Al uw communicatiegegevens moeten 12 maanden worden bewaard. Schande!

Door Niels Huijbregts, 08 July 2009

Het is zover. XS4ALL heeft zich jarenlang verzet tegen de Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens, maar dinsdag is de wet dan toch aangenomen. Telecombedrijven en internetproviders moeten nu gedetailleerde gegevens gaan bewaren over de telecommunicatie tussen alle burgers, voor opsporingsdoeleinden.

De bezwaren tegen de bewaarplicht waren - en zijn nog steeds - zeer talrijk: in Nederland en in de rest van Europa kwamen burgers op de been omdat ze het een naar idee vinden dat al hun telefoongesprekken, sms’jes en e-mails worden geregistreerd. Juristen oordeelden dat de bewaarplicht in strijd is met de Europese rechtsbeginselen en het Verdrag van de Rechten van de Mens. Computerbeveiligingsexperts wezen op de enorme beveiligingsrisico’s van de opslag van zo’n grote hoeveelheid gevoelige gegevens. En overal vroegen mensen zich af of de hoge kosten die met de bewaarplicht gemoeid zijn, wel iets zullen opleveren. De wet is ooit bedacht om terrorisme te bestrijden. Maar zouden er echt terroristen gevangen kunnen worden door de gegevens van miljarden e-mails op te slaan? Er is nog steeds niet aangetoond dat dat zo is.

Over de wet is veel te doen geweest. De Europese richtlijn waar het allemaal mee begonnen is, stelt dat gegevens minimaal 6 en maximaal 24 maanden bewaard moeten worden. Het kabinet wilde de gegevens 18 maanden bewaren, ondanks een advies van de Raad van State om te kiezen voor een kortere termijn. Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer werd de bewaartermijn teruggebracht naar 12 maanden en toen de wet dinsdag in de Eerste Kamer werd behandeld, beloofde minister Hirsch Ballin dat hij er met gezwinde spoed voor zal zorgen dat internetgegevens maar 6 maanden bewaard hoeven worden. Vreemd genoeg stemde de Eerste Kamer daarop in met het wetsvoorstel waarin gewoon staat dat internetgegevens 12 maanden moeten worden opgeslagen. De minister kan wel een nieuwe wet maken waarin de bewaartermijn voor internetgegevens wordt teruggeschroefd, maar of die wet wordt aangenomen is nog maar de vraag: daar gaat de minister namelijk niet over.

Maar eigenlijk is al dat gedoe over het aantal maanden helemaal niet belangrijk. Wat belangrijk is, is dat een wet is aangenomen waarmee de overheid zeer gedetailleerde gegevens over het gedrag van alle burgers wil registreren. Wij vinden dat een schande. Als het werkelijk noodzakelijk is om zó precies te registreren wat we doen en met wie we communiceren, dan mag je op z’n minst verwachten dat de overheid aantoont waar die maatregelen dan precies goed voor zijn. Helaas heeft onze overheid die moeite niet genomen.

Maar goed, de strijd is nu dus gestreden, we hebben tot onze grote spijt verloren. Wat dat voor u precies betekent: wij moeten onder andere uw naam, adres, woonplaats, IP-adres, inlognaam, telefoonnummer en gebruikte internetdienst registreren, elke keer dat u verbinding maakt met internet. Voor elke e-mail die u verstuurt en ontvangt moeten we het adres van de verzender en dat van de ontvanger opslaan, welke adressen u nog meer heeft, welke user-ID u gebruikt, wanneer, hoe laat en op welke wijze werd gemaild. Van elk telefoongesprek dat u voert, moet worden bijgehouden wanneer dat was, hoe laat, vanaf welk nummer gebeld werd en naar welk nummer, de IP-adressen waarvan en waarnaar gebeld werd en welke telefoondienst of protocol gebruikt werd. (klik hier voor de hele lijst)

Wat het nut daarvan is, weet niemand zeker. Maar waar u in ieder geval zeker van kunt zijn is dat al deze gegevens over uw persoonlijke internet- , mail- en belgedrag bij XS4ALL veilig zijn. Wij zien het als ónze bewaarplicht om met uw gegevens uiterst zorgvuldig om te gaan, en een zeer kritische houding aan te nemen als de overheid informatie over u op zou vragen. Bescherming van uw privégegevens blijft een van onze grootste prioriteiten.

Een bijdrage van Niels Huijbregts

Niels werkt op de afdeling Public Affairs van XS4ALL als woordvoerder.

Reacties

Commentaar is gesloten

 1. Wilna Broer 9 July, 2009 09:26:39

  Mijn haren staan recht overeind, ik denk erover om prive maar weer over te gaan op gewoon een brief schrijven als ik iets vertrouwelijk wil vertellen en verder alles maar op te zeggen en te verbranden en met stille trom uit dit land te vertrekken

 2. Robin 9 July, 2009 09:30:18

  Welkom in Nederland; volksvertegenwoordigers maken gebruik van bangmakerij, misbruik van technologie en zetten zonder verantwoording eigen agenda’s door…

  Daarom nu meer dan ooit, wees bewust van je Privacy… www.PrivacyMatters.nl

 3. Bas Koole 9 July, 2009 09:53:06

  Beste ik vind uw reaktie zo zorgvuldig dat ik graag de mogelijkheid zou hebben u als dienst te gebruiken echter Belgie is zo ver afgegrendeld dat het niet volgens mij niet mogelijk is

  Mijn komplimenten voor uw opstelling

  Mvrg
  Bas

 4. Henk Bakker 9 July, 2009 10:03:54

  Beste Niels,

  Een paar maanden geleden had ik een drietal medewerkers van XS4All aan de telefoon gehad die mij niets konden vertellen over deze bewaarplicht. Men was er niet van op de hoogte.
  Mijn twee vragen ging over hoe dit nu zit met mensen die zelf een eigen e-mailserver beheren.
  XS4ALL ziet dan wel verkeer over hun lijn gaan, maar is het voor hun dan ook duidelijk wie wat naar wie verstuurt?
  En moeten de mensen die een eigen server beheren dan eventueel ook aan die bewaarplicht meedoen?

  Graag reactie via het door mij opgegeven e-mail adres.

  Met vriendelijke groet,
  Henk

 5. […] zie ook Opinie blog van XS4ALL over de bewaarplicht […]

 6. Joram Oudenaarde 9 July, 2009 10:09:27

  Ik vind dat Nederland met dit soort acties meer en meer een politiestaat wordt. Als men in een democratie niet aantoont waarom men bepaalde dingen doet cq. wilt doen, dan is het wetsvoorstel van oorsprong al een punt waarbij men vraagtekens moet zetten.

  In het meest gunstige geval kan ik nog begrijpen dat men bepaalde gegevens over ‘t internetgebruik wil registreren, bijvoorbeeld om pedofielen, extremisten en andersoort ongewenst gedrag op te kunnen sporen. En dan in een verder gevorderd stadium om deze gegevens als bewijs te kunnen gebruiken. Dát kan ik nog begrijpen.

  Maar wat me totaal in het verkeerde keelgat schiet is dat óndanks de luide stemmen van zowel burgers als ISP’s die allemaal meer dan duidelijk aangeven dat dit geen oplossing is, naast het feit dat dit meer kost dan dat het oplevert én dat het de privacy van de onschuldige burger schaadt, de 2e kamer gewoon hun oren sluit en deze wet er doorheen duwt.
  Wat me ook tegenstaat is dat de 2e kamer dan ook nog eens heel schijnheilig de Franse regering kwaad aankijkt over hun 3-strike-wet voor downloaders, terwijl ze zelf totaal niet luisteren naar de burger, en ze bij voorbaat al bestempelen als “schuldig tot onschuldig bevonden”. En dat terwijl Nederland juist altijd het omgekeerd geregeld was.

  Nu moet ik wel zeggen dat ik mijn internet-gebruik niet aanpas aan deze wet omdat ik niets te verbergen heb m.b.t. extremisme en dergelijke, maar ik voel me (en ik denk vele met mij) wel degelijk gekrenkt in het feit dat we in een democratie zo’n fascistische regel door onze strot geduwd krijgen.

 7. M.Klardie 9 July, 2009 10:33:53

  Hoe verhouden deze acties zich i.r.t. privacywetgeving?

 8. […] XS4All heeft vanaf het begin gestreden tegen deze wet, lees hun mening op: http://www.xs4all.nl/…-12-maanden-worden-bewaard-schande/ […]

 9. Mark Hottentot 9 July, 2009 11:07:18

  Was dit nu het enige waarin de privacy op de korrel is:

  - Europa gaat een internet database met biometrie, passpoort en NAW gegevens aanleggen voor de vrijheid en veiligheid.
  - Europa gaat actief targetten op vingerafdrukken van asielzoekers.
  - Amsterdam rijdt met kenteken scanners rond om te controleren of je betaald hebt voor parkeren, deze gegevens worden opgeslagen in een centrale database.
  - Slimme meters in de woningen, op dit moment vrijwillig in bestaande, maar verplicht in nieuwe woningen.
  - OV-chipkaart, totaal overzicht van je reisgedrag, bewaard voor een periode van minimaal 7 jaar.
  - De belasting dienst mag beslag leggen op je vermogen zonder tussenkomst van een rechter.
  - Overheidsinstanties mogen dataminen in alle private databases (bonuskaart, airmiles, verzekeringen, etc, etc, etc, etc)
  - Ontwikkeling van GPS gebaseerd systeem voor rekeningrijden - consequentie is het permanent weten waar je voertuig zich bevind op de wereld.
  - De bibliotheken houden bij wat je leent en die database is beschikbaar voor opsporingsinstanties.
  - Biometrische gegevens plus RFID chip in het paspoort.
  - Verplichte huiszoekingen zonder huiszoekingsbevel in Den Haag, vorige week in het nieuws, redelijk nieuw en schokkend.
  - Overheid houdt actief alle NAW gegevens van alle ISP’s plus IP adressen bij. Alle tel#, mobiel en vast en van de mobiele telefoons ook de logs aan wanneer aan welke vaste steunzender je aangemeld was. (Allemaal geregistreerd bij het CIOT).
  - Er is geen goedkeuring meer nodig van een rechter in Nederland om een telefoontap te starten (Er lopen er dagelijks meer dan 1000).
  - EPD (in oprichting)
  - EKD is al ingevoerd met daarin opname rondom etniciteit, religie, sociale achtergronden en medische historie, ook die van ouders.
  - Doorzenden van allerlei gevoelige informatie naar andere landen (vooral USA): passasiersgegevens, bank transacties.
  - Identificatie (plicht) die geen plicht heet te zijn maar in de uitvoering toch heel plichtmatig is. Deze wordt op dit moment nog verder uitgebreid met nog meer bevoegdheden voor instanties.
  - Het in stand houden van allerlei roofinstituten (CEDAR, Norma, etc, etc)
  - “preventief” fouilleren is de gewoonste zaak van de wereld geworden. Staande gehouden worden om niets, zonder verdenking anders dat je op die locatie bent.
  - Wet Structuur Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen en BSN; Alle bestanden van uitvoeringsorganisaties moeten op persoon (nu middels Burger Service Nummer) gekoppeld worden.
  - Videobewaking met steeds verder ontwikkelende gezichtsherkenning en hoe prettig, van uw gezicht hebben wij reeds het patroon opgeslagen in een centrale database (passpoort, rijbewijs of ID-kaart).
  - Private stichtingen die internetblokkades willen (Brein) en daarop aansluitend dat het CDA in week 26, 2009 CONTENT Polizei voorstelt.
  - Belasting akkoorden met allerlei landen buiten de EU op jacht naar extra inkomsten. Week 26, 2009: nu ook met Zwitserland.

 10. Ruben Bolink 9 July, 2009 11:08:00

  Maar wat nou als ik Tor(torproject.org) gebruik? Als ik via SSH bij een andere server inlog en dan email?
  Er zijn genoeg encryptie mogelijkheden waarmee de overheid niets kan, het is altijd een kat & muis spel,
  wat ze nooit zullen winnen.

  De overheid begrijpt er weer niks van.

 11. Urbain 9 July, 2009 11:27:29

  @ Joram Oudenaarde: zeer schijnheilig inderdaad! De kamer vind vrij internet zo belangrijk dat ze zich bemoeit met internetfiltering in Iran (zie kamer wil Iraans internetfilter verbieden) terwijl ze in eigen land totalitaire maatregelen neemt om eigen burgers te bespieden en in vrijheid te beperken. Walgelijk hypocriet!

  @ Ruben Bolink: TOR is niet eens nodig. Gmail en Hotmail vallen niet onder de bewaarplicht dus als je daarmee mailt wordt niks over je emailgedrag opgeslagen (wel aan de kant van de ontvanger trouwens). Ook als je een eigen mailserver thuis neerzet, wordt er niks over je mailgedrag opgeslagen. Particulieren zijn niet verplicht iets te bewaren. Allemaal een eigen mailserver dus!

 12. Tjan 9 July, 2009 11:31:55

  Goede advertentie, goed commentaar, kortom: blij met XS4ALL. Net als jullie echter niet blij met de bewaarplicht…

 13. Niels Huijbregts 9 July, 2009 12:06:04

  Urbain heeft helemaal gelijk, wat mij betreft illustreert dat uitstekend hoe zinvol deze wet is. Het lijkt me voor terroristen een kleine moeite, voortaan via Gmail te mailen.

 14. Jan Schenk 9 July, 2009 12:26:19

  Ik ben wel erg nieuwsgierig wat er bewaard van mij. Ik heb een eigen mailserver, wordt daar ook alles van bewaard?
  bv. alle pogingen voor het afleveren van spam, alle pogingen die van hackers om in te breken.
  Er is heel wat verkeer naar mijn adsl modem. veel van dat verkeer negeer ik, maar het zal dus wel bewaard worden.
  Het wordt dan wel makkelijk voor de overheid om er iets uit te pikken wat hun uitkomt.
  Ik zou graag ook zelf willen inzien wat er van mij bewaard wordt, alle details. niet een beschrijven van welk type gegevens, maar de data zelf.

 15. Niels Huijbregts 9 July, 2009 13:07:08

  @ Jan Schenk: Als je een eigen mailserver hebt, wordt dat niet bewaard. XS4ALL beschikt niet over gegevens van jouw mailserver en als particulier val je niet onder de Telecomwet, waarin de bewaarplicht geregeld is.

  Zoal je terecht opmerkt zal er heel veel ruis worden opgeslagen: ook alle spamberichten worden gelogd. Zo’n 90% van alle e-mails die aan onze mailservers worden aangeboden, is spam. (zie onze spamteller) 90% van de opgeslagen informatie over mailberichten is dus sowieso nutteloos.

 16. Vincent Visser 9 July, 2009 13:41:26

  Eens even kijken wat uw risico-profiel is op basis van je internet-gebruik:
  ……….
  :/> SELECT username FROM WEB_LOG WHERE ip_to = ‘195.20.9.3′
  (381 total, Query took 10.0153 sec)
  ……..
  Deze eerzame burger is mogelijk een G. Wilders aanhanger
  ……..
  :/>SELECT username FROM MAIL_LOG WHERE `to` = ‘verdachte@crimineel.nl’ OR `bc` = ‘verdachte@crimineel.nl’ OR `bcc` =’verdachte@crimineel.nl’
  Showing rows 0 - 6 (7 total, Query took 10.0153 sec)
  ……..
  Conclusie:
  We hebben hier een verdachte uit het netwerk van een crimineel

  Hierbij feliciteer ik alle overheids-medewerkers, beleidsmakers en de door het volk gekozen politici de bijgedagen hebben aan het tot stand komen van dit succes. We weten nu allemaal zeker dat er nooit meer een aanslag in Nederland plaatsvindt. En ooh ja, data-miners maak tegelijkertijd even een risisco profiel van alle ’surfende’ burgers. Het is misschien handig sommige elementen alvast in verzekerde bewaring te stellen, gewoon uit voorzorg.

 17. Udo 9 July, 2009 14:10:11

  Niels,

  Hoe kunnen we onze accounts zo inrichten dat we xs4all zoveel mogelijk ontlasten van deze bewaaaronzin?

  Groeten,
  Udo

 18. Julius B. Thyssen 9 July, 2009 14:11:53

  Eeh.. Hoe kan dit ‘erdoor’ zijn? Heeft men IEMAND hierover laten stemmen? En zo ja, ik heb er in elk geval niets over in de bus mogen ontvangen. Hebben die domme Hollanders hier dan dus toch werkelijk hun ziel voor gegeven? Is er iemand die hier vóór heeft gestemd? IK ken niemand die dat zou doen..

  Teleurgesteld en vol onbegrip verblijf ik. Met eigen mailservers zonder bewaarplicht-naleving, zo mogelijk langs openstaande wireless access points, al was het maar om aan te tonen hoe fout en zinloos dit is.

