Big Wobber benefiet

Door Niels Huijbregts, 02 June 2009

Op 11 juni vindt de WOB-benefiet plaats in Amsterdam, georganiseerd door BigWobber.nl, Stichting Vrijschrift en Open Innovation Capital.

Journalist Brenno de Winter startte being dit jaar de website BigWobber, waar hij uitkomsten van WOB-verzoeken publiceert. Zo’n verzoek is een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, waarmee je de overheid kunt vragen om inzage in bepaalde informatie. Zo kunnen burgers zien waar de overheid mee bezig is. Veel journalisten maken gebruik van deze mogelijkheid.

Omdat zo’n WOB-verzoek veel gedoe is, zowel voor de aanvrager als voor de ambtenaar die alle stukken moet verzamelen, heeft Brenno BigWobber bedacht. Het is zonde van tijd, geld en moeite als over het zelfde onderwerp meerdere keren een WOB-verzoek gedaan wordt door verschillende journalisten. Daarom publiceert Brenno alle documenten die hij via een WOB-procedure verkregen heeft, op BigWobber. Inmiddels doet een aantal andere journalisten dat ook. Door kennis te delen kan zo veel tijd en geld worden bespaard. Dat idee werd enthousiast ontvangen, maar niet iedereen is er blij mee.
Sommige overheden blijken sowieso niet zo van vragen te houden. Hoewel ze wettelijk verplicht zijn, informatie te leveren wanneer daarom gevraagd wordt, voeren sommige overheden (gemeentes, ministeries, etc.) een ontmoedegingsbeleid door procedures te vertragen of er veel geld voor te vragen, of zelfs door stukken achter te houden en informatie te weigeren.

Als de overheid informatie weigert waar je volgens de wet wel recht op hebt, kun je een procedure beginnen voor de bestuursrechter. Brenno heeft inmiddels een aantal van die procedures lopen. Maar dat kost geld: inmiddels staat de teller op € 7.000,- .

Daarom wordt op 11 juni een benefietbijeenkomst georganiseerd. De entreekosten van € 10,- en de opbrengsten van verkoop van eten en drinken gaan naar BigWobber om te voorkomen dat tegenstribbelende overheden Brenno tot faillissement brengen. Op het programma staan een debat, de verkiezing van Meest Transparante Ambtenaar, en natuurlijk een borrel. Komt allen!

Een bijdrage van Niels Huijbregts

Niels werkt op de afdeling Public Affairs van XS4ALL als woordvoerder.

Reacties

Commentaar is gesloten