt omdat een derde partij verlangt ze open te gooien omdat dan hun software niet meer werkt. Wat heb je trouwens aan klanten waarbij hun systeem blijft werken 2 jaar lang? Daar komt bij als jij een buffer overflow krijgt door een programma is dat veelal niet VISTA’s kernel die dit veroorzaakt maar een dirty query die een process handeling uitvoerd welke instrijd is met de kernel. Of je hebt gewoon cheap hardware.

  Deze packets heb je ook in XP, LINUX. Dit kan door je netwerkkaart komen of door de driver die je netwerkkaart aanstuurd. Ik ben even gaan scannen met software, maar ik heb deze packets niet. Wellicht gebruik je een verouderd programma die ze niet herkent. VISTA gebruikt verscheidene network utilities meer dan XP.

 73. Julius 19 October, 2007 21:33:10

  @Marc: “Je kunt al de zaken uitschakelen met policy’s.”

  Waarmee je alleen maar bevestigt dat er veel extra werk (en tijd) nodig is, wil je Vista enigszins aangenaam en bruikbaar maken. Meeste mensen zijn net gewend aan hoe ze XP zo veilig en stabiel mogelijk houden (en men *kan* dat nu ook heel goed, en het lukt die groep dus om veilig te zijn met XP), en dan zeg jij dat ze maar weer iets nieuws moeten gaan leren? Ergens ligt de grens voor de goodwill van gebruikers, en die hebben ze met Vista bereikt.

  Wat Michiel de Boer schreef is inderdaad waarmee het is uitgeschoten. Het is een nogal op-de-gebruiker-neerkijkend OS geworden. Je PC is niet meer van jou, maar van baasje Vista. Ongeveer net zo erg als bij Apple Mac OSX het geval is. “Wij weten precies (en veel beter) wat de gebruiker mag zien en mag doen, en de gebruiker is een gevaar voor het operating system.”
  Zo ligt het wellicht voor ongeveer 20% van de PC-gebruikers (waarbij het lage marktaandeel van Apple Mac boekdelen spreekt), maar de andere 80% heeft een bloedhekel aan de handjes vasthouden policy in de software (en standaard instellingen) van MicroSoft.

  Dat ze bij MS de weg kwijt zijn blijkt ook uit hun ‘takedown’ dreigmail aan Autopatcher.com, waarmee ze blijk hebben gegeven van hun gebrek aan kennis omtrent wat hun doelgroep nu eigenlijk wil; http://www.autopatcher.com/takedown-notice

  Bill Gates is niet voor niets bijna weg uit deelname, om er in 2008 helemaal mee te kappen bij MS. He knows things we don’t know, probably..

 74. Michiel de Boer 20 October, 2007 01:26:17

  @Marc: zaken uitschakelen met policies? Weet jij eigenlijk wel waar policies voor zijn?
  DisableRegistryTools bijvoorbeeld, om toegang tot de registereditor uit te schakelen. Spyware maakt hier dankbaar gebruik van om de beheerder van de computer toegang tot zijn eigen register te ontzeggen. Met bescherming tegen overflows heeft dit niets te maken. API’s dichtgooien? Je weet niet waar je het over hebt. Dirty query die ‘een process handeling uitvoerd’ welke in strijd is met de kernel (sic) ?! Cheap hardware?
  Ik weet niet wat ik moet zeggen op zo’n compacte verzameling klinkklare onzin.

  Packets komen niet ‘door een netwerkkaart’. De packets waar ik het over heb, zijn verbindingen die een schone XP installatie maakt met (web)servers van Microsoft. Dit
  ‘phone-home’ gedrag waar de gebruiker niets van weet is waar ik me aan stoor. Die packets zijn het gevolg van die verbindingspogingen. En ik kan je verzekeren dat Linux
  of BSD niet dit soort ongevraagde verbindingen maakt.

  Samengevat: dat Vista een betere beveiliging zou hebben vind ik een side-issue. Beveiliging voor wie? Voor mij of voor de RIAA? Voor mij of voor de NSA? (google op
  “nsa key windows”, hoe zou de stand van zaken nu zijn?) Vista ga ik pas installeren en gebruiken nadat ik heb uitgevogeld waar de door Microsoft ingebouwde ‘features’ zitten en hoe deze kunnen worden verwijderd. Bij XP ben ik daarmee al een heel eind gekomen met XP lite en andere tools en customizers. Groetjes.

 75. Julius 20 October, 2007 03:47:10

  OK, waarom wordt hier nu weer een bericht webgecensureerd, alleen omdat er een verwijzing in staat? Donder dan ook maar fijn op met je opinie-blog, dan was dit mijn laatste bijdrage. Ajuus.

 76. Marc 20 October, 2007 21:31:59

  @Michiel: Je gaat wel erg ver hierin. Vergeet dan ook niet te melden elke keer als je met je HP printer een documentje print daar ook een fingerprint instaat welke te traceren is naar jou printer. Of wanneer je een filmpje maakt op je PC hierin ook een fingerprint instaat. Ik geef je groot gelijk dat dit je vrijheid schaad, maar als je niet kwaad doet, wat maakt het dan uit. Dat het nu digitaal is, toen we nog met de typemachine werkte was ook elk document uit je typemachine door forensic technology te traceren naar jou machine.

  Ik moet je toch ongelijk geven van de policy mogelijkheden in Windows. Dit is in alle hoeken te manipuleren zodat je een operating system hebt die voldoet aan je eisen. En je onherkenbare packets, hmmm. Ik geloof je niet. Vast en zeker te koppelen aan een bijsluiter waar je akkoord op geeft. Bij installatie van een ActiveX module bijvoorbeeld.

  Ik weet haast zeker dat jij niet weer waardoor buffer overflows door worden verooraakt, ik kan je garanderen door mijn ervaringen als een PSS medewerker ik deze vaak heb onderzocht en meestal te herleiden waren naar een fout in een 3rd party software. Wanneer het komt door Microsoft is hier vaak een al een Hot Fix voor en wanneer niet kan het er doormiddel van communicatie met Microsoft naar een oplossing gezocht worden.

  Trouwens wanneer er onbekende netwerk pakketten zijn, is er een grote kans dat je in je Event Viewer dit ook terug ziet komen en vaak als mrxsmb welke door vele applicaties kan worden verooraakt. IPV het te herleiden naar spionage, raad ik je aan je netwerk eens goed aan te pakken en te begrijpen wat je netwerk doet voordat je de schuld geeft aan andere, begrijpelijk als je niet begrijpt wat er gebeurt. Als ik jou was zou ik beginnen bij je antivirus software. :-) Ik wil je best helpen hierin.

 77. Michiel de Boer 21 October, 2007 18:03:04

  @Marc: Goed dat je even melding maakt van de ’spy dots’ affaire. Dat is dan ook precies de reden waarom ik in het bezit ben van een van de weinige kleurenlaserprinters die deze spy dots niet afdrukt volgens onderzoek van de Electronic Frontier Foundation: de Samsung CLP 550n. Als je een filmpje op je PC maakt hoeft hier niet persé een fingerprint in te staan; je refereert aan watermerken of content recognition, zoals gebruikt gaat worden op youtube en google video. De Chinese, Iraanse, Birmese en Amerikaanse en Europese en Russische autoriteiten zullen ervan smullen. Deze technologie staat ook in de planning voor inbouw in digitale videocamera’s om het zogenoemde ‘cammen’ te stoppen in de bioscopen. Over typemachines: tsja. Die velletjes werden pas onderzocht als daar echt aanleiding toe was en bovendien waren typemachines niet aangesloten op een wereldwijd netwerk waarover ze realtime informatie uitwisselden met de fabrikant.
  Refereer je misschien aan die scene in ‘Das Leben Der Anderen’? ;)

  Dan je opmerking dat als je geen kwaad doet, je vrijheid niet geschaad wordt. Jij (en de andere 66% van Nederland die er volgens onderzoek zo over denken) bepalen echter niet wat kwaad doen precies is. Anders zouden jij en de andere 66% ook mogen bepalen wat je van mij mag weten. De meerderheid heeft niet altijd gelijk (ook al denkt de meerderheid daar heel anders over ;). De wet, ethiek en moraliteit lopen soms uit elkaar. Zeker in deze tijd van frontale aanvallen op de grondwet en de democratie in Amerika en Europa onder het mom van terrorismebestrijding. (De terroristen hoeven het karwei niet af te maken, dat doen we zelf al) Het inbreuk maken op privacy zélf is kwaad doen. Als jij je privacy te grabbel wilt gooien is dat jouw zaak, niet de mijne. Tot zover het ‘als je niets te verbergen hebt dan..’ argument. Denk ook eens aan klokkenluiders, advocaten, journalisten, etc. en papegaai Guusje Nederhorst, Remkes en Donner niet zo na.

  Met policy refereer je aan group policies. Deze group policies bepalen bijvoorbeeld waarvandaan je mag inloggen, welke groepen interactief mogen inloggen, wie backups mag uitvoeren, explorer mag openen, printers mag toevoegen, en nog veel meer.
  Ze worden meestal gerealiseerd door middel van DWORD-waardes in het register, onder HKCU (Hive Key Current User) of HKLM (Hive Key Local Machine) afhankelijk van of het een gebruikers- of systeemspecifieke beperking betreft. Ook zijn er de lees en schrijfrechten op het register zelf, die worden opgeslagen in het bestand C:\Windows\System32\Config\SECURITY. Undocumented API’s vallen hier niet onder. Zo zijn er de undocumented API’s waarmee je file system protection kunt uitschakelen, waarmee updates worden uitgevoerd, waarmee diverse windows software tijdelijk of permanent beveiligingsinfrastructuur kan omzeilen om haar taken uit te voeren.
  Tot nu toe kan een ervaren hacker hier zijn voordeel mee doen. Ook DRM-beveiliging heeft geleid tot het inbouwen van dit soort API’s die door mediasoftware gebruikt worden om jou je backuprechten te ontzeggen. Als deze API’s worden gebruikt door malware is de gehele beveiligingslinie geslecht. Er zijn bijvoorbeeld veel undocumented API’s die worden geëxporteerd door advapi32.dll.

  Over packets: ik heb niet gezegd dat de packets onherkenbaar waren. Dergelijke packets bestaan niet en zouden sowieso niet door een router kunnen passeren. Het zijn volstrekt normale TCP-IP verbindingen. Het verschil is, dat de gebruiker er geen toestemming voor heeft gegeven dat Windows communiceert met servers van Microsoft, en het ook nauwelijks kan voorkomen aangezien een vers geinstalleerde Windows nog niet voorzien is van een Application Firewall zoals Zone Alarm, Kerio of Zygate. Dan heb ik het nog niet eens over WPA/Genuine advantage, waarbij communicatie met Microsoft servers voor particulieren simpelweg openlijk wordt afgedwongen. Ik heb het hier niet over ActiveX, maar over core components van Windows.

  Dan de buffer overflows. Buffer overflows worden veroorzaakt door het verkeerde gebruik van bepaalde C-bibliotheekfuncties. Deze zijn er zowel onder Linux als Windows te over. Voorbeeld is het gebruik van vsprintf(), waarbij een string van niet vaststaande lengte wordt gekopieerd. Hierdoor kan door een hacker een string die groter is dan verwacht, gebruikt worden om het return address op de stack te overschrijven en naar zichzelf + een offset te laten wijzen. Hierdoor kan er code uitgevoerd worden vanuit de stack in de context van het process met het beveiligingslek. Hiertegen bestonden al maatregelen in de i386, en AMD probeerde het nog eens met de NX-technologie. Windows ondersteunt dit met o.a. Data Execution Prevention (DEP) vanaf Windows XP SP2. Deze technologie maakt de stack non-executable. Afdoende is het echter nog niet geheel. Return-into-libc technieken bijvoorbeeld kunnen hier nog enigzins omheen werken en ook schijnt er een Russische hacker te zijn die deze beveiliging verslagen heeft. Link heb ik zo niet bij de hand, sorry.

  Dat de fout meestal in 3rd party apps zit is onzin. Wel eens gehoord van DCOM? LSASS? WMF? Soms wacht Microsoft weken tot zelfs maanden met het uitbrengen van een hotfix voor een beveiligingslek. Inmiddels is dit gelukkig wel wat verbeterd.

  Dan nog eens over de packets. Event viewer is geen sniffer. Event viewer is een tool om events te bekijken, en die events worden over het algemeen gegenereerd door de applicaties of de services zelf. Het zijn simpelweg ‘berichtjes’ met een bepaald uniek, door Microsoft toegewezen nummer. Mrxsmb is de de browser service van CIFS/SMB. Hiermee kun je shares openen en lezen/beschrijven. Wat wil je daar nu mee zeggen?
  Ik had het over iets anders: verbindingen die XP maakt met servers van Microsoft, meestal via HTTP, zonder toestemming te vragen van de gebruiker. Nogmaals: plaats een sniffer tussen een nieuw geinstalleerde windows-machine en het internet (een PC met twee netwerkkaarten er tussenin dus) en start een sniffer, zoals Ethereal/Wireshark.
  Met spionage in de zin van geheime diensten heeft dit weinig te maken. Het gaat hier om ongeautoriseerd netwerkverkeer, punt.

  Mijn probleem met Vista is dat de ‘beveiliging’ tegenwoordig niet meer in dienst staat van de eigenaar van de PC, maar van de producent van het OS, en de overheid van het land waar het closed-source en onvrije OS wordt geproduceerd. De beste ‘cure’ voor Windows is alles afbreken en opnieuw opbouwen. De architectuur van Windows is niet academisch maar commercieel, en een slap aftreksel van Unix en Macintosh. Je kunt niet eeuwig bandjes blijven plakken en spaken repareren. Soms moet je het wiel vervangen.

  Tenslotte:
  Marc, vraag je nu eens af of je werkelijk wel weet wat er onder de motorkap van een closed source besturingssysteem gebeurt. Dat weet niemand. Free Software maakt die situatie tenminste een beetje beter, een beetje transparanter. En als er een ‘beveiliging’ in de kernel zit die je niet bevalt sloop je hem er gewoon uit. Nog geen patch voor die 0day exploit? Patch je hem toch zelf? Windows is op zich best een lekker besturingssysteem voor desktop. Ik heb echter een radicaal ander idee over beveiliging.

 78. Michiel de Boer 21 October, 2007 18:07:23

  Correctie: Niet Guusje Nederhorst maar Guusje Ter Horst ;)

 79. Michiel de Boer 21 October, 2007 19:13:59

  Hmm, mijn vorige post was te lang, denk ik. Hier een ingekorte versie.

