Bewaarplicht Duitsland goedgekeurd

Door Niels Huijbregts, 13 November 2007

Op 9 november stemde het Duitse parlement met grote meerderheid vóór het wetsvoorstel Telekommunikationsüberwachung und Vorratsdatenspeicherung, zoals de bewaarplicht in Duitsland wordt genoemd. Duitse telecomproviders moeten vanaf 2008 datum, tijd, duur, beller en gebelde van alle telefoongesprekken opslaan. Bij mobiele gesprekken moet bovendien de locatie van de beller worden vastgelegd. Van internetters wordt opgeslagen wanneer, hoe laat en hoe lang ze online waren en welk IP-adres ze gebruikten. Van elke e-mail moeten verzender en ontvanger en andere headers worden geregistreerd. Na de goedkeuring door het parlement moet de wet nog worden ondertekend door de Bondsraad en de president van Duitsland. Dat zal waarschijnlijk voor het einde van het jaar gebeuren.

Anders dan in Nederland werd in Duitsland hevig geprotesteerd tegen het wetsvoorstel. Duitsers gingen massaal de straat op om te demonstreren, onder leiding van de actiegroep Arbeitskreis Vorratsdatenspeicherung. Die kondigde direct aan een officieel bezwaar tegen de wet in te zullen dienen. De wet is strijdig met het in Duitsland wettelijk vastgestelde telecommunicatie-geheim en met de zelfbeschikking over persoonlijke informatie, vindt de actiegroep. Zodra de wet is aangenomen, zal daarom een rechter worden gevraagd, de nieuwe wet te toetsen.

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. S. Postma 19 November, 2007 16:14:20

  En in Nederland is het stil. Misschien een idee om vanuit de KPN naar alle abbonees een brief te sturen dat de bewaarplicht eind dit jaar van kracht zal zijn. Misschien worden er mensen wakker.

 2. Martin A. 20 November, 2007 21:13:21

  Helaas leeft het blijkbaar niet meer (zie aantal mensen wat de petitie heeft ondertekend). De benaming die men in Duitsland gebruikt is helaas heel dicht bij de werkelijkheid: Stasi 2.0. Gelijke mogelijkheden, gelijke verleidingen voor de bestuurders en wetshandhavers. Al diegene die om e.o.a. reden geen grijze mus zijn, zijn voortaan doelwit. Waar is het ‘onschuldig tenzij bewezen schuldig te zijn’? Waar is het principe van ‘redelijk verdacht’ voordat rechtshandhavers over prive gegevens kunnen beschikken? Bijpassen van deze registratie is redelijk eenvoudig, dus criminelen weten snel hoe dat moet. Met 20Mbit/s wordt dit ook astronomisch duur.
  We praten dus over iets wat burgerrechtelijk fout is, niet werkt en onredelijk duur is. Het wordt tijd dat er meer mensen in de regeringen komen met een nuchter verstand…niet aangetast door stemmingmakerij.
  Weerstand tegen deze onzin…dat is de primaire reden waarom ik al jaren bij xs4all zit.

 3. M. Manshande 7 December, 2007 12:36:47

  Het hoeft in mijn ogen geen probleem te zijn. Alleen moet wettelijk dan wel even vastgelegd worden dat iedereen wereldwijd toegang krijgt tot deze gegevens. Ook de (privé) gegevens van de bestuurders, ministers, de Oranjes, de tweede kamerleden en ga zo maar door. Dat is m.i. de enige juiste manier om ervoor te zorgen dat er geen misbruik van wordt gemaakt. En anders gaan we naar een systeem wat de Nazi’s en de communisten graag wilden maar daar toen de middelen niet voor hadden. Hadden ze die wel spraken we nu allemaal Duits of Russisch. Het is wrang om te constateren dat een terroristische aanslag door de overheden van verschillende landen aangegrepen wordt om iets te legaliseren wat ze zonder deze aanslagen nooit voor elkaar hadden gekregen. Het is gewoon een excuus om iets te legaliseren wat de overheden al heel lang heel graag wilden. Dank aan Bin Laden die als een bedreiging van de vrije wereld wordt gezien. De grootste bedreiging van een vrije wereld zijn helaas onze eigen regeringen (Europa en de VS voorop). Maar goed, Nederland en de rest van Europa slaapt zacht met op de achtergrond het gewauwel van de commerciële TV. Toegestaan om ons te hersenspoelen met flagrante onzin. Tja, welke Romeinse keizer zei ook al weer “geef ze brood en spelen”? Er is de afgelopen 2000 jaar niet veel veranderd.

 4. Patrick 19 March, 2008 15:55:51

  In het Reuters artikel “German court curbs data storage law” wordt duidelijk dat deze wet toch niet doorgaat in Duitsland. Betekent dit positieve resultaat in Duitsland ook nog iets voor Nederland?

 5. Niels Huijbregts 19 March, 2008 16:44:41

  Dank voor de tip, Patrick. Ik heb er een stukje over geschreven.

  Je conclusie dat de wet niet doorgaat klopt niet: de wet is van kracht in Duitsland en dat blijft (voorlopig) zo. De rechter heeft in zijn uitspraak een beperking gesteld aan het gebruik van de opgeslagen gegevens. Wat dat voor Nederland betekent is moeilijk te zeggen omdat de wet hier nog niet is aangenomen.

  Het Nederlandse wetsvoorstel bewaarplicht telecommunicatiegegevens wordt binnenkort behandeld in de Tweede Kamer: het staat momenteel geagendeerd voor week 13.

 6. Patrick 15 April, 2008 09:38:28

  @Niels:
  Pechtold heeft de Duitse kwestie direct aangegrepen voor het stellen van kamervragen (Vragen van het lid Pechtold (D66) aan de minister van Justitie over uitspraak Bundesverfassungsgericht inzake de Dataretentie-richtlijn. (Ingezonden 21 maart 2008)). Deze zijn inmiddels ook beantwoord door Hirsch Ballin.
  Alles terug te vinden via http://parlando.sdu.nl/cgi/login/anonymous

 7. Patrick 15 April, 2008 11:52:19

  Excuses, ik zie nu pas dat je hier al een artikel over hebt geschreven…
  http://www.xs4all.nl/opinie/2008/03/20/pechtold-stelt-kamervragen-over-bewaarplicht/