 19. H K te O 9 July, 2009 14:39:26

  Aanslag, bom, terrorist, Al Qaida, politie, witte huis, White House, Bin, Bin Laden, Iran, Irak, Afganistan, Bermbom, Explosive, homemade bomb, guerilla, הבית הלבן, T’uqyay, Έκρηξη, Nổ, Esplosione, Aanslag, ترور, Assassination, 암살,
  Nou, dan ga ik maar vast naar de voordeurom de AIVD op te wachten.

 20. Niels Huijbregts 9 July, 2009 14:48:56

  @ Udo: we moeten gaan bewaren wanneer je internetverbinding in- en uitlogt. Dus als je je ADSL-verbinding (zoals de meeste mensen) altijd aan laat staan, wordt er vrijwel niks gelogd: maar een logregel elke paar maanden.

  Voor e-mail zou je gebruik kunnen maken van een eigen mailserver, als je daar verstand van hebt, of bijvoorbeeld van de mailclient van SmallSister. Ook Gmail, Hotmail etc. vallen niet onder de bewaarplicht.

 21. Karel Bettink 9 July, 2009 14:52:24

  Het zal nog maar eventjes duren en dan zullen alle gedachtenkronkels van natuurlijke personen levenslang verplicht bij de overheid opgeslagen worden!

 22. Niels Huijbregts 9 July, 2009 14:53:42

  @ Julius B. Thyssen: de Tweede Kamer en de Eerste Kamer hebben voor gestemd. Je weet toch wel dat je over wetsvoorstellen geen stemoproep in je brievenbus krijgt? :)

  @ H K te O: het gaat bij de bewaarplicht niet om de inhoud van communicatie, dus ook niet om bepaalde woorden. Wat bewaard moet worden zijn gegevens over de communicatie: wanneer, hoe laat, wie, etc.

 23. Wimbo 9 July, 2009 15:03:00

  @Julius B. Thyssen: als je gestemd hebt tijdens de eerste/tweede kamer verkiezingen heb je hier aan meegewerkt (of niet). Blijkbaar is het over grote deel van het Nederlandse volk niet bekend met de materie en vindt andere dingen belangrijker. Vooral de stelling ‘Ik doe niets verkeerd dus ik heb niets te vrezen’ leeft nog enorm.

  Met zoveel dingen moet het eerst goed fout gaan voordat er ogen open gaan…. en dan is het vaak al veel te laat (is je stemrecht/democratie misschien al lang afgeschaft)…..

 24. C. Beerse 9 July, 2009 15:29:58

  Als alle communicatie bewaart moet worden, wat doen we dan met onze spam? Wie bepaalt wat spam is?

  Net zoals met telefoontjes en dergelijke: alle verkeers gegevens (van en naar nummer en tijden en zo) worden een bepaalde tijd bewaard. Maar wie vertelt mij dat het niet toevallig mijn antwoord apparaat is dat de telefoon opnam en het gesprek uiteindelijk ‘verkeerd verbonden’ is.

 25. Niels Huijbregts 9 July, 2009 15:44:14

  Ook spam, ook ‘verkeerd verbonden’ en ook mislukte oproepen / pogingen tot oproepen moeten worden geregistreerd.

 26. Andreas 9 July, 2009 15:45:31

  Jammer dat er altijd mogelijkheden zijn om dit te omzeilen (zie eerdere comments + privacy websites) - dus gewoone burgers worden gescreend maar ieder crimineel weet hoe hij (of zij) omheen komt. Geweldige actie van kanslose politici. Tijd het internet te dumpen en vooruit te gaan met iets nieuws.

 27. G.K. Dorrepaal 9 July, 2009 15:50:32

  Even voor de duidelijkheid:

  Worden er nu al gegevens bewaard bij XS4all, of gaat dat pas in op een nog nader te bepalen datum?
  In de privacy verklaring van XS4all staat namelijk nog steeds: “Van uw individuele verrichtingen op internet wordt niets opgeslagen.”

 28. Marius van Witzenburg 9 July, 2009 15:55:59

  Tja, als ‘t moet kan je altijd wat encyptie aan leggen om de logging te omzeilen…

  Goed van XS4ALL om hier zo lang tegen te vechten.

  Overheid, tja… Is wel meer wat ze denken goed te doen maar toch achteraf niet zo goed is.

  Nederland, het land van de vrijheid? YEAH RIGHT! :)

  Belachelijk dat dit soort dingen er dor komen!

 29. Niels Huijbregts 9 July, 2009 16:03:26

  @ G.K. Dorrepaal: de wet is net aangenomen, de volgende stap is dat de providers systemen gaan bouwen waarmee ze al die zaken kunnen registreren, opslaan, beveiligen en doorzoekbaar maken. De providers in Nederland gebruiken allemaal verschillende systemen, dus ik denk dat overal op maat zal moeten worden geprogrammeerd. Het duurt daarom nog even voordat al die gegevens zullen worden opgeslagen.

  Overigens worden er nu ook al gegevens opgeslagen voor justitie: we moeten nu al dagelijks aan het CIOT NAW-gegevens en IP-adressen verstrekken van al onze klanten.

 30. carton. 9 July, 2009 16:26:00

  Ik kan er wel begrip voor opbrengen i.v.m. aanvallen en bepaalde buitenlanders die wanorde van plan zijn. Bleef het maar bij wanoorde !!
  Het gaat inderdaad op een politiestaat lijken.
  Of met het ene, of met het andere moeten wij genoegen nemen.
  Zo ver is het al.

 31. carton. 9 July, 2009 16:27:44

  Had ik, maar is verwijdert.

 32. carton. 9 July, 2009 16:31:40

  Ik kan er wel begrip voor op brengen i.v.m. aanvallen op Nederlandse bevolking enz. Heb wel ervaren dat vooral de buitenlandse mensen zich niet willen aanpassen en moeilijkheden veroorzaken. Nou is een nederlander ook niet een lammetje, maar het gaat veel verder !!
  Ongewilt moeten wij kiezen.

 33. […] Meer o.a. hier: XS4ALL Opinie. […]

 34. Julius B. Thyssen 9 July, 2009 16:40:12

  @Niels: je schrijft

  “we moeten nu al dagelijks aan het CIOT NAW-gegevens en IP-adressen verstrekken van al onze klanten”.

  Kun je dit iets meer specificeren? Kunnen wij als abonnees inzage krijgen in de aan het CIOT verstrekte gegevens, en van wie dat wanneer en met welke gronden is gedaan? Kun je dat op zijn minst terugzien in het service-centre voor je account? En zo nee; Waarom staat dat niet breeduit gerapporteerd op een website? Moet XS4All nu werkelijk als mak lammetje in stilte gehoorzamen aan die verzoeken van het CIOT? Het is toch de grootste ISP van het land? Hoe lastig is het om wat meer tegen te stribbelen? Desnoods zet je je hele klantenbestand in door een handtekeningenactie op te zetten en zo een burger-protest in te dienen.

 35. johan 9 July, 2009 16:40:16

  Ik heb ook ooit tegengestemd in die petitie die xs4all aan het Europese parlement ging aanbieden ofzo. Maar goed nou is die wet erdoor. Maar wat ik het ergste van alles vind is dat wij internetgebruikers ook voor de kosten moeten opdraaien. De regering(en) willen deze wet maar vervolgens moeten de internetproviders voor de kosten van de bewaarplicht opdraaien. Erg raar!!! dat noemen we dus tegenwoordig een democratie.
  Hebben die internetproviders inspraak gehad in de kosten? Lijkt me niet.

 36. Julius B. Thyssen 9 July, 2009 16:49:48

  Overigens weet ik wel dat xs4all al heel erg tegenstribbelt, hoor, maar ik vraag me af waarom we als abonnees/klanten zo weinig inzage krijgen als het om details gaat.

 37. Walter 9 July, 2009 16:51:35

  Zonder meer een grof schandaal. Het spijt me te moeten zeggen dat zekere dr. Paul Joseph Goebbels hier erg trots op zou zijn geweest. Laten we trouwens het postgeheim ook maar gelijk opheffen (@ Wilna Broer). Onder het mom van terrorismebestrijding (eertijds als lakei van G.W. Bush, met slippendrager Tony Blair, en angstvallig snel aangeschoven J.P. Balkenende) worden eenvoudige grondrechten van ruim 16 miljoen Nederlanders geschonden terwille van de opsporing van… ja van wat of wie eigenlijk? Heeft de AIVD of de MIVD dan helemaal geen kijk op die werkelijk gevaarlijke paar honderd mensen in Nederland? Gaan ze daar miljarden e-mails voor doorspitten, met als zoektermen “Osama bin Laden” of “9/11″? Hoe realistisch moet ik dat eigenlijk voor me zien? Zowel het korte bericht van Theo de Vries als het langere artikel van Niels Huijbregts getuigen van het inzicht dat dit werkelijk de waanzin ten top is. Het begrip “privacy” moet wijken voor een stel nerveuze politici die denken zo iets te bereiken. Wat, dat zal ze zelf niet geheel duidelijk zijn. Om H.M. van Randwijk maar eens te citeren: “Een volk dat voor tirannen zwicht/zal meer dan lijf en goed verliezen/dan dooft het licht…”. Deze wetgeving is tiranniek, omdat ze niets toevoegt aan het vermeend veilige gevoel dat de burger erdoor zou moeten krijgen, maar wél zijn communicatie in de privé-sfeer blijvend aantast. Ik stel een grootscheepse actie tegen deze onzin voor.

 38. ikke 9 July, 2009 16:52:25

  Hoe zit dit de eigenlijke TCP/UDP verbindingen. Worden source en destination ip en portnr opgeslagen of ook de data?

  Als je een mailserver draait en er komen allerlei spam mailtjes binnen (ip adressen uit rusland bijv) zou je dat meteen verdacht kunnen maken…

 39. Herry 9 July, 2009 16:54:07

  Dramatisch hoe Big Brother zich 25 jaar na 1984 toch nog steeds laat gelden. Het wordt steeds gekker hier. Na de identificatieplicht nu ook al dit soort zwaar belachelijke en gevaarlijke onzin. Wanneer gaat de politie in zwarte uniformen lopen?
  Ik zal me de moeite niet langer getroosten om te gaan stemmen wanneer er weer verkiezingen zijn; het gaat toch niet over het volk, maar over de regering. “Whoever you vote for, government wins”.
  Als ze denken dat ze hiermee pedofielie kunnen bestrijden, dan vraag ik me af wanneer alle speeltuinen en sportverenigingen op slot gaan.
  Als ze denken dat ze hiermee extremisme kunnen bestrijden: hiermee creeren ze verzet.

 40. iz 9 July, 2009 17:22:18

  “Maar goed, de strijd is nu dus gestreden, we hebben tot onze grote spijt verloren.”
  Nee, dat hebben jullie, en als ik het zo mag formuleren, dat hebben _wij_ niet. Het hangt er vanaf hoe ver xs4all bereid is te gaan. Er is een wet aangenomen. Die wet kan worden overtreden. Tegen de bestraffing in verband met de overtreding van de wet kan in beroep worden gegaan. De rechterlijke macht heeft vervolgens haar (zijn?) eigen verantwoordelijkheid in deze, tot drie instanties toe.
  Mijn klemmend verzoek cq. advies aan xs4all: go the distance.
  Wie moeten we anders nog vertrouwen?

 41. Henk Jan Barendregt 9 July, 2009 17:34:50

  Dit zat er al lang aan te komen. Lekker makkelijk afschuiven op de provider.
  Als men deze data wil bewaren laten de providers dit dan per direct doorsturen zodat
  ze zich dan ook bewust zijn van het werk en de kosten die dit met zich mee brengt.
  Zoals veel zaken die met veiligheid te maken hebben:
  ” zo kan men niet zeggen dat we niets gedaan hebben”
  Verder wens ik een ieder veel plezier met het lezen van mijn digitale correspondentie
  Niets geheims aan.

 42. Frank van Son 9 July, 2009 17:35:32

  Dit is naar mijn mening een slag in het gezicht voor onze vrijheid en privacy. Het argument van aanvallen op Nederlandse bevolking is niet steekhoudend en niets meer dan een kapstok om onze privacy in te perken. Er is geen gedegen onderzoek aanwezig dat de noodzaak van deze bewaarplicht onderbouwd, dus wordt eenvoudiger wijze op het gemoed gespeeld met woorden als terrorisme, aanvallen op Nederlandse bevolking, en wat nog meer.
  Helaas is de overheid in mijn mening hier dom bezig. Vrijheidsbeperkende maatregelen in de IT resulteren vaak in het slim maken van mensen over hoe dit te omzeilen valt. Zie hier als voorbeeld de effecten van DRM: dit triggert veel mensen te leren hoe ze een piraat kunnen/moeten worden.
  En voor degene die met 2 voeten in het terroristen pleidooi trappen; geloof je nu echt dat zo iemand zich nu zeker niet op de hoogte gaat stellen over hoe hij zijn acties geheim houdt? En geloof je nu echt dat die nu al niet via TOR netwerken en andere technologien hun duistere plannen onder deken houden?
  Ik hoop dan ook dat XS4ALL zijn klanten, die daar interesse voor hebben, ondersteunt in hoe zij de verzamelwoede en privacy-schending van onze overheid kunnen voorkomen: zoiets als een handleiding en advies voor services die gebruikt kunnen worden alsmede de installatie ervan. Ik heb niets te verbergen, maar zie geen enkele reden mijn prive gegevens te grabbel te gooien. Privacy is iets waar onze voorvaderen voor gevochten hebben, en dat recht laat ik me niet afnemen. Dit is een vrij land, en ik weiger om de “is” door een “was” te laten veranderen door deze overheid.

 43. Gordijnen 9 July, 2009 17:48:13

  @6, Joram,

  Je schrijft onder andere dit: “Nu moet ik wel zeggen dat ik mijn internet-gebruik niet aanpas aan deze wet omdat ik niets te verbergen heb m.b.t. extremisme en dergelijke, maar ik voel me (en ik denk vele met mij) wel degelijk gekrenkt in het feit dat we in een democratie zo’n fascistische regel door onze strot geduwd krijgen. ”

  Ik ga zelf wel degelijk proberen om er wat tegen te doen. Ik moet je zeggen dat ik eveneens niets te verbergen heb, maar tegelijkertijd is het van groot belang dat dit geen argument is en nooit mag worden. In de column staan alle redenen al genoemd om dit geregistreer van van alles en nog wat van individuën, domweg niet te willen.

  Ik ga proberen me te beschermen. En daar is niets tegen in te brengen. Want ik vergelijk dit met het dichtdoen van de gordijnen. Ik doe ’s avonds de gordijnen dicht, net als 70% van Nederland. Betekent dat dat die mensen iets te verbergen hebben? WELNEE, maar het is wel zo prettig dat je even aan je ballen kan krabben zonder dat de buren dat zien. Niets mis mee, niets te verbergen.

 44. Martijn 9 July, 2009 17:53:32

  Goed, de strijd in inderdaad gestreden. Wat ik mij wel afvraag is het volgende. Indien justitie de gegevens opvraagd wordt de xs4all klant dan door xs4all ingelicht?

 45. Gordijnen - 2 9 July, 2009 17:57:34

  Aan XS4all: u heeft in de kranten een advertentie geplaatst waarin wordt gesteld: “vanaf nu wordt dit bericht 12 maanden bewaard”.

  Welnu, dat is toch onzin? De inhoud wordt NIET bewaard. Pas verderop in de advertentie wordt dit omfloerst gemeld.

  Dat is misleiding van de lezer. Waarom doet u dit?

  Ik denk dat ik het weet. Het is immers heel duidelijk merkbaar dat XS4all, al 8 jaar een volle dochter van het supercommerciële KPN, sinds 3 jaar niet meer de eigen koers mag varen. In de eerste 5 jaar mocht dat nog wel, maar sinds enkele jaren niet meer. Ik denk daarom dat KPN hier achter zit.

 46. Frans Zegwaard 9 July, 2009 17:59:29

  Het is zover 1984,George Orwell,-Big Brother is Watching-.
  Maar nu dan 2009.
  Een inktzwarte dag in onze geschiedenis.
  De overheid moet en zal -reken er maar op-ALLES van ons weten.
  Nu zal spoedig blijken,zoals Orwell al schreef, welke zwijnen er gelijker zijn dan anderen………….

 47. Marijke Rawie 9 July, 2009 18:21:39

  Goede vraag van Martijn: Gaat XS4ALL nu de klant inlichten, als justitie de gegevens van die klant bij XS4ALL opvraagt???

 48. Ed Stevenhagen 9 July, 2009 18:29:14

  Alleen de logging van dataverkeer moet worden bewaard.
  ——————————————————————
  Xs4all moet een faciliteit [X] creeeren buiten het gebied waar het Nederlands (on)recht geldt waar de mailgerichten van gebruiker [A] worden heengestuurd en die “faciliteit” stuurt het bericht naar de geadresseerde [B].
  Moet alleen nog gezorgd worden dat de informatie over geadresseerde en in de tweede stap de verzender niet in de verplichte logging wordt opgenomen. [A] verstuurt alleen berichten aan [X] en [X] verstuurt berichten aan “de hele wereld. Over het adresseringsmechanisme, timing en synchronisatie kan creatief worden nagedacht.