  @Marc: Goed dat je even melding maakt van de ’spy dots’ affaire. Dat is dan ook precies de reden waarom ik in het bezit ben van een van de weinige kleurenlaserprinters die deze spy dots niet afdrukt volgens onderzoek van de Electronic Frontier Foundation: de Samsung CLP 550n. Als je een filmpje op je PC maakt hoeft hier niet persé een fingerprint in te staan; je refereert denk ik aan watermerken of content recognition, zoals gebruikt gaat worden op youtube en google video. Over typemachines: tsja. Die velletjes werden pas onderzocht als daar echt aanleiding toe was en bovendien waren typemachines niet aangesloten op een wereldwijd netwerk waarover ze realtime informatie uitwisselden met de fabrikant.

  Dan je opmerking dat als je geen kwaad doet, je vrijheid niet geschaad wordt. Jij (en de andere 66% van Nederland die er volgens onderzoek zo over denken) bepalen echter niet wat kwaad doen precies is. Anders zouden jij en de andere 66% ook mogen bepalen wat je van mij mag weten. De meerderheid heeft niet altijd gelijk (ook al denkt de meerderheid daar heel anders over ;). De wet, ethiek en moraliteit lopen soms uit elkaar. Zeker in deze tijd van frontale aanvallen op de grondwet en de democratie in Amerika en Europa onder het mom van terrorismebestrijding. (De terroristen hoeven het karwei niet af te maken, dat doen we zelf al) Het inbreuk maken op privacy zélf is kwaad doen. Als jij je privacy te grabbel wilt gooien is dat jouw zaak, niet de mijne. Denk ook eens aan klokkenluiders, advocaten, journalisten, etc. en papegaai Guusje Ter Horst, Remkes en Donner niet zo na.

  Met policy refereer je aan group policies. Deze group policies bepalen bijvoorbeeld waarvandaan je mag inloggen, welke groepen interactief mogen inloggen, wie backups mag uitvoeren, explorer mag openen, printers mag toevoegen, en nog veel meer. Ze worden onder andere gerealiseerd door middel van DWORD-waardes in het register, onder HKCU (Hive Key Current User) of HKLM (Hive Key Local Machine) afhankelijk van of het een gebruikers- of systeemspecifieke beperking betreft. Ook zijn er de lees en schrijfrechten op het register zelf, die worden opgeslagen in het bestand C:\Windows\System32\Config\SECURITY. Undocumented API’s vallen hier niet onder. Zo zijn er de undocumented API’s waarmee je file system protection kunt uitschakelen, waarmee updates worden uitgevoerd, waarmee diverse windows software tijdelijk of permanent beveiligingsinfrastructuur kan omzeilen om haar taken uit te voeren. Tot nu toe kan een ervaren hacker hier zijn voordeel mee doen. Ook DRM-beveiliging heeft geleid tot het inbouwen van dit soort API’s die door mediasoftware gebruikt worden om jou je backuprechten te ontzeggen. Als deze API’s worden gebruikt door malware is de gehele beveiligingslinie geslecht. Er zijn bijvoorbeeld veel undocumented API’s die worden geëxporteerd door advapi32.dll.

 80. Michiel de Boer 21 October, 2007 19:16:13

  Deel 2:

  Over packets: ik heb niet gezegd dat de packets onherkenbaar waren. Dergelijke packets bestaan niet en zouden sowieso niet door een router kunnen passeren. Het zijn volstrekt normale TCP-IP verbindingen. Het verschil is, dat de gebruiker er geen toestemming voor heeft gegeven dat Windows communiceert met servers van Microsoft, en het ook nauwelijks kan voorkomen aangezien een vers geinstalleerde Windows nog niet voorzien is van een Application Firewall zoals Zone Alarm, Kerio of Zygate. Dan heb ik het nog niet eens over WPA/Genuine advantage, waarbij communicatie met Microsoft servers voor particulieren simpelweg openlijk wordt afgedwongen. Ik heb het hier niet over ActiveX, maar over core components van Windows.

  Dan de buffer overflows. Buffer overflows worden veroorzaakt door het verkeerde gebruik van bepaalde C-bibliotheekfuncties. Deze zijn er zowel onder Linux als Windows te over. Voorbeeld is het gebruik van vsprintf(), waarbij een string van niet vaststaande lengte wordt gekopieerd. Hierdoor kan door een hacker een string die groter is dan verwacht, gebruikt worden om het return address op de stack te overschrijven en naar zichzelf + een offset te laten wijzen. Hierdoor kan er code uitgevoerd worden vanuit de stack in de context van het process met het beveiligingslek. Hiertegen bestonden al maatregelen in de i386, en AMD probeerde het nog eens met de NX-technologie. Windows ondersteunt dit met o.a. Data Execution Prevention (DEP) vanaf Windows XP SP2. Deze technologie maakt de stack non-executable. Afdoende is het echter nog niet geheel. Return-into-libc technieken bijvoorbeeld kunnen hier nog enigzins omheen werken en ook schijnt er een Russische hacker te zijn die deze beveiliging verslagen heeft. Link heb ik zo niet bij de hand, sorry.

  Dat de fout meestal in 3rd party apps zit is onzin. Wel eens gehoord van DCOM? LSASS? WMF? Soms wacht Microsoft weken tot zelfs maanden met het uitbrengen van een hotfix voor een beveiligingslek. Inmiddels is dit gelukkig wel wat verbeterd.

  Dan nog eens over de packets. Event viewer is geen sniffer. Event viewer is een tool om events te bekijken, en die events worden over het algemeen gegenereerd door de applicaties of de services zelf. Het zijn simpelweg ‘berichtjes’ met een bepaald uniek, door Microsoft toegewezen nummer. Mrxsmb is de de browser service van CIFS/SMB. Hiermee kun je shares openen en lezen/beschrijven. Wat wil je daar nu mee zeggen?
  Ik had het over iets anders: verbindingen die XP maakt met servers van Microsoft, meestal via HTTP, zonder toestemming te vragen van de gebruiker. Nogmaals: plaats een sniffer tussen een nieuw geinstalleerde windows-machine en het internet (een PC met twee netwerkkaarten er tussenin dus) en start een sniffer, zoals Ethereal/Wireshark. Met spionage in de zin van geheime diensten heeft dit weinig te maken. Het gaat hier om ongeautoriseerd netwerkverkeer, punt.

  Tenslotte:
  Marc, vraag je nu eens af of je werkelijk wel weet wat er onder de motorkap van een closed source besturingssysteem gebeurt. Dat weet niemand. Free Software maakt die situatie tenminste een beetje beter, een beetje transparanter. En als er een ‘beveiliging’ in de kernel zit die je niet bevalt sloop je hem er gewoon uit. Nog geen patch voor die 0day exploit? Patch je hem toch zelf? Windows is op zich best een lekker besturingssysteem voor desktop. Ik heb echter een radicaal ander idee over beveiliging.

 81. Michiel de Boer 21 October, 2007 19:16:54

  Deel 2:

  Over packets: ik heb niet gezegd dat de packets onherkenbaar waren. Dergelijke packets bestaan niet en zouden sowieso niet door een router kunnen passeren. Het zijn volstrekt normale TCP-IP verbindingen. Het verschil is, dat de gebruiker er geen toestemming voor heeft gegeven dat Windows communiceert met servers van Microsoft, en het ook nauwelijks kan voorkomen aangezien een vers geinstalleerde Windows nog niet voorzien is van een Application Firewall zoals Zone Alarm, Kerio of Zygate. Dan heb ik het nog niet eens over WPA/Genuine advantage, waarbij communicatie met Microsoft servers voor particulieren simpelweg openlijk wordt afgedwongen. Ik heb het hier niet over ActiveX, maar over core components van Windows.

  Dan de buffer overflows. Buffer overflows worden veroorzaakt door het verkeerde gebruik van bepaalde C-bibliotheekfuncties. Deze zijn er zowel onder Linux als Windows te over. Voorbeeld is het gebruik van vsprintf(), waarbij een string van niet vaststaande lengte wordt gekopieerd. Hierdoor kan door een hacker een string die groter is dan verwacht, gebruikt worden om het return address op de stack te overschrijven en naar zichzelf + een offset te laten wijzen. Hierdoor kan er code uitgevoerd worden vanuit de stack in de context van het process met het beveiligingslek. Hiertegen bestonden al maatregelen in de i386, en AMD probeerde het nog eens met de NX-technologie. Windows ondersteunt dit met o.a. Data Execution Prevention (DEP) vanaf Windows XP SP2. Deze technologie maakt de stack non-executable. Afdoende is het echter nog niet geheel. Return-into-libc technieken bijvoorbeeld kunnen hier nog enigzins omheen werken en ook schijnt er een Russische hacker te zijn die deze beveiliging verslagen heeft. Link heb ik zo niet bij de hand, sorry.

  Dat de fout meestal in 3rd party apps zit is onzin. Wel eens gehoord van DCOM? LSASS? WMF? Soms wacht Microsoft weken tot zelfs maanden met het uitbrengen van een hotfix voor een beveiligingslek. Inmiddels is dit gelukkig wel wat verbeterd.

 82. Michiel de Boer 21 October, 2007 19:18:01

  Hmm, dit wordt een zootje. Ik denk dat ik teveel tresholds heb overschreden hier ;)
  De rest zal wel niet goed geordend hier terecht komen. Ik laat het maar hierbij.

 83. B de Paauw 22 October, 2007 18:47:10

  Mij bevreemd het zeer dat een bedrijf die in het verleden op diverse fronten onder vuur heeft gelegen (conflict met HCC; conflict met KPN) het voor Microsoft opneemt terwijl zij in het verleden (en heel terecht) ten strijde zijn getrokken tegen andere bedrijven die dezelfde praktijken pleegden als Microsoft nu. Toen de omschakeling werd aangekondigd en de eerste reclames kwamen wist ik het als eenvoudig burger al: “Dit gaat grandioos mis.” en heb gauw nog een XP-licentie in huis gehaald. Helaas is er niet geluisterd en moet men nu de gevolgen van ondervinden Jullie hadden in het verleden recht van spreken maar door het beleid dat de laaste jaren is gevoerd is dat nu voorbij.

 84. Karel 28 October, 2007 09:33:40

  Als ik een auto construeer die zo krakkemikkig in elkaar zit dat geen bandenfabrikant er banden voor kan of wil leveren, wie heeft dan schuld? Juist: dus niet fabrikanten van de drivers maar Microsoft. Ik vind dit een idoot kletsverhaal van XS4all.

  Karel

 85. Hendrik 30 October, 2007 12:11:00

  Zover ik het in mijn kenissenkring kan overzien, zijn er nagenoeg geen problemen met Vista. Integendeel zelfs ze zijn meer dan tevreden.

  Zelf heb ik sinds 4 weken een iMac van Apple en loopt ook niet zo fijlloos als vaak wordt beweerd. De nieuwe OSX Leopard zie ik als tegenhanger van de Vista.
  Tik in een zoekmachine eens Leopard in en ervaar een bepaalde gelijkheid met Vista.
  Duizenden ontevreden berichten over Leopard en ik hoor daar ook bij.

  Hangen, blauwe schermen enz.. Maar de Applelaars doen tegenover windowgebruikers alsof zij een top systeem hebben.. zonder een fout.

  Ik ben daar ook ingetuind en heb mijn HD al gedeeld voor Leopard en de inmiddels bestelde Vista. Een beter vergelijk kan ik niet hebben.

 86. Luc Lodder 30 October, 2007 15:20:22

  Ik ben absoluut geen fan van microsoft.
  Ben zelf een Apple gebruiker.

  Echter de argumenten van de consumentenbond zijn een beetje allemaal vergezocht.

  Ook het statement van de EU en de CB dat de consument geen keuze heeft en microsoft moet kiezen is niet waar. Ik heb toch ook voor Apple gekozen? En er is ook nog Linux.

  Verder WEET iedereen die Vista aanschaft dat er hardware en software is die niet meer werkt. Ook als je een Apple koopt moet je daar rekening mee houden.

  Mijn advies voor de EU en CB is dat ze meer energie moeten steken in voorlichting.
  Zijn er alternatieven? JA –> Linux / Apple OSX / Windows XP / Windows Vista
  En wat zijn de dingen waar men op moet leten –> Is de hardware en software ondersteund.

  We gaan toch ook niet de DVD/CD fabrikanten aanklagen omdat mijn LP’s en Cassetebandjes met muziek niet meer werken.

  Eerst verdiepen in het produkt dan pas aanschaffen.

 87. Lex Verhoeven 30 October, 2007 15:27:11

  Vista mag volgens jullie veiliger zijn dan XP, zolang ik niet net zo probleemloos met Vista kan werken als ik nu met XP doe stap ik niet over. Veiligheid is dan voor mij geen issue meer, als je er niet mee kan werken is het nutteloos. Ik heb intussen tweemaal Vista geinstalleerd gehad en na veel ellende tweemaal Vista weer verwijdert. Liever wat meer zogenaamde onveiligheid (waar ik overigens nog nooit maar dan ook nooit problemen mee heb gehad) dan een niet productieve computer !

 88. Rein de Jong 30 October, 2007 15:28:32

  Consumentenbond geeft aan dat XP beter is dan Vista!

  Met deze uitspraak bewijst de consumentenbond veel gebruikers geen goede dienst. Het is waar dat Vista bij onervaren gebruikers problemen op kan leveren bij het gebruik van oudere hard- of software.

  Ik vind de actie van de Consumentenbond niet te begrijpen. Temeer dat de bond een veiliger OS dan XP voorstaat zoals zij eerder schreven. Vista is veel veiliger en veel robuuster dan XP. Juist virussen, trojans en andere ongewenste software hebben onder Vista veel minder kans. Vooral onervaren gebruikers zijn gebaat bij de extra veiligheid die Vista biedt. Het veiligheidconcept is vergelijkbaar met dat van Linux. Je krijgt pas beheerder rechten wanneer die echt nodig zijn en wanneer je daar toestemming voor hebt gegeven! Dus alleen wanneer je zelf een actie vanaf het toetsenbord hebt geïniteerd! Hierdoor ontstaan veel minder veiligheidsrisico’s.

  Ik zou het toejuichen wanneer de consumentenbond zijn pijlen richt op de leveranciers van hard-en software zodat er drivers en deugdelijke software komt die goed onder Microsoft Vista werkt!

