Handen af van mijn pc!

Door Simon Hania, 19 February 2008

Wat zou je ervan vinden als je Internet Service Provider (lSP) steeds precies zou bijhouden wat je allemaal aan het doen bent op internet? Bijvoorbeeld welke sites jij en je huisgenoten bezoeken en met wie je allemaal via internet belt of chat. Hoe zou je het vinden als je ISP bepaalde toepassingen zoals Skype, KaZaa, Bittorrent en noem maar op stevig zou vertragen of zelfs helemaal zou blokkeren? Hoe zou je het vinden als je ISP vastlegt welke mp3-tjes en films je via het internet uitwisselt? Dat die dus niet alleen bijhoudt dát je up- en downloadt, maar ook wát je up- en downloadt? En wat vind je ervan dat die dat alles op verzoek doorgeeft aan de rechthebbenden?

Daarbij blijft het niet, want wat zou je ervan vinden wanneer je provider volautomatisch detecteert
dat er malware op je computer zit, je een seintje geeft en dan de internetverbinding afsluit? Of dat hij steeds een extra bedrag van je rekening afschrijft nadat je een filmpje van Youtube hebt gedownload of naar uitzendinggemist.nl hebt gekeken? Want je denkt toch niet echt dat het streamen van al die video’s kostendekkend is voor de provider, als je maar 9,95 euro per maand voor je internetabonnement betaalt? En hoe zou je je voelen als de provider je automatisch direct aangeeft bij de politie zodra je een plaatje bekijkt dat strafbaar gesteld is of wanneer je een ‘haatzaaiende’ site uit Jemen bezoekt en daarop een berichtje achterlaat?

Onmogelijk? Ondenkbaar? Steeds minder. De techniek die dit mogelijk maakt heet ‘Deep Packet Inspection’, kortweg DPI. Zs wordt al volop toegepast in bedrijfsnetwerken. De verdere ontwikkeling voor de grootschaliger netwerken van ISP’s gaat razendsnel. Die wordt aangejaagd door economische motieven, met name vanuit de industrie, en bekrachtigd door gerechtelijke uitspraken. Maar zo mogelijk nog harder door overheden en politiek. De makers van DPI-apparatuur zien volop kansen en anticiperen daarop.
Deze technieken worden heus niet aileen geperfectioneerd in landen met een stringente internetcensuur, zoals China. Ook politici en overheden dichterbij, nationaal en Europees, pleiten steeds vaker voor verdergaand ingrijpen in je gedrag op internet, zelfs als dat op gespannen voet staat met internationale verdragen op het gebied van burgerrechten. Op zijn best laveren ze daar net langs door de publieke opinie te mobiliseren en door providers aan de schandpaal te nagelen en hen daarmee te bewegen tot eigenmachtig ingrijpen, onder het mom van zelfregulering.

Hou me ten goede: natuurlijk zijn er nuttige en gewenste toepassingen van DPI. Sterker nog: je kunt prima beargumenteren, dat er gezichtspunten zijn van waaruit dat voor elk van bovengenoemde voorbeelden geldt. Maar of daarbij altijd je belangen als internettende burger, adequaat en zorgvuldig gediend worden, valt zeer te betwijfelen. Daar wringt de schoen: de ontwikkeling van de mogelijkheden gaat zo razendsnel en de drang ze toe te passen is zo groot, dat het risico bestaat dat allerlei vormen van in potentie verregaande DPI-mogelijkheden op dit moment al in de publieke netwerken gesleuteld wordt. Voorlopig wordt de techniek vast nog wel beperkt ingezet. Maar DPI is een zo’n krachtige techniek geworden dat de toepassing ervan tijdig beteugeld dient te worden. Via onderzoek, discussie en waar nodig met regeleving. Openbaar, transparant en controleerbaar. En tot die tijd: handen af!

Deze column is in druk verschenen in het maandblad Chip nummer 3, 2008

Een bijdrage van Simon Hania

Simon Hania is technisch directeur bij XS4ALL

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. Thomas J. Boschloo 20 February, 2008 00:04:45

  Als de ping, snelheid, betrouwbaarheid en kosten van mijn internet hetzelfde blijven ben ik er helemaal voor. Ik heb echter zo’n donkerbruin vermoeden dat als de tapcomputer die de DPI afhandeld op zijn gat gaat, mijn internet ook opeens niet meer werkt. Een beetje zoals bij ProRail van de NS dus.