 49. R de Ruig 9 July, 2009 18:55:59

  Tja, als ik zo de lijst zie, zijn veel van de gegevens al bekend.
  en te achterhalen als het nodig is. Dus waarom deze wet dan?

  precies 20 jaar geleden viel de berlijnse muur, iedereen werd er blij van want nu was heel europa vrij. Je hoefde niet meer bang te zijn voor stazi of kgb.
  Ondertussen lijkt het er op dat de ex KGB en stazi mensen de nederlandse politiek in hun greep hebben. De controle graag die hier nu is, Lenin en Marks zouden er trot op zijn.

  Misschien moeten we toch het verbond met china aangaan. Kunnen die chinezen nog iets van ons leren.

 50. M.versteeg 9 July, 2009 19:01:48

  Nou,dit gaat werkelijk te ver met de bewaarplicht.
  Ik ben er ook heel erg tegen.
  Zo kan de overheid zomaar je login naam,en het gebruikerswachtwoord van je pc of laptop opslaan,en zo in je computer inbreken als ze dat willen.
  Je bent nergens meer veilig,big brother is waching you.
  Dat is zeer in strijd met de privacy van de burger.
  Het wordt dus hoog tijd dat we als computergebruikers,programma´s gaan gebruiken dat tegen te gaan.
  Wat ik extra ook wil benadrukken is dat de democratie in Europa hier ernstig mee in gevaar komt.
  Zo krijg je een ernstige aantasting van de vrijheid en privacy van de burger.
  We willen immers in Europa toch geen dictatuur,en betuteling?.

 51. Schande over bewaarplicht web 9 July, 2009 19:03:37

  […] is geplaatst in Pagina 1. Bookmark de permalink . Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL. « Enige verdachte stenen gooien naarhuis […]

 52. Gordijnen - 2 9 July, 2009 19:05:05

  @20 NIELS,

  Het adsl-modem wordt toch elke nacht “gedwongen” uitgelogd? En daarna word je dus weer ingelogd. Dacht ik.

  Ik hoop dat je de verschillende vragen met verstand van zaken beantwoordt. Anders graag aanvullen met “voorzover ik weet”.

 53. Rob 9 July, 2009 19:07:33

  Als de basis van deze wet een Europese richtlijn is dan kan Nederland zich hiertegen niet meer verzetten. Het enige dat Nederland nog kan doen is de minimale termijn van 6 maanden aanhouden. Wat merkwaardigerwijze niet is gebeurd.
  Ik ben verbaasd dat ik deze overreactie van de Europese authoriteiten destijds heb gemist en ben hierover niet gerust. Het lijkt op zijn minst nuttig dat Nederland er bij de Europese Unie er op aandringt dat deze richtlijn over 1 of 2 jaar wordt geevalueerd en zonodig wordt aangepast of verwijderd.

 54. Anneke 9 July, 2009 19:15:56

  Wat ik graag zou willen weten, en ik neem aan meerdere mensen, is of XS4ALL mij wil berichten wanneer de overheid een verzoek tot inzage van mijn gegevens heeft gedaan.

 55. Octavio 9 July, 2009 19:21:38

  En moeten we allen straks voor de “bewaarkosten” opdraaien van een paar
  schurken daar in Den Haag met hun angst-syndrome ?!?!?!?!?!?!

  Mamamia……….., wat heb ik nu weer gezegd ?
  AIVD = Altijd In Voor Deining !

 56. sijtze knol 9 July, 2009 19:23:28

  in 1940-1945 was er nog geen internet, ware dit wel zo geweest dan kunt u raden wat er gebeurd was.
  shame on you bakellende.
  toekomst perspectief: geen hielprikje maar een chip na de geboorte.
  mensen verzet je tegen deze idioten word anarchist.
  shit dit word een jaar lang bewaard.

 57. J. Breteler 9 July, 2009 19:32:39

  En hoe gaat de regering de extra energievraag verantwoorden voor de opslag systemen? Alles voor een beter milieu, toch?
  Ik stel voor dat als we mailen dat we een cc-tje doen naar alle politici in Den Haag, dan is het probleem toch opgelost, laat ze daar verder maar uitzoeken wat ze er mee doen :)

 58. J. Breteler 9 July, 2009 19:34:13

  Ik ben trouwens ook benieuwd hoe druk de AIVD het gaat krijgen als iedereen voor de grap gaat mailen naar osama bin laden.

 59. Don Camillo 9 July, 2009 19:47:24

  In Afghanistan vechten onze jongens tegen de Taliban. Terwijl we hier in Nederland de Taliban al lang en breed hebben ingevoerd. Daar zijn we zelf voor verantwoordelijk. Waar is die Wilders nu met z’n grootspraak? In ieder geval, de Stasi is er nix bij in de vergelijking met deze totalitaire systemen. Kijk maar hoe dat ging in de 50er/60er jaren. Straks komt nog meer: Burgernet, de gelegaliseerde verklikkerlijn, de chip bij de geboorte en voortijdige selectie van “levensonwaardige” mensen. Hier gaat onze beschaving ten onder. Oeps..ik geloof de AIVD staat voor de deur……

 60. A.P.Greve 9 July, 2009 20:17:38

  Dat jullie zo volhardend blijven geeft mij een goed gevoel maar ik vrees dat jullie het toch gaan verliezen van de HAAGSE PENOSE.
  De een voert een privacy-wetgeving in, daarna in zijn kielzog zijn er weer genoeg collega-rakkers die het proberen om te gooien. Ik geloof dat die Haagse rakkers precies doen wat de V.S. hun opdraagt. Met de huidige technologie zijn er ontelbare mogenlijkheden maar worden helaas maar al te vaak misbruikt zowel door overheden als door misdadigers waar ik die Haagse non-valeurs ook toe wens te rekenen.
  Journalisten die worden gevolgd, afgeluisterd, ingebroken en worden
  geïntimideerd. De Stasi is uitgewaaierd over heel Europa en dit vrees ik, het is nog maar het begin.
  Verder wens ik jullie veel succes in de strijd tegen het Haagse gajes.
  VERGEET NIET; BIG BROTHER IS WATCHING YOU.
  N.B. De vraag 41 van Martijn vind ik heel interessant.

  Met vriedelijke groet, Dolph Greve.

 61. Sander 9 July, 2009 20:24:05

  Schandalige ontwikkeling natuurlijk maar ik ben wel weer blij dat XS4ALL onze belangen behartigd in dit soort zaken. Soms twijfel je na het zien van reclames van de 100Mb-internet-voor-2,50-per-maand-providers of je nou wel bij de juiste provider zit…. dit soort opinies bevestigt de keuze weer eens. Tele2 bijv. rept hier met geen woord over.

 62. Sander 9 July, 2009 20:29:59

  @iz en @xs4all

  Interessant voorstel. Het rookverbod is ondertussen immers ook ernstig in de problemen gekomen door uitspraken van de rechterlijke macht. Gezien de kosten die dit soort ontwikkelingen voor u als provider (en ons als klant) zal betekenen kan ik me voorstellen dat de strijd nog niet is gestreden… ;)

 63. g j pierik 9 July, 2009 20:32:59

  ik vind het bager troep

 64. Jaap van Ganswijk 9 July, 2009 20:39:35

  Ach Xs4all kan zich wel druk maken over allerlei dingen die andere partijen verkeerd doen, maar ik betaal zo’n 60 euro per maand en nog steeds wordt mijn .htaccess file niet geinterpreteerd en kan ik geen PHP-scripts op de Xs4all-server laten uitvoeren voor mijn bezoekers.

  Overigens heb ik meegeholpen afluisterapparatuur voor de politie te ontwikkelen en ik wil daar graag mijn mening over geven maar ik vind dat Xs4all vooraleerst al zijn prive-klanten (ik al sinds 1992, als een van de eerste klanten omdat ze de eerste aanbieders van internet in Nederland waren) eens serieus moet gaan nemen. Ze kunnen wel de indruk proberen te wekken het beste met de wereld en hun klanten voor te hebben maar laat ze dat maar eens bewijzen door hun klanten niet consequent dom te houden in de oude KPN-traditie waardoor ze overigens overgenomen zijn…

  Volgens mij klaagt Xs4all trouwens vooral over dit probleem omdat het de providers (waarvan hun broodheer KPN een groot deel van de markt beheerst) veel geld gaat kosten. KPN heeft voor de grap gewoon ook het linkse deel van de markt afgedekt en kan dus altijd ook uit zogenaamde ‘linkse hoek’ commentaar geven.

  Zodra Xs4all door KPN overgenomen was werd er een KPN-commissaris bij Xs4all gestald.

  Tsja en ondertussen wel doen alsof je je klanten alle services biedt maar niet eens .htaccess en later PHP. En dan heb ik nog niet eens gehad over het gebrek aan serieuze statistische software. De software van ‘held’ JP Cornet is al tien jaar verouderd. En dan zijn er nog tientallen punten waar ik over zou kunnen klagen, maar jullie laten je allemaal nogal makkelijk opneuken door hun zogenaamde linkse opstandigheid.

  Doet me sterk denken aan het communisme waaronder de bevolking ook niets mocht maar wel mee mocht lopen in massale demonstraties tegen externe misstanden.

  Bah, Xs4all!

 65. Jaap van Ganswijk 9 July, 2009 20:44:21

  Mijn god: Bijdragen hier worden pas geplaatst na goedkeuring door een moderator.

  Ooit zweerde Xs4all nooit reclame te gaan maken en nu hebben we die walgelijke X-reclames op TV!

  Maar waarschijnlijk krijgen jullie ook dit nooit te lezen.

  Ik zal maar kopieen maken zodat ik het alsnog via geenstijl kan verspreiden.

 66. Jan 9 July, 2009 20:44:57

  “Gordijnen” schreef:
  > Het adsl-modem wordt toch elke nacht “gedwongen” uitgelogd? En daarna word je dus weer ingelogd. Dacht ik.
  Dat is domweg niet waar. Kijk maar eens in het log van je modem.

  “Martijn” schreef:
  > Indien justitie de gegevens opvraagd wordt de xs4all klant dan door xs4all ingelicht?
  Interessante vraag. Als ik het goed begrepen heb wordt dat door de nieuwe wet verboden. :(

 67. Jan 9 July, 2009 20:47:42

  Jaap van Ganswijk schreef:
  > Mijn god: Bijdragen hier worden pas geplaatst na goedkeuring door een moderator.
  Ook niet waar; mijn vorige post stond hier in een fractie van een seconde.

 68. Gordijnen - 2 9 July, 2009 20:51:37

  @ Jan (56)

  Het staat in de logs.

 69. Jaap van Ganswijk 9 July, 2009 20:57:26

  Vreemd genoeg wacht die laatste bijdrage niet op toestemming door een moderator. Zit er soms een ‘fout woord’ in mijn eerdere bijdrage? Hoe laag is Xs4all gezonken dat ze op ‘foute woorden’ filtert voordat het berichten doorlaat?

  Maar goed, wanneer stapt Xs4all eens over zijn hypocritie heen en begint een serieuze service te leveren voor de 60 euro die we per maand betalen?

  Daarna kun we ons serieus druk gaan maken over de overheid, dunkt me.

  Overigens is Xs4all inmiddels een onderdeel van KPN en dat heeft nog steeds praktisch-gezien een monopolie, ooit door de staat toegekend.

  Hoe kun je zogenaamd links zijn en ondertussen deel uitmaken van een staatstoegekend monopolie en ondertussen je gewone klanten allerlei serieuze diensten ontzeggen (die je niet eens veel zouden kosten) maar die klanten wel veel meer potentie zouden geven?

  Volgens mij is de leiding van Xs4all al jaren compleet verrot, dus laat je niet inpakken door hun kwasie-linkse verhaal!

  Bah!

 70. TF 9 July, 2009 20:57:59

  Nu nog een keertje een nazi-achtige (of comunistische) dictatuur en we kunnen allemaal gericht uitgeroeid worden.

 71. Frans 9 July, 2009 21:02:54

  Dit is een diep trieste dag voor de burgerrechten.Xs4all heeft zich tenminste nog tot het uiterste verweerd,daarvoor chapeau..
  Maar ondanks alle goede wil van onze ISP,en daar twijfel ik echt niet aan,zal er een moment komen ,waar een overheid zich beroept op een ondoorzichte anti-terreurwetgeving en zal ze gegevens willen hebben van een internetgebruiker..!!
  Dat gaat gegarandeerd 1 X gebeuren en dan zal ook onze ISP (ik hoop van niet,maar dat is m.i. ‘n illusie) GEDWONGEN worden mee te werken aan ‘n ondoorzichtig onderzoek en GEDWONGEN worden tot GEHEIMHOUDING.
  Helaas,het is niet anders.
  Ik heb momenteel slechts 18 emailadressen,dat worden er nu dus noodgedwongen méér dan 100.
  Sorry,maar ik vertrouw de overheid net zo…als de overheid zijn burgers vertrouwt….NIET DUS..
  Ik hoop,trouwens, dat mijn commentaar deze keer wel geplaatst wordt,geachte heer of mevrouw moderator..

 72. Jaap van Ganswijk 9 July, 2009 21:03:52

  Er staat gewoon:

  Jaap van Ganswijk 9 juli, 2009 20:39:35 Uw commentaar wacht op goedkeuring door een moderator

 73. Frans 9 July, 2009 21:10:00

  schande dat jullie tot 2 x toe mijn commentaar niet plaatsen
  **
  mensen maak gewoon 200meejl ips aan.
  **
  emailadressen dus..opslagruimte..
  **
  ploffen overmorgen de servers..
  **
  één zin lukt meteen
  **
  yes..we can..
  **
  niet je comment jaap
  **
  hallo jaap,bent u daar nog
  **
  klopt helemaal,jaap,ik erger me ook kapot
  **
  burgerlijke ongehoorzaamheid,is hier niet misplaatst
  **
  alles is nu van Big Brother..
  **
  KPN
  **
  welnu, mijn nr2 is nog steeds niet geplaatst??
  **
  beter 800 mailadressen aanmaken en gebruiken
  **
  elke opslag,zelfs virtueel raakt vol.

 74. Tux2 9 July, 2009 21:10:50
 75. Jaap van Ganswijk 9 July, 2009 21:11:51

  Ik ga de consumentenbond en de kranten maar eens inlichten over het feit dat Xs4all voor 60 euro per maand per klant al meer dan een decennium hun klanten niet de service bieden die ze pretenteren te bieden en ondertussen vanaf de quasi-linkse hoek de politiek aanvallen namens hun monopolistische broodheer KPN.

  Bah!

 76. Theo 9 July, 2009 21:13:18

  hoe gaat dit nou in het werk met nieuwsgroepen?
  aangezien er veelal gebruikt word gemaakt met payservers(die loggen natuurlijk) maar laten ze ook zien wat je download en hoeveel enz???

  Je kan wel zien dat die gasten in den haag heel veel onzin van die amerikaanse broertjes over hebben genomen.

 77. Tux2 9 July, 2009 21:15:42

  @Jaap: Als je niet tevreden bent over XS4ALL, dan moet je een andere provider zoeken.
  Ook XS4ALL moet zich aan de wet houden (lees de wetten de CIOT website), ook al hebben ze privacy wel degelijk hoog in het vaandel staan.

 78. Jaap van Ganswijk 9 July, 2009 21:16:40

  En ik ken het tuig dat bij Xs4all werkt en het zal nooit reageren op serieus commentaar, want het zijn semi-ambtenaren en die weten ook wel dat reageren slechts hun baan kan kosten…

  Bah!
  **
  Ah en die laatste bijdrage wacht weer op goedkeuring door een moderator!
  **
  Ik weet dus niet of jullie de ‘wachtende berichten’ hebben kunnen lezen.
  **
  Dan moeten ze aangeven waarom het bericht afgewezen is of moderatie moet afwachten. Te lang? Tsja, Plato schreef al hele boeken. Dat kan lastig zijn voor de moderne ‘techie’ die moet oordelen over uitingen van meer intelligente personen.
  **
  Is Xs4all nu van ons als eerste klanten of niet?
  **
  is het van KPN of van de oorsponkelijke anarchistische bende?
  **
  geplaatst dus
  **
  laten we de macht van het volk gebruiken en naar de ruimtes van Xs4all opstomen en ruiten ingooien!
  **
  laten we de macht van het volk gebruiken en naar de ruimtes van Xs4all opstormen en ruiten ingooien!
  **
  tsja het systeem klaagde over het feit dat ik twee keer hetzelfde bericht probeerde te plaatsen en toen heb ik een letter gewijzigd en het systeem bleek gelijk te hebben
  **
  Nee je kunt nooit met tegenmaatregelen het probleem oplossen. Ik probeer dat al jaren…
  **
  En ook mijn bericht 92 dient nagekeken te worden door een ‘commisar’ van Xs4all.