  Hardware onder Vista:
  Wanneer een systeem met Vista voorgeïnstalleerd wordt gekocht zullen alle drivers netjes werken. Sluit de gebruiker dan een oudere scanner, printer of iets anders aan waarvoor geen Vista drivers zijn, dan is er een probleem. Het kan zo zijn dat er nimmer drivers voor komen. Daarom consumentenbond, richt je pijlen op de hardwareleveranciers. Maar die hebben geen belang bij nieuwe driver voor oude spullen. Zij hebben immers liever dat u en ik een nieuw apparaat kopen!

  Software onder Vista
  Software is een ander verhaal. Er is een groot aantal applicaties die slecht zijn geprogrammeerd. Deze applicaties draaiden wel onder XP, omdat XP de erfenis van Windows 98 kreeg. Vista is eigenlijk wat XP had moeten zijn, robuust en veilig. XP accepteerde veel, door die acceptatie werd de hand gelicht met de veiligheid. Juist datgene wat XP verweten werd. Vista accepteerd niet alles meer. Gelukkig niet! Maar juist daardoor werken die ’slechte’ applicaties niet meer.
  En juist dat wìllen we ook niet meer!

  Consumentenbond, stop het bashen van Vista en steek de energie in het opvoeden van gegbruikers en ondersteun hen in het vinden van oplossingen! Tracht de hardwareleveranciers over te halen om goede drivers te maken.

  Mijn advies:
  Wanneer u XP gebruikt en dat doet tot volle tevredenheid, blijf dan XP gebruiken. Upgrade niet naar Vista. Dat is het geld niet waard.
  Bent u echter toe aan een nieuwe PC vraag dan om Vista. Gebruik Vista en u kunt zich een stuk veiliger wanen!

  Staat ook in mijn weblogje: http://www.reindejong.nl/blog/rein/consumentenbond_vista

 89. jilles miedema 30 October, 2007 15:38:46

  ik ben niet boos op microsoft, integendeel. ik heb een nieuwe laptop met windows vista home premium gekocht, werkt perfekt. Ik ben boos op leveranciers van produkten die ik de afgelopen 2 jaar op de markt te koop waren en die niet meegaan met vista, dat is weggegooid geld geweest. zoals pinnacle, prachtige tv tuner en ingang voor allerlei video apparaten extern via usb maar werkt niet op vista. aan wie ligt dat ?

  en wat te denken van creative, prachtige geluidskaart op xp , en je mag betalen voor vista drivers. te gek voor woorden.

 90. w popken 30 October, 2007 15:52:37

  Mijn Computer is er mee gestopt, en heb een nw moeten kopen, met Vista.
  Ik was nogal sceptisch. Maar ergens valt het me mee, maar er zijn ook ergernissen.
  Als eerste heb ik de security uitgeschakeld en zone alarm geinstaleerd, samen met ad-aware en mc affee virusscanner. Onder XP had ik zelfde. En laatste 2 jaar geen adaware of virus gehad. Dus werkt goed. Waar ik mij aan erger, “dank zij zonealarm haha”, dat windows meer uitbreekt dan dat er wordt ingebroken. Je wordt echt misselijk van al die programmas die het internet op willen. Vista lijkt mij 1 grote spyware zelf. Ik blok alles met Zone alarm, en daar is het nu erg rustig van geworden. Alleen mc Affee mag zijn gang gaan voor updates, de rest doe ik wel handmatig.
  Mijn oude office wil ie niet instaleren, en ik erger me dat het email programma niks van outlook of outlook express wil overnemen.
  De beveiliging van Vista vind ik ergelijk, de popups vliegen je om de oren als je het standaard laat. Nee laten ze eens een systeem maken die goed werkt zonder allemaal popups en waarschuwingen, stel je voor dat je auto dat zou doen onderweg, haha. En ze moeten niet alles in 1 register stoppen. Zou de pc veel sneller van worden. elk programma eigen register, die pas wordt glezen als je een programma opstart, al la mijn oude Amiga. Of ben ik nu dom?

 91. Harrie Frericks 30 October, 2007 16:06:15

  Zoals zo vaak, is het een afweging.

  Is veiligheid belangrijk? Ja.

  Is de veiligheid van Vista zo veel beter dat het op zich voldoende reden is om op Vista over te stappen? Voor mij niet.

  Ik heb in vele jaren computergebruik met simpele maatregelen nog nooit een “major security breach” op mijn computer gehad. Een goede virusscanner, firewall en anti-spyware programma bleken in combinatie met regelmatige security updates voldoende bescherming te bieden.

  Voor mij is het in toenemende mate belangrijk geworden dat ik tegen redelijke kosten en met zo min mogelijk tijdsbesteding over een goed en stabiel systeem kan beschikken. Tijd is geld en ik voel er niets voor om veel kostbare tijd te verliezen aan het oplossen van compatibiliteitsproblemen. Dit ene argument weegt voor mij al zwaarder dan de geclaimde veiligheidsvoordelen van Vista.

  Ik wacht dus nog even tot het economisch verantwoord is om over te stappen. D.w.z. tot ik met een redelijke tijdsinvestering over een goed en stabiel Vista kan beschikken.

 92. schotsman 30 October, 2007 16:06:48

  Sorry, xs4all U kunt zoveel aanraden als U wilt, ik computer 20 jaar en heb 2 maal een virus gehad en ontvang veel E-mail. Afgelopen juni kocht ik een nieuwe laptop omdat ik veel buiten het land verblijf daar was dus Vista als besturingssysteem op gezet, helaas……….. 2 printers die niet meer werkten, mijn scanner en heel veel software die niet juist of helemaal niet meer functioneerden. U praat in Uw eigen straatje, natuurlijk zal Vista veiliger zijn maar de voordelen daarvan wegen voor mij niet op tegen de nadelen. Hopelijk bent U volgende keer wat objectiever.

 93. Johan 30 October, 2007 16:07:43

  Ik vind dat XS4All gelijk heeft. Vista gebruik ik nu al sinds dat deze uit is (ik meen 30 november 2006), dat is dus al bijna 1 jaar. Ik heb ook wel wat probleempjes gehad maar met XP had ik ook vaak genoeg problemen.

  Het werken met Vista is even wennen, maar daarna gaat het als een trein.
  Ook commentaar van mensen die zeggen dat het irritant is dat oude software niet meer werkt!! Tja, je kan niet alles backwordscompatible maken he!! Maar goed, ik zou zeggen tegen iedereen:

  Schaf Vista aan als je denkt dat je het kan gebruiken en zeur niet als drivers niet werken op Vista maar zeur bij de leverancier van de drivers!!!!

  Johan

 94. Jan Maarten 30 October, 2007 16:11:03

  Ik heb een nieuwe media center PC laten samenstellen. Volgens de leverancier was Vista (Home Premium) het beste systeem. Ik heb hem gevraagd om XP (Media Center Edition) te installeren. Omdat hij de installatie van de TV-kaart niet rond kreeg onder XP, heeft hij het systeem met Vista uitgerust. Ik heb het systeem een weekend in huis gehad, en terug gebracht: wat een ellende. Het systeem kwam niet uit de stand-by stand waar het na enige tijd in terecht kwam. Erg slecht voor een systeem dat (ook) als media server en als hard disk recorder voor TV opnamen moet zorgen. Verder vielen de touch screen functies uit. Op het forum van de fabrikant van het touch screen alleen ellende verhalen over niet werken onder Vista. Laatste grote ergernis voor mij: waar XP probleemloos bestanden kan delen met Apple Macintosh, en bestanden op Samba-servers kan benaderen, weigerde Vista dit. Over (on)veiligheid kan ik niets zeggen, maar ik geloof nog niet in Vista: het kostte alleen al een uur om uit te vinden hoe ik een map kon maken die ik vanaf een andere machine kon benaderen. Vista, nee, bedankt.

 95. A. Stolk 30 October, 2007 16:40:10

  Zelf heb ik niet direkt een mening over wat veiliger is XP of Vista. Wel heb ik ervaring voor wat betreft de betrouwbaarheid van Vista en het toch wel heel gemakkelijk van slag raken van Vista. Heb nu tot 2 keer toe opnieuw moeten installeren omdat ik mijn cd-speler gewoon kwijt was.

 96. Edwin 30 October, 2007 16:44:59

  Ach - Vista, XP - ik ben het met XS4ALL eens dat Vista voor de normale eindgebruiker veiliger is en - er van uitgaande dat het bulk toch OEM wordt geinstalleerd - zijn drivers ook niet zo’n punt.
  Ik gebruik nu een half jaar Vista, en alle driver problemen had ik aanvankelijk aan mezelf te wijten.
  Het is zeker zo dat Vista overdreven zware hardware nodig heeft, maar aangezien de meeste consumenten niet bereid (of kundig) zijn hun systeem fatsoenlijk te beveiligen (en ik dus nog altijd heeeeeeeeeeeeeeeeel veel spam en virussen krijg) vindt ik dat Vista een betere optie is dan XP.

  Wat de consumentenbond betreft - het is jammer dat een organisatie die zo klakkeloos gevolgd wordt door de doorsnee consument zo incompetent kan zijn. Een klacht die ik overigens ook wel eens bij winkels heb gehoord.
  Ik heb mijn lidmaatschap ooit opgezegd toen het begon op te vallen dat de feature lists van mobieltjes van geen kant klopten. En als ze dat soort simpele dingen niet kloppend kunnen krijgen voor onderwerpen waar ik wel verstand van heb, hoe moet ik ze dan vertrouwen voor zaken waar ik minder verstand van heb?
  Ik raad de consumentenbond sterk aan voor tests mbt waxinelichtjes, maar niet voor aankopen boven de €10.

 97. Klaas 30 October, 2007 17:00:42

  Leuk bij DE internet provider van Nederland, loopt vooruit, ik kan zelfs in de toekomst posten, het is nu 15:55, maar ik kan meer dan een uur vooruit posten, XS4ALL wake-up het is weer wintertijd hoor ;-)
  Vista versus consumentenbond. Vista nieuw dus vooruitgang en niet direct perfect. Drivers daar hebben ze een punt. Bij mij geen drivers van soundblaster live en Logitech muis (alleen standaard dingen op muis). Dus moeten ze inderdaad de harware fabrikanten aanpakken. Verder pop-ups inderdaad ergerlijk, vooral als je programma start, maar dat kun je uitzetten. Het instituut consumentbond, arrogant.. o.a. met Batavus, soms inderdaad geen kennis van zaken.

 98. Peter Schallenberg 30 October, 2007 17:08:42

  27 oktober wordt linux Ubuntu 7.10 “Gutsy Gibbon” uit gegeven. Ik ben een jaar geleden overgestapt van xp naar linux en gebruik niets anders meer.
  Het prijs verschil tussen ms en linux is gewoon te groot.

 99. BigPingu 30 October, 2007 17:15:46

  Ik heb core 2cpu 6420 2.13Ghz 2Gb dubbele cache

  Razendsnel.

  Wanneer je W95 er op zou zetten is tie nog sneller!

 100. BigPingu 30 October, 2007 17:17:18

  zet er W95 op, dan is tie nog sneller.

 101. Niels 30 October, 2007 17:18:24

  Dit is de eerste keer dat ik deze discussie lees en wat ik een beetje mis is het volgende:

  Voor mij zijn er 3 spelers op de OS markt voor consumenten:

  Microsoft, Apple en de Linux gemeenschap

  Microsoft heeft monopoly en is gebruiksvriendelijk
  Apple heeft zijn eigen schare fans die steeds groter wordt
  Linux is eigenlijk nog steeds niet doorgebroken en helaas niet bekend genoeg

  Ik denk persoonlijk dat Vista een goed product WORDT, niet is. Dezelfde problemen zie je nu bij de nieuwe release van OS-X. Gaat ook niet helemaal vlotjes…
  Maar ook de nieuwe release van KDE heeft heel wat voeten in de aarde.

  Zelf draai ik al jaren Windows en Linux en ben over beide zeer tevreden, Ik heb een kleinschalig ICT dienstverleningsbureau en ik adviseer mijn klanten naar aanleiding van hun behoeften, Zo zal ik de ene klant MS adviseren en de andere juist Linux, maar als ik dan MS adviseer zou het altijd Vista zijn. Waarom? Omdat het huidige en actuele OS van MS is. Ik ga iemand toch ook niet SuSE 8.0 aanraden terwijl SuSE 10.3 net uit is???

  XS4ALL moet helemaal niet adviseren, XS4ALL is een provider geen software leverancier.

 102. R.Kok 30 October, 2007 17:18:34

  Ik heb een aantal computers (zowel XP als Vista) in een netwerk met een linux server. Ik mag mijzelf denk ik best een redelijk ervaren gebruiker noemen.

  In het begin heb ik Vista heel wat keren vervloekt, omdat veel dingen net weer even anders werkte dan ik in XP gewend was. Vooral toen opeens bleek dat aangeschafte programmatuur niet compatible was en de communicatie met de linux-server moeilijkheden opleverde.

  Toch ben ik nu eigenlijk best tevreden over Vista. Maar dat is wel vanwege het feit dat ik gewend ben - en het ook leuk vind - om net zolang gebruikersgroepen af te struinen tot ik een oplossing gevonden heb. Dat met die linux-server bleek bijvoorbeeld in één klap opgelost te zijn door een waarde in het register te wijzigen.

  Wat ik bedoel te zeggen: Vista is volgens mij een goed besturingssysteem, waar best al heel veel informatie over voorhanden is, als je het maar weet te vinden. Dat maakt het wel moeilijker voor een minder evaren gebruiker die tegen problemen oploopt. Maar ook dat is een kwestie van tijd.

  Ik ben wel principieel tegen het feit dat je als consument niet meer de vrijheid hebt om XP aan te schaffen, want al met al stelt Vista hoge eisen aan de apparatuur met alle kosten van dien.

 103. Ben 30 October, 2007 17:19:00

  “Veel onveiligheden op internet (virussen, trojans, etc) hebben direct te maken met zwakke plekken in Windows XP, die in Vista zijn opgelost.”

  Als je iedereen nu gewoon verklapt WAT dan die zogenaamd “zwakke plekken in Windows XP” zijn, dan help je flink wat meer mensen dan wanneer je ze een heel nieuw loeizwaar OS opdringt of aansmeert, waar de meerderheid helemaal niet op zit te wachten. Komt u maar, vertel ons wat die zogenaamd ‘zwakke plekken’ zijn. Benoem ze, beschrijf ze. Dan verhelpen we ze middels het geven van adviezen, het bieden van alternatieven BINNEN XP, en dan ben je in 1 keer van veel problemen af.

