Entertainmentindustrie moet zich aanpassen aan moderne tijd

Door Niels Huijbregts, 02 June 2010

‘Downloaders zijn de beste klanten van de entertainmentindustrie’, kopte de NOS vorige week. Uit onderzoek van de universiteiten van Amsterdam en Leiden blijkt dat mensen die downloaden van internet, veel meer geld uitgeven aan muziek, films en aanverwant entertainment dan mensen die niet downloaden. En terwijl iedere ondernemer begrijpt dat je je beste klanten moet koesteren, kiest de entertainmentbranche voor een opmerkelijk andere tactiek: door de voortdurende jacht op ‘piraten’ maakt ze haar beste klanten het leven zuur.

Al jaren voert de entertainmentindustrie strijd tegen de ontwikkelingen op internet, soms met absurde gevolgen. Amerikaanse internetters moeten honderdduizenden dollars boete betalen voor het delen van hun favoriete liedjes. Franse internetters kunnen hun internetverbinding een jaar lang kwijtraken wanneer ze een film downloaden en in Nederland pleit de industrie ervoor het downloaden te verbieden en de internetproviders dat verbod te laten handhaven.

Beste entertainmentindustrie, word toch eens wakker! Mensen downloaden een film omdat ze die film leuk vinden, niet om u een hak te zetten. Downloaders zijn uw fans! U zou eens beter naar uw beste klanten moeten luisteren. Telkens weer blijkt uit onderzoek dat mensen willen downloaden en dat ze ook best voor die downloads willen betalen. Dat ze willen downloaden is logisch: internet is zeer geschikt voor het transport van informatie, dus ook van muziek en films. Je hoeft er niet voor naar buiten, hebt geen last van sluitingstijden en je kijkt en luistert waar en wanneer je wilt. En iedereen begrijpt dat artiesten ook geld moeten verdienen, dus dat voor muziek en films betaald moet worden spreekt voor zich. Als dat nou is wat consumenten willen, dan is de oplossing van het downloadprobleem toch reuze eenvoudig: geef uw klanten wat ze willen, en laat ze daarvoor betalen. Zorg voor een compleet aanbod op internet, voor een redelijke prijs en eenvoudig te downloaden, dan hebben mensen helemaal geen zin in illegaal gedoe op de Pirate Bay.

Er is veel voor te zeggen om het downloadprobleem heel anders te benaderen. Want de strijd tegen de downloader heeft niet geleid tot minder downloads, terwijl het imago van de film- en muziekindustrie er wel onder lijdt. De piratenjacht zorgt ervoor dat consumenten de industrie onsympathiek vinden. Mensen die downloaden uit illegale bron kan het daarom niets schelen dat ze daarmee de entertainmentindustrie benadelen. Als de industrie het roer nou eens omgooit en zo haar imago opvijzelt (dat kan best want ze maken briljante dingen) dan zal de publieke opinie kantelen en komt er een moment dat het not done is om te downloaden zonder te betalen. Net als het voor de meesten van ons not done is om iets te stelen bij de winkel om de hoek. Daarmee is het probleem op een sympathieker en duurzamer manier opgelost dan met boetes, verbieden en afsluiten.

Op muziekenfilm4all.nl is een burgerinitiatief gestart om de entertainmentindustrie te bewegen alle muziek en film direct legaal en tegen een redelijke vergoeding op internet aan te bieden. Op die manier is downloaden uit illegale bron niet meer nodig, kunnen consumenten alles kijken en luisteren wat ze willen en kunnen muziek- en filmmaatschappijen zich eindelijk weer eens van hun goede kant laten zien. Het is hoog tijd dat de entertainmentindustrie zich aanpast aan de wensen van haar klanten, in plaats van andersom.

Dit artikel werd in iets andere vorm gepubliceerd in het Financieel Dagblad van 2 juni 2010

Een bijdrage van Niels Huijbregts

Niels werkt op de afdeling Public Affairs van XS4ALL als woordvoerder.

Reacties

Commentaar is gesloten

  1. H. Kuiper 27 July, 2010 10:56:24

    Ik denk dat de entertainmentindustrie jouw betoog precies begrijpt. Maar voor hen betekend acceptatie van het internet voor verspreiding van muziek en film het einde van hun belangrijkste inkomstenbron: verspreiding op vaste media. Als ze het internet accepteren blijft er van hun omzet niets meer over, want verspreiden via internet is goedkoop, dat weet iedereen en daarom wil niemand de oude, hoge prijzen blijven betalen. De entertainmentindustrie vecht dus een doodsstrijd en dat verklaart meteen hun buitensporige gedrag. Ik verwacht niet meer dat de entertainmentbedrijven die nu domineren in staat zullen zijn de draai naar het internet te maken. Het wachten is op nieuwe bedrijven die vanaf het begin het internet tot hun basis maken. En dan maar hopen dat artiesten het lef en de juridische ruimte hebben over te stappen naar die nieuwe bedrijven. Omdat eerst hun oude contracten moeten aflopen kan dat nog wel even duren.