 2. bas 20 February, 2008 01:40:42

  dit is nu het “vrije” westen.
  via mijn gsm ben ik overal te volgen.
  via rekeningrijden ben ik overal te volgen.
  mijn fiets zal ook wel gechipt worden tegen diefstal en is te volgen.
  de ov-chipkaart legt vast waar ik heen ga.
  mijn betalingen worden vastgelegd.
  mijn schoenzolen komen vast ook aan de beurt.
  of toch maar meteen een oormerk?
  er komt vast ook nog een gedachtenmonitor, kan je zelfs niet meer denken wat je wilt.

  nee, dit is echt de zegen van de “vrije” westerse wereld.

  (ik vertrouw er op dat xs4all deze ontwikkeling zo lang mogelijk zal tegenhouden.)

 3. SP 20 February, 2008 09:39:27

  Ik ben het hemaal met dit artikel eens. Maar het is toch preken voor eigen parochie. De clientèle van xs4all bestaat veelal uit ICTers en computer hobbyisten. Zij zijn over het algemeen redelijk geïnformeerd. Deze groep weet vaak ook hoe deze maatregelen te omzeilen.
  Het alleen is zo jammer dat het grote publiek zo slecht geïnformeerd is/wordt. Maar door de alsmaar groter wordende complexiteit en snelheid waarmee ontwikkelingen gaan is dit ook lastig. Vaak denken mensen ook dat het allemaal niet vaart zal lopen en alles in de veilige handen van de overheid is. Helaas lijkt het erop dat de overheid in haar enthousiasme aan het doordraven is.

 4. Martijn 20 February, 2008 17:31:14

  Het is toch te gek voor woorden dat ze nóg meer gaan controleren, ben het volledig met bas hierboven eens.
  Er moet een grens worden gesteld.
  Als dit systeem alleen zou worden ingezet als je ervan verdacht wordt dat je criminele dingen uitvoert vanachter je pc, dan zou ik er niks op tegen hebben.
  Maar om iedereen zomaar te gaan observeren gaat in mijn ogen ook véél te ver.
  Wat als er iets mis zou gaan met zo’n systeem? Het zou immers niet de eerste keer zijn dat de overheid blundert.
  Hopelijk zal het nooit zover komen, als iedereen maar samen een ‘vuist’ maakt tegen dit idee.

 5. John 20 February, 2008 22:47:04

  Tja ik hoorde laatst dat via de hielprik ons dna al afgenomen is of dat het kan .
  De economische krachten maken ons meer en meer slaaf van het systeem.
  Met de terreur dreiging overlijden onze vrijheden.Op elke vlak worden we nadelig beknot.
  Codex Alimentarius is eng en deze ontwikkeling ook.Zitten we in de put of moeten we eruit klimnen of moet het kalf nog verdrinken. Deze wereld is zo dualistische om alles moet gestreden worden yin yang. regeren is vooruit kijken zegt men.De geldsystemen zoals ze nu functioneren zijn niet van deze aarde denk ik,het wordt tijd dat we wakker worden en ons af gaan vragen waar dit naar toe gaat . Alles is veranderlijk controle op zo,n voet is schijn controle.Geen enkel natuurlijk systeem is statische zo ook de illusie van controle . Het is veel slimmer te managen. Als de leden van xs4all het niet willen dan kunnen ze dat toch niet dwingen of wel . Nou de grieken hebben democratie uitgevonden maar pffft het is een zooitje geworden in onze moderne tijd . Ligt het aan de mensen of ligt het aan systeem waarmee wij de democratie managen geld hmmm .Pythagoras zijn stelling hebben we in de modder gegooid hiermee ook het recht van de burger.
  Wij zijn niet slimmer dan een alcohol bacterie , die vermenigvuldigd zich dusdanig dat hij sterft in zijn eigen toxische milleu.