 104. Pieter Heitlager 30 October, 2007 17:22:03

  Ik heb geen ervaring met Windows Vista en ik heb daar ook geen enkele behoefte aan. Op de C-partitie van mijn PC (ter grootte van 5 GB) draait, nog steeds tot grote tevredenheid, MS-DOS 6.2. Ja, dat is antiek, maar ik ben nu eenmaal verslingerd aan een aantal spellen die dateren uit het DOS-tijdperk, zoals de oerversie van The Settlers. Op de D-partitie staat, nog niet eens zo heel lang, Windows XP SP2, óók tot volle tevredenheid. En alle verdere programmatuur is te vinden op de partities E en hoger. Kortom, waarom zou ik dan moeten overstappen op Vista? Mij niet gezien! Alleen al vanwege de prijs: hoeveel het precies is, zou ik moeten opzoeken, maar vast staat dat het een aanzienlijke hap uit mijn AOW zou zijn!

 105. ErikJan 30 October, 2007 17:22:16

  Allemaal mooie vergelijkingen en voors en tegens voor Vista. Ik moet als eerste zeggen dat ik Vista nog niet gebruik omdat ik er nog geen behoefte voor heb gevoeld. Ik denk alleen dat de vraagstelling vaak niet juist is.
  Er wordt van uit gegaan dat we allemaal naar Vista moeten (of niet) om verschillende redenen. Als ik dan ff terug ga naar de auto vergelijking dan koop je toch ook een auto voor waar je hem voor wilt gebruiken? Wil je in een stad rijden koop je een kleine, of een oude(voor deuken). Wil je over de Autobahn van onze buren racen koop je een snelle auto maar als je een grote caravan wilt trekken koop je een SUV etc etc etc.
  Bij computers moet het hetzelfde zijn. Wat wil je met je computer? Alleen surfen en mailen? koop dan geen complete PC maar een doos die daar voor gemaakt is. Ik weet dat er ook bijvoorbeeld speciale linux versies zijn waar je niets anders op kan. Ben je ook heel veilig. Ik werk hier ook met een diskless omgeving…..
  Als je bepaalde kantoor of spel toepassingen wilt kies dan of een XP of vista oid. Ookal is er nog veel meer.
  Ben je meer bezig op netwerk zaken kies dan meer een unix variant als linux, bsd etc. Wil je erg grafisch werken neem dan een Apple.

  De fout is dat we nergens naar kijken maar ‘gewoon’ een PC kopen en ons verder van de domme houden. Ik ben het daarom ook meer eens met de EU waarbij ze de verkoop van PC en besturingssysteem willen scheiden. Nu zie ik al meteen reacties over de installatie…. Ook dit is helemaal niet meer complex dezer dagen. Ik werk met verscjhillende besturingssystemen en ze hebben allemaal een redelijke tot simpele installatie. Van draaiend vanaf een CDROM (Wil je het nog veiliger maken? er kan gewoon niets op schijf gezet worden!) tot wat keuzes als je een CD/DVD in je speler hebt gedaan.

  Allemaal losse PC’s aanschaffen voor de verschillende toepassingen? Nee natuurlijk niet maar kijk naar je hoofd doel. Als je hoofddoel meer hoofdkanten heeft ben je meestal al iets meer gevorderd en kan je ook met virtuele omgevingen binnen 1 (dual core) PC draaien. Zelf doe ik dit ook met Fedora7 waar dit standaard geinstalleerd kan worden.

  Mijn boodschap is: Mensen kijk eerst eens wat je wilt gaan doen en maak dan een bewuste keuze. Als je PC nooit aan het internet hangt waarvoor heb je dan al die ‘veiligheid’ nodig?

 106. ErikJan 30 October, 2007 17:23:31

  p.s. jammer dat de tijd van deze server nog op zomertijd staat…..

 107. L.Medemblik 30 October, 2007 17:23:44

  Wat een geneuzel hier over veiligheid in combinatie met het draaiende operatingsysteem. Ik ga van het volgende uit;
  1. Per defenitie is niemand veilig in geen enkel operating systeem omdat je zelf toestaat dat je wordt aangevallen. Zodra je gegevens ophaalt ben je in principe “aangevallen”, ook als jezelf data verstuurd. (passwords etc.) “Online” zijn betkend aan het verkeer deelnemen en daarvoor;
  2. Zodra je aan het verkeer deelneemt is het je eigen verantwoordelijkheid naar jezelf en naar je weggebruikers toe om dat zo veilig mogelijk te doen, er is echter geen enkele garantie dat je niet een keer een ongeluk krijgt en je hoofd stoot ondanks airbacks e.d. en tenslotte;
  3. Alles wat nieuw is roept weerstand en euforie op.

 108. Gerard 30 October, 2007 17:32:36

  Hoewel ik de problemen met Vista niet wil bagatelliseren maak ik mij al vele jaren totaal niet druk om de mening van de Consumentenbond. Al jaren lees ik tests van allerlei apparatuur (digi camera’s, tv, geluidsaparatuur) waar ik het vaak hardgronding mee ONEENS ben. Goedkoper lijkt bij de CB altijd synoniem voor beter en tevens moet die apparatuur allemaal maar voor digibeten geschikt zijn terwijl de samenleving ook wat meer technisch aangelegde consumenten groepen kent.

 109. Arie 30 October, 2007 17:37:27

  Ik ben 64 jaar en ik werk sinds de verkoop er van met Windows Vista!
  Als je iets van Windows afweet en weet waar je de eventuele update`s voor je oudere programma`s kan downloaden is het een prachtig besturingssysteem om mee te werken
  (en Veilig!!!), ik snap niet wat ze bedoelen met vastlopers van het besturingssysteem
  En het is een veilig gevoel dat de veiligheid van Vista up to date is.
  Ik ben zeer tevreden en vind het een prachtig besturingssysteem.
  (Ik ben het niet eens met de stelling van de Consumentenbond)

 110. Ben 30 October, 2007 17:52:13

  @L.Medemblik, over je 3e punt:
  Vista is niet bepaald ‘nieuw’. Het is al meer dan een jaar te verkrijgen middels bittorrent.

 111. Wim 30 October, 2007 17:59:02

  Alle rumoer betreffende Windows Vista komt volgens mij voor een groot deel van gebruikers, die te weinig kennis van de te gebruiken software hebben en deze niet altijd op de juiste wijze installeren. Zelf gebruik ik Vista Home Basic. Geen problemen met andere programma’s en of hardware. Alles functioneert goed.

 112. Cor Boogaarts 30 October, 2007 18:00:14

  Het zal best zo zijn dat Windows Vista veiliger is dan vorige versies van Windows, ofschoon XP-SP2 bij mij prima en vlekkeloos werkt.
  Maar veiligheid is slechts één facet van het gebruik van de p.c.
  Gemak, overzichtelijkheid en continuïteit zijn minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker voor de doorsnee gebruiker.

  Windows Vista haalt daar een streep door in die zin dat nogal wat oudere apperatuur en software gewoon niet werken. Bovendien ook niet gemakkelijk weer aan het werk te krijgen zijn, tenzij je behoorlijke ervaring en routine hebt met software.
  Kijken we ook naar de ‘aanvullende’ software zoals Office 2007 dat geschreven is vooral voor gebruik binnen Vista, dan komen er nog heel wat problemen bij. Het is behoorlijk wennen geblazen, óók als regelmatige gebruiker met langjarige routine vanaf 1985.
  Het advies van de Consumentenbond, maar óók van bijv. het computerblad Computer!Totaal gelieerd aan de de grootste computerclub van Europa adviseert nog steeds ‘even te wachten’ met Windows Vista. Bovendien: de volgende versie is al weer in Bêta-vorm bij een groep gebruikers op proef. MOETEN WE DAN WÉÉR WENNEN? Niet doen wanneer u ‘lekker uit de weg kunt’ met Windows XP !

 113. BigPingu 30 October, 2007 18:04:03

  Ik werk nu een maand met Vista.

  Het werkt boven de verwachting. Mijn oude programma’s werken allemaal, zelfs DOS-spelletjes.

  Alle oude hardware werkt, zij het dat de driverleverancier zijn huiswerk wat beter had kunnen doen. Cannon zegt bijvoorbaat al, dat ze geen updates op de
  site zetten voor Vista. Ook lopen de diverse leveranciers niet bepaald warm voor hun klanten om vragen te beantwoorden. Vaak hebben zij zich afgeschermd voor e-mail.

  Microsoft is er veel aangelegen om tevreden klanten te krijgen. Zo worden nu ook OEM klanten persoonlijk gebeld om vragen te beantwoorden en eventuele problemen te helpen oplossen.

  Opmerkelijk zijn de probleem meldingen aan MS. Wanneer er een oplossing is, wordt dat meteen terruggemeld en opgelost.

 114. André 30 October, 2007 18:04:18

  Ik heb pas een nieuwe pc in elkaar gesleuteld, met een core 2 duo E 6400 2 GB geheugen.
  Ik had de stommieteit om er vista home premium erop te zetten.
  Mijn ouwe AMD 3500+ was nog sneller dan vista, ( met XP dus ) dus uit frustratie maar weer naar de winkel en een XP pro nl OEM opgehaald, en ja hoor de snelheid die ik verwachte zat er nu wel in.
  En veiligheid??? laat me niet lachen, hoelang heeft XP erover gedaan om het nivo te bereiken wat het nu heeft???? LANG
  En Vista staat wat dat betreft gewoon nog in de kinderschoenen.
  En de verbeteringen die erin zouden zitten, nou ik zie ze niet, alleen een vertragende schil die erom zit en onderhuids weer van hetzelfde en nog meer betuttelende onzin.
  Als je als admin je pc aanzet, als enige gebruiker dus, moet je dan iedere keer dat je wat doet tig keer gevraagd worden of je het wil??? NEE
  Dus Microsoft doe je huiswerk, en maak een OS die minder belastend is voor de CPU.
  En oh ja… laat alle rotzooi en mooiigheden er maar uit, koop ik niks voor.
  HET MOET WERKEN, niet ophouden en je laten wachten, en wachten, en wachten…..

 115. Harry 30 October, 2007 18:05:24

  geef uw mening zegt Xs4all.. Dat heeft helemaal geen zin.
  Als Microsoft beslist over te gaan op vista, zullen we uiteindelijk wel mee moeten.
  Op het moment dat ze xp niet meer verder ondersteunen, ben je zowieso de klos.
  En zal je uiteindelijk wel over moeten gaan, over een ander systeem kiezen.

  Dit alles heeft niets meer te maken met vrijheid in kiezen…Dus een zinloze discussie.
  Kijk maar in het nieuwe DRM management systeem van Vista…. niets te kiezen… er worden besluiten voor je gemaakt.

  Harry

 116. Maarten 30 October, 2007 18:08:57

  ik vind het een beetje ene storm in een glas water
  en op zijn ergst gewoon microsoft bashing

  tentijde van de release van windows 2000 en windows xp had je in het begin ook problemen met drivers
  dit is echter niet te wijten aan microsoft maar aan de hardware fabrikanten

  de fabrikanten moeten drivers klaar hebben op het moment dat er een nieuw besturingssysteem op de markt komt
  microsoft geef ze niet voor niets maanden van te voren de software om te testen en te herschrijven

  aan de andere kant als consument kan je niet verwachten dat hardwarde van 4 a 5 jaar oud dat daar nog support op is en dat daar dus nog nieuwe drivers voor geschreven word

  vista draaid hier probleemloos op mijn al wat oudere p4 alleen mijn scanner word niet ondersteund
  maar ik kan niet verwachten dat hp ddrivers schrijft voor een 7 jaar oude scanner
  waar niet eens officiele xp drivers voor zijn

 117. rcma 30 October, 2007 18:45:48

  Het is en blijft nu eenmaal zo dat MS ons dit nieuwe pakket door de neus wilt prakken.
  Niemand heeft erom gevraagd!!!
  Als men zo met onze internet veiligheid van doen heeft waarom dan niet gewoon zorgen dat het bestaande pakket wel veilig wordt.
  Nee daar verdienen ze geen geld meer aan dus hoppa!!! een nieuwe OS VISTA joepie!!
  Het werkt niet maar dat maakt niet uit we zeggen gewoon dat het beter is voor de beveiliging en er mooier uitziet. (maar wel slechter is dan XP)
  Maar ja er zijn altijd sukkels die als eerste zo een gelikt zetje op hun pc willen hebben en de bugs er gratis voor MS uithalen.

  Wel jammer voor MS dat veel bedrijfen gewoon op XP pro blijven draaien want men zit niet te wachten op problemen zoals het niet werken van software etc etc.

  EEN NIET VISTA FAN!!!!!

 118. Roland 30 October, 2007 18:46:37

  Het is mijns inziens een open vraag of vista veiliger is dan xp.

  Men zal inderdaad wel een paar bekende lekken uit xp gedicht hebben, maar dat betekent waarschijnlijk alleen dat er andere voor in de plaats gekomen zijn.

  Het feit dat MS vista minstens één keer grotendeels heeft moeten herschrijven en het grootste deel van de beloofde verbeteringen onderweg afgevallen is stemt mij niet optimistisch.

  Zelf raad ik vrienden en kennisen aan om _nooit_ een 1.0 versie van een Microsoft programma (wat vista eigenlijk is) te installeren, en altijd minstens te wachten tot servicepack 1.

  Bovendien zou geen enkele computer met een Microsoft besturingssyteem zomaar op het internet losgelaten worden. Deze zou op zijn minst achter een router met firewall moeten zitten.

 119. Jeroen de Mulder 30 October, 2007 19:00:49

  Als IT-professional heb ik voor gebruik gelezen over de (on)mogelijkheden van Vista.
  Het blad C’t heeft in december 2006 en januari 2007 hier zeer uitgebreid over bericht.

  Hierdoor wist ik wat ik moest verwachten en ik heb besloten te gaan voor deze veiligere Windows variant ten opzichte van XP. Na flink gestoeid te hebben met opties en instellingen ben ik inmiddels tevreden maar niet enthousiast zoals ik wel ooit was over bijvoorbeeld Windows 2000.

  Inmiddels heb ik echter enkele personen Vista moeten afraden om diverse redenen (oude printer, spelfanaat, te langzame hardware etc.)

 120. VIncent 30 October, 2007 19:00:59

  Het punt van deze verder volkomen zinloze “discussie” is dat de consumentenbond iets anders zegt dan XS4ALL, en dat heeft de doodeenvoudige reden dat de consumentenbond kijkt naar of iets voor de consument bruikbaar en betaalbaar is, en XS4ALL kijkt naar of iets veilig is.

  Net zoals een Freelander duur en veilig is bij een aanrijding, en een daihatsu goedkoop zuinig met benzine.

