Buma op Bloggerjacht

Door Niels Huijbregts, 07 February 2008

Buma/Stemra schijnt de jacht op bloggers geopend te hebben. Muziekblogs MOMI en Araglin kregen boze mailtjes van Buma waarin staat dat ze moeten betalen omdat ze filmpjes van Youtube op hun weblogs gebruiken. Linken naar filmpjes op Youtube mag wel, maar de filmpjes embedden is verboden, zegt Buma.

Marco Raaphorst heeft het niet zo op Buma: Buma doet alsof het belangen van artiesten behartigt maar “De BUMA is een beleggingsclub die door het niet uitbetalen van royalty’s van musici op een enorme berg geld zit“. “De BUMA is geen overheid. KNOOP DAT NU EENS IN JE OREN! Maak er een mantra van: de BUMA is geen overheid, de BUMA is geen overheid. De BUMA is een beleggingsclub die door het niet uitbetalen van royalty’s van musici op een enorme berg geld zit.

Bjorn Wijers: “Buma/Stemra zal eens laten zien wie de belangen van de muzikanten vertegenwoordigd. Neen, laat er geen twijfel over bestaan; het delen van muziek is fout. Muziek moet en zal ten alle tijde enkel in eenzame isolatie middels een koptelefoon op de hei beluisterd mogen worden in het gezelschap van een door de Buma/Stemra goedgekeurde manager

Buma zelf licht toe: “Elke website van Nederlandse bodem wordt dit jaar gecontroleerd op het gebruik van beschermde muziekwerken. Websites die geen licentie hebben voor het openbaar maken van deze muziekwerken krijgen de kans om deze alsnog aan te gaan. Wanneer dit ook hierna niet gebeurd zullen er maatregelingen genomen worden.” “Omdat deze filmpjes te zien zijn onder jouw eigen url betreft dit een nieuwe openbaarmaking en dien je hiervoor een regeling aan te gaan. Echter, wanneer er gelinkt wordt naar de bron (in dit geval youtube) is deze verantwoordelijk voor het muziekgebruik en kun jij de filmpjes gewoon blijven aanbieden.”

Arnoud Engelfriet denkt er heel anders over: “Dat dacht ik even niet. Embedden is een vorm van inline linken. Linken is geen openbaarmaken in de zin van de Auteurswet

We zijn benieuwd naar Buma’s maatregelingen.

Reacties

Commentaar is gesloten

  1. Rage of Reason 15 February, 2008 10:39:46

    De individuen die organisaties als de Buma/Stemra leiden, zijn gevangenen van de dimensies waaruit de ‘werkelijkheid’ is opgetrokken waarin de wereld nu verkeert. Ze moeten hun koningkrijk hier en nu verwezenlijken; iets anders en beters staat hen niet ter beschikking. Ze zullen dan ook alles in het werk stellen om de tragische ellende waarin ze verkeren - hoe fraai die er van de buitenkant ook uitziet in de ogen van degenen die ziende blind zijn - de enige en laatste verblijfplaats te maken van iedereen die ze maar lotgenoot kunnen maken van de armzalige illusie waarin zij leven. Het zijn zielepoten gekleed in dure pakken en rijdend in dito auto’s, die in te grote en luxueuze woningen leven, zonder enig uitzicht op een bestaan dat alles wat in deze wereld misplaatste bewondering wekt, zal doen verbleken voorbij alle verbeelding.