  Trouwens sinds wanneer worden berichten genummerd door de idioten van Xs4all?
  **
  Ik stel trouwens nog steeds voor dat Xs4all PHP voor alle klanten beschikbaar stelt. Of laat iemand die het snapt contact met me opnemen (eindelijk na meer dan 10 jaar). Bah!

  Overigens lopen alle client-gerichte-pagina’s van Xs4all inmiddels met behulp van PHP…

  Bah, bah, bah!
  **
  Hoe dom kan Xs4all zijn?

  Of helpt het dat je KPN als grote broer hebt?
  **
  Bah, bah, bah!

 79. ronald motta 9 July, 2009 21:50:58

  is ook helder of wij als gebruikers hiertegen in beroep kunnen gaan en is het mogelijk landelijk hiervoor een aktie te organiseren?

  groet,

  Ronald Motta

 80. Don Arnoldus 9 July, 2009 22:24:14

  Ik wens op de hoogte gesteld te worden indien XS4ALL wordt gevraagd gegevens van mij af te staan. Voorts verwacht ik van XS4ALL dat meteen een proefproces wordt opgestart om de rechtvaardigheid van deze maatregel - Europees of niet - tot het hoogste juridische orgaan te toetsen. Tenslotte zou het geen kwaad kunnen als wij als gebruikers ons organiseren in bijv. een stichting om gezamenlijk onze politieke vertegenwoordigers ter verantwoording te roepen over deze domme regeling. Hoewel ik persoonlijk niets te verbergen heb, stel ik mijn privacy zeer op prijs en maak ik liever zelf uit wat ik over mijzelf naar buiten breng. Ik ben zeer teleurgesteld in de ontwikkelingen van onze samenleving. Elk initiatief om deze maatregel te traineren zal ik vol enthousiasme steunen.
  D.P. Arnoldus, Oudkarspel.

 81. JanWillem 9 July, 2009 22:35:28

  Is wel duidelijk dat steeds meer van de VS overwaait. Alle shit van daarginds komt gewoon naar hier. De VS bepaalt wel wat er gebeurt en dat wordt gewoon geslikt. De crisis begon daar immers ook. De VS bemoeit zich met alles en iedereen en meent de dienst uit te kunnen maken. Er zijn landen die dat niet pikken en ja, wanneer komt het dat wij die shit niet meer pikken? In de EU hebben wij ook maar weinig te vertellen maar wel flink betalen als klein landje…
  Alles moet bewaard blijven hè? Kun je wel nagaan wie dat weer moet betalen…. (wij als abonnee natuurlijk)
  Al die aanpassingen moeten ergens door vergoed worden en denk maar niet dat de overheid daar een potje voor heeft…
  Iets anders trouwens, hoe en wat met de registratie van computers in internetcafé’s? Bij mijn weten kan je daar surfen zonder jezelf bekend te maken…

 82. Jan 9 July, 2009 22:43:02

  De barricades op!

 83. […] Voor meer informatie over de bewaarplicht: XS4ALL […]

 84. Rick 9 July, 2009 22:51:56

  Jaap. je hebt helemaal gelijk.
  Ik heb x$4some de rug toegekeerd vanwege hun zeer slechte service… (meer geen dan wel verbinding)
  De arrogantie, het mismanagement, onpersoonlijkheid van kpn heeft in echt de hele organisatie zijn intrede gedaan.
  Het “gevoel” dat men de klant wil geven dat X$4some anders is dan andere ISP’s is klinklare onzin.
  Ze hebben de zelfde incompetente helpdeskmedewerkers.
  Hun data loopt over het verouderde kopernetwerk van mammie.
  Hun organisatie is een puinhoop.
  Wat ik geheel niet begrijp is dat mensen enthousiast kunnen zijn over deze ISP?
  Hoe durven ze zich eigenlijk de BESTE te noemen?
  Beter noemt men zich de duurste met de minste service en laagste verbindingssnelheden.
  Nog effe over de verbindingsgegevens, uiteraard verstrekt x$4all die met plezier aan justitie, daar hebben ze in werkelijkheid geen enkele moeite mee. (hypocriet om hier mee te schermen)

  Es kijken hoe lang het duurt eer dit bericht per ongeluk wordt weggejorist.

  Jaap, je ziet het goed.

 85. Niels Huijbregts 9 July, 2009 22:58:46

  @ Frans en @ Jaap van Ganswijk:

  Ik heb uw commentaren allemaal even samengevoegd in een comment (gescheiden door sterretjes), om het wat duidelijker te maken. Die enorm lange lijst comments van u kwam de leesbaarheid van de site namelijk niet ten goede.

  Sommige berichten kunnen even blijven hangen, wachtend op moderatie omdat we erg veel last hebben van comment spam.

 86. R.E. Actie 9 July, 2009 23:01:06

  Wat is nu het verschil met afluisteren van een telefoongesprek en het openmaken van andermans brieven. Komt ook nog!!!
  Ik begrijp niet dat men in LN alles slikt. - maar op naar de niuew verkiezingen.

 87. […] In dat verband is het minstens zo bedreigend te zien dat er een nieuwe wet rond het bewaren van mobiele – en email informatie net van kracht is geworden in ons land. Deze wet schrijft een bewaartermijn voor van één jaar. De pers is buitengewoon stil over de gevolgen en potentiële bedreiging van de privacy van een ieder door deze nieuwe wet. Bij uitzondering heeft XS4ALL in de landelijke pers een paginagrote advertentie geplaatst over dit onderwerp waarin zij stelling nemen tegen deze wet (maar uiteraard aangeven te buigen voor de wet). Het artikel van XS4ALL medewerker Niels Huybregts is het lezen waard voor een ieder die hier meer over wil weten. De mediastilte rond de invoering van deze wet vindt ik erg verontrustend want we zijn toch niet naïef mag ik hopen? […]

 88. Willem 9 July, 2009 23:53:45

  1984 komt steeds dichterbij.

 89. ivo 10 July, 2009 00:25:03

  XS4ALL,
  Goed gestreden, helaas is het dan toch zover gekomen. Desondanks hebben jullie mijn sympathie voor de goede inzet. Wij weten allemaal dat ‘echte’ criminelen niet gepakt zullen worden door deze maatregelen, het enige dat het veroorzaakt is een risico voor de toekomst. Je weet nooit wie er over 10 jaar aan de macht zullen zijn in Nederland of Europa, maar we geven ze wel alvast een vrijbrief om ons doen en laten (op internet en daarbuiten) te registreren en analyseren. Heel verstandig… Ik zie nog steeds een grote “ik heb niets te vrezen” mentaliteit. Privacy wordt voor het gros van de mensen pas een kostbaar goed als we het niet meer hebben. Helaas is het opgeven van je privacy gemakkelijker dan het terugnemen.

 90. Big Brother 10 July, 2009 00:29:39

  Big Brother is watching YOU!!!

 91. Dr.R. Clavan 10 July, 2009 01:14:22

  Voor wat betreft email: allemaal PGP installeren, niemand die dan nog je email ongewenst kan lezen. Voor wat betreft surfen : allemaal TOR installeren.

 92. Walter 10 July, 2009 07:07:37

  De besluitnemers zou er goed aan doen om het boek ‘The Black Swan’ van Taleb (http://www.amazon.co.uk/Black-Swan-Impact-Highly-Improbable/dp/0713999950) te lezen. Over de totale onzin van inperken van risico’s gezien door een wetenschappelijk tintje.

  Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het is de angst van enkelen die hiermee schijnbaar(!) wordt verminderd door het vermeerderen van de angst bij velen. Anno 2009 maak ik me als mens zorgen over het feit dat we nog net zo ver zijn als zeg de middeleeuwen met dit soort Stazi praktijken. Alleen was de snelheid waarmee gebeurtenissen plaatsvonden wat volgbaarder.

  Geen fijne ontwikkeling en heeft uiteraard en hoegenaamd NIETS te maken met “veiligheid voor de burger…” Uit dezelfde categorie als “uw aftershave en tandpasta in plastic zakjes”.

 93. Olivier 10 July, 2009 07:13:04

  Goed dat XS4ALL in elk geval stevig opkomt voor haar abonnees. Ga zo door!

  (J. van G: pak voor de verandering eens biertje of wat op een zonnig terras & kijk eens wat meer naar de daar rondlopende leuke meisjes ipv naar je scherm, het leven is niet zo somber!)

 94. Marco 10 July, 2009 07:41:56

  @Dr.R. Clavan Alstublieft GEEN PGP INSTALLEREN!!!!! Dit is namelijk een Amerikaans product en closed source. Wie garandeert u dat er geen “moedersleutel” in zit, zodat de FBI/NSA/whatever direct de data kan decrypten? Gebruik liever open source alternatieven als GPG.

  Verder wil ik graag weten of alle websites die wij bezoeken, ook gelogd worden. Bij mij zou dat namelijk een onnoemelijk lange lijst worden van url’s. Dit komt, omdat ik mee doe met een Distributed Computing project, waarbij een heleboel pc’s in de wereld samen aan één taak werken. Eén van mijn computers doet namelijk mee met Majestic12 (http://www.majestic12.co.uk) om een tegenhanger te maken van google. Oftewel, mijn internetverbinding van 35 Mb/s up en down wordt voor de helft gebruikt voor het crawlen (= compleet doorzoeken van websites en te indexeren) van websites. Per maand download ik daardoor zo’n 1,5 TB (=Terrabyte!!!) aan data. En wanneer ik kijk welke url’s er zoal worden gecrawled… van de meest onleesbare url’s tot de meest ranzige sekstermen en erger. :P

  En een opmerking aan het begin van deze pagina, had iemand het over SSL te gebruiken. Helaas zijn daar ook mogelijkheden om in te breken. De provider zou als trusted intermediaire Certificate Authority kunnen optreden en wanneer iemand een SSL verbinding naar een bepaald ip adres wil starten, dan zorgt de provider ervoor dat de SSL verbinding wordt opgebouwd naar één van zijn eigen firewalls; van daaruit (de firewall) bouwt de provider vervolgens weer een SSL tunnel op naar het ip adres waar de gebruiker naartoe wilde. Op deze manier kan de provider toch kijken wat er door de SSL tunnel heen gaat.
  Het enige struikelblok in deze is om het voor elkaar te krijgen een trusted CA te worden. Echter, de Staat der Nederlanden himself is al een trusted CA in bijvoorbeeld Firefox…..
  Wanneer je niet wilt dat iemand op deze manier in je SSL tunnel rondsnuffelt, dan zul je aan mutual authentication moeten gaan doen, dus ook zelf met public/private keys moeten gaan werken.
  Mocht je meer hierover weten, kijk dan bijvoorbeeld eens hier voor een opensource tool voor de firewall ISA: http://www.redline-software.com/eng/products/tk/components/ssl_decoder.php

 95. wim 10 July, 2009 07:46:19

  prima stuk!
  het lijkt me niet meer dan fatsoenlijk dat wanneer de overheid gegevens van een bepaalde xs4all klant aan jullie opvraagt, jullie dan ook per omgaande dit feit aan jullie klant melden!

  Is dit ook jullie policy?

 96. Niels Huijbregts 10 July, 2009 07:59:36

  @ Wim: nee, dat is bij wet verboden. We mogen het niet aan je melden als de politie informatie over je opvraagt of een tap plaatst op je verbinding.

 97. ingrid 10 July, 2009 08:00:10

  XS4ALL heeft altijd mijn steun en komen altijd op voor vrijheid dus blijf doorgaan !
  Maar er staat in de (pers)brief een jaar bewaren maar moet een half jaar zijn
  zie bericht onderstaand.
  Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft de termijn voor het verplicht aanhouden van gegevens over internetverkeer opnieuw ingekort, tot zes maanden.

 98. Niels Huijbregts 10 July, 2009 08:05:02

  @ingrid: ik heb dat uitgelegd in het artikel hierboven:
  (…)toen de wet dinsdag in de Eerste Kamer werd behandeld, beloofde minister Hirsch Ballin dat hij er met gezwinde spoed voor zal zorgen dat internetgegevens maar 6 maanden bewaard hoeven worden. Vreemd genoeg stemde de Eerste Kamer daarop in met het wetsvoorstel waarin gewoon staat dat internetgegevens 12 maanden moeten worden opgeslagen. De minister kan wel een nieuwe wet maken waarin de bewaartermijn voor internetgegevens wordt teruggeschroefd, maar of die wet wordt aangenomen is nog maar de vraag: daar gaat de minister namelijk niet over.

 99. Niels Huijbregts 10 July, 2009 08:10:33

  @ Marco: Nee, welke pagina’s je bezoekt wordt niet opgeslagen. Ook de inhoud van e-mails en telefoongesprekken niet. Het gaat alleen om gegevens over de communicatie, niet over de communicatie zelf. Zie de lijst met te bewaren gegevens.

  Overigens wordt ook dat een onnoemelijk lange lijst. Lees het verslag van de expertbijeenkomst in de Eerste Kamer maar eens: experts schatten het aantal communicaties dat moet worden opgeslagen op een miljard per dag.

 100. J. Simmers 10 July, 2009 08:47:11

  Onder het mom van veiligheid heeft de staat de eerste stappen gezet richting staatterrorisme. Ik voel mij nu voor het eerst extreem onveilig in dit land.

 101. mijn naam 10 July, 2009 08:52:57

  http://echelonspoofer.com/ ook leuk beetje semi dossen die filters van hun ;P

  MI6 EKMS NESP HF meta virus SAW Cap-Stun Atlas Tie-fighter Goldman SITOR mixmaster Taiwan SUBACS Electronic Surveillance Bugs Bunny plutonium Standford J-Star Whitewater NORAD detection Rubin Fort Meade SAP DCJFTF FTS2000 real Peering Counter Terrorism Security TSCI government Bubba Mayfly DOE boobytraps Fortezza tekka Walther MPL SADF 757 SL-1 OTCIXS Walther WA2000 DES mindwar ISSC MIT

 102. mijn naam 10 July, 2009 08:56:24

  Iedereen een cursusje PGP dan maar?

  (ik wel, ik krijg dat PGP spul maar niet aan de praat )

 103. rob.k 10 July, 2009 09:08:00

  En nu maar hopen dat alle kamerleden en regeringsfunctionarissen bij XS4ALL zitten. Je moet er toch niet aan denken dat kamerleden een ‘onveilige’ internet provider hebben, waardoor al hun gegevens opeens ergens op het internet opduiken. En laten we vooral even helemaal niets meer zeggen over internet censuur in China en Iran, want dit Big Brother gedoe is nog veel erger.

 104. Stefan van den Oord 10 July, 2009 09:44:50

  Dit is een trieste dag. Laten we hopen dat het aantal onschuldige slachtoffers beperkt zal blijven. Mijn hoop is gevestigd op (hopelijk) enigszins invloedrijke mensen als Inez Weski. Zie bijvoorbeeld http://www.intermediair.nl/artikel/de-loopbaan-van/40839/advocaat-inez-weski-de-rechtsstaat-verwordt-tot-een-politiestaat.html.

 105. Dick 10 July, 2009 09:57:18

  Ik ga voor de suggestie genoemd onder 41. Direct even een cc: naar Hisch Ballin. Kan die fijn alles verzamelen en veilig opslaan.

 106. Herry 10 July, 2009 10:00:43

  @JvG en Rick
  Met de komst van KPN is er inderdaad een hoop achteruitgegaan bij XS4ALL. Het oude idealisme heeft moeten inboeten, net zoals de PvdA ooit een linkse partij was. Maar desalniettemin liever het restantje idealisme van XS4ALL dan het volledig ontbreken van idealisme bij alle anderen. XS4ALL is dan wel een dochter van de KPN, maar ze is tenminste een lastige dochter, die niet zonder kritisch te zijn naar naar ouders luistert.

  Helaas, na alle (internationale) bangmakerij van de laatste jaren heeft niet alleen onze overheid, maar vele overheden een hoop acties kunnen doordrukken, waar we in de jaren 80 nog niet van durfden te dromen. Als je dan over George Orwell begon, werd je een beetje als paranoia afgedaan en uitgelachen. Maar zie hier, het resultaat. We hebben inmiddels de meest achterlijke dingen moeten beslissen, terwijl de overheid tegelijkertijd haar eigen verantwoordelijkheden van zich afschud.

  De belasting die we betalen gaat steeds minder naar zorg en onderwijs, etc… maar steeds meer naar methoden om ons aan banden te leggen.

  Wie moeten we bedanken voor deze quasi veiligheid? Zijn het de “zinloos geweld acties” en “moordende taxi-chauffeurs” die de noodzaak voor camera’s bespreekbaar maken? In dat geval lijkt het wel alsof de overheid het alleen maar prettig vindt dat dergelijke misdrijven plaatsvinden. Zo kunnen ze nog meer virtuele dwangbuizen uitdelen.
  Zodoende ga ik toch steeds meer geloven van de samenzweringstheorieen, zoals die over 9-11. Het kan geen toeval meer zijn.