  Men spreekt elkaar niet tegen, men bekijkt het vanuit een andere hoek. Welke hoek is de juiste? Geen van beiden denk ik, windows is gewoon nooit veilig of echt handig geweest en dat zal het met vista dus ook heus niet worden.

 121. Erik Hoogcarspel 30 October, 2007 19:04:19

  Ik heb het commentaar van de directeur van XS4all gehoord. Hij vond dat Vista beter is omdat het veiliger zou zijn. Behalve dat dit een bewering is waarvan de houdbaarheidsdatum binnen afzienbare tijd zal aflopen, maakt hij zich met deze uitspraak medeplichtig aan de chantagestrategie van Microsoft. Ik heb zelfs overwogen om een andere provider te nemen en eerlijk gezegd ben ik er nog niet uit. Het is een feit dat Microsoft met de hakken over de sloot zijn vernieuwde besturingssysteem heeft kunnen presenteren en dat men geen gelegenheid ongebruikt heeft gelaten om kopers te dwingen hun hard- en software ingrijpend te vernieuwen. Dit omdat er in feite een virtueel kartel bestaat tussen de Microsoft en de grote computerproducenten. Ik hoef maar te verwijzen naar de beslissingen van mevr. Kroes en het Europese hof, die dit in grote lijnen bevestigen. En wil je veiligheid? Installeer gewoon Ubuntu of een andere Linux variant en laat XP staan als 2e besturingssysteem voor de spelletjes en de liflafjes.

 122. Jos Goedhart 30 October, 2007 19:08:54

  Zelf weet ik niet wat er mis is met Windows Vista, maar ik heb wel bij de introductie van Windows XP zeer slechte ervaringen gehad met Microsoft.
  En als ik zo de reactie hoor zijn er veel problemen het zelfde gebleven.
  Bij mij had de leverancier (Vobis) de computer van brakke hardware voorzien en gaf daarna van elk probleeem van de hardware Microsoft met Windows XP de schuld.
  Deze problemen zie ik nu weer terug bij Vista, leveranciers die niet compatible hardware meeleveren en de schuld bij Microsoft neerleggen.
  Aan de andere kant wil Microsoft deze leveranciers niet aanspreken op hun gedrag zodat een aantal consumenten met een probleem blijft zitten.
  Zelf ben ik door dit soort problemen in 2002 al overgestapt op Linux en dat werkt voor mij prima.

  Jos

 123. Jaron Vietor 30 October, 2007 19:19:28

  Vista? Veilig? Tja, dat is discutabel. Het staat ieder geval vast dat het minder handig is.
  Open een willekeurig instellingen scherm en BAM alles wordt zwart en Vista meldt je dat je bezig bent je computer dood te maken. Ja, oke, die meldingen kunnen uit, maar de gemiddelde gebruiker weet niet hoe.
  Ondertussen hebben alle virussen bijna geen last van deze extra “veiligheid”. Het lijkt erop dat microsoft enkel voor ons heeft beslist wat we wel en niet mogen doen met onze computer, in plaats van de echte problemen op te lossen. Laat ons lekker zelf die keuze maken?

  Bovendien, zoals hierboven al meermaals is genoemd, oude software en hardware erop aan de praat krijgen is hels. En hoe zit het met die nieuwe versie van Office? Allemaal nieuwe standaard formaten waarin gesaved wordt!

  Nee, dit is een perfect moment om over te schakelen op een ander OS, een die WEL veilig is, EN gebruikersvriendelijk. Bovendien nog eens gratis ook, dus zeker beste keus.
  De nieuwere distributies van Linux ondersteunen nagenoeg alle hardware “out of the box”, afgezien van het nieuwste van het nieuwste, en dat is door een beetje installateur wel aan de praat te krijgen. (De gemiddelde gebruiker zet immers toch niet zelf een OS erop?)
  Eenmaal geïnstalleerd werkt dat meestal makkelijker, sneller, en veiliger dan elke versie van Windows. OpenOffice zit er bijna altijd wel bij, evenals players/viewers voor alle andere veel gebruikte files. Alle kleine problemen die dan overblijven heeft Vista OOK.

  Misschien moet de consumentenbond eens haar aandacht vestigen op het feit dat een computer met een ander OS dan Vista/XP erop nagenoeg onmogelijk te kopen is? Hoe zit het met markt vrijheid? Zouden alle (of minstens 1 a 2?) andere besturingssystemen niet OOK voorgeïnstalleerd te krijgen moeten zijn…?
  Mensen verdienen een keus, in plaats van dat ze die microsoft rommel standaard door hun strot geduwd krijgen.

  Maar ja, wat maakt het ook uit? De ervaren gebruiker weet hoe de vork in de steel zit en heeft het advies van de consumentenbond niet nodig, alle andere gebruikers maakt het niets uit, zolang “dat ding” maar werkt.

 124. Ton Eppenhof 30 October, 2007 19:21:15

  Hoi
  Ik heb de testversie van Vista en tijd teruggetest op mijn vijf jaar oude pc. Vista herkende alle drivers die ik nodig had voor alle onderdelen. XP kon dit nog niet met de versie die ik had. Ik heb Vista wel verwijderd omdat het voor een vijf jaar oude pc met minder dan een GB geheugen niet haalbaar was om het te draaien. Nu met mijn aangepaste pc denk ik dat Vista wel goed zal werken en ik zie geen reden om dan XP te gaan kopen voor nieuwe PC’s. XP is niet goedkoper en doet niks beter en het ligt aan de gebruiker in de meeste gevallen denk ik als het niet goed werkt of aan een te trage pc.
  Ton

 125. Aarnout de Ruijter 30 October, 2007 19:35:12

  Ik mis in deze hele discussie de verantwoordelijkheid van de gebruiker zelf, wij draaien thuis (3 Pc’s in een netwerk en 2 Bij de buren in hetzelfde netwerk) allemaal rustig onder Xp Pro zonder noemenswaardige problemen 5 jaar. Alleen de gebruiker zijn zich wel bewust van het openklikken van linkjes en bijlages en doen dat dan ook met enioge voorzichtigheid. Voor de gemiddelde gebruiker is het zeer duus om nu weer over te stappen naar legale software met Vista. Als je nu werkt met Office 2003 Adobe Photoshop 9 en een paar andere stukjes software is de aanschaf van de nieuwe software meer dan € 1000 extra en dat is best wel veel. Een verdubbeling waar veel mensen toch even voor moeten sparen. Dus zolang alles lekker blijft werken gewoon blijven draaien, pas als je printer etc ook aan vervanging toe is oversteppen en dan even goed overdenken wat je wilt doen. Anders ben j enu heel veel geld kwijt aan iets wat misschien pas over een maand of 6 een beetje redelijk werkt. En in die tussentidj is de hardware ook weer goedkoper geworden…

 126. Hans Hoek 30 October, 2007 19:45:10

  Al mijn leerlingen, senioren, krijgen van mij het dringende advies om geen Visa op hun machine te laten zetten en zeker geen genoegen te nemen met de basic-versie;
  De beveiliging is m.i. een schijnveiligheid en de inmenging in mijn doen en laten zoals ome Bill en zijn medewerkers die met Vista voorstaat vind ik helemaal niet te pruimen. Ik ga toch ook niet winkelen zonder een portemonnee in mijn zak omdat die wel eens gerold zou kunnen worden. Nee ik neem maatregelen om de kans daarop zo klein mogelijk te maken. Dat doe ik zelf en daar hoeft oom agent geen extra klem op te zetten.
  Ik koop of laat een computer kopen die moet voldoen aan mijn wensen of die van mijn leerlingen en er hoeven er geen tierelantijnen aan die niet nodig zijn. Ik hoef niet elk jaar een nieuwe computer met een nog betere besturing en heb soms nog wel weer een heimwee naar die goeie ouwe dostijd.
  Om terug te komen op vista en de schijnveiligheid dan zou ik wel eens willen kijken wat er gaat gebeuren als dat een tijdje op de markt is gebleven. En dat advies van XS4all dat zal wel net zo iets zijn als dat geval met die modems en de helpdesk Als je hulp wilt moet je het door ons gratis verstrekte modem hebben anders kunnen we je niet helpen. Dus nu wordt het hebt U geen Vista dan kunnen we u echt niet helpen mijnheer want wij hebben alleen maar Vista op onze machines. De rillingen lopen mij over de rug en kijk nu beslist uit naar een andere provider.
  Ik heb nog een klant die een machine met win95 heeft, de man is tachtig geweest, moet ik hem nu een machine met vista aan gaan raden? Neen ik heb nog genoeg weet van die ouwe ‘95 om hem er mee te helpen als ie eens vast zit. Hij kan internet op een e-mail versturen en een briefje uitprinten. Hulp van ome bill en consorten, die met zijn producten miljarden verdiende krijgt hij niet want die heeft het veel te druk met het ontwikkelingen van nog fraaiere grafische producten, waarvoor nog zwaardere machines nodig zijn zodat ook de hardware producenten nieuwe producten kunnen verkopen. Goed voor de economie? Dus als er te veel veiligheidsrisico ontstaat gooi je simpel een nieuw product op te markt die je promoot als echt veilig, mits je wel alle deuren(poorten) het liefst met dievenklauwen er op sluit en je er een portier bijzet die pas de deur op een kier zet als de nieuwkomer zich deugdelijk heeft gelegimiteerd. Laten we hopen dat er gauw een einde komt aan de heerschappij van Ome Bill.

 127. j.v.d.woude 30 October, 2007 19:59:19

  Uit de reacties bij de consumentenbond blijkt, dat men toch niet erg gelukkig is met Vista. Het lijkt mij wat gemakkelijk om de oorzaak deels bij de makers van de drivers en de producenten van de randapparatuur te zoeken. Microsoft is nooit scheutig met de info.over haar besturingssysteem en moet daar soms met een geding toe worden gebracht om de nodige info te vestrekken. Wellicht is Vista toch iets te vlug op de markt gebracht. Maar MS vindt de winstcijfers natturlijk ook belangrijk en de verkoop van XP zal wel afgenomen zijn, zodat we m.i. weer met een prematuur verschenen besturingssysteem worden geconfonteerd. MS zegt, dat de verkoopcijfers niet tegenvallen; dus voor hen valt eigenlijk nooit tegen.

 128. Poldy Hergarden 30 October, 2007 20:12:52

  Drie aspecten zijn te onderscheiden:
  1. de gebruiker moet leren om te gaan met de nieuwe veiligheidsprocedures in Vista.
  2. leveranciers van hardware moeten drivers voor hardware die niet ouder is als 4-5 jaar aanpassen.
  3. Microsoft moet bugs en haperende functionaliteiten snel aanpassen

  Ad 1: MS had hier meer kennis ondersteuning aan zijn Vista gebruikers moeten geven.
  Ad 2: Hier zou de Consumentenbond zich van haar taak dienen te kwijten. Er zijn nog steeds hardware leveranciers die er mee weg komen om drivers voor aparatuur die 2-3 jaar oud is, niet aan te passen. (b.v. Maxtor met de Shared Storage Drive)
  ad 3: MS heeft in korte tijd heel veel correcties toegepast. Ik ben benieuwd wat ze nog gaan verbeteren in de eerste Service Pack.

 129. gijs 30 October, 2007 20:20:35

  Computers en veiligheid…
  Sinds Mac OSX geen idee meer wat ik moet met een virusscanner. Virus?

 130. Christian 30 October, 2007 20:42:51

  Er zijn een aantal problemen die door elkaar spelen.

  Enerzijds is er een probleem met de ondersteunde hardware. Fabrikanten maken voor oudere hardware geen driver updates en hebben ook grote moeite om driver voor hun NIEUWE hardware af televeren. Zo heeft Creatve na enkele pogingen om driver voor hun nieuwste hardware aangegeven Vista niet te supporten en dit ook niet te gaan doen. Naast de buggy drvers zijn er inmiddels nieuwere drivers die slechts een klein deel van de functionaliteit van de hardware ter beschikking stelt. Creative is hier lang niet de enige fabrikant in.

  Dat fabrikanten de drivers nog niet op orde hebben ligt niet alleen aan de fabrikanten. Microsoft stalt de ruim van te voren software en informatie aan de leveranciers (tegen betaling) ter beschikking. Echter als tot enkele malen per maand een nieuwe versie ter beschikking komt van deze ontwikkel omgeving die dusdanig verandert is dat de fabrikanten opnieuw kunnen beginnen om een stabiele driver te maken houden deze het voor gezien en gaan wachten tot de definitieve versie op de markt komt.

  De consumentebond heeft in dat opzicht geheel gelijk dat je beter niet kunt overstappen tot Microsoft en de hardware fabrikanten dit onderling hebben uitgevochten. Upgrade je toch, of koop je toch een nieuwe PC met nieuwe hardware en Vista dan loop je het risco tussen Microsoft en de hardware fabrikanten klem te komen.

  Anderzijds is er een beveiligs probleem. Een probleem dat door gebruikrs veroorzaakt wordt die alles aanklikken, openen en opstarten wat maar op het scherm verschijnt. Maar ook door bugs in het besturingssysteem en de applicaties die deel uit maken van dit besturings systeem. Alleen door het instaleren van software van derde partijen (zoals virusscanner, firewall en anti spyware) is dit enigzins te dichten.

  Microsoft heeft tot nu toe bij het uitbrengen van elke major release en service pack gezegt de veiligheids en stabiliteits problemen te hebben opgelost. Tot nu toe is elke keer gebleken dat de oplossingen door Microsoft wellis waar een oplossing boden maar dat deze achteraf of een doekje op het bloeden bleken te zijnen de oplosingen zelf lek zijn. Het moet nog blijken of dat wederom niet weer het geval zijn zijn met Vista.

  Het verleden leert ons vooral sceptisch te zijn. Ook met Vista blijft het systeem niet modulair, wat kernel, GUi en applicatie is loopt door elkaar, lijkt men niet het verschil door te hebben tussen een single en een multi user systeem, zijn grote delen gedocumenteerd of is documentatie tegenstrijdig, ontbreekt enige structuur (er bestaat geen basis component waarvan zaken als bestanden, schijven, poorten, netwerkverbindingen, geheugen, enz van afgeleid zijn. al deze zaken hebben eigen structuren die er later ingeplakt en gepast zijn) en ontbeert enige vorm van gedegen resource management.

  Allemaal zaken die als je deze wilt oplossing een compleet niewu besturingsysteem zult moeten ontwikkelen met als gevolg dat alle oude drivers en applicaties niet zullen werken. Op dezelfde wijze als waarop een linux of mac programma niet op windows kan draaien (hooguit in een emulator).

