Aangeraden

Elektronisch patiëntendossier

Door Niels Huijbregts, 12 November 2008

Een uitstekend stuk over het EPD op Sargasso, van Arjen Kamphuis.

…Laten we eens aannemen dat de door VWS en andere partijen al jaren en bij herhaling gebruikte cijfers in orde van grootte kloppen. Dat er in Nederland al jaren per jaar 900-1700 mensen onnodig dood gaan mede doordat de informatievoorziening in de zorg niet goed geregeld is. (…) Dat is dus met afstand de grootste nationale ramp sinds de tweede wereld oorlog. Elke 20-26 maanden een watersnoodramp, elke 30-40 maanden een elf september.

Kan iemand mij dan uitleggen waarom dit probleem in handen is gegeven van een stichting (Nictiz) zonder formele macht, op grote afstand van de …

Nike en de vrijheid van meningsuiting

Door Niels Huijbregts, 26 August 2008

Niet alleen gastland van de afgelopen Olympics China heeft een aparte kijk op de vrijheid van meningsuiting. Ook sportmerk Nike, dat toch bekend staat als vrijheidslievend lijkt niet zo zwaar te tillen aan het recht op uitingsvrijheid op internet.

Al voordat hordenloper Liu Xiang zich terugtrok uit de Spelen wegens een blessure, deden op weblogs geruchten de ronde dat hij zich terug zou trekken onder druk van zijn sponsor Nike. Liu zou niet kunnen winnen en omdat Nike de blamage zou willen voorkomen dat hun steratleet zou verliezen, zouden ze hem opdracht hebben gegeven zich terug te trekken.

Of dat waar is of niet weet ik niet. En het maakt …

Nog een keurmerk?!

Door Niels Huijbregts, 08 July 2008

Je kunt geen probleem bedenken of het is op te lossen met een keurmerk! Vorige maand nog was er een hoop gedoe om OPTA, die een keurmerk voor brave providers wilde afdwingen. Nu weer wees Sargasso op een opmerkelijk voorstel in het Europees Parlement: de Estse socialiste Marianne Mikko vindt dat bloggers nu nog wel redelijk te vertrouwen zijn. Maar om dat zo te houden moet de overheid ingrijpen. U raad het al: door een keurmerk in te voeren!

“I think the public is still very trusting towards blogs, it is still seen as sincere. And it should remain sincere. For that we need a …

Franse ISP’s gaan narigheid blokkeren

Door Niels Huijbregts, 11 June 2008

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Michèle Alliot-Marie heeft gisteren bekendgemaakt dat de Franse internetproviders websites gaan blokkeren waarop narigheid staat.

Er komt een systeem waarmee alle Franse internetters websites kunnen melden waarop kinderporno, haat, racisme, oplichterij, terrorisme en andere narigheid staat. De melding wordt door de staat bekeken en wanneer dat nodig geacht wordt, wordt de website toegevoegd aan een zwarte lijst, die de providers gebruiken om websites onzichtbaar te maken.

Dit idee bestaat ook in veel andere landen: in Nederland is al tijden een discussie aan de gang over het blokkeren van websites waar kindermisbruik op te zien is. In die discussie is iedereen het erover …

UEFA houdt niet van Oranje op YouTube

Door Niels Huijbregts, 10 June 2008

Doede schrijft hoe UEFA de voetbalfeestvreugde bederft: Hij keek de voetbalwedstrijd van gisteren in een café met groot scherm, filmde met zijn telefoon wat sfeerbeelden en zette die op YouTube. Veel gehos, gejuich en gejoel, en inderdaad is op de filmpjes ook het scherm te zien met daarop kleine stukjes van de voetbalwedstrijd.