  En dan ben ik blij dat XS4ALL in elk geval nog iets doet, in plaats van niks. In dat kader een kleine quote van Paul Weller, ten tijde van The Jam
  But what can I do? I try to be true
  That’s more than you. At least I do something
  (sounds from the streets)

 107. Dick 10 July, 2009 10:35:50

  Minister Hirsch Ballin heeft een eigen reactie pagina: http://www.justitie.nl/organisatie/minister_hirsch_ballin/reageren/
  Hier kun je dus je kommentaar kwijt. Om de veiligheid en betrouwbaarheid van alle gelogde gegevens te garanderen lijkt het mij een goed idee als Justitie (en iedere internet provider afzonderlijk) een (1) centrale database inricht, waar de internet providers hun log gegevens direct naartoe kunnen sturen. Deze door Justitie beheerde database kan dan adequaat beveiligd worden en heeft tevens als voordeel dat echt ALLE informatie centraal beschikbaar is. Justitie hoeft dan niet eerst alle internet providers af om overal de log gegevens vandaan te halen. Bijkomend voordeel is dat de internet providers niet elk individueel enorme kosten hoeven te maken om alle data op te slaan en te beveiligen. Kortom centrale opslag, direct bij Justitie is verreweg de meest kosten efficiente en veiligste oplossing.

 108. Dick 10 July, 2009 10:37:40

  Oops, foutje in vorige post (106): (en iedere internet provider afzonderlijk) moet natuurlijk zijn: (en NIET iedere internetprovider afzonderlijk).

 109. Kip 10 July, 2009 10:43:43

  Wat ik me nou afvraag: Wat gebeurt er nu als er toch een aanslag in Nederland gebeurt en niemand kan gevonden worden. Wordt deze wet dan weer afgeschaft omdat het toch niet werkt? (Ik denk dat ik het antwoord al weet…)
  Stel je voor dat een of andere boer het helemaal zat is, geen internet verbinding heeft en ala Timothy McVeigh richting het binnenhof gaat; hoe willen ze zo een persoon pakken?

 110. J.T. Wenting 10 July, 2009 10:57:36

  GMail en Hotmail vallen wel degelijk onder de bewaarplicht, al zal dat moeilijk af te dwingen zijn.
  Zowel Google als Microsoft (de eigenaars van Hotmail) hebben namelijk dochters in Europa.
  En de plicht geldt inderdaad ook voor een ieder die zelf diensten aanbiedt. Als U thuis een mailserver heeft voor de familie en buren of als bedrijf Uw personeel internet aanbiedt dient U dus een uitgebreide registratie bij te houden.

  Dat is waarschijnlijk niet direct duidelijk uit de intentie van de wet (die is bedoeld voor ISPs als XS4All) maar wel een consequentie van de letter van de wet.

  Direct gevolg zal zijn dat de kosten van internet verbindingen sterk zullen stijgen door de extra hardware en software (en verbonden support kosten, electriciteitsverbruik, etc.) die service providers moeten doorberekenen aan hun klanten.
  Indirect (en het beoogde) resultaat is dat elke medewerker van justitie en politie zonder enige vorm van controle het telefoon- en internet verkeer van elke burger kan opeissen. Als Uw buurman bij de politie werkt, kan hij exact achterhalen welke websites U bezoekt en wie U zoal belt.
  Hiervoor is (tenzij de Nederlandse variant slapper is dan opgedragen door de EU, wat onder EU regelgeving verboden is) geen opsporingsbevel nodig.

  Als bedoeld is dit een gigantische dreun voor de vrijheid van meningsuiting. Het wordt immers extreem gevaarlijk websites te bezoeken waar meningen worden geuit die niet overeenkomen met die van de heersende elite.
  De KGB zou watertanden bij de gedachte, zelfs zij hadden niet de controle over de bevolking die de EU zichzelf hier toedicht.

 111. Toolman 10 July, 2009 11:01:38

  Oplossing:
  Aan elke mail een voetregel toevoegen met de volgende woorden:
  Jihad, tijdbom, aanslag, Islam, christenhonden, Moskee, Imam.

  Dan krijgen ze ‘t druk…..

 112. Hofland 10 July, 2009 11:18:24

  Ik hoor hier net voor het eerst over, maar ook mijn haren staan recht overeind. Donderstraal toch effe gauw op man, stelletje illuminatie. Het wordt tijd dat de overheid weer bang wordt voor haar burgers, en niet andersom.

 113. jtaac 10 July, 2009 11:22:25

  Welke instanties mogen allemaal informatie opvragen , en krijg ik bericht van mijn isp wanneer dit gebeurt

 114. jtaac 10 July, 2009 12:58:23

  Het is me nu duidelijk dat ik geen bericht krijg . maar moet de overheid bv aan het eind van het jaar bekend maken van wie ze de gegevens hebben opgevraagd . en als ze dit niet doen hoe kunnen we hier dan achterkomen

 115. Erik Wesselius 10 July, 2009 12:59:42

  Het is mij niet duidelijk wat er nu precies moet worden bewaard. Worden ook gegevens bewaard over bezoeken aan websites, bijvoorbeeld welke URLs ik wanneer bezoek, welke bestanden ik download?

  Is het mogelijk om als klant een inzage te krijgen in dergelijke aan mij gekoppelde data?
  Volgens mij heb ik daar recht op (al lukt het me nu niet de betreffende wet snel tevoorschijn te Googelen).

 116. Ernst 10 July, 2009 13:05:43

  De strijd is gestreden, een slag is verloren, maar de oorlog nog niet! Wij, burgers, maar ook XS4All en andere service providers kunnen dit beleid nog ombuigen als we massaal willen. Helaas staat de meerderheid van de Nederlandse bevolking langs te kant te applaudiseren. Je hoeft de woorden terrorisme of Moslim maar te noemen en de doorsnee Nederlander gelooft alles en vindt alles prima. Maar zonder het applaus van de doorsnee burger zouden de politici zouden politici deze wet nooit durven invoeren. Overtuig dus je vrienden, je familie, je collega’s, klasgenoten en buren van het gevaar en ga zelf iets doen als protest. ‘Zolang’ de democratie nog bestaat kunnen we dit nog wijzigen.
  Weet dat de volgende stap van de overheid zal zijn de verplichte opslag van DNA van alle pasgeboren babietjes zodat iedere toekomstige criimineel snel geidentificeerd kan worden. Ik zie de verzekeringsmaatschappijen al in hun handen wrijven, want die kunnen dan tot generaties ver zien wie welk risico loopt op welke ziekte of aandoening. Dus ook van jouw kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. En geen enkele wet of database is 100% waterdicht. Kassa dus voor de verzekeraars! Lekker uitsluiten die hap. Dus mensen, doe iets. En elke dag een beetje. Ernst

 117. Niels Huijbregts 10 July, 2009 13:17:14

  @ Toolman: de bewaarplicht heeft niets te maken met de inhoud van berichten. Maar wat ik mij afvraag: ga je dit echt doen? Ga je voortaan werkelijk in elke mail die je verstuurt die woorden toevoegen?

  @ jtaak: opsporingsdiensten zijn nu ook verplicht te melden dat ze je hebben afgeluisterd, nadat ze je hebben afgeluisterd. Dat doen ze nooit, omdat dat maar vervelend zou zijn voor de betrokkenen. Dus ik denk niet dat ze dit wel zullen melden. Maar zeker weet ik dat natuurlijk niet.

  @ Erik Wesselius: wat er precies bewaar wordt staat hier. Je hebt onder de Wet bescherming persoonsgegevens het recht inzage te vragen in de gegevens die over je bewaard worden. Maar let op: daarvoor kunnen kosten in rekening gebracht worden: een vergoeding voor de kosten die worden gemaakt om de gegevens op te zoeken en aan je te leveren. Voor de Bewaarplicht zullen bizar veel logregels worden opgeslagen, het zou daarom kunnen dat het aardig prijzig wordt om daar inzage in te vragen.

 118. Urbain 10 July, 2009 13:23:47

  Dit is een boodschap voor Frans, Jaap en al die anderen met een grote muil: wat zijn jullie een stelletje slappe lullen! Hier hebben jullie een grote bek over opstand en protest, maar waar waren jullie toen er geprotesteerd kon worden tegen deze wet?

  Telkens als dit soort maatregelen wordt genomen (en dat gebeurt heel vaak) staat internet bol van de boze burgers die het niet langer pikken dat ze gepiepeld worden door hun zogenaamd dictatoriale overheid. Maar de realiteit is dat we in een democratie leven. Als je het er niet mee eens bent, moet je van je laten horen. Ga naar de Tweede Kamer, schrijf een brief aan de minister, er zijn heel veel dingen mogelijk om van je democratische rechten gebruik te maken.

  Maar als je daar te lui voor bent, of te dom, of te slap, dan moet je wat mij betreft nu ook je mond houden. Achteraf oproer kraaien heeft geen enkele zin. Dus kom achter je computer vandaan met je dikke luie reet en doe eens iets wat er echt toe doet! Slapjanussen!

 119. Erik Wesselius 10 July, 2009 13:36:56

  Beste Niels Huijbrechts, Bedankt voor je snelle reactie. Behoorlijk wrang dat er zoveel bewaard gaat worden dat het wrsch onbetaalbaar wordt die gegevens op te vragen. verschrikkelijke geldverspilling zowel aan de kant van de internetproviders als bij de overheid die al die data moet gaan analyseren. Van ons geld, als klanten en burgers!

  Dat lijstje had ik natuurlijk al bekeken, maar dat maakt mij niet duidelijk wat er nu wordt opgeslagen mbt bezoek websites. Wat wordt precies verstaan onder “beoogde ontvanger”. Wat wordt verstaan onder een internetsessie? De periode dat ik on line ben (ik zet mijn modem en computer uit als ik niet voor mijn computer zit om energie te besparen)?

  Gebruikte internetdienst: gaat het dan om diensten als http of ftp? Graag een lijstje.

  En het “eindpunt van de initiatiefnemer van de communicatie” — valt daar ook onder het ip-nummer van elke website die ik bezoek (maar niet de precieze URL)? Of kan de overheid als zij dat wil nu precies zien welke URLs ik in een periode van 6 (of zelfs 12) maanden heb bezocht?

  Ik zou het op prijs stellen als XS4ALL duidelijker uitlegt wat er nu precies wordt opgeslagen en wat door de overheid kan worden opgevraagd. De huidige lijst is wat mij betreft in te onduidelijke taal gesteld.

 120. Scat R. Brane 10 July, 2009 13:43:48

  Mijn voorspelling is dat hier en in sommige nieuwsgroepen wat wordt geprutteld en we gaan weer verder alsof er niets aan de hand is. Net zoals we gedaan hebben toen de maatregel erdoor gedrukt werd die ervoor zorgt dat de AIVD zonder enige aanleiding of rechtvaardiging bij iedereen digitaal huiszoeking kan houden- alle ISP’s moeten alle abonnees aftapbaar maken.

  Versleuteling van je mail is makkelijker dan ooit; er is PGP en GPG en het vraagt niet meer dan enig begrip van hoezo er ‘public’ en ‘private’ sleutels bij nodig zijn. En niet te vergeten: dat de ontvanger het ook gebruikt!
  Als je PGP 7.0.4 binnenhaalt van pgpi.com heb je de nieuwste, gratis, open source versie.

  Er is het remailer netwerk. Dat is een stuk lastiger te gebruiken omdat het een constante puzzel is welke remailers op het moment goed werken. Maar het gebruik ervan met Quicksilver is, eenmaal goed opgezet, ook niet moeilijk. Het is een stuk makkelijker dan bijvoorbeeld verantwoord zelf een mailserver draaien.

  Wat anderen al genoemd hebben: er is Tor om anoniem te surfen.

  Jammer genoeg is er VEEL te weinig belangstelling voor al deze manieren de idiotie van regeringen te omzeilen. Dat zorgt er o.a. voor dat je al verdacht bent als je encrypted mail verstuurt. Ook, dat het remailer netwerk veel te beperkt en dus niet betrouwbaar is. Ook, dat surfen met Tor aan, ver%$%@ traag gaat.

  Neem dus je roer in handen!
  Zorg ervoor dat je zelf deze technieken kent en gebruikt, en erover aan anderen vertelt. Vooral: hoezo dat belangrijk is.

 121. Jan 10 July, 2009 13:43:57

  @Erik Wesselius (115)
  Er wordt niet bijgehouden welke websites je bezoekt en welke bestanden je download. Zie lijst van te bewaren gegevens: http://www.xs4all.nl/opinie/wat-er-bewaard-moet-worden-onder-de-bewaarplicht/

  Het is niet mogelijk als klant inzage te krijgen of je gegevens worden opgevraagd; dat wordt door de nieuwe wet expliciet verboden. Helaas. :(

 122. Jan 10 July, 2009 14:00:25

  Niels Huijbregts schreef:
  > Je hebt onder de Wet bescherming persoonsgegevens het recht inzage te vragen in de gegevens die over je bewaard worden.
  De vraag was of je inzage kunt krijgen of je gegevens worden opgevraagd. Mogelijk kun je dat inderdaad onder de wet bescherming persoonsgegevens van de overheid te horen krijgen. Het zou interessant zijn als iemand dat t.z.t. uitprobeert.

  Duidelijk in ieder geval dat de ISP’s hun klanten hierover niet mogen inlichten.

 123. Herry 10 July, 2009 14:16:53

  @Dick (107) Ik denk niet dat het veel zin heeft om te reageren op de site van een politicus zelf. Zij hebben vaak hun mening al dichtgeschroefd als een stel Jahowa getuigen Ze hebben voor elk argument wel een tegenargument, en wanneer je ze in de hoek lult, geven ze gewoon geen antwoord meer.
  Ik heb ooit een keer geprobeerd om met een wethouder een mailwisseling op te zetten over het parkeerbeleid in Amsterdam. Toen zjin argumenten op waren en hij wist dat hij ongelijk had, werd hij alleen maar kwaad, en kon alleen nog maar vragen van wie ik zijn email adres had gehad.
  M.a.w. discussieren met politici is vechten tegen de bierkaai. Ze weten best dat wat ze zeggen en wat ze doen 2 verschillende dingen zijn. Vaak is de motivatie voor een bepaalde maatregel niet anders dan propaganda; de werkelijke reden is doorgaans heel wat anders.

 124. Fraidon 10 July, 2009 14:26:23

  Ik vind dat wij alle hebben vrijheid van God gekregen. Als het bewaren van onze gegevens voor overheid van belang is, dan stukje van onze vrijheid wel hiermee wordt weggenomen.

  Als bepaalde persoon(en) vormen met behulp van Internet, gevaar voor ons samenleving, dan mijn mening is toch het gegevens/internet van die persoon(en) in de gaat gehouden worden en niet van iedereen.

  Mijn zorgen is wat als door een fout in je draadloos router/ AP de kwaadwillende persoon(en) namens je informatie met een andere persoon gaat uitwisselen. Dus je dan hiermee wordt beboet.

  Zijn ook internet, besturingsprogramma en netwerken veilig genoeg, wordt niet namens je netwerk, je PC misbruikt gemaakt.

  Ik vind in plaats van een soort BIG Borhter speel, levert wat betere resultaat als wij kunnen elkaar begrepen en respecteren.

  Mijn persoonlijke mening:

  Investeren meer in de samenleving.
  Houd aan de Nederlandse normen en waarden.
  Beter communicatie met alle.
  Bespreken de problemen met elkaar en niet elkaar meteen, gaan aanvallen.
  Laat de mensen meer zich betrokken voelen in de Nederlandse samenleving.
  Ben je een autochtone of allochtone, zodra houd je de Nederlandse passport in je hand, dan sta je voor Nederland.
  Houd de gedachten van Heilige Oorlog en of uitspaken zoals “achterlijk mensen, en of religie” van hoofd WEG.

  Als laatste Het besluit van de tweede kamer en zijn excellentie minister Hirsch Ballin creëert wel heelveel bannen. Want TB’s data aflezen en analyseren kom je niet met een team van 10 personen rond.

 125. erik 10 July, 2009 14:44:14

  Ik zou graag van XS4ALL horen welke mogelijkheden er zijn om email en/of dataverkeer te versleutelen.

  Ook wil ik graag geïnformeerd worden als de overheid gegevens over mijn internetgebruik ingezien heeft.

 126. Arnold 10 July, 2009 15:19:40

  Het is diep triest dat Nederland (25 jaar na 1984) naar een dictatuur aan het afglijden is. We hoeven geen bescherming van de staat meer te verwachten. Ik hoop dat de providers zo veel mogelijk weerstand zullen bieden wanneer er een bevel komt om de informatie te verstrekken.
  In ieder geval zou elk van deze bevelen openbaar gemaakt moeten worden en moet er maximaal juridsche weerstand worden geboden.
  Misschien is het een goed idee om een dossier van de voorstemmers van deze achterlijke wet aan te leggen en deze openbaar te maken als het tegen verkiezingstijd loopt Een koekje van eigen deeg.

