Nederland afluisterland

Door Niels Huijbregts, 30 May 2008

De Minister van Justitie heeft per brief aan de Tweede Kamer laten weten dat in 2007 gemiddeld 1681 telefoons per dag werden afgetapt. Daarmee lijkt Nederland kampioen burgers afluisteren, want zelfs in Amerika, waar de opsporingsdiensten ook graag alles in de gaten houden, werden in heel 2007 maar 2208 telefoons getapt.

De kans dat je als Nederlandse burger getapt wordt is daarmee 117 keer zo groot als voor een Amerikaanse burger, berekent Webwereld. Hoe zit dat? In Amerika wonen 18 keer zoveel mensen als in Nederland. Waarom wordt hier dan 11 keer zoveel getapt? Wonen hier veel meer boeven dan daar? Wantrouwt de Nederlandse overheid haar burgers sterker dan de Amerikaanse? Of kloppen de cijfers niet?

Wat de oorzaak ook is: 1681 getapte telefoons per dag is erg veel, we mogen gerust concluderen dat Nederland haar burgers graag afluistert.

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. Alex 5 June, 2008 15:03:13

  Nederland schijnt zelfs erger te zijn dan Amerika wat betreft algehele tap-praktijken betreft.
  Een Amerikaans contact vertelde mij dat ze het in Amerika absoluut niet hoeven te proberen om een dergelijke plicht als De Bewaarplicht daar in te voeren, want dan staat het land binnen no-time op zijn achterste benen.

  Helaas is er een enorme groep mensen die gelooft dat het opgeven van privacy ├ęcht nodig is om terrorisme van zijn stoep te houden… we kunnen alleen maar hopen dat we met z’n allen op tijd wakker gaan worden …

 2. Rage of Reason 21 June, 2008 10:26:06

  Waarschijnlijk is de schier grenzeloze aftapdrift van de Nederlandse regering te wijten aan het feit dat er verhoudingsgewijs meer criminelen in de Amerikaanse regering zitten dan hier en dat onze bewindslieden er derhalve alles aan doen om die achterstand in te halen.

 3. The Angellick Trooper 9 July, 2008 12:35:23

  en et word steets erger met et negeren van onze privecy bedenk maar eens aan de zogenaamde CHIP

  goed voorbeeld daarvan is de usa army iedereen die daarin zit word gechipt

  en grote kans da over 20 jaar iedereen da heb en wa heb je dan geen privecy

  ik zouw zegge get real world

 4. Emiel Kollof 16 July, 2008 13:42:44

  Het Openbaar Ministerie dat over deze tapverzoeken gaat is ook wel *erg* makkelijk in het geven van toestemming voor het leggen van taps.

  Mensen, leer wat encryptie voor je kunt doen. En gebruik het.