Petitie: alle stemmen tellen

Door ReindeR Rustema, 17 March 2008

Voor het goed functioneren van onze democratie is het van groot belang dat wij als burgers goed geïnformeerd zijn. Dat kan tegenwoordig ook, alleen werkt de Tweede Kamer niet mee. Zo is het wonderlijk genoeg niet mogelijk om op te vragen wat welke volksvertegenwoordiger exact heeft gestemd. Er zijn actiegroepen die dat voor hun eigen onderwerp bijhouden, maar daarvoor moeten ze de Handelingen napluizen en die vergelijken met de presentielijsten van de Tweede Kamer. Zoiets kost veel manuren, het is niet compleet en die gegevens worden meestal niet openbaar, afhankelijk van het belang van de actiegroep.

De gegevens zijn nu zelfs niet eens direct beschikbaar. Als je zelf een enkele stemming wilt analyseren, dan moet je soms weken wachten voordat de benodigde informatie openbaar op het web verschijnt.

Dat kan zo niet langer. We willen dat al het stemgedrag van onze volksvertegenwoordigers live op internet wordt doorgegeven in een handzaam formaat. Deze gegevens moeten ook direct goed inzichtelijk worden gemaakt via de website van het parlement, behalve dat ze aan iedereen die er wat mee wil gaan doen in een onbewerkt formaat wordt aangeleverd.

Teken daarom de petitie op allestemmentellen.petities.nl.
Dat kan ook anoniem en de CBP-eisen aan persoonlijke gegevens worden gerespecteerd.
Vergeet niet anderen hier persoonlijk op te wijzen en links te leggen naar de petitie.

De petitie komt voort uit de frustraties hierover van Stephan Okhuijsen (o.a. Sargasso.nl), Josta de Hoog (Politix.nl) en ReindeR Rustema (Petities.nl) omdat zij deze gegevens praktisch dagelijks missen. Een kamerlid en twee ex-kamerleden hebben deze petitie al ondertekend.

Een bijdrage van ReindeR Rustema

ReindeR Rustema is communicatiedeskundige verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, webmaster van de website Petities.nl, initiator van de Derde Kamer en opiniemaker.

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. Hennink 18 March, 2008 16:42:16

  Te gek dat dat nog niet kan

 2. w.walters 18 March, 2008 16:52:04

  Uitstekend idee, Doorzetten.

 3. Jan Hoevers 19 March, 2008 01:24:26

  Goed plan. In verkiezingstijd zijn deze gegevens belangrijk voor burgers die een weloverwogen keuze willen maken. Hier kan toch geen fatsoenlijk kamerlid tegen zijn?

 4. Evert Schouten 19 March, 2008 10:46:29

  Wie niets te verbergen heeft, doet dat ook niet.

 5. ReindeR Rustema 19 March, 2008 11:28:23

  “Hier kan toch geen fatsoenlijk kamerlid tegen zijn?” schreef Jan Hoevers.

  Nou, dat zal je nog verbazen. Het is potentieel namelijk een fundamentele bedreiging voor de fractiediscipline. In de praktijk wijkt nu bijna geen enkel fractielid af van de partijlijn. Prachtige beschrijving daarvan in het boek ‘Niet spreken met de bestuurder’ van Gerard van Westerloo.

  Maar stel dat een kamerlid ontdekt dat zhij een ‘constituency’ aan zich kan binden door op één of meerdere punten af te wijken van de partijlijn. Dan kan zo iemand diens zetel zeker stellen dankzij de voorkeursstemmen die dat oplevert. Door consequent als lid van een grote partij af te wijken op een handvol thema’s kan zo iemand zijn klimmen. Zeker als die achterban aantoonbaar is, dan zou de partij wel gek zijn om die persoon niet op de kieslijst te zetten. Zo iemand krijgt dan meer macht binnen zijn fractie en hoeft minder slaafs de partijlijn te volgen, is autonomer. Heeft namelijk de vrijheid om over te stappen naar de naburige partij, met medenemen van stemmen.

  Dat levert dan plots inhoudelijke discussies op en individuele volksvertegenwoordigers met een eigen achterban. Plots gaat het weer ergens over en heb je meer keuze dan die 5 à 6 lijsttrekkers.

