Een ip-adres kan een persoonsgegeven zijn - oh nee, wat nu!?

Door Vincent Schönau, 24 January 2008

Via verschillende internationale bronnen bereikt ons het nieuws dat Peter Scharr, de Duitse privacy-toezichthouder, vindt dat een ip-adres een persoonsgegeven kan zijn.

Dit is in Nederland niet nieuw; het College Bescherming Persoonsgegevens, toen nog Registratiekamer, schreef al in 2001 dat een volledig IP-adres in veel gevallen als een persoonsgegeven beschouwd moet worden.

Let wel: noch Peter Scharr, noch ons CBP, zeggen dat een ip-adres altijd als persoonsgegeven moet worden beschouwd.

Betekent dit nu, zoals Ewald Smits in de kop van zijn stukje op sync.nl schrijft, het ‘Einde van content op maat’? Nee, dat betekent het niet.

Het betekent namelijk niet dat het plotseling verboden is ip-adressen op te slaan, of dat die gegevens plotseling ‘geheim’ zijn.

Maar als je een website maakt waarbij je (mede) op basis van het ip-adres individuele gebruikers identificeert, is je database een persoonsregistratie, en die database valt daarom onder de privacy-regelgeving.

Voor de gebruikers van die website is dat prima, want het betekent dat de beheerders van die website bijvoorbeeld de verplichting hebben je desgevraagd inzage te geven in de gegevens die ze over je hebben verzameld, en dat je het recht hebt die gegevens te laten verwijderen. Dat lijkt me een goede zaak.

Voor critici van dit standpunt (zoals Google) betekent het dat ze zich niet kunnen onttrekken aan de Europese privacy-regelgeving met het argument ‘dat ze geen persoonsgegevens verzamelen’. Dat maakt de bezwaren die Google heeft tegen dit standpunt wel begrijpelijk, maar niet terecht.

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. W.Jansen 8 March, 2009 21:25:23

  Ik vind het helemaal niet nodig dat Google etc etc etc etc opslaan waarin ik geinteresseerd ben. Ik zou willen dat we gewoon weer ouderwets een varierend IP-adres hadden. Dan kun je opzoeken wat je wilt zonder dat Google weet dat je in auto’s, olifanten of blote vrouwen geinteresseerd bent (als je tenminste de applets onder controle houdt). Met de huidige regeling moet er afgrijselijk veel over iedereen bekend zijn ( zie ook het actiefilmpje). Waarom doet xs4all daar aan mee?

 2. Daantje 15 March, 2009 16:21:43

  Omdat XS4ALL vind dat je via je eigen verbinding servers mag draaien en daarvoor is een vast IP adress toch wel makkelijk is. Anders is het net zo iets als elke dag een ander telefoonnummer.

  Ik draai servers en ik zit bij XS4ALL omdat zij dit toestaan.

  Google weet alleen je IP adres zij weten niet wie jij bent of waar je woont. Tenzij google een server op je IP gevonden heeft. Maar zolang dat niet het geval is het gewoon een identificatie nummer. En google kun je nog makkelijk weg jagen via het robbots.txt bestand.

 3. Job Franssen 9 August, 2009 10:48:39

  @Daantje:
  Dat is niet helemaal waar. Als jij ooit een mailtje naar iemand hebt gestuurd die een Google mail account heeft, weet Google dat jouw email adres bij jouw IP adres hoort. Daarna wordt het kinderspel.

 4. Chantal 19 October, 2009 15:41:54

  De meeste mensen draaien geen eigen servers. Waarom bieden ze niet een vast IP als optie aan in plaats van standaard? Als je dan een server wilt opzetten, dan vraag je een vast IP-adres aan via het service centre en voor andere mensen rouleren de IP-adressen. Ik vind het niet zo’n gek idee, maar mijn kennis is niet groot genoeg om te kunnen overzien wat hier de nadelen van zijn.