UEFA houdt niet van Oranje op YouTube

Door Niels Huijbregts, 10 June 2008

Doede schrijft hoe UEFA de voetbalfeestvreugde bederft: Hij keek de voetbalwedstrijd van gisteren in een café met groot scherm, filmde met zijn telefoon wat sfeerbeelden en zette die op YouTube. Veel gehos, gejuich en gejoel, en inderdaad is op de filmpjes ook het scherm te zien met daarop kleine stukjes van de voetbalwedstrijd.

Vanmorgen kreeg hij een email van YouTube: de filmpjes waren verwijderd omdat ze inbreuk maken op het auteursrecht van de UEFA. Wat een onvriendelijke actie van UEFA! Het ging Doede er toch duidelijk niet om, de voetbalwedstrijd onrechtmatig openbaar te maken. De filmpjes zijn van matige kwaliteit, de camera beweegt mee op het feestgedruis, dus het lijkt me sterk dat UEFA inkomsten mist doordat mensen liever naar Doede’s video kijken dan naar de officiële uitzending.

De beelden lijken mij duidelijk tot doel te hebben, de gezellige sfeer vast te leggen, om ze via internet met andere oranjefans te delen. Wat is daar mis mee? Misschien weet Arnoud raad.

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. Arnoud Engelfriet 10 June, 2008 16:35:40

  Het voetbal komt wel relatief vaak in beeld voor iets dat de sfeer in het cafe wil vastleggen. Ik denk alleen niet dat de UEFA-mensen alle filmpjes in detail hebben bekeken. Want het is geen uitzending van de hele wedstrijd of zelfs maar een ‘flits’, de wedstrijd is onderdeel van een sfeerbeeld. Ik zou denken dat je met een beroep op het citaatrecht hier een heel eind moet komen.

  Youtube biedt de mogelijkheid om te protesteren tegen verwijdering van zo’n filmpje. Zij zetten het dan terug, en de advocaat van de UEFA mag het dan verder met jou via de rechter uitvechten. Daar moet je dus wel zin in hebben.

 2. Doede 11 June, 2008 10:02:13

  Dank voor je reactie Arnoud! Dat het scherm (met voetbal) steeds in beeld is, komt omdat de rest van het café donker is. Ik kan dus alleen het scherm filmen en daarnaast hoor je het publiek in het café juichen etc. Het is natuurlijk niet m’n bedoeling om de auteursrechten van de UEFA te schenden, maar ik wil gewoon met anderen delen hoe mijn avond was. Dat hoeft niet per se op youtube, vandaar dat ze nu op m’n eigen blog staan (Doedes Journal)

 3. Hans Janssen 24 June, 2008 23:04:53

  Nogmaals, mooi toch zo’n registratie. En wat een gezeur van die UEFA-klojo’s….

 4. Arno Lodder 11 August, 2008 14:10:10

  Ik lees net over dit geval in een scriptie. De reden voor het weghalen zal zijn dat UEFA een programmaatje gebruikt om inbreuk te constateren en het filmpje nooit bekeken zal hebben. Zo’n programma ziet geen context, maar constateert enkel de inbreuk die naar mijn inschatting het citaatrecht overstijgt.