  Wat echter een nog veel groter probleem is met vooral Vista is de manier waarop met de eindgebruiker opgegaan wordt. Juist om zaken als Digital Right Management, de spyware achtige gedragingen van Vista zijn zeer kwalijk. Als XS4all zich al wilt uitspreken over besturingssystemen en veiligheid is dit belangrijk. Stop anders ook direct met de processen tegen de staat zoals de aftapkosten en de bewaarplicht.

  Je kunt als vooraanstaand internet bedrijf die zegt zich voor dat soort zaken in te spannen, het EDR en wijlen Bits of Freedom te steunen, achter de de Big Brother Awards te staan niet consumenten adviseren een duur besturingssysteem te kopen dat een serieuze inbreuk maakt op de burger vrijheid. Vooral als er goede alternatieven zijn zoals Ubuntu wat niet alleen de veiligheid (nog beter) beidt maar ook na enkele minuten opstarten vanaf CDROM of harddisk door iedereen voor vrijwel alle taken uitermate goed gebruikt kan worden.

  Als XS4All zich wilt uitlaten over veiligheid op Internet informeer dan de consumenten over de inbreuken die gedaan worden op onze vrijheid en veiligheid. Alleen dan komen jullie nog geloofwaardig over.

 131. Robert 30 October, 2007 21:24:35

  Vista is een ramp. Ik ben een ervaren gebruiker, maar alle voorbereidingen ten spijt werkte software niet die wel zou werken en omgekeerd, vastlopers en trage performance. Op een zeer snelle PC van een half jaar oud zou al een onmgeschikte videokaart hebben enz. Zelfs de-installereren betekende een compleet nieuwe installatie. Ik heb met vrijwel alle versies van DOS en Windows gewerkt, maar nooit zoiets meegemaakt. Wat het toevoegt is voor de consument het minst belangrijk. Er zijn vele manieren om de lekken van Windows aan te pakken. Een besturingssysteem dat je allen maar problemen bezorgt is erger dan een besturingssysteem dat experts minder veilig vinden. Vista levert voor de eindgebruiker alleen wat nieuwe graphics en verder moet je weer veel nieuwigheden aan de gebruikersinterface leren, die ook weer tijd kosten.
  Anders gezegd, het is met Vista als een nieuwe auto kopen die er een beetje beter utziet met een mooi verkoopverhaal over veiligheid, maar hij rijdt langzamer dan de oude, heeft voortdurend panne, je zoekt je wild naar de bedieningsknoppen op andere plaatsen en met andere vormen en functies. En je moet er nog fors voor betalen ook!
  De consumentenbond heeft groot gelijk, XS4ALL staat te ver af van de gewone gebruiker in haar opvatting.

 132. Piet 30 October, 2007 21:41:41

  Het belangrijkste waar Microsoft voor Vista mee schermt is de beveiliging en die is dan ook opvallend uitdrukkelijk aanwezig. Maar als je een 64 bit instelling hebt, dan geeft MacAfee niet thuis en moet je voor je e-mail iets anders verzinnen.
  In het algemeen sta ik positief tegenover Vista , het ziet er goed uit en heeft natuurlijk voordelen, maar de snelheid laat soms te wensen over. Ik heb er 1 gig. geheugen bij gezet en dat verbeterde die snelheid wel.

 133. Guus 30 October, 2007 21:56:21

  Ik weet niet in hoeverre ik een gemiddelde gebruiker ben, maar Linux (Suse 9.3 en nu 10.2) draaien hier to volle tevredenheid.

  De enige echte probleem waar ik tegen aanloop, de meeste spellen worden alleen voor windows geschreven.

  Linux installatie is inmiddels makkelijker als een windows installatie.

  Zonder het spellen probleem ging windows hier meteen de deur uit.
  Ik overweeg ook om van Unreal tournament 3 de Linux versie te kopen.

  Op internet kan ik alle filnpjes zien, ook flash en windows media.

  Er is alleen geen macro media ? player voor Linux.

  Het enige echte probleem wat ik verder heb, is met de Nvidia Linux drivers.
  Die moeten nog wel eens opnieuw geïnstalleerd worden na een kernel update.

  Voor een beetje internetten en mailen heb je de nvidia drivers voor Linux niet nodig, en gaat een update wel probleem loos. Ik denk dat veel gebruikers veel beter af zijn met Linux.

  Mijn tip, zoek een Linux fan, en installeer Linux.
  Of voor iedereen die zelf windows kan (her) installeren, installeer Linux. En meld je aan bij het nederlansde Linux forum.
  http://forum.nedlinux.nl

 134. Paul 30 October, 2007 22:10:52

  Vista is inderdaad slecht. Ik heb sinds lange tijd weer blauwe schermen, software die niet meer goed werkte, tijdens het opstarten kan je gerust koffie gaan zetten ( en ik heb een snelle machine met 4 gb intern ), scherm en menu is soms niet meer te benaderen met de muis en dan rest slechts een harde reset! Voor de rest denk ik dat beide organisatie`s ergens hun gelijk hebben. Mar of ik weer voor Vista zou gaan……ik denk het niet.

 135. milo 30 October, 2007 22:39:14

  ik heb zowel een pc als 3 apple machines. ben meer met de pc aan het stoeien dan met de mac. zelden een probleem. wat doet microsoft? iets nieuw bouwen wat nog niet goed werkt, de mensen op kosten jagen en de boel zo dicht timmeren dat je er dadelijk geen eens meer mee op internet kan zo “veilig” moet het allemaal worden. de volgende windhoos versie komt er al aan en die is helemaal uitgekleed. eerst moet alles nieuwer, sneller, zwaarder en aan het eind als de centen binnen zijn gaan we terug naar de commodore 64. op het gebied van de veiligheid kunnen we informeren maar niet dicteren.
  de stelling van xs4all gaat mij dan ook net te ver. goed misschien is vista veiliger dan xp maar dat is maar tijdelijk. de nieuwe bugs zijn zo gevonden.

 136. JV 30 October, 2007 23:48:25

  Ik ben geen voorstander van Vista of van welk Microsoft product dan ook. Maar feit is wel dat de meeste mensen op dit moment veelal problemen en klachten hebben met hun Windows XP machine die voortkomen uit veiligheids problemen. Het merendeel van de Windows gebruikers zijn geen pc freaks en weten alleen maar hoe hun vaste programma’s werken en hoe ze de pc aan en uit moeten zetten.

  Ik juich elk systeem toe dat problemen met Windows XP zoals boven beschreven voorkomt of op z’n minst ernstig verminderd. Vista is misschien dan wel beter voor de leek (qua veiligheid) dan Windows XP. Nu is o.a nog hardware compatibiliteit het probleem, maar dat loopt wel los met de tijd denk ik.

  Hoe bagger Vista ook is op dit moment, ooit komt er SP zoveel er voor en dan is het net zo, al dan niet stabieler dan Windows XP.

  Even voor de Microsoft-fans/promotors: Vista is geen technologisch vooruitgang, eerder vele stappen achteruitgang. Hoe hard jullie dit ook willen claimen ala Microsofts manier van commercie.

 137. Jan 30 October, 2007 23:56:09

  Waarom de consument weer op kosten jagen. XP voldoet prima. Windows werkt nu al weer aan de opvolger van Vista? Alle verkoop verhalen ten spijt maar XP hebben ze ook goed gemaakt in de loop van jaren. Met wat updates kan men XP ook veiliger maken. Maar dat wil men niet. Het enige doel wat men wil bereiken met steeds een nieuw besturingssysteem te introdiceren is spionage. Ze willen alles weten van de gebruiker. De programma’s zo maken dat de gebruikers straks werkt als een robot. Zelf heb ik nu XP en draai deze zonder Updates, dat gaat perfect. Heb helemaal geen Vista nodig. Maar ik zal wel gedwongen worden. Jammer maar het is niet anders.

 138. Frans 31 October, 2007 00:35:49

  XP is idd een goed product,dat met de komst van service pack 3 (waarin bepaalde Vista-functionaliteiten zitten…???!!!!) zeker nog beter wordt.En dat hebben we te danken aan onszelf als onwillige consument.
  Vista is voor het merendeel van de WERELDbevolking een veel te zwaar systeem,dat op het platteland in bv. India,de schooltjes aldaar zou dwingen een nieuwe computer te kopen,net zoals veel mensen die ik hier in NL ken.
  Conclusie of XP door ontwikkelen en/of op een goede manier door laten functioneren
  voor de volgende 20 jaar of ik ben weg en ga naar de uitstekende Open Source producten,zoals Linux dus (K)Ubuntu e.d.
  Trouwens wij gebruiken allang Open Office(org.) prive dan wel in behoorlijk grote bedrijven en daar is absoluut niets mis mee!!Sterker nog ik hoef Office van Windows niet eens voor niets te hebben.
  Mensen accepteer het niet zo fatalistisch van Windows,want we hoeven ons die rommel,die we niet willen hebben echt niet aan te laten smeren.Niet jammer en het is wel anders!!

 139. Bram 31 October, 2007 00:37:56

  Wat mij in alle Vista-discussies opvalt is dat de voorstanders van dit OS worden vertegenwoordigd door de zgn. “early adopters”, dwz. de heavy users, mensen die willen en kunnen beschikken over de nieuwste hard- en software. Laat ik jullie uit de droom helpen: de overgrote meerderheid van de pc-gebruikers is géén IT-er, géén heavy user, maar een gewone gebruiker met een gemiddelde kennis van pc-technologie. Deze gebruiker heeft i.h.a. een wat ouder systeem staan, dat prima werkt met XP met de nodige patches. Het zou XS4ALL sieren als ze zich wat meer aan deze gebruikers gelegen zouden laten liggen, want het klantenbestand bestaat al lang niet meer uit alleen voortrekkers van de computerscene.
  De bottom-line (fijn Nederlands) is en blijft dat niet iedereen wil of kan investeren in nieuwe hardware, alleen omdat het Microsoft heeft behaagd om een nieuw OS op de markt te plempen. Ik blijf lekker mijn XP gebruiken, totdat Vista bewezen heeft (desnoods met service packs 1 t/m 3 of 4) een volwaardig opvolger te zijn.

  Vriendelijke groeten,
  Bram.

 140. ERIC 31 October, 2007 13:20:35

  Ik heb sinds februari Vista op een nieuwe Dell Inspiron 6400 laptop. Ik ben beslist geen expert maar toch een redelijk actief computergebruiker.
  Mijn ervaringen zijn dramatisch negatief ! Systeem is vaak zeer traag (voor snelheid had ik hem juist gekocht !), de opmaak en indeling van diverse onderdelen is druk, overdreven uitgebreid, onoverzichtelijk en niet altijd (voor mij) duidelijk.
  De beveiliging mag goed zijn, maar de unit moet toch blijven werken , nietwaar ? Welnu, in Frankrijk bleek dat na enige tijd niet meer het geval: ik kon mijn eigen emails niet meer de deur uit krijgen (wel ontvangen, na enig aandringen !) en moest met hulp van derden (professionals) van McAfee overstappen op Avast! . Dat hielp, maar ook weer voor korte tijd…
  Ik kreeg te maken met plotselinge beeld-uitval (voor enige seconden), werd ongevraagd op “off line” werken gezet, en ga zo maar door. Ik werd er gek van.
  Na zeer welwillende technische hulp van Dell heb ik tenslotte moeten besluiten om mijn nieuwe unit deze maand terug te sturen en mijn aankoop (zeer sportief) door Dell volledig vergoed te laten worden.
  Ik ga zeker “terug” naar XP !!

 141. Bert wijnbergen 31 October, 2007 20:57:03

  Verbazend: Als meneer Gates in Vista heel veel security lekken weet te repareren, waarom dan geen patches voor XP? Hij weet dus dat ze er zijn! Tig miljoen XP gebruikers onthoudt hij hiervan. Oorzaak: Geld… En: minachting van zijn klanten…

  Als ik dat op mijn werk als programmeur presteer, word ik stevig aangepakt. Hoe gaat dat daar bij Gates op kantoor? Zegt hij: “repareer maar in Vista, laat XP maar zitten, dat gaat er toch uit”… ? En zo gaat het denk ik…..

  En: “Laat ze maar, met die oude computers, we moeten ze laten betalen voor het nieuwe pakket. Die XP gooien we eruit, ook al gebruikt de hele wereld dit nu”.

  Over drivers: Als Gates z’n specs wat eerder openbaar maakt, is dat probleem van die oude hardware drivers misschien ook te ondervangen. Maar sommige fabrikanten zijn ook best wel lui, zoals ik merkte bij 98->XP overgang en mijn indertijd gloednieuwe HP 5100 scanner, werkte niet meer. Geen driver gemaakt door HP, nog steeds niet, heel lullig. Hij werkt prima nu, dankzij iemand op Internet die een truc verzon. Kon HP dat niet?? Het schrijven van een nieuwe driver is peanuts vergeleken met de winsten die gemaakt worden. Men dwingt je tot aanschaf van nieuwe apparatuur. Voorlopig is dat dus mislukt met mijn goeie ouwe scanner van indertijd 600 gulden…

  Het randapparatuur verhaal blijft een wisselwerking tussen Gates en die andere fabrikanten. Die moeten eens bij elkaar op de koffie. Dat is goed voor ons.

  En de rest is duidelijk; Het gaat hier om stevig geld verdienen. Op onze AS/400 systemen wordt jaarlijks een nieuw release geplaatst, altijd backwards compatible. Probleemloos!!

  Meneer Gates wenst hier niet aan mee te doen. Jammer dus, voor ons, opnieuw geld spenderende consument… (of heeft ie afspraakjes hieromtrent??). Dat zou me ook niets verbazen.

  De Consumentenbond zou juist moeten ijveren om XP langer in de lucht te houden, met updates. Vista wordt best wel overgenomen, maar de dwang hiertoe zou moeten worden aangepakt. De keuze voor XP of Vista op een nieuwe PC zou dan prima zijn.

 142. H.W. van Camerijk 1 November, 2007 11:22:21

  Bovenstaande bekeken hebbend, zie ik drie punten naarvoren komen.
  1. Nogal wat slechte ervaringen met de combinatie Vista - oudere apparatuur: De Consumentenbond lijkt gelijk te hebben.
  2. Wanneer er een nieuw besturingssysteem is dat veiligheid al op de voorhand in de architectuur opneemt, dan moet je dat gebruiken. Je doet dat niet alleen voor jezelf, maar ook voor de veiligheid van anderen. Hierin heeft Xs4all gelijk.
  3. Michiel de Boer en W. Popken hebben hierboven o.a. aangekaart “dat windows meer uitbreekt dan dat er wordt ingebroken”.
  Over dat laatste punt zou ik graag wat meer willen horen.