 127. Niels Huijbregts 10 July, 2009 15:28:15

  @ Erik Wesselius: welke websites bezocht worden, wordt niet opgeslagen. Dat is duidelijk geworden tijdens de behandeling in de Kamer. Met internetsessie wordt bedoeld de periode tussen inloggen op het ADSL-netwerk (of inbel, kabel, etc) en uitloggen. Bij mij thuis is de laatste keer dat ik ingelogd heb, in oktober 2008. Dat levert heel weinig logregels op. Maar als je elke dag je modem uit en weer aanzet, wordt dus elke dag gelogd.

  Http, ftp etc. hoeft volgens mij niet worden gelogd, maar wat met ‘de gebruikte internetdienst’ bedoeld wordt, is mij ook niet helemaal duidelijk. Hirsch Ballin heeft aangekondigd dat er in september / oktober een conferentie is voor ISP’s, ik neem aan dat het daar helemaal duidelijk zal worden.

  Maar welke sites je bezoekt hoeft dus niet te worden gelogd. Niet de URL en niet het IP.

 128. Niels Huijbregts 10 July, 2009 15:31:41

  @ erik: zie de andere comments in deze thread. Data versleutelen is redelijk eenvoudig met GPG of PGP. Maar dat beschermt je niet tegen de bewaarplicht: die gaat namelijk alleen over wanneer en met wie je mailt, niet over de inhoud van je mails.

  ISP’s mogen hun klanten niet informeren als opsporingsdiensten informatie opvragen over die klanten. Staat in de wet.

 129. Herry 10 July, 2009 16:09:28

  @125 Erik, bizar eigenlijk dat wij ons tegen onze eigen overheid moeten beschermen

 130. misa 10 July, 2009 19:41:59

  E-mailadres: (verplicht) en dan (wordt niet bekendgemaakt)
  Hoe kan je dat nu nog volhouden?
  Enfin: hoe weet je als individu of je door opsporingsdienst in de gaten gehouden wordt?
  @Herry en hoe kan je je dan beschermen tegen die overheid?

 131. Arch 10 July, 2009 20:26:55

  Voor gevaarlijke criminelen en terroristen is het hun dagelijkse bezigheid om vanuit de donkere anonimiteit toe te slaan. Zij blijven anoniem, voor hen zullen de tientallen autoritaire maatregelen geen probleem zijn. Sterker, zij zullen er blij mee zijn; in alle angstige schijnveiligheid zullen doelen nu makkelijker te treffen zijn. De mechanische mens valt namelijk makkelijker te voorspellen dan de vrije mens. En die mechanische mens is afhankelijk gemaakt van de overheid. Een vrij mens is van niets en niemand afhankelijk. Afhankelijkheid limiteert groei. Criminelen en terroristen zijn onafhankelijker, zijn vrijer en hebben dus veel meer macht dan de gemiddelde burger.

  “Whenever justice is uncertain and police spying and terror are at work, human beings fall into isolation, which, of course, is the aim and purpose of the dictator state, since it is based on the greatest possible accumulation of depotentiated social units.” - Carl Jung

  De overheden hangen aan de touwtjes van de werkelijke criminelen en terroristen. Als de centrale bankiers en diens wereldorganisaties de ego zijn, zijn de overheden en de media de gedachten en uitvoerders die daaruit vloeien.

  Rupert Murdoch bespioneert duizenden beroemde mensen en wordt niet veroordeelt omdat ie te machtig is! Als al deze zeer beroemde, relatief machtige mensen al geen poot hebben om op te staan.. wat is het lot van de gemiddelde burger?

  En wat is het lot van de individu die niet wenst mee te werken aan de verdere ontwikkeling van de wereldwijde controlestaat?

 132. Julius B. Thijssen 10 July, 2009 20:50:36

  Een geweldig tegenwicht, wat ik al een jaar of twee gebruik in de Mozilla Firefox browser:

  TrackMeNot: http://mrl.nyu.edu/~dhowe/trackmenot/

  kost afgerond niets aan vermogen of snelheid van uw browser of computer. Multi-platform, de ideale zinloze ruis-generator, een doorn in het oog van de dataminer en AIVD. Allemaal oproepen die de schijn wekken van uw browser en handen afkomstig te zijn.

 133. ana 10 July, 2009 22:45:01

  dus, begrijp ik, moeten we allemaal aan het prepaid gsm’metje, aan de accespoint met een reserve-laptopje en aan het internetcafe? Gawd, alsmaar de deur uit voor je vette deal, en het regent al zo vaak…

  Je zou wel eens in die Kamer-koppen willen kijken, wat ze bezielt. Electorale winst lijkt me van niet.. Overijver, zoiets, zoals europese richtlijnen te nl terstond worden omgezet in 3 x straffere regels.

 134. Unix Tohack 10 July, 2009 23:21:25

  Zo, de agenda’s van onze prachtige leiders zijn uitgevoerd. Oppassen met de reacties want deze worden ook lang bewaard ter controle door de racisme Centra. Dus vanaf nu ook oppassen met reacties tegenover onderwerpen die gevoelig zijn. Lul gewoon wat over tcp-ip of technologie. Zoals in andere artikels blijkt zullen brein en andere orgs kinderen pakken op het downloaden van geregistreerde content. Zo gaat dat, je hebt een eigendom en je geeft zeventig percent van je loon af aan de staat, en nog heb je geen bestaansrecht. Eens een hond, altijd een hond.

 135. Jaap van Ganswijk 10 July, 2009 23:58:11

  Erg veel dingen waar ik op zou willen reageren maar wanneer Xs4all het beste met ons voor heeft als gebruikers waarom kunnen we dan nog steeds geen PHP/Perl/Python/Ruby/.htacces op onze sites gebruiken? Ik stel voor dat Niels dat voor ons gaat regelen, voordat we verder discussieren.

  Zoals al eerder opgemerkt heb ik software geschreven voor afluisterrecorders voor de politie.

  Ik heb hier veel goede maar ook onzin-argumenten langs zien komen en zou ze graag van een serieus antwoord voorzien, maar volgens mij moet Xs4all eerst bewijzen dat ze aan onze kant staat. Ik ben zelfs bereid om een paar weken voor Xs4all te werken wanneer ze het zelf niet voor elkaar weten te krijgen. Overigens heeft Felipe me al eens een baan aangeboden, maar als ingenieur ga je toch niet dit soort triviale problemen oplossen?

  En waarom zit ik aan Xs4all vast? Tsja, er zijn ontzettend veel links naar mijn site http://www.xs4all.nl/~ganswijk/chipdir/

  Met .htaccess zou ik die kunnen verleggen naar iets als chipdir.org gehost door een serieuze hoster, maar dat mag niet van de Xs4all-quasie-vrijheidsstrijders.

  Bah, bah, bah!

 136. kip 11 July, 2009 10:34:17

  @Jaap van Ganswijk
  Je klaagt over een service waar je bijna geen moeite hoeft te doen om er vanaf te komen.
  Je kan ook bijvoorbeeld een tijdelijke pagina aanmaken om mensen er op te wijzen dat je een nieuwe site hebt (en automagisch door laten verwijzen naar je nieuwe pagina)

  Niets houdt je tegen om weg te gaan.

  Verder, je loopt rond te bazuinen dat je software voor afluisterrecorders geschreven voor de politie. Gefeliciteerd, heb je er nog iets zinnigs over te melden of wil je alleen maar klagen over .htaccess gebeuren?

 137. Joop Nijenhuis 11 July, 2009 13:39:03

  In het vervolg van dit alles, wat gebeurt er met een contact met bijvoorbeeld je bank of Visa. Al die codes die je over dat lijntje stuurt zijn dus ook in ene onderhevig aan bewaarplicht. Met heel veel van die codes kun je de sleutel eruit halen en bij iemand z’n rekening even wat transacties doen. En als ik nu eens grote sommen geld over en weer boek? Ook dat kunnen ze zien. Er wordt door het CIOT op geen enkele manier bewaakt wie wat opvraagd. ISP’ers hebben een inlog code en moeten dagelijks dumpen. Dat wordt in een “black box” gezet en iedereen die verder toegang heeft tot het CIOT als aanvrager kan vragen wat ie wil zonder verdere tussenkomst. Dus XS4all weet niet eens wie wat opvraagt over wie. Het geheel is een zwaar beveiligd computer systeem waar verder geen “mensenhand” meer aan te pas komt. Wel, over veiligheid weten we inmiddels alles, regelmatig ligt het op straat. Dus als het parlement hier heel erg onzorgvuldig mee omgaat is het exit met internet in Nederland. Dan gaan we over op de postduif. En wat met privacy wetgeving? En wat met het briefgeheim? En wat met de rechten van de mens? En wat met discriminatie wetgeving in Europees verband? Probleem is dat je als eenvoudige burger daar wel over wil gaan procederen, alleen de funding ontbreekt. Over dat grijze kenteken gedoe zijn we nog steeds bezig, het wordt elke keer opgehouden door rara…

 138. Baltazar 11 July, 2009 14:47:44

  Deze bewaarwet is zowiezo in strijd met internationale wetgeving - en dus illegaal.
  XS4ALL hoeft dit dus helemaal niet uit te voeren, en kan zich gewoon verantwoorden bij de rechter.

  Mijn idee: slappe hap, en had van XS4ALL toch wel meer ballen verwacht!

 139. paul 11 July, 2009 15:31:52

  Vooral de regelzucht van het overheidsapparaat en de kamerleden met de bedoeling elke plooi bij voorbaat glad te strijkenen en elke mogelijk verkeerd uitvallend activiteit bij voorbaat te voorkomen c.q. risico voor te zijn begint mij behoorlijk de keel uit te hangen.
  Helaas ben ik nu mijn tijd aan het verknoeien want de bedoelde partijen lezen dit echt niet.

 140. Nielsch 11 July, 2009 18:14:46

  Ik garandeer je over een jaartje of 10/20 hebben burgers in China nog meer en betere privacy dan wij burgers van de grote *kots* Europeese Unie

 141. Jurgen Dimmers 11 July, 2009 22:55:41

  Mensen kijk uit wat je zegt denkt en schrijft he Big Brother Balellende luistert en kijkt mee.

  Ik vertrouw er op dat XS4ALL mijn persoonlijke gegevens goed beschermd en ze niet zomaar overhandigd ik denk dat burgers nu wel het recht hebben om van te voeren te worden geinformeerd over het eventuele opvragen van de persoonlijke gegevens.

  Maar goed ieder pas gebruik wat voor pas dan ook registreert gegevens hetzelfde geld voor telefonie en internet. er komt een tijd dat ze aan de hand van de registratie van dergelijke gegevens kunnen zien wanneer je gebruik hebt gemaakt van het toilet.

  Ik begin me af te vragen of mijn vader van 68 het wel zo slecht doet zonder mobiele telefoon geen internet aansluiting, niet pinnen en geen winkelpasjes.
  Dat noemden we ouderwets volgens mij is dat eigenlijk heel modern en slim.

 142. R.I.M. Besselink 12 July, 2009 15:26:00

  De privacy in Nederland wordt hiermee nog verder aangetast. Het is bedenkelijk, dat dit gebeurt zonder dat er aangegeven wordt hoe met deze gegevens verder door de overheid wordt omgegaan en waar de informatie voor gebruikt wordt. Daarnaast is het toch eenvoudig om anoniem e-mail te versturen, waardoor het nut teniet gedaan wordt, voor zover dat er überhaupt is.
  Verder ben ik bang, dat er verder niets tegen gedaan kan worden.

  Vraag aan xs4all: wordt een verzoek om informatie ook medegedeeld aan de betrokkenen van wie de informatie wordt opgevraagd?

 143. Raymond Raven 12 July, 2009 16:05:26

  Het is werkelijkwaar een dieptepunt. Het is nog erger dat XS4ALL hier aan meewerkt.
  Als ze echt dikke ballen hadden, hadden ze hier nooit aan meegewerkt.
  Mijn post wordt toch ook niet geopend en gekopieerd bij de TNT bedrijven?

  Tijd voor een provider die hun klanten wel privacy kan geven.
  Het privacy is onderhand een uitgehold begrip geworden met deze big-brother overheid.

  Schande, schande!

 144. Dee 12 July, 2009 19:57:30

  Beste mensen,

  Voor alle mensen die kritiek hebben op deze wet en tot voor kort hierover nooit iets hebben vernomen:

  Deze wet is jaren in de maak geweest. En Xs4all voerde, als 1 van de weinigen, al jaren campagne tegen deze inbreuk op de privacy. Kritiek op Xs4all is dan m.i. zeer onterecht. Xs4all heeft geen keuze om mee te werken, het is nu de wet.

  U, Nederlandse burger, had hiervan op de hoogte geweest kunnen zijn wanneer u zichzelf maar enigszins had verdiept in de Nederlandse politiek. Het is ook uw burgerplicht om u zelf op de hoogte te blijven stellen van dit soort ontwikkelingen. Mogelijk had u een stem gehad kunnen hebben in het voorkomen van deze onzinnige wetgeving, door uw stem tijdig te laten horen in de 2e Kamer. Maar goed, nu het kalf weer verdronken is…

  mvg
  Dee

 145. Joop Nijenhuis 12 July, 2009 22:46:11

  @Dee “U, Nederlandse burger, had hiervan op de hoogte geweest kunnen zijn wanneer u zichzelf maar enigszins had verdiept in de Nederlandse politiek. Het is ook uw burgerplicht om u zelf op de hoogte te blijven stellen van dit soort ontwikkelingen. Mogelijk had u een stem gehad kunnen hebben in het voorkomen van deze onzinnige wetgeving, door uw stem tijdig te laten horen in de 2e Kamer. Maar goed, nu het kalf weer verdronken is…”

  Tuurlijk, we hebben overdag toch niets te doen hé…. Lekker makkelijk om af te geven op die burger die overdag al kopzorgen genoeg heeft om zijn brood te verdienen. Mag ik je er even aan herinneren dat die pummels in Den Haag met ons belastinggeld worden betaald en ons dienen te vertegenwoordigen in plaats van hun eigen belang.

 146. Directie 13 July, 2009 02:35:01

  Niels Huijbregts 10 juli, 2009 15:28:15 schreef: “Http, ftp etc. hoeft volgens mij niet worden gelogd, maar wat met ‘de gebruikte internetdienst’ bedoeld wordt, is mij ook niet helemaal duidelijk.”

  Kijkend naar de andere EU-landen die Nederland voor gingen, gaat het daar toch echt wel om! De gebruikte internetdienst komt er op neer dat zowel het protocol (http, ftp, enz) als het port nummer gelogd dienen te worden.

  De content zelf wordt dan weliswaar niet gelogd, maar het is redelijk eenvoudig na te gaan, welke sites bevoorbeeld op welke server draaien. Technisch gezien zou justitie meteen aan de slag kunnen, daar meteen duidelijk is wie upload en wie dit via bittorrent doet. Aan de hand van die gegevens is het zelfs voorspelbaar om welke content het gaat en dan kan er dus een tapje op om de uploader daarna te vervolgen.

  Zolang XS4All als enige isp in Nederland zijn proxyserver in de lucht houdt, hoeft men zich niet druk te maken om het http-verkeer, daar er in de gebruikerslogs alleen port 8080 en het ipadres van deze proxy verschijnt, ongeacht welke server op het web daadwerkelijk bezocht is.

  Het wordt in ieder geval big business voor de VPN aanbieders buiten de EU, VS, Rusland en Zwitserland, daar deze allen aan dataretention (gaan) doen. De eerste 2 doen zelfs onderling informatie uitwisselen. Naast het investeren van XS4All in snelle servers voor de opslag, wordt het ook flink investeren in snelle VPN-verbindingen.

 147. Jaap van Ganswijk 13 July, 2009 04:00:13

  Voordat ik Xs4all help met het protesteren tegen externe misstanden waar ze de aandacht graag mee afleiden zou ik graag zien dat Xs4all wat interne misstanden wat betreft de dienstverlening aan zijn oudste en trouwste klanten tot een redelijk nivo herstelt.

  Zo is het invoervenster waar ik nu in aan het typen ben ontzettend traag en dat was gisteren ook al zo. Wellicht komt dat omdat er in Nederland te weinig goede programmeurs te vinden zijn en wellicht komt dat omdat je op Xs4all geen PHP-scripts kunt draaien? Is Xs4all soms lid van Balkenende’s ‘innovatie-platform-samenzwering’ die er vooral voor wil zorgen dat innovatie zoveel mogelijk gefrustreerd wordt?

  En wat kost het interpreteren van de .htaccess file en en paar PHP-scripts Xs4all nu eigenlijk? Ongeveer niets. Dus waarom het dan niet doen? Wat vindt Niels hier eigenlijk van? (Net geboren en nu al hoofd PR van een KPN-dochter…).