  Dit klinkt dus als een no-brainer voor ons burgers, maar voor de partijbaronnen is dit verontrustend. Daarom moeten wij als burgers dit op grote schaal opeisen en een kamermeerderheid bevechten. Volksvertegenwoordigers binnen partijen die vrijer omgaan met de fractiediscipline zullen dit eerder steunen dan die bij de grote partijen met veel anoniem ’stemvee’.

 6. Aad J. de Beijer (aadjdeb@gmail.com) 19 March, 2008 16:38:55

  zonder goede communicatie kan de democratie niet functioneren
  Goed plan

 7. J.P.Magielsen 24 March, 2008 13:29:25

  Geeft inderdaad meer inzicht aan ons -de kiezer- wat iemand in de kamer behelst en waar dit persoon voor staat. Geeft meer inzicht in de mensen na de eerste drie op de verkiezingslijst lijst. Goed initiatief.

 8. M. Driessen 24 March, 2008 14:07:55

  Dat wordt hoog tijd.

 9. ReindeR Rustema 25 March, 2008 14:39:27

  Marie-José Klaver bericht vandaag ook over Lawrence Lessig’s ChangeCongress.org-project. In een reactie daaronder heb ik een link gemaakt naar de petitie want er zijn overeenkomsten. Het doel is vergelijkbaar. Transparantie in de politiek. Het gaat hem ook om financiering, het doel van de petitie is bescheidener. Eerst maar eens inzicht in stemgedrag van Kamerleden.

 10. ReindeR Rustema 25 March, 2008 14:41:34
 11. Rage of Reason 21 June, 2008 08:55:09

  De meeste invloedrijke landen in de wereld noemen hun politieke systeem democratisch en veel andere staten zijn (al dan niet onder dwang) onderweg naar constructies die daarop lijken of ervoor kunnen doorgaan, waardoor de pers niet helemaal ongeloofwaardig overkomt als ze schrijft over democratische bestellen.

  De drijvende krachten achter politieke systemen zijn, zoals gebruikelijk, de spelers op het economische toneel die regeringen via hun lobbies vertellen wat ze moeten doen, hoe ze het moeten doen en wanneer ze het moeten doen. Op de economische markt heeft de doorsnee burger hoegenaamd niets te vertellen. Als jan met de pet wordt voorgespiegeld dat zijn stem in een democratische omgeving wordt gehoord, krijg ik altijd enigszins last van spontane verslappingen in de sluitspieren.

  Ondanks alle zogenaamde inspraak die burgers de laatste decennia hebben verworven in bestuurssystemen, gaat het niet echt de goede kant op met de wereld. Dit doet me een beetje denken aan de steun die de Rockefeller Foundation in het veleden verleende aan Woman’s Lib – een nobel streven natuurlijk waar bijna de gehele bevolking zonder omhaal haar steun aan verleende. Later vertelde Nick Rockefeller aan zijn toenmalige vriend Aaron Russo dat de Rockefellers hun steun aan de beweging verleende niet alleen de werkende man, maar ook de werkende vrouw belasting te kunnen laten betalen (grofweg een verdubbeling van belastinggeld). Daarbij konden kinderen intensiever door de staat worden beinvloed doordat ze naast school ook nog eens moesten worden opgevangen omdat moeder aan het werk was.

  De burger wil echter maar wat graag bedonderd worden en er zijn altijd wel personen en / of organisaties die daar een taak voor zichzelf zien weggelegd. Een democratische omgeving is daarvoor uitstekend geschikt.

  Prettige dag nog verder.

 12. ReindeR Rustema 21 June, 2008 10:01:44

  Beste “Rage of Reason”,

  Ik begrijp niet helemaal hoe uw betoog een reactie is op mijn betoog. Is dit een aanvulling, kritiek, correctie? Is het geïnspireerd door wat ik schreef? Ik vind geen enkel aanknopingspunt, maar misschien ben ik niet slim genoeg daarvoor. Het komt over als een stuk tekst die ergens anders thuis hoort, niet op deze plek. Daarom kan ik niet anders doen dan uw bijdrage negeren, het spijt me.

  Als u zelf een bijdrage wilt schrijven is daar misschien wel ruimte voor op deze blog maar daar ga ik niet over. Ik betwijfel trouwens of anonieme bijdrages door de redactie gewenst zijn.

 13. ReindeR Rustema 14 December, 2008 13:46:16

  Aanstaande dinsdag overhandiging van de petitie in Den Haag!