 143. Ik weet er ook wat van 1 November, 2007 15:46:25

  Wat ik nog het grappigst vindt aan deze discussie is dat er -terecht- veel fouten in Vista worden geconstateerd. Dat er door de niet Linux/Mac gebruikers veel onzinargumenten worden gebruikt waarom een andere Windows-versie toch hun beste optie is. Dat 98% van de nog steeds Windows gebruikers nooit echt buiten hun omheining heeft gekeken. En dat zelfs mensen die zeggen al 20 jaar MS systeembeheer ( ik doel op “U weet wel”) te doen zelfs dan nog niet weten hoe ze Microsoft moeten schrijven (of is MicroSoft leuk, dan mis ik ff wat). Ik gebruik zelf overigens XP (onder VMWare Fusion, op MacOSX 10.5) maar alleen als het echt nodig om eens te kijken hoe Windows ergens mee om gaat.

 144. Maarten Bijster 1 November, 2007 19:57:20

  Ik gebruik al jaren naar volle tevredenheid Kubuntu (Linux) en dat hele Windows gedoe probeer ik zoveel mogelijk langs me heen te laten gaan. Dat lukt helaas niet helemaal. Voor de spelletjes voor de kinderen heb je Windows of een Mac nodig, en daarnaast wordt Windows op mijn HP laptop automatisch meegeleverd, of ik nu wil of niet. Het probleem met Windows is de matige prijs/kwaliteitverhouding en het gebrek aan keus. Het gevolg van een monopolie.

  Als veiligheid voor XS4ALL zo belangrijk is, waarom dan niet meer ondersteuning voor Linux op de Helppagina’s? Het is allemaal Windows en een beetje Mac wat de klok slaat.

  Het advies Vista te gebruiken vanwege de veiligheid is een drogreden. Vista is natuurlijk op veel punten wel veiliger dan XP, maar de suggestie dat je een product dat je hebt aangeschaft en dat het nog prima doet, moet weggooien is absurd. De leverancier heeft gewoon te zorgen dat het product goed werkt. In dit geval XP dus.

 145. Raaf 2 November, 2007 00:19:43

  Veiligheid ?
  Draai al jaren XPpro sp1 met Firefox Avast, ZoneAlarm en Spybot S&D.
  Nooit problemen gehad.
  Gewoon geen domme dingen doen zoals onbekende mail bestanden openen

 146. Bert Wijnbergen 3 November, 2007 00:45:17

  Ik geef het toe: ik ben nog nooit “echt”in de Mac/Linux hoek geweest, vn. door mijn werkgever, want alles was daar Windows. Ik ga dit doen nu. Ben al wel overtuigd van hun kunnen en prestaties. Ben overigens 48 jaar, en opgegroeid via DOS naar Windows..

  Geldt nog steeds: 90 % van de wereld werkt op Windows, en meestal leken, dus dat is niet geheel onbelangrijk. Maarten heeft hier mijn punt, Xp is nu al zoveel wereldwijd verspreid, daar zou je als leverancier je best voor moeten doen. Dat betwijfel ik dus nogmaals. Dat blijft kwalijk. Ik HEB Zonealarm, XS4All McAfee (prima) en SPY etc., alles werkt safe hier, maar hoeveel kennissen en collega’s ik wekelijks moet helpen….? Die kunnen dit niet. En die komen ook niet op deze discussie site.

  Kan dit niet via Windows update??? We zijn het punt gepasseert dat men van buitenaf onze huis computers binnenkomt, laten we dan vooral de goede protectie binnenlaten. Waarom zet Xp de Cookies niet standard UIT? En bij de meeste downloads de Google Bar standaard installeren? Hou nou op!!

  Maar nu terug bij de essentie: Ik betwijfel of er voor XP nog wel voldoende energie ingestoken wordt, om 90 % van de aardkloot te vrijwaren van security bugs… Beter is het om dan maar Vista te installeren… Op een super computer. (en heb al meerdere sites gezien met driver problemen…. daar gaan we weer…) Het is commercie, zoals ik al zei. Dat is dus waar de Consumentenbond zich druk over moet maken, het ondersteunen van XP tot 2012… Laten we een besturings systeem even wat langer blijven upgraden, waar je al voor betaald hebt… De keuze voor een nieuwe kan dan wat rustiger. En loopt dan gelijk met je afschrijving van je oude computer. Zeker voor 60 miljoen oudere gebruikers… (en die willen stabiliteit, geen nieuwe drivers voor de webcam met hun kleinkinderen) (als die er al zijn…)

 147. Theo 3 November, 2007 10:32:04

  In plaats van het geven van advies over een te gebruiken OS, zou XS4all, als serieuze internet provider meer moeten doen aan veiligheid binnen hun eigen netwerk (waar ook alle (adsl) aansluitingen onder vallen.
  Beveiliging is nl geen eindgebruikers zaak (ik neem aan dat ruim 90% van de xs4all klanten geen it’ers zijn), maar een IT core business.

  De problemen waar tegen beveiligd moet worden zijn:
  - AUTOMATISCHE antivirus en anti spyware (in email, maar ook in http en ftp connecties)
  - een connectie waarvandaan virussen worden verzonden, dos attacks of een portscan wordt uitgevoerd moet AUTOMATISCH geblokt worden om de anderen op het internet te beschermen.
  - besmette sites en phishing sites moeten geblokt worden zodra ze onderkend zijn.

  Je kan nl niet van een simple gebruiker verwachten dat ze hun pc kunnen beschermen, en met technologieen zoals de UAC in vista kunnen omgaan (bv de juiste antwoorden geven - wanneera mag er iets wel of niet?)

 148. Jan 4 November, 2007 14:57:41

  Xs4all heeft gelijk als ze aangeven dat Vista veiliger is dan XP.
  Maar dat is niet het probleem van Vista…….

  Het probleem is de ergenis.
  En daar zijn heel veel redenen voor:
  - Vista is langzamer dan XP
  - Vista is moelijker in te stellen dan XP
  - Randapparatuur die gewoon werkte met XP werkt niet meer met Vista
  - Programma’s die gewoon werkte met XP werken niet meer met Vista
  Vul de lijst maar aan.

  Kortom de ergenis is het probleem bij Vista.

 149. wim mooij 5 November, 2007 10:54:44

  Vista zou voor sommige gebruikers problemen kunnen geven zoals het niet functioneren van eerder gekochte randapparaten en/of programma’s. Het advies van de consumentenbond (vraag ernaar voor aankoop) is dus zeer terecht. Het andere punt van de consumentenbond behelst het ontbreken van een downgrade optie, waardoor het nog belangrijker wordt om te informeren naar de verschillen tussen Vista en XP bij aanschaf van een nieuwe PC. De consument overleveren aan de Microsoft Vista verkoopmachine zoals bepleit door Niels Huijbregts ontbeert elke rechtvaardiging.
  De kritiek op de leveranciers van produkten die (nog) niet werken onder Vista is ook onterecht. Microsoft is immers de veroorzaker van de problemen en is dus primair verantwoordelijk.

 150. saxy 8 November, 2007 09:35:51

  vista is ronduit klote.
  de bond heeft gelijk alleen maar ellende.
  de meeste program werken inderdaad niet .
  vb moet je de media player maar eens proberen loopt vast en je kan er niet eens mp4 mee afspelen een bonk ellende.
  als je de pc voor de gewone dingen gebruik is er zogoed als niets aan de hand maar o wee.
  ga je dingen doen die ingewikkeld zijn heb je alleen maar ellende dan werkt de rest niet .
  dus sorry xs4all maar ga nu eerst maar eens vista echt uitproberen dan komen jullie er wel achter dat het echt supper kut is.
  u mag best weten ik heb 7 pc,s hier staan en ben gemiddeld 10 uur per dag er mee bezig, en ik heb vista echt op ze,n donder gegeven en ik ben er achter dat de helft niet werkt .
  En nog wat de veiligheid van xp is goed zolang je maar de update,s draai en een goede antie virus program heb die gratis bij xs4all voor leden te halen is.

  ps buiten dit puntje over vista ben ik zeer tevreden over xs4all.

  groetjes saxy.

 151. Uweetwel 17 November, 2007 04:23:33

  Wat mij altijd opvalt aan die zieligerds die dit als signaal zien dat men nu massaal moet overstappen op linux, unix of mac, en dat die een soort speciaal hoger kennisniveau vereisen of voortbrengen, is dat die altijd komen met vergezochte lariekoek. Sommigen schrijven MicroSoft omdat het in den beginne Micro-Soft was, en om aan te duiden dat de verkorting MS niet van Microsoft, maar van MicroSoft kwam. Capitalisatie binnen woorden geeft bovendien een erg slim gevonden schrijfwijze aan, die verkorting mogelijk maakt, zonder aan leesbaarheid in te boeten. Alle door MS gebruikte programmeertalen maken er veelvuldig gebruik van. Dat je daar een heel debiel argument omheen denkt te moeten verzinnen geeft wel ongeveer aan hoe weinig waardevols je in te brengen hebt.

  In mijn geval zijn linux, unix of Mac voor mijn dagelijks desktop/beheer/video-/audio-bewerking gebruik geen optie naast Windows XP of Windows 2003. Ze komen nog niet eens in de buurt van competitie, en dat ligt niet aan MicroSoft, maar aan die anderen. Ze moeten eens leren afkijken. De software die er bestaat voor Windows XP is zoveel verder en dieper ontwikkeld in gebruiksvriendelijkheid en snelheid, ik ben echt niet voornemens dat overboord te gooien omdat MicroSoft nu toevallig even een klungelige opvolger heeft gelanceerd. De user-push voor iets beters is veel te machtig om geen mooie tussenweg te genereren. Kijk eens rond op het net, oh nieuwkomer genaamd “Ik weet er ook wat van”, en ontdek dat er hele werelden rondom derivaten bestaan, gebaseerd op Windows XP, Windows 2003, Windows 2000, sommigen helemaal van de grond af opgebouwd met hulp van tools als nLite, XPize, noem ze maar op. Dat is echt niet omdat het zo nodig was om over te stappen op linux of unix of Mac, dat is omdat men terecht tevreden was met hoe de dingen in Windows kunnen werken, en ze alleen maar aangepast en geconfigureerd kunnen worden naar de wens van de user. You know, just like in linux, only better.

 152. Jörgen Vergaij 20 November, 2007 21:53:03

  Arguing on the internet is like running in the Special Olympics.

  Even if you win, you’re still retarded.

  (kon het niet laten)

 153. Bert Wijnbergen 26 November, 2007 22:59:43

  De discussie dreigt dood te lopen. Even terug naar het begin:

  De Consumentebond adviseert geen Vista, maar XP. Ook de markt neigt nog XP te volgen, zolang het kan. Waarom niet? Een goed stabiel besturings systeem voor je computer!! Zeker als je een Antivirus hebt, en een firewall (en xs4all met hun filtering). En niet teveel gekke dingen download of via email binnenlaat. En iedereen is er nu vertrouwd mee.

  Voorbeeld van mij als gebruiker: Ik moet een oude tante voorzien van een PC, dat moet er eindelijk van komen. Ik heb nog geen Vista thuis (waarom? Alles draait hier prima met mijn XP configuratie, nog maar net 3 jaar oud!)

  Ik zou dan ook graag een XP computer kopen, die werkt prima, heeft alle drivers (alle leveranciers hebben hier hun best voor gedaan), om haar zo van op afstand te kunnen assisteren. Die computer kan ik maar moeilijk vinden. Waarom moet meneer Gates, omdat ie alleenheerschappij heeft, ons richting Vista duwen? Ik weet hier (nog) niks van. Hij brengt mij in problemen. En 600 miljoen anderen! En die oude printer werkt ook niet meer…

  Dus ik vind dat ondanks de verbeterde (?) veiligheid van Vista, dat XP nog zeker een paar jaar moet worden ondersteund (en beveiligd). Wellicht dat de Consumentenbond dit ook in het achterhoofd had… Beschermt de consument tegen deze commerciele bloedspoed waanzin!
  Mijn 30 jaar oude telefoon werkt ook nog steeds, evenals die oude z/w televisie, mijn oude gloeilamp, en mijn toilet…. (stel dat je die elke 5 jaar moet vervangen omdat ie onveilig wordt!…)(ik heb de bril al wel een keer ge-upgrade..)(moet ik mijn gasfornuis elke 5 jaar vervangen omdat er anders geen goed gas meer uit komt? Nee, even reinigen dacht ik, liefst door een monteur, Bill kan dit automatisch via Internet met mijn computer, maar dat verdomt ie dus…(SP3 en 4 en 5))

  We laten ons pushen. De Consumentbond geeft hier wat tegendruk, dat lijkt mij prima. Wie volgt…

 154. Dennis 29 November, 2007 22:20:36

  Ik ben een niet zon techneut. maar heb nwe laptop aangeschaft met vista erop maar het is werkelijk een grote ramp! mijn startmenu laat zich de helft van de tijd niet zien. ik kan niet bij me afbeeldingen. rechtermuisknop menu is weg. mijn taakbalk is de helft vd tijd niet of nauwelijks te zien. Het is een grote ramp heel dat kut vista!~!