  Wat heb je gestudeerd Niels? Sociologie?

  En wat vind Niels van het feit dat zodra ik verbeteringen voorstel van de service van Xs4all veel mensen me aanraden om Xs4all te verlaten. Wanneer Niels enige opleiding had genoten wat betreft consumentenbenadering dan zou hij weten dat het tevreden houden van de consument de belangrijkste taak is en vooral van consumenten met invloed over andere consumenten. Bah!

  Maar het is natuurlijk wel makkelijk wanneer je tevens als censor hier berichten kunt wissen of herschrijven. Wie schreef hier ook al weer dat we hier over een paar jaar jaloers zouden zijn op de vrijheid van China?

  Tsja vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Overigens meen ik gisteren ook een berichtje naar deze lijst gestuurd te hebben, maar dat is blijkbaar in het censuurfilter blijven hangen…

  Lijkt me sterk dat dit bericht de lijst bereikt, maar voor het geval dat bewaar ik hem als bewijsmateriaal voor een uitgebreid artikel in de media.

  Ik zou graag een ontvangstbevestiging krijgen wanneer hij niet geplaatst wordt.

  Bah!

  En doe wat aan die trage software in dit invoervenster!

  Ik zou me doodschamen wanneer ik dat geschreven zou hebben!

 148. Jaap van Ganswijk 13 July, 2009 04:08:58

  En wat extra ziek aan het systeem is dat ik het op een andere manier zie dan de rest van de wereld. Dat is misleidend. Ik heb het natuurlijk wel door want ik heb het mechanisme natuurlijk ook wel eens overwogen om spam te voorkomen maar wees er dan wel eerlijk over!

 149. Jaap van Ganswijk 13 July, 2009 04:11:04

  Overigens lijken alleen langere berichten eerst gecensureerd te moeten worden. Korte berichten kunnen blijkbaar nooit spam zijn…

  Vreemd!

  Koopt allen bij de Wibra!!!

 150. Jaap van Ganswijk 13 July, 2009 04:16:43

  Overigens wacht dat laatste bericht met Wibra erin wel weer op goedkeuring door een moderator… Vreemd. Bevat het filter soms een lijst met merknamen?

  Hoe denkt Xs4all trouwens over open-source? Het gebruikt al jaren open-source software, maar maakt het zijn eigen software ook ooit open-source?

  Wat vind nieuwkomer Niels hiervan?

 151. Niels Huijbregts 13 July, 2009 09:00:55

  @ Jaap: je maakt jezelf belachelijk. Zoals ik al eerder zei zit er een spamfilter op de comments op deze blog omdat we last hebben van commentspam. Kennelijk triggert jouw schrijfstijl dat spamfilter soms.

  Goed dat je zo actief bent, maar hou eens op over censuur, PHP en ander off topic gedoe.

 152. Urbain 13 July, 2009 11:15:44

  Als ik xs4all was en Jaap mijn “oudste en trouwste klant” zou ik er geen minuut over aarzelen om die oude klant een schop onder zijn hol te geven. Wat een oeverloos gezeik, Jaap van Ganswijk! Je zit te klagen over de snelheid van een invoervenster, terwijl de discussie hier gaat over een grove, diepe aantasting van onze burgerrechten. De overheid wil alles van iedereen opslaan om terroristen te vangen en verklaart daarmee dus iedereen, ook u en mij, tot verdachten. Maar meneer van Ganswijk vindt het belangrijker om te mekkeren over of Nils sociologie heeft gestudeerd.

  Jaap ik ben het helemaal met Niels eens: je maakt jezelf belachelijk. Als je je gedrevenheid zou inzetten voor nuttige zaken, zou je echt iets kunnen verbeteren aan de wereld. Als je in plaats daarvan je kruit verschiet aan pietluttigheden, dan zal je invloed nihil zijn. Je zult hooguit wat gegiechel van de lezer van dit weblog veroorzaken.

 153. Carlitos 13 July, 2009 12:18:13

  Binnenkort te verwachten verzoek aan XS4all is dan WELKE BEDRIJVEN EN OVERHEIDSINSTELLINGEN (en wanneer) inzage verkregen hebben tot ONZE gegevens!!! Of krijgen ze sowieso een kopie van alles??? Alle geschreven teksten / meningen in forums, blogs, en emails IS ONS EIGENDOM, en niet dat van de overheid!!! Wij hebben niet alleen het recht op vrijheid van meningsuiting, maar beschikken ook over alle rechten over wat wij met onze vrije wil kunnen fabriceren !!!!!!

  Met het vriendelijk verzoek aan XS4all, dan mij in te lichten over wanneer en door wie MIJN gegevens worden ingekeken (de naam van de betrokken ambtenaar zou ook handig zijn om te weten, zijn bezoekadres, telefoonnummer?!? wel zo makkelijk ;)

  Met dank en groeten, (ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN © 2009 ROBETRO CARLOS van ROTTERDAM)
  Carlitos

 154. J. Modderman 13 July, 2009 12:35:29

  We moeten eerlijk zijn. Van elke wet, dus ook deze, moeten we zeggen dat die inmiddels niet meer op een meerderheid van de Nederlandse burgers steunt. We mogen aannemen dat verkiezingen voor het EP en peilingen ruimschoots aanwijzingen geven dat deze regering geen meerderheid (meer) heeft. Eigenlijk wel raar. De eerste jaren van dit kabinet kenmerkten zich door het steeds maar weer vooruitschuiven van beleidsbeslissingen, nu neemt men alleen maar controversiele beslissingen. De kosten om alle berichtgegevens, ook telefonische, op te slaan in een database, zullen eens worden doorberekend naar burgers toe. Big brother is watching over you and you have to pay this watch yourself. Wat een bak ellende krijgen we nu over ons heen. Hopelijk wordt dit ongedaan gemaakt in het EP.

 155. Niels Huijbregts 13 July, 2009 12:47:14

  @ Carlitos: het is bij wet verboden, u op de hoogte te stellen wanneer de overheid informatie over u zou vorderen.

  @ J. Modderman: het plan van de bewaarplicht kwam juist vanuit Europa, het EP heeft de richtlijn helaas al jaren geleden aangenomen.

  Overigens lijkt het mij niet juist, te concluderen dat geen enkele wet meer op de meerderheid van de Nederlandse burgers steunt. Als dat werkelijk het geval zou zijn, zou het er heel anders uitzien op straat. Maar ik ben het met u eens dat er wel een heleboel door de kamers gaat waarvan je je kunt afvragen of de bevolking van Nederland het zo’n goed idee vindt.

 156. Vrij zijn » Site van Jasper 13 July, 2009 12:53:48

  […] Een paar dagen terug is er een wet aangenomen die ervoor zorgt dat providers alles wat jij op internet doet, moeten vastleggen. In het kort houdt dat in dat de overheid straks kan zien hoe laat, hoe vaak jij (met naam, adres, woonplaats) op een bepaalde site zat (wat stond er op die site, wie is de beheerder, etc). Iedere mail die jij verstuurt, wordt gelogd. Als je iemand probeert te bellen, wordt dat vastgelegd. (“Zeg meneer, u belt vaak met ene L. Janssen, die ervan verdacht wordt banden met een kinderpornonetwerk te hebben. U hebt op 17 maart op een forum gezegd dat u tegen de bewaarplicht bent, dus hebt u iets te verbergen. Daarom willen, nee eisen, wij nu uw computer zodat we die doorzoeken op kinderporno (en terrorisme)). Ook de providers spreken er schande van. En er gaat wel eens iets fout. Providers zijn alleen verplicht aan te geven naar wie je wanneer sms’t, maar niet wàt je sms’t. Sommige providers doen dat echter wel. […]

 157. Carlitos 13 July, 2009 13:02:32

  ahh, het gebeurt dus allen per persoon per vordering?? niet zomaar altijd en over iedereen… alsmede antwoord op mijn tweede vraag ;) ~ “Of krijgen ze sowieso een kopie van alles???”

  Carlitos

 158. Suse 13 July, 2009 14:35:42

  Onder het mom van de zgn. strijd tegen de terreur en Al-CIAda worden onze burgervrijheden steeds verder uitgehold. Het is algemeen bekend dat de macht die een overheid naar zich toetrekt zelden meer wordt opgegeven. In Nederland gaan we zo onderhand verder in het opzetten van een politiestaat dan de V.S. waar ze bijvoorbeeld wel wetgeving verworpen hebben die een bibliotheek verplicht om bij te houden welke boeken iemand leest. Hier wordt dit soort stupide wetgeving met stille trom gewoon ingevoerd…

  Those Who Sacrifice Liberty For Security Deserve Neither - Benjamin Franklin

 159. Niels Huijbregts 13 July, 2009 15:28:21

  @ Carlitos: nee. Ten eerste worden alleen gegevens over communicatie bewaard, niet de communicatie zelf. Dus geen inhoud van mails, geen teksten op forums, etc.
  Ten tweede zorgt de provider van opslag van de gegevens. Als een opsporingsdienst inzage wil in bepaalde gegevens, moet ze daarom vragen. Het is dus niet zo dat de overheid een kopie van alles krijgt.

 160. Bart 13 July, 2009 17:03:00

  Ik begrijp het belang van de overheid om controle te willen over haar onderdanen en andere inwoners.
  Alleen denk ik; dat de communicatiemiddelen van de kwaadwillende bezoekers van ons land niet op deze manier onderschept kunnen worden.
  Bovendien zullen diegenen die echt wat te verbergen hebben andere wijzen vinden om te comminiceren en zal deze zinloze maatregel een groter kwaad dienen dan het doel.

 161. Urbain 13 July, 2009 17:08:34

  Bart: Hotmail is bijvoorbeeld zo’n manier waarmee echte terroristen de bewaarplicht kunnen ontduiken. Niet erg hightech James Bondachtig, maar it does the trick.

  De wet is dus inderdaad zinloos

 162. Satwan 14 July, 2009 19:08:43

  The company with balls, maar was al duidelijk mede door het bezoek van Chuck D op het feest.

  Hou het goeie werk hoog!

 163. Marcel 14 July, 2009 21:09:06

  Wanneer gaan ze bij de TPG post de afzender en geadresseerde bijhouden; huis aan huis verspreiding van bladen controleren; het in- en uitstappen van de auto controleren en registreren; enz. enz..
  Belachelijk. Het is bijna net zoals met het vliegen binnen Europa: volop paspoortcontrole; maar als je met de auto of op de fiets gaat kun je overal zonder enig probleem komen. Erg kortzichtig; maar deze wet heeft ons weer honderdduizenden euro’s gekost. Op naar de volgende.

 164. Joost Dikker Hupkes 14 July, 2009 22:38:34

  wikipedia:
  “CDA, VVD, SGP en ChristenUnie (41 van de 75 zetels) stemden voor het wetsvoorstel; PvdA, SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren stemden tegen.”

  Hou dit in het achterhoofd volgende keer dat je stemt.

 165. Jaap van Ganswijk 15 July, 2009 01:26:10

  Okay, zoals eerder gezegd heb ik afluisterrecorders geprogrammeerd. Dat betrof eigenlijk alleen de politiekant van het proces en dus vooral het opnemen van de feed (zoals verzorgd door toen nog alleen de grote broer van Xs4all, KPN) en het opslaan ervan. Ik meen dat de agenten toen alleen live mee konden luisteren en niets terug konden luisteren en wat vooral van belang was was dat het hele gesprek zodanig op een tape werd gezet dat er achteraf geen manipulatie mogelijk was (want dat is erg lastig op een tape). Overigens mochten wij als technici natuurlijk nooit meeluisteren maar het was wel grappig om te zien hoe inefficient het proces in feite was. Er stonden zo’n 10 PC’s in een ruimte van zo’n 10×10 m2 met de PC’s op tafels tegen de wanden die elk twee lijnen konden afluisteren en dan waren er zeg twee rechercheurs op burostoelen met wieltjes die tussen de verschillende PC’s heen en weer scheurden wanneer er ergens weer een potentieel gesprek begon, maar meestal was het vooral geroddel door de vriendinnen van ‘de boeven’, een term die ik geintroduceerd had want als programmeur moet je een duidelijke naamgeving hanteren en ik ken mijn Dagobert Duck’s, Pippi Langkous en Pipo de Clown. (En hadden Peppi en Kokki ook al niet boeven?)

  Indertijd was de afluisterwet gebaseerd op het feit dat de telefoonmaatschappij (toen alleen KPN, nog steeds moeder van Xs4all of had ik dat al vermeld? ;-) alleen taps mocht zetten op aanwijzing van een rechter en alleen voor een beperkte tijd en natuurlijk alleen op lijnen van verdachte figuren. Indertijd was het nog niet mogelijk om alle gesprekken preventief op te nemen. (Je had de toestand van de recorders die de politie indertijd gebruikte voor we onze hardware invoerden eens moeten zien. Het waren erg professionele recorders (vaak gebruikt door journalisten, maar ik ben het merk even vergeten,
  Akai?), maar ook dat soort recorders houden het niet lang vol wanneer ze 24
  uur per dag moeten draaien.

  Maar goed, toen kon het niet en nu kan het wellicht wel? Maar moeten we het dan willen? Tsja, je kunt ‘het blauw’ wel op straat laten lopen maar daar is het weinig efficient in het oplossen van misdaden en dat is toch wat we willen. Volgens mij is het wel belangrijk dat de politie niet vrijelijk in alle opgenomen gesprekken enzo kan grasduinen maar alleen gegevens kan opvragen wanneer een rechter dat op verzoek van de politie toestaat en dat is gelukkig al jaren Xs4all’s policy.

  Overigens maken sommige mensen zich nogal onnodig bang over massale databases zoals wanneer je een airmiles-kaart hebt. Ik ben een informaticus en weet hoe gecompliceerd het is om zinnige conclusies uit zo’n database te trekken. Sowieso verloopt de geldigheid van een op personengebaseerde database met zo’n 10% per jaar en hebben jullie ooit een persoonlijke mailing gehad gebaseerd op jullie bestedingspatroon? Sommige loyaltycard-uitgevers, een ongelukkige combinatie van het Kruidvat (of was het toen nog alleen dochter Trekpleister) en Chevron (of was het BP?) en de Kijkshop zagen het voor gezien, ik meen dat het de Freebie card heette.

  Het loont gewoon niet de moeite om allerlei vage min-of-meer-persoonlijke gegevens te verzamelen wanneer je er niet binnen een jaar wat mee doet.

  Maar paranoia is een leuke hobby en ik feliciticeer de beoefenaars ervan op dit forum ermee!

 166. fpk 15 July, 2009 07:52:13

  Ik heb zo mijn bedenkingen over xs4all.

 167. André 15 July, 2009 10:17:26

  Wat XS4ALL nu voor haar klanten kan doen, is ze alle mogelijkheden uitleggen die er zijn, om zo onzichtbaar mogelijk te internetten en emailen.

  (En wat mij betreft: burgerlijke ongehoorzaamheid plegen, net als de café’s hebben gedaan)

 168. J.T. Wenting 15 July, 2009 10:44:39

  Joop, het doet er niet toe wie voor en tegen stemden. Invoering is verplicht onder het verdrag van Lissabon dat door Nederland is geratificeerd ondanks een negatief oordeel van de kamer en een referendum.
  Onder dat verdrag zijn alle besluiten van de Europese Comissie automatisch wet in alle lidstaten. Het enige waar het over ging was de exacte bewaartermijn, niet of we bewaard zou worden.
  Over het wat er bewaard wordt denk ik dat Nederland nog een berisping van Brussel tegemoet kan zien, aangeizen het officiele Befehl wel degelijk stelt dat ook inhoud van sommige communicatievormen dient te worden opgeslagen (email en SMS verkeer voornamelijk).

  En dan is er het plan dat momenteel in Brussel wordt overwogen om een vergunning te vereissen voor een ieder die “publiceert” op het internet.
  In de meest verstrekkende variant zou dat betekenen dat elke posting op een forum, elk commentaar op een blog, vooraf door een EU censor dient te worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst mag worden.
  Goedkeuring zal worden gegeven indien je schrijven niet in strijd is met de ideeen achter de EU (dus kritiek op het politiek bestel en hun beleid is dan bij wet verboden).

  Vergeleken daarmee is het huidige onding een storm in een glas water.

  Jaap, het is inderdaad niet economisch aantrekkelijk om gegevens als aankoopgedrag meer dan een jaar te bewaren. Maar daar hebben we het hier niet over. Het gaat hier over het controleren van de ideologie van de burger, achterhalen wie mogelijk ooit iets heeft gedaan of gedacht dat niet strookt met de officiele denkwijze als opgelecht door Brussel.
  Daar voor is het interessant te weten hoe iemand in het verleden dacht. Is zijn huidige politiek correcte timiditeit echt of probeert hij zijn echte ideeen te verbergen om zo niet op te vallen?
  Kijk, 5 jaar geleden heeft hij de website van Geert Wilders bezocht. DUS is het een gevaarlijke anti-EU persoon die we maar eens goed in de gaten moeten houden.

