Tweede Kamer stemt in met 12 maanden Bewaarplicht

Door Niels Huijbregts, 23 May 2008

Gisteren is in de Tweede Kamer gestemd over de Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens. De Kamer debatteerde vorige week uitgebreid met de Minister van Justitie en de Staatssecretaris van Economische Zaken over het onderwerp, voornamelijk over hoe lang de gegevens bewaard moeten worden, wanneer de evaluatie plaatsvindt en hoe geregeld wordt welke gegevens moeten worden opgeslagen.

VVD en CDA toonden zich groot voorstander van het wetsvoorstel. D66, Pvda, Groen Links en SP hadden ernstige bedenkingen bij de plannen en pleitten er daarom voor, de bewaartermijn op het door Europa gestelde minimum van 6 maanden te zetten. Dat voorstel haalde echter geen meerderheid.

Het amendement van Ed Anker (CU) kreeg wel een meerderheid, waardoor de bewaartermijn op 12 maanden is komen te staan. Bovendien moet de wet al na drie jaar worden geƫvalueerd (en niet na vijf jaar, zoals de minister wilde) en moet de Kamer eerst instemmen voordat de te bewaren gegevens kunnen worden uitgebreid. De minister wilde dat regelen in een algemene maatregel van bestuur, waardoor uitbreiding zonder parlementaire controle mogelijk zou zijn.

Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd, moet het wetsvoorstel door de Eerste Kamer worden bekeken. Senator Hans Franken (CDA) heeft al vaak laten weten dat hij fel tegenstander is, omdat de enorme berg gegevens die bewaard moet gaan worden, slecht te beveiligen is en bovendien weinig nut zal hebben. Zie ook Webwereld.

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. Anonymous 23 May, 2008 13:51:57

  Nog maar even reageren dan, nu het nog kan.

  Ik had gehoopt dat dit in Europa niet zou gebeuren, maar dank zij de angsthazen van rechts is het er toch van gekomen. PVV, VVD, TON, jullie worden bedankt!

  En hoe nu verder? Wordt HackTic gereanimeerd en gaat Xs4all underground? Of moeten wij, internetpioniers, onze privacy zelf maar zien te waarborgen via SSL tunnels en andere ellende? Ik weiger in elk geval om mijn email en surfgedrag te laten vastleggen door de overheid, als xs4all daar aan meewerkt zeg ik mijn account op.

  anonymous, lid van xs4all sinds 1994

 2. […] Uw bezoek staat geregistreerd23-05-2008 om 15:10 door Steeph Vanaf nu weet de overheid een jaar lang dat je vandaag Sargasso hebt bezocht. Ja, jij daar! (Sargief 1, 2, 3, 4) Gegevensopslag, Internet, Privacy, Telecommunicatie, Waan v/d Dag Terug naar het blog […]

 3. […] Uitbreiding wet invordering; Alle bovengenoemde verkeersgegevens in Nederland tenminste 12 maanden bewaren (Update: wet doorgevoerd 2008-05-22) […]

 4. Urbain 23 May, 2008 15:34:24

  @ Anonymous:

  Als xs4all daar niet aan meewerkt is het snel afgelopen met ze: iedereen moet zich aan de wet houden ookal is de wet idioot.

  Je kunt je account wel opzeggen, maar wat ga je dan doen? dan heb je geen internet meer. Er is geen enkele provider die niet mee zal doen aan de bewaarplicht als die eenmaal van kracht is. Je kunt inderdaad beter gaan werken via proxies en ssl tunnels, eigen mailserver draaien zodat je mailgegevens niet opgeslagen worden en alleen nog prepaid bellen.

  trouwens dat gaan de criminelen en terroristen natuurlijk ook doen, dus veel boeven zullen ze met de bewaarplicht niet vangen.

 5. Anonymous 23 May, 2008 16:06:39

  Ik kan me niet voorstellen dat er bij xs4all techneuten werken die hieraan mee willen werken, dus hoe moeten ze dat ooit gaan implementeren?

 6. Urbain 23 May, 2008 16:25:41

  nou ja, de bewaarplicht gaat over het bewaren van logs die er toch al zijn. ik neem aan dat xs4all die ook nu al bewaart, bijvoorbeeld om storingen te kunnen vinden en oplossen. Om die logs 12 maanden te gaan bewaren is toch zo gepiept?

 7. Anonymous 24 May, 2008 09:55:48

  Jaja, dus jij denkt dat xs4all nu al bijhoudt welke websites jij bezoekt?