 155. […] Al een tweetal maanden maak ik gebruik van Windows Vista in combinatie met Office 2007. Natuurlijk, in het begin zoek je je kapot, er is immers niet veel wat op dezelfde plek staat als in de voorgangers van deze software. Nu ik echter een tijd er mee gewerkt heb, voelt alles veel fijner aan en zijn bepaalde zaken veel logischer dan ze waren in Windows XP of Office 2003. Om maar even een voorbeeldje te noemen, zijn de werkbalken in Office 2007, die veranderen afhankelijk van wat je aan het doen bent. Opties waar je in Office 2003 nog meerdere klikken voor nodig had, zitten nu onder één muisklik. Voor mijn gevoel werkt dit veel prettiger, zolang je jezelf de kans geeft om er aan te wennen. Ik zou in geen enkel geval meer terug willen naar de vorige versie van Office. Dan nog de kwestie van de ondersteuning van randapparatuur in Windows Vista. Ligt dit nu aan Microsoft, of juist aan de makers van de randapparatuur? Is het niet gewoon zaak voor de fabrikanten om te zorgen dat hun drivers up-to-date blijven zodat de apparatuur gewoon werkt met Windows Vista? Er word in ‘het wereldje’ op dit moment gewoon gezocht naar een zondebok en veel mensen denken deze in Windows Vista gevonden te hebben. Gelukkig zijn er nog een paar mensen wakker op deze wereld en denken er hetzelfde over als ik dat doe. Gerelateerde artikelen: Fatal error: Call to undefined function: related_posts() in /home/coenjacobs/domains/coenjacobs.net/public_html/temp/wp-content/themes/glossyblue-1-4/single.php on line 15 […]

 156. Mart 15 December, 2007 12:26:06

  ik vind het grote onzin dat iedereen zo over vista praat. zo sloom is het niet kijk gewoon voor een andere skinn zo te downloaden of neem de classic het is niet vista dat zo sloom is maar die skinn dus dat kan je zo wegwerken heb ik ook gedaan en hij is weer net zo snel als mijn oude XP. met dat programma gedoe dat niet zou werken op Vista, het werkt allemaal wel maar met omweg of nog niet want ik kon op mijn xp ook gewoon spellen van ms-dos spelen misschien wel met een omweg maar het werkte. jullie moet gewoon even op internet kijken daar staan vast wel wat manieren om oude spellen op vista te laten draaien net als dat er ook vast wel sofware is voor de oude hardware, gewoon iets verder kijken dan je neus lang is

 157. tim vaessen 22 December, 2007 22:03:29

  iedereen heeft wel wat tegen vista.. de een zegt het is traag, de andere zegt het is te duur weer een andere zegt ik moet mijn hele pc upgrade.

  maar kijk eens naar de positieve kanten van vista! zoals het redelijk gebruiksgemak voor de mensen die niet veel van computers af weten en dergelijke. het is allemaal zo weggewerkt dat je eigenlijk aan je instellingen niks kunt verprutsen en het ziet er ook nog eens mooi uit.

  ik gebruik het zelf nu ook al een hele tijd. ik heb een oudere webcam en die werkt gewoon. voor de rest is dan wel alles nieuw.

  als je huiverig bent voor vista doe het dan niet en blijf nog lekker een jaartje of anderhalf met vista rondlopen.

  Windows vista is namelijk helemaal niet de grote opvolger van windows xp maar een tussenstapje ( zoals windows milenium een tussenstap was van 98 naar XP ) zo is vista ook maar een tussenstap. het is eigenlijk gewoon een opgegrade versie van windows milenium. waar het echt om draait en het systeem dat windows XP echt gaat opvolgen is Windows Vienna. dit komt ergens in 2009 of later uit. ( uit betrouwbare bron) dus mensen met vista, geniet er van en mensen met XP blijf lekker bij Xp en wacht even tot vienna uitkomt. deze zal namelijk wel afzijn;)

 158. Christiaan 27 December, 2007 23:58:59

  Ik vind Vista op alle fronten beter dan XP.
  Het zijn gewoon de onervaren gebruikers die er problemen mee hebben.
  Ik krijg alle drivers met compatible mode prima geinstalleerd.
  Ik heb een pc van drie jaar oud en alle drivers van het moederbord en onderdeel worden feiloos geinstalleerd.
  Ik vind het echt klare onzin. XP is inmiddels na 6 a 7 jaar aan vervanging toe.
  Omdat mensen vertrouwd zijn met XP, dat betekent niet dat ze dan Vista moeten afzeiken.

 159. Christiaan 28 December, 2007 00:21:57

  Ik vind ook trouwens dat mensen met oude hardware naar de sloop moeten gaan.
  Op nieuwe computers, printers e.d. levert het absoluut geen problemen op.
  En als er al problemen zijn, dan is het feiloos op te lossen met de compatible XP mode en kan je het installeren als administrator.
  Het is naar mijn mening gewoon zo dat mensen vertrouwd zijn met een oud besturingssysteem en absoluut niet op vernieuwing zitten te wachten.
  Het is een nieuw product en vereist ook nieuwe kennis. Dat opdoen van kennis is aan de gebruiker van het product. Ik vind het ook goed dat microsoft met de opkomst van nieuwe hardware afscheid neemt van een systeem dat al 6 a 7 jaar bestaat.
  Wedden dat over een aantal jaar mensen weer zitten te zeiken over een nieuw besturingssysteem. Mij maakt het geen bal uit welk besturingssysteem ik gebruik. Ik neem de tijd om de nieuwe functies te kunnen gebruiken. Veel klanten van mij hadden problemen met Vista, problemen die ik binnen korte tijd allemaal heb verholpen.
  Mensen die niet met Vista overweg kunnen moeten de overstap ook niet maken.

 160. JR 30 December, 2007 20:22:16

  Ik heb een jaar geleden een laptop gekocht die vista compatible is. Dus na en bepaalde tijd wilde ik vista wel eens gaan uitproberen en heb deze dan ook geinstalleerd. Alle drivers stonden op de site van de faabrikant van mijn laptop maar toch houd ik problemen met mijn grafische kaart. Via Windows Update is ie al geupdate naar de laatste versie en toch valt soms mijn beeldscherm uit. Daarnaast vind ik het ook erg irritant dat wanneer ik iets wil instaleren ik eerst op accepteren moet drukken. Ik stap dan ook weer terug naar XP.

 161. Ferry 5 January, 2008 22:25:53

  Ten eerste wil ik even duidelijk maken dat de conumentenbond niets anders is dan een stelletje zakkenvullers. Zelf ben ik jarenlang betalend lid geweest maar wat gebeurt er als ze online gaan? Mag ik nog meer gaan betalen om uberhaupt op die site te komen. Nou, toen brak mijn klomp dus daggggg!

  Dus heb toen gelijk opgezegd. Belachelijke actie van die zogenaamde bond. Nu dit weer. Ik raad iedereen ten zeerste aan om alles wat de consumentenbond krakeelt te negeren. Als je iets meer over een produkt wilt weten, kan je beter bv op www.kieskeurig.nl gaan kijken. Over Vista kunnen we kort maar krachtig zijn: WACHT TOT SERVICEPACK 1 UITKOMT!

  Dat was het. Mag slotje op nu.

 162. Ferry 5 January, 2008 22:39:37

  Erg arrogant van mij, dat slotje blabla. Sorry.

  Vista is btw wel veel slechter dan XP tijdens de introductie. XP was het eerste thuisgebruikerssysteem dat redelijk stabiel was en boodt gelijk veel ondersteuning aan allerlei hardware. XP was de 2e stap na windows 95 in de ontwikkeling van een volwassen veilig OS. 98 98SE ME en zelfs 2000 waren “slechts” tussenstappen.

  Ik zie vista meer als een soort Windows ME dan een volgende serieuze stap.

 163. Christiaan 6 January, 2008 13:10:19

  Het UAC in Windows Vista is erg goed. Ik bedoel alle troep die er met XP je systeem binnenkomt is te danken aan het feit dat het geen UAC heeft. Ik vind niet dat een besturingssysteem beoordeeld dient te worden op grond van de compatibiliteit met drivers. Ik krijg bijna alle software onder Vista gewoon geinstalleerd, de meeste mensen weten gewoon niet hoe ze XP drivers onder Vista (bij geen vista driver) goed kunnen installeren. Met Vista kan je veel meer dan met XP, 99% van de moederborden die niet meer dan 3 jaar oud zijn worden bijna volledig ondersteund met drivers. Ik heb een ASROCK moederbord van meer dan 3 jaar oud en alle drivers pakt Vista met installatie. Bovendien merk ik ook dat Vista beter in staat is om mijn harde schijf snel te lezen. Kijk dat het meer geheugen nodig heeft om toepassing te draaien, vanwege het grafische aspect, vind ik geen probleem. Ik knal er een paar GIG geheugen bij en het werkt prima. Betere grafische kaart en klaar. Ferry ik vind Vista stukken stabieler dan XP, dat wordt ook echt overal door ICT-experts bevestigd. Het zoeken in Vista met de search balk bij start is ook een verademing. Voor een leek die bijvoorbeeld niet weet waar de defragmentatie functie zit, is de search balk in Vista ideaal. Gigantische onzin vind ik het feit dat mensen klagen over de prijs van Vista, dat besturingssysteem kost omgerekend 27 cent per dag, als je uitgaat van een licentie van 3 jaar of langer. Prima dat Microsoft er geld aan verdient, als je nagaat dat er ruim 7 jaar werk in is gaan zitten. Dan kan Linux misschien nog wel veiliger zijn dan Vista, maar het gebruikersgemak vind ik drama. Bovendien kan je op Vista wel leuke spellen spelen, hetgeen in Linux kut met peren is.

 164. Christiaan 6 January, 2008 13:10:53

  JR wedden dat ik je beeldschermadapter prima geinstalleerd krijg?

 165. Christiaan 6 January, 2008 13:13:50

  En als mensen het UAC toch irritant vinden kunnen ze het vlekkenloos uitzetten bij gebruikersaccounts in het configuratiesysteem. Ik raad het in verband met het installeren van spyware en virussen echt af.

 166. Christiaan 6 January, 2008 15:00:12

  Ik heb ontdekt dat de meeste driverproblemen in Vista ontstaan, doordat de driver niet om kan gaan met beperkte gebruikersrechten. Als je de driver van XP installeert met behulp van de XP compatibility mode en de gebruiker heeft nog steeds problemen, dan wil het in veel gevallen wel lukken met de run as administrator functie. De driver of software zal dan in de meeste gevallen gewoon functioneren. Inmiddels zijn van de paar duizend klachten er nog maar een paar honderd problemen over gebleven, die microsoft niet heeft kunnen oplossen. Die lui kunnen dan ook beter met hun huidige computer bij XP blijven of een nieuwe pc aanschaffen, die wel geschikt is voor Vista. Ik vind het echt te gek als mensen Vista proberen te installeren op een systeem dat 5 jaar en ouder is.

 167. Simon 6 January, 2008 17:34:39

  Christiaan, je hebt groot gelijk!! Dat onzin gezwam over Vista daar word je doodmoe van.

 168. Jos van Es 13 February, 2008 00:20:17

  Wat mij ergert is dat XS4All aangeeft dat het niet slim is om niet de overstap naar Vista te maken. Ik ben zeer Microsoft georienteerd, 3x Micosoft Certified System Engineer en ik erger mij dood aan Vista. In heel mijn IT carriere heb ik nog niet zo’n slecht en wazig OS gezien. Ondanks dat ik altijd pro Microsoft ben, ben ik me toch ook maar is wat gaan verdiepen in Ubuntu. Windows Server 2008 ziet er weer veel belovend uit, maar wat Vista betreft: ik zou het links laten liggen. Tenzij je erg veel geduld hebt. Vista blijft namelijk altijd draaien, alleen weet je vaak niet wat het OS aan het doen is en gaat het wel erg langzaam.

 169. Karl Andre 19 February, 2008 01:18:27

  Iedereen heeft wel een beetje gelijk. Dit soort discussies houden nooit op.

  Degenen die beweren dat Windows simpelweg een spyware systeem is geef ik nog meer gelijk, want deze beweringen zijn inderdaad juist. Met andere woorden: Windows gebruikers zouden zich echt eens achter de oren moeten krabben. Of het nu gaat om Windows 98, ME, 2000, XP of Vista, het blijft dweilen met de kraan open en tegelijkertijd worden deze besturingssystemen alleen maar ingewikkelder en vervelender in gebruik. Iedere keer wanneer men de computer aanzet wordt deze doorgelicht door de fabriekant/leverancier van het besturingssysteem om ge-update te worden. Daar wil de doorsnee gebruiker helemaal niet mee lastig gevallen worden. En dan moeten al die residente programma’s ( al die software die op de achtergrond draait en die in het systeemvak staat) ook nog opgestart worden. We gaan gewoon een bakkie doen als men de pc aanzet! Voor Jan met de pet is het niet leuk meer om met Windows te werken.

  En ik spreek uit ervaring. Dagelijks wordt mijn organisatie geconfronteerd met telefoontjes van mensen met computerproblemen, met name malware-infecties, ondanks een systeemvak vol beveiligingssoftware plus totaal onnodige software die bij elke systeemstart opgestart wordt. Infecties worden vooral opgedaan via Internet Explorer en andere foute programma’s zoals diverse mensen hier al schreven. De oorzaak is inderdaad nog belangrijker: De meeste computergebruikers werken als administrator en nog zonder wachtwoord ook, installeren klakkeloos spyware op hun pc, zonder eerst na te gaan of die software wel te vertrouwen is en dan gek vinden dat het weer eens fout gaat.

  Men leest niet meer maar klikt alleen nog met de muis heen en weer. En dan kom je automatisch bij de privacy uit. Geen enkele computergebruiker kan zorgelos internetten, want overal en altijd liggen valkuilen op de loer, of je nu een perfecte firewall of zogenaamd de beste beveiligingssuite hebt of niet, de meeste mensen vergeten inderdaad dat er meer programma’s naar het internet toe communiceren dan andersom. Ja, het grootste gevaar komt veelal uit je eigen LAN.. Bij deze wil ik jullie allen een boodschap meegeven: Houdt het systeem simpel, net als in het oude dos-tijdperk kan ook Windows uitgekleed worden zonder aan functionaliteit te veliezen. Dan draait Windows een stuk sneller en dat is wel zo prettig. Houdt het besturingssysteem schoon zeggen wij altijd, want hoe meer voorzieningen een besturingssysteem heeft, hoe kwetsbaarder het is.

  In plaats van, net als je vrienden, ook op Vista over te stappen zou je inderdaad eens met Linux aan de slag kunnen gaan, zo moeilijk is dat tegenwoordig niet meer. Op een voorgeinstalleerd systeem kan elke digibeet met een beetje hulp direct en zonder zorgen aan de slag. Nee, hier hoef je niet op te reageren, want ik hoor je al zeggen: Daar heb je weer zo’n Linux fan. Inderdaad. Heeft iemand in Linux ooit met malware te maken gehad? is er wel eens een Linux computer gehacked? Gecrached of instaiel geworden? NEE. En de volgende opmerking gaat ook niet op. Dan moeten we alles weer opnieuw aanleren, want Linux is toch eel anders. Heeft iemand er wel eens bij stil gestaan dat al die Windows gebruikers al jarenlang een haat-liefde verhouding met MS hebben en zich ondanks dat toch een slag in de rondte hebben geleerd om dat systeem een beetje onder de knie te krijgen?

  Wij werken sinds 1999 met Linux en willen absoluut niet meer terug! Al die mensen die ons ten eind raad opbellen vanwege computerproblemen raden we Linux aan. Zo zijn er al heel wat mensen overgestapt, met heel veel plezier zelfs….