 169. S.P. 15 July, 2009 14:54:01

  Jaap van Ganswijk,

  Quote “Ik ben een informaticus en weet hoe gecompliceerd het is om zinnige conclusies uit zo’n database te trekken. Sowieso verloopt de geldigheid van een op personengebaseerde database met zo’n 10% per jaar”

  Daar gaat het nu precies om. Men gaat conclusies proberen te trekken uit een gigantische berg data. Dit kan/gaat false postives opleveren waardoor mensen in de problemen kunnen komen. Sterker nog, dit is al in een paar gebeurd! Hier een voorbeeld:

  http://static.rnw.nl/migratie/www.wereldomroep.nl/actua/intrecht/arrestatiebevel080109-redirected

  Ik heb ook nog een voorbeeld van identiteitfraude:

  http://howardommel.web-log.nl/howardommel/2008/10/kowsolea-geen-c.html

  Maar Jaap je hebt gelijk, het is onzinnig is om zoveel data te verzamelen en daar ook nog zinnige conclusies uit te trekken. Helaas gaat men het toch proberen.
  Vergeet niet dat deze wetten door digibeten worden verzonnen. Minister Hirsch Ballin meent dat het helemaal niet gemakkelijk is om de bewaarplicht te omzeilen. Helaas voor hem is het niet zo moeilijk.

  Hieronder nog even het verslag van een expert bijeenkomst over de dataretentie wet. Experts van Ernst & Young en Deloitte Accountants hebben hun visie gegeven over bewaarplicht aan de Eerste Kamer:

  http://www.eerstekamer.nl/behandeling/20081209/verslag_van_een_expertbijeenkomst/f=x.doc

  De experts leggen helder uit dat er haken en ogen zitten aan dataretentie. Toch weerhoudt het de kamerleden niet om voor te stemmen.

  Moraal van het verhaal. Gelijk hebben betekend niet gelijk krijgen

 170. Caesar0031 18 July, 2009 14:09:22

  De kamerleden moeten wel voor stemmen omdat deze gang van zaken nou eenmaal aanlsuit op diverse internationale beleidsplannen welke al lang vast staan. Zijn er nou echt mensen die het als toeval zien dat zowel de VS, EU, Australie, Canada, China, etc etc dezelfde misselijkmakende maatregelen nemen?
  VN baby, that’s where it’s at! De nationale politiek loopt alleen maar een beetje met papieren te schuiven, het echte duivelse werk wordt verricht buiten de schijnwerpers. En zolang wij de democratie niet in handen hebben kunnen we dit soort dingen ook niet terug draaien.
  De laatste 20 á 30 jaar is het met alles zo, denk bijvoorbeeld maar aan het zogenaamd spontane wereldwijde rookverbod in de horeca. Hoe werkt het? Lees eens een keer Agenda 21, daarin staat tot in detail de werkwijze van de elite beschreven, maar dan met betrekking tot ‘duurzaamheid’

 171. Caesar0031 18 July, 2009 14:13:26

  Overigens heb ik ook niet alle antwoorden, dat moge duidelijk zijn, maar mijns inziens is dit wel de hoek waar we het moeten zoeken. De enige oplossing die nationale politiek in eerste instantie kan (maar niet wil) brengen is afsplitsen van de EU zodat we weer baas in eigen land kunnen worden

 172. Bewaarplicht - Stupid Nothings 20 July, 2009 10:34:23

  […] Lees meer bij XS4ALL. Stem of voeg toe aan :   […]

 173. Julius B. Thijssen 20 July, 2009 11:26:29

  @Niels Huijbregts: “ISP’s mogen hun klanten niet informeren als opsporingsdiensten informatie opvragen over die klanten. Staat in de wet.”

  Dat is niet helemaal waar. Het is zo dat de overheid en haar handhaving *verplicht* is om nadien bekend te maken over wie waarom informatie is opgevraagd. Dat gebeurt niet, en dat is een hele kwalijke zaak. Ik heb Simon daar al een keer boos over horen zijn op de radio. Als jouw telefoonlijn of internetaansluiting een maand lang is getapt, bijvoorbeeld, dan behoor je daar na afloop over te worden ingelicht. Het is gewoon weer zo dat overheidsdiensten het zo lastig mogelijk hebben gemaakt om die informatie te verkrijgen, terwijl ze die zelf behoren te verstrekken. Gebeurt gewoon niet, omdat er niemand over klaagt. Omdat niemand de wet hieromtrent op de letter leest.

 174. bart 20 July, 2009 16:19:28

  Valt me erg tegen dat jullie zowel in de advertentie als in het artikel van Niels Huijbregts de indruk wekken dat de inhoud van onze communicatie wordt bewaard, terwijl in werkelijkheid alleen de gegevens over de communicatie (dus niet de inhoud van mijn mals, maar alleen met welke adressen ik mail) wordt bewaard.
  Erg slecht dat een provider die zich opwerpt voor zaken als openheid, burgerrechten en dergelijke doet aan onnodige bangmakerij door feitelijke onjuistheden te verspreiden (of feiten creatief te presenteren, net hoe je het labelt).

 175. Niels Huijbregts 20 July, 2009 23:15:22

  @ Julius B. Thijssen: Als je getapt bent, moet je daarover ingelicht worden. En dat gebeurt inderdaad niet. Maar let op: de betreffende opsporingsdienst moet je vertellen dat je getapt bent, niet de telefoonmaatschappij of internetprovider. Die mogen daar niets over bekendmaken.

 176. Niels Huijbregts 20 July, 2009 23:18:50

  @ bart: onzin, ik verspreid geen onjuistheden. In mijn artikel staat duidelijk welke gegevens opgeslagen moeten worden:

  … Wat dat voor u precies betekent: wij moeten onder andere uw naam, adres, woonplaats, IP-adres, inlognaam, telefoonnummer en gebruikte internetdienst registreren, elke keer dat u verbinding maakt met internet. Voor elke e-mail die u verstuurt en ontvangt moeten we het adres van de verzender en dat van de ontvanger opslaan, welke adressen u nog meer heeft, welke user-ID u gebruikt, wanneer, hoe laat en op welke wijze werd gemaild. Van elk telefoongesprek dat u voert, moet worden bijgehouden wanneer dat was, hoe laat, vanaf welk nummer gebeld werd en naar welk nummer, de IP-adressen waarvan en waarnaar gebeld werd en welke telefoondienst of protocol gebruikt werd.

  En in de advertentie: “…Alle informatie over uw e-mail-, internet- en belgedrag moet nu een jaar lang worden opgeslagen. Dus ook de gegevens van deze mail“.

 177. bart 22 July, 2009 11:49:41

  @Niels:

  Sorry hoor, maar het onderwerp van het mailtje in de advertentie is “Vanaf nu wordt dit mailtje 12 maanden bewaard!”
  Daarmee wek je toch echt de indruk dat de mail zelf wordt opgeslagen.

  Ook in jouw stuk hierboven stel je ‘…een naar idee vinden dat al hun telefoongesprekken, sms’jes en e-mails worden geregistreerd.’

  Niet-ingewijden in deze materie zullen hierdoor al gauw denken dat al hun communicatie wordt opgeslagen en dat noem ik dus bang- of stemmingmakerij.

 178. Gerard Konings 23 July, 2009 01:08:15

  Tja, soms gaat er natuurlijk data “verloren” per slot van rekening “verliest” de overheid ook wel eens een usb of zo. Bovendien, hoe snel moet Xs4all uitvoer geven aan deze wet ? Dat hij erdoor is wil nog niet zeggen dat het ook al ingevoerd is. Dat kan gepaard gaan met allerlei “technische problemen”. Zo kun je “van alles” tegenkomen, maar Xs4all doet natuurlijk wel hun plicht !

 179. Niels Huijbregts 23 July, 2009 20:57:42

  @ bart: hmmm wat die advertentie betreft heb je wel gelijk. ‘Registreren’ is echter niet hetzelfde als ‘inhoud opslaan’ en registreren is precies wat de bedoeling is van deze wet. Dus met je kritiek op mijn artikel ben ik het niet eens.

  Overigens zou het mij in het geheel niet verbazen als uit de evaluatie van deze wet over een tijdje zal blijken dat, om werkelijk terrorisme te bestrijden, het noodzakelijk wordt geacht ook de inhoud van berichten op te slaan. Maar voor de duidelijkheid: dat is nu niet het geval. De inhoud van berichten wordt, net als de URL’s of IP-adressen van websites die mensen bezoeken, niet opgeslagen.

 180. Niels Huijbregts 23 July, 2009 21:01:05

  @ Gerard Konings: de wet is inderdaad nog niet ingevoerd, we zijn dus nog niet aan het bewaren in het kader van de bewaarplicht. Eerst zal er een conferentie plaatsvinden - heeft de minister aangekondigd - waar besproken zal worden wat deze wet praktisch betekent voor ISP’s. Daarna zullen we ervoor gaan zorgen dat we aan de wet voldoen.

  Het is volgens mij geen goed idee om de implementatie te rekken door allerlei technische problemen te introduceren, we zijn namelijk niet technisch incompetent en we willen ook niet de indruk wekken dat we dat zijn. Beter verzet tegen deze wet is ervoor zorgen dat hij snel geëvalueerd wordt en dat daarbij duidelijk wordt dat deze wet zinloos is.

 181. david 24 July, 2009 18:30:37

  Na het plaatsen van camera’s in onze steden schuift de overheid nu ook achter onze computer. Het is schandalig en volgens mij in strijd met onze grondrechten. Ik heb niet veel te verbergen maar ik wil wel graag vrij zijn. Dit wordt ons nu ontnomen. Ik vrees dat er een tweede “Franse Revolutie” voor nodig is om dit terug te draaien. Lang leve de vrijheid! Lang leve de revolutie!

 182. Edwin 29 July, 2009 10:03:04

  “Maar waar u in ieder geval zeker van kunt zijn is dat al deze gegevens over uw persoonlijke internet- , mail- en belgedrag bij XS4ALL veilig zijn.”

  in het verleden waren het situaties die betrekking hadden op gegevens die werden gehost op een van de servers van xs4all.

  hoe zit dat met die hostinggegevens in de toekomst ?

  “XS4ALL en **Denit** zijn kwaliteitsproviders die elkaar aanvullen in kennis en dienstverlening. Na een voorbereidend traject van ruim een half jaar is eind december 2008 de definitieve overeenkomst getekend”

 183. Niels Huijbregts 29 July, 2009 10:53:40

  @ Edwin: de bewaarplicht heeft geen betrekking op hostinggegevens. Maar ook die zijn veilig bij XS4ALL.

 184. Vincent Busch 29 July, 2009 16:43:43

  Niels - helder verhaal, waarvoor veel dank. Ik heb nog een vraag met betrekking tot opmerking 95. Hoe zit het als een klant jullie benadert met de vraag of jullie gegevens hebben moeten afstaan? Zijn jullie in dat geval ook verplicht te zwijgen?

 185. cyqex 31 July, 2009 15:59:53

  In het kader van dit onderwerp heb ik hier een wallpaper die hier op aansluit. Het is van Orwell’s boek “1984″. Zie wallpaper in mijn link.

  Ik voel mij onmachtig, verraden, verslagen, boos en zeer bedroefd. XS4ALL heeft het geprobeerd tegen te houden. Er zullen grove fouten met dit systeem gemaakt worden waar wij, de onschuldige burgers die nu officieel tot verdachten zijn bestempeld onder zullen gaan lijden.

 186. lt chang 1 August, 2009 00:05:46

  NU kunnen we allemaal gaan klagen (heel nederlands :P )
  of we gaan er wat aan doen….
  http://piratenpartij.nl/news.php

  De volgende revolutie is online

 187. Simon Asselbergs 4 August, 2009 16:45:24

  In Amerika is aangetoond dat er op grote schaal taps zijn geweest zonder dat daar aanleiding voor was, daar geldt een zelfde soort wet. Dat de politiek deze wet, zonder duidelijk teolichting en inachtneming van andere wetten en verdragen laat gelden is het minste probleem, het grootste probleem is dat is gebleken dat inlichtingdiensten zonder geldige aanleiding neuzen in andermans prive email. Een ander uitvoeringsaspect (overigens niet van toepassing op Xs4ALL) is dat het bewaren van deze gegevens niet vanzelfsprekend veilig gebeurd. Zelfs van organisaties die je zou moeten kunnen vertrouwen (overheden en banken) blijken wel eens hun security niet op orde te hebben en komen gegevens op straat te staan (soms letterlijk). Dat is vervelend voor de privacy, maar ook voor bedrijven die niet graag zien dat hackers er een slaatje uit slaan (bijvoorbeeld door af te persen of gegevens aan concurrenten te verkopen).

  Er is inmiddels bekend dat overheden het “terrorisme” gebruiken als politiek verkooppraatje om nog meer controle te hebben op burgers. Ik kan alleen maar hopen dat Nederland niet nog meer op Amerika gaat lijken met dit soort wetten. Het is werkelijk schande!

 188. Haik 12 August, 2009 00:32:16

  Je kan ook een VPN tunnel opzetten naar een commercieel bedrijf, die VPN toegnag aanbiedt. Dan ben jij beveiligd tussen jouw en het bedrijf. Jouw ISP ziet dan alleen een “tunnel”. Meer niet. En logt niets dus.
  Dat bedrijf is GEEN ISP, dus hoeft zij niets te loggen, ook al hebben ze servers in Amsterdam staan. Zij zijn geen ISP in de zin van de wet. Je kan geen ADSL of kabel van hun afnemen.
  MAAR…. Als je via deze VPN een mailtje stuurt via een Nederlandse provider (bv. Ziggo, XS4ALL, Telfort etc…) dan wordt dat weer WEL gelogd.
  Als je via de VPN inlogt op je Hotmail of Yahoo weer niet. Maar als je vanuit je Hotmail een mail stuurt naar iemand met een Nederlandse e-mail sdres, dan wordt deze weer WEL gelogd….

  Kijk maar eens op http://www.stongvpn.com

  P.S. Dit bericht is via de VPN tunnel gestuurd, en dus niet gelogd….

 189. ronald 6 October, 2009 13:28:31

  Leuk, of eigenlijk niet, om te zien dat ik niet de enige ben die de service van xs4all waardeloos vindt. Niet bereikbaar per telefoon, wachttijden tot 55 min, via email zeer geen antwoorden op vragen, 4.9 voor de servicedesk (een van de slechte scores in een onderzoek naar providers).
  Wat zou er voor nodig zijn dit bedrijf wakker te schudden?

 190. felis 25 November, 2009 17:29:41

  We hebben nog maar weinig natuurlijke bescherming tegen gegevensverzameling en opslag (vroeger was het technisch ondoenlijk, nu technisch mogelijk). Je DNA profiel is een mooi voorbeeld, erg handig voor allerlei doeleinden, en binnenkort vrij goedkoop en snel digitaal beschikbaar te maken en op te slaan. Wordt wakker allemaal.

 191. anoniem 9 December, 2009 19:24:03

  Het is gewoon volstrekt nutteloos. Als iemand iets illegaals wilt doen gebruik deze persoon toch niet z’n thuis verbinding. -> Oftewel TOR of iets dergelijks. Open netwerk van iemand, waar er nog talloze van te vinden zijn. Ook zijn WEP netwerken nou niet erg moeilijk te kraken.

 192. Willem Gravemakers 1 February, 2010 12:46:52

  @Niels Huijbregts:

  Inmiddels is de nieuwe privacy-policy van Xs4all van kracht waarin ook de bewaarplicht is opgenomen. Echter, voor de gemiddelde gebruiker is het nog steeds volstrekt onduidelijk wat er nu wel, en wat niet bewaard wordt. Het is duidelijk dat de bewaarplicht betrekking heeft op gegevens over de communicatie en dus niet op de inhoud zelf. Maar welke gegevens over de communicatie worden er nu concreet bewaard?

  Een paar vragen:

  -Wat wordt verstaan onder “f. de gebruikte internetdienst;”? Graag enkele voorbeelden van zulke diensten.
  -Wat wordt nu concreet bewaard van het surfgedrag? Ip-nummers van de bezochte websites en internetdiensten?
  -Wat wordt er bewaard m.b.t. communicatie met diensten als Skype, MSN, ICQ etc?
  -Wat wordt er bewaard van e-mailverkeer? E-mailadressen en ip-nummers van afzender en ontvanger? Wordt ook het controleren op e-mail geregistreerd?
  -Op sommige websites wordt er gespeculeerd dat enkel het in- en uitloggen van de modem wordt bewaard. Klopt dit?

 193. sam 23 May, 2010 21:36:03

  Het kan dus blijkbaar ook zonder bewaarplicht. Zie greenhost.nl
  Dit kan xs4all ook doen toch?