Bouwer e-voting-machine bedreigt onderzoeker

Door Albert Keizer, 19 March 2008

In de voortgaande strijd voor open democratische verkiezingen nu het nogal ‘enge’ bericht over het Amerikaanse Sequoia, bouwer van elektronische stemmachines, die een dreigende email stuurt naar Ed Felten, professor aan de universiteit van Princeton.

Felten, bekend van oa. het onderzoeken van stemmachines en het publiceren van problemen daarmee, was ook de naam waar enkele ‘election officials’ uit New Jersey aan dachten om hun keuze te bepalen in het wel of niet aanschaffen van stemmachines van Sequoia. Het bedrijf ziet dit niet zitten en neemt alvast maatregelen om kritiek op haar apparaten voor te zijn. Dit deed men door het sturen van de volgende email:

====

Sender: Smith, Ed [address redacted]@sequoiavote.com
To: felten@cs.princeton.edu, appel@princeton.edu
Subject: Sequoia Advantage voting machines from New Jersey
Date: Fri, Mar 14, 2008 at 6:16 PM

Dear Professors Felten and Appel:

As you have likely read in the news media, certain New Jersey election officials have stated that they plan to send to you one or more Sequoia Advantage voting machines for analysis. I want to make you aware that if the County does so, it violates their established Sequoia licensing Agreement for use of the voting system. Sequoia has also retained counsel to stop any infringement of our intellectual properties, including any non-compliant analysis. We will also take appropriate steps to protect against any publication of Sequoia software, its behavior, reports regarding same or any other infringement of our intellectual property.

Very truly yours,
Edwin Smith
VP, Compliance/Quality/Certification
Sequoia Voting Systems

[contact information and boilerplate redacted by Ed Felten]

Links:
Ed Feltens ‘Freedom To Tinker’ Blog

Artikel van TechDirt over deze zaak

Reacties

Commentaar is gesloten

  1. Fred 23 March, 2008 23:43:49

    Dit soort berichten geeft wederom aan dat patenten er niet zijn om innovatie aan te moedigen en ontwikkelingen te beschermen (met patenten draai je innovatie de nek om) maar louter worden misbruikt om kwaliteitscontrole vrijwel onmogelijk te maken.

    Al langere tijd een zeer zorgwekkende situatie dat patent misbruik en daar moet een einde aan komen.