 6. SP 21 February, 2008 13:56:19

  Het is gemakkelijk om commentaar te leveren aan de zijlijn. Daar ben ik mij ook van bewust, daarom ben ik samen met anderen in een project gestapt. Dit project heet http://www.privacyinvasion.eu. Een website om mensen te informeren over de gang van zaken rond wetgeving en technische ontwikkelingen op het gebied van privacy.
  Er wordt druk achter de schermen gewerkt om de zaak verder op poten te zetten. Het forum is slechts het begin. Het doel is om het gat dat o.a. is achtergelaten door Bits of Freedom te vullen. Maar wij willen het grote publiek bereiken en deze proberen te mobiliseren. De gedachte is om dit breed aan te pakken.

 7. […] Bron: Opinieweblog (XS4ALL) […]

 8. reine dedeurwaerder 21 February, 2008 21:42:12

  denk:het is oorlog! dan ben je bewust!

 9. reine dedeurwaerder 21 February, 2008 21:47:53

  en, by the way:oit gehord van “free software”, “GNU/Linux”, BSD”, maybe “Firefox”???. Come on!!! (scus: nederlands is niet mijn moedertaal maar het word het well!!!. Reine

 10. Mike H. 22 February, 2008 13:00:31

  Mij lijkt dat de toepassing van ‘Deep Packet Inspection’ door welke entiteit dan ook, met een hoge mate van zorgvuldigheid gepaard dient te gaan, maar in de allereerste plaats een onweerlegbaar gegronde reden moet kennen, welke stoelt op overtuigende wetgeving. Dus zowel zorgvuldigheid alsook legitimiteit zijn bij de toepassing van deze techniek naar mijn mening van het grootste belang.
  Ik vraag mij daarom af of de politieke partijen allen voldoende op de hoogte zijn van deze technische ontwikkeling, en het niet tijd wordt dat zij daar in het parlement over gaan debatteren. De ingreep op de privacy die het gebruik van DPI tot gevolg heeft, alsmede de de daaraan verbonden risico’s, zijn mijns inziens immers dermate ernstig te noemen, dat een dergelijke parlementaire discussie voluit gerechtvaardigd is.

  Ik hecht nog altijd aan het credo: “Niet alles dat kan, moet ook (zondermeer) kunnen.”

 11. blupblup 22 February, 2008 17:43:42

  De volledige PC-lobotomie is met DPI bijna een feit. Nu nog herinvoering van de medische variant en het wordt alsnog 1984…

 12. blupblup 22 February, 2008 17:44:19

  De volledige PC-lobotomie is met DPI bijna een feit. Nu nog herinvoering van de medische variant en het wordt alsnog 1984…

 13. aft 22 February, 2008 23:01:40

  Wij leven niet in 2008, maar in 1984…. al jaren

 14. S. Postma 24 February, 2008 16:57:20

  @reine dedeurwaerder
  Wat denk jij nu precies op te lossen met Linux, BSD of FireFox? Het maakt geen helemaal niets uit welk OS of browser je gebruikt. TCP/IP = TCP/IP en packages zijn packages. De enige bescherming die hebt tegen DPI is encryptie.

 15. Paul 24 February, 2008 21:04:10

  Tja, eerlijk gezegd denk ik dat de wijze lessen die toen ik een kind was zijn doorgegeven naar aanleiding van wat er in de 2e Wereldoorlog allemaal was gebeurd nu grotendeels zijn vergeten. Lees George Orwell’s boek “1984″ en kijk naar het heden dan zie je waar we regelrecht op af gaan.

  Voor mij is de keuze simpel, als we hier ook maar in de buurt van komen dan is het voor mij “aju internet”. Krijg ik eindelijk wat meer vrije tijd want die “tijdbesparende” uitvinding heeft door zijn attractie meer tijd gekost dan enigerlei andere activiteit in mijn leven. Je kunt ook je PC gebruiken om brieven te schrijven die daarna geprint worden of foto’s te bewerken die je daarna op een schijfje naar de winkel brengt. Internet is veel minder “echt” nodig dan je denkt!

 16. Hamelen 16 March, 2008 00:43:14

  Zou het toeval zijn dat financiële instellingen het bijna onmogelijk of onbetaalbaar maken om zonder Inet te bankieren ? Of zouden zij belang hebben in het massale internet gebruik ?