 8. Urbain 24 May, 2008 10:44:14

  Nee dat denk ik niet, maar de bewaarplicht gaat ook niet over welke websites je bezoekt. xs4all houdt denk ik wel bij wanneer je verbinging maakt met internet (zodat de helpdesk kan zien wat er fout gaat als je niet online kunt komen) en hun mailservers loggen waarschijnlijk welke mails je ontvangt en verstuurt (dat doen mailservers volgens mij standaard)

 9. Another Anonymouse 24 May, 2008 15:32:11

  Wel, Urbain, we hebben een interessante uitvlucht-optie om toch anoniem te blijven:
  De wifi accounts van anderen. Waarmee ook meteen de zinloosheid van die hele meuk bewezen is.

  Sure, het mag niet. Maar in mijn ogen mag dat verknallen van mijn privacy ZONDER mijn toestemming ook niet, dus dan is het 1:1 wat mij betreft. Aan die bewaarplicht zal ik mij niet gaan houden. Van geen van de servers die ik beheer zal ik de logs gaan afstaan of langer bewaren dan voor MIJ nodig is.

 10. Anonymous 24 May, 2008 16:56:51

  “Nee dat denk ik niet, maar de bewaarplicht gaat ook niet over welke websites je bezoekt. ”

  Hoe weet je dat zo zeker? Dat staat niet in het wetsvoorstel en ook niet in de europese richtlijn, dus dat moet volgens mij allemaal nog ingevuld worden. Door ambtenaren wel te verstaan.

 11. Urbain 24 May, 2008 23:16:23

  Artikel 13.2a 2 luidt:
  Aanbieders van openbare telecommunicatienetwerken of openbare telecommunicatiediensten bewaren de in de bij deze wet behorende bijlage aangewezen gegevens, voorzover deze in het kader van de aangeboden netwerken of diensten worden gegenereerd of verwerkt

  Een provider heeft geen enkele reden om gegevens te genereren of verwerken over welke websites klanten bezoeken, tenzij ze daar misschien marketingdingetjes mee willen doen. Als ze dat doen, zou dat in hun privacyverklaring moeten staan.

  XS4all zegt er niks over in hun privacyverklaring en ik vertrouw erop dat ze inderdaad niet loggen welke sites ik bezoek. Daar is namelijk geen technische noodzaak voor.

  De wet zegt dat gegevens moeten worden bewaard voor zover ze bestaan. Als logs over welke sites je bezoekt niet bestaan, dan hoeven ze dus niet worden bewaard.

 12. Peter Rodrigues 26 June, 2008 14:09:43

  Als antwoord op de vraag over bewaartermijnen

 13. David 24 September, 2008 14:28:00

  Via mijn provider Tuxic kreeg ik de volgende interessante email over dit onderwerp:

  Beste lezer,

  Je krijgt deze mail omdat je gebruik maakt van de diensten van Tuxic.nl.
  Let op! Deze mail bevat belangrijke informatie, die iedereen die gebruik
  maakt van Tuxic.nl - zowieso iedereen die van internet gebruik maakt -
  zou moeten
  weten.

  Vanaf 1 januari 2009 zijn internetproviders in Nederland (dus ook
  Tuxic.nl) verplicht gegevens over het bezoeken van web-pagina’s en het
  versturen van email te bewaren voor een periode van 12 maanden.

  Wij vinden dit een onaanvaardbare inbreuk op de privacy van het
  individu. Met wie je communiceert en welke informatie je op internet tot
  je neemt, is volgens ons bij uitstek je individuele vrijheid.

  Als internet service provider worden wij bovendien gedwongen ons in te
  zetten als verlengstuk van justitie. Een positie waar wij ons allerminst
  prettig bij voelen.

  Daarom roepen we iedereen op om op 11 oktober 2008 om 12:00 naar het
  Plein in Den Haag te komen en samen met ons te protesteren tegen deze
  maatregel.

  Freedom, not Fear!
  Meer informatie vind je op:
  http://wiki.vorratsdatenspeicherung.de/Freedom_Not_Fear_2008
  De internationale website van de campagne-dag

  http://www.volksopstand2008.nl
  Nederlandse website van de campagne-dag

  Als je specifieke vragen hebt over wat dit voor jouw dataverkeer en je
  website betekent, kan je natuurlijk ook altijd mailen naar jaap@tuxic.nl

  Met vriendelijke groet,
  Jaap Vermaas - Tuxic.nl