  Het mobieltje , een electronisch betaalmiddel, datamining door ISP’s als men die drie alleen al combineert word het wel heel eng, en dan nog zijn we erg nog lang niet als het aan het bedrijfsleven en overheden ligt.

 17. Jean-Philippe 3 May, 2008 09:11:03

  Ach, heel vervelend, maar wat gebeurt als een weg onbegaanbaar wordt? Men maakt een andere weg die eventueel korter is.

  Dus niet getreurd, er is altijd een alternatief, dus ook voor het internet wat steeds duurder en niet zozeer beter wordt.

 18. The Angellick Trooper 9 July, 2008 12:44:37

  alles is te omzijlen dus dit zal ook wel weer over waaien en anders denk ik dat het internet zelf ook een warzone zal worde dankzij blackhats en anders zouw het internet wel op een gegeven moment instorten en uit sterven

  ow srry voor mijn slechte nl

 19. Rudy van Etten 20 August, 2008 15:21:05

  Als computers en netwerken op gelijke lijn staan met de regeringsleden die een goed onderwezen informatie technologie mening hebben dan lijkt me dit zeker iets.

  “Je kan alles filteren. Zodat je thuis veilig kan zijn.”

 20. Blizzard 3 November, 2008 00:13:16

  Vreemd dat hier mensen het mee eens kunnen zijn. Hoe zouden die mensen zich voelen als ze 24/7 geschaduwd zouden worden door een agent. Niet heimelijk zoals je in een film ziet, maar gewoon iemand die je constant volgt op 2 meter afstand en bij alles over je schouder meekijkt?
  Heb je dan nog steeds niks te verbergen? Voel je je dan nog steeds zo “veilig thuis”?
  Dat is namelijk wel waar we naar toe gaan.
  Je post werd al gefotografeerd door TNT, nu worden ook de headers van je e-mail bewaard en de internetlokatie’s die je bezoekt.
  Hoe is dat anders dan een agent die over je schouders meeleest?
  Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die mee willen werken aan Echelon of de bewaarplicht. Van de andere kant, het vinden van bewakers voor de concentratiekampen in Duitsland, Polen, Bosnie of Guantanamo Bay bleek ook niet moeilijk.

 21. Mark Neher 13 November, 2008 13:46:29

  Het invoeren van een dergelijke mogelijkheid om het gebruik van internet door individuele burgers te controleren is gevaarlijk en uitermate onwenselijk. Mensen zouden het domweg niet accepteren als de overheid of het bedrijf (UPS, TGP) zonder meer elk postpakket zou controleren op de inhoud. Dat overheden en bedrijven dat, zonder inzicht van diezelfde burger, dat toch doet is al erg genoeg. Zeker als het onder het mom van nationale veiligheid gaat. Als dit uiteindelijk ook nog eens dagelijkste praktijk wordt, is Big Brother werkelijk geboren. De burgers zijn afhankelijk gemaakt van een systeem dat maximaal te controleren is door bedrijven en overheden. De invoering van een DPI systeem zal mij ertoe doen besluiten alle contacten met internet te verbreken. Dat dit grote praktische gevolgen zal hebben, moeten ik en mijn gezin maar voor lief nemen. De ISP zijn aan het verworden tot globalistische molochs die maximale grip proberen te krijgen op de individuele, vrijheidslievende burgers. Overheden volgen slaafs en hopen op de kruimels informatie die ze voor eigen, vaak onsmakelijke doeleinden gebruiken.
  Waakzaamheid is geboden! Het vrije internet was op sterven na dood, maar dit is de fatale toestoot.
  Iedereen heeft wat te verbergen, onthoud dat goed!

 22. Hans van der Neut 31 January, 2009 22:17:04

  Kikkers springen niet uit een pan water die langzaam aan de kook wordt gebracht.
  Ik ben onder de indruk van de expertise hier aanwezig over dit onderwerp, en het voelt als thuiskomen in een libertaire omgeving. Deze kennis maakt me absoluut wijzer, maar ‘t voelt niet veiliger! Ik hoop dat experts nog lang willen publiceren.

  Uiteindelijk kan de kikker, die geëvolueerd ook steeds slimmer wordt natuurlijk, leren een gaatje in de bodem van de pan te boren, om zo de vlam te doven. Mensen, alsjeblieft, leer ons die vlam te doven!