Vanmorgen kreeg hij een email van YouTube: de filmpjes waren verwijderd omdat ze inbreuk maken op het auteursrecht van de UEFA. Wat een onvriendelijke actie van UEFA! Het ging Doede er toch duidelijk niet om, de voetbalwedstrijd onrechtmatig openbaar te maken. De filmpjes zijn van matige kwaliteit, de camera beweegt mee op het feestgedruis, …

NVPI: internettoegang piraten beperken

Door Niels Huijbregts, 04 June 2008

NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie, pleitte er vandaag bij de presentatie van haar jaarverslag voor dat internetproviders de internettoegang van ‘piraten’ moeten beperken.

“Het meest voor de hand liggend is een systeem van ‘graduate response’: internetabonnees die op grote schaal en herhaaldelijk inbreuk op het recht van een ander plegen worden daar eerst op attent gemaakt. Als ze er dan voor kiezen om door te gaan met het plegen van inbreuk is het niet gek dat dat op een gegeven moment gevolgen heeft. De ISP kan dan bijvoorbeeld tijdelijk de toegang tot het web gedeeltelijk beperken tot dagelijkse behoeften zoals mail, bankieren en de belastingdienst.”

Ik ben …

Gamen goed voor carrière

Door Niels Huijbregts, 04 June 2008

Een mooi artikel van Marie-José Klaver, vandaag in NRC Next. Gamers, dat zijn de leiders van de toekomst. Uit onderzoek van MIT en IBM blijkt dat gamen goed is voor je carrière: complexe multi player games zoals WoW leren gamers samen te werken, complexe situaties te doorzien, elkaar te motiveren, en allerlei andere nuttige vaardigheden die in de echte wereld ook van pas komen.

Gamers zijn de leiders van de toekomst. “Ze leren dat openheid resultaat heeft. Wie zijn strategische inzichten en plannen niet deelt, komt er al snel alleen voor te staan. Gamers leren ook dat hard werken beloond wordt.” Wel blijkt dat deze gamer-vaardigheden …

Nederland afluisterland

Door Niels Huijbregts, 30 May 2008

De Minister van Justitie heeft per brief aan de Tweede Kamer laten weten dat in 2007 gemiddeld 1681 telefoons per dag werden afgetapt. Daarmee lijkt Nederland kampioen burgers afluisteren, want zelfs in Amerika, waar de opsporingsdiensten ook graag alles in de gaten houden, werden in heel 2007 maar 2208 telefoons getapt.

De kans dat je als Nederlandse burger getapt wordt is daarmee 117 keer zo groot als voor een Amerikaanse burger, berekent Webwereld. Hoe zit dat? In Amerika wonen 18 keer zoveel mensen als in Nederland. Waarom wordt hier dan 11 keer zoveel getapt? Wonen hier veel meer boeven dan daar? Wantrouwt de Nederlandse …

BarcampNLGovWeb 2008 7 juni 2008, Volkskrant gebouw, Amsterdam

Door Mieke van Heesewijk, 27 May 2008

De benadering die de overheid kiest voor alles wat met het web of met digitalisering te maken heeft is aan het veranderen. Veranderende focus t.a.v. gekozen on-line kanalen, de impact en de mogelijkheden van web2.0 die tot veel mensen beginnen door te dringen, on-line interactie en het betrekken van doelgroepen. Rondom Den Haag hoor je dit soort dingen nu vaker genoemd worden.

Wat is de betekenis ervan?
Hoe passen alle bewegingen en afwegingen in elkaar?
Welke vaardigheden en middelen hebben (overheids)organisaties nodig voor de (nabije) toekomst?
Wie heeft hier al ervaring mee?
Hoe werk je eigenlijk met dit soort dingen?

http://barcamp.pbwiki.com/BarcampNLGovweb

Tweede Kamer stemt in met 12 maanden Bewaarplicht

Door Niels Huijbregts, 23 May 2008

Gisteren is in de Tweede Kamer gestemd over de Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens. De Kamer debatteerde vorige week uitgebreid met de Minister van Justitie en de Staatssecretaris van Economische Zaken over het onderwerp, voornamelijk over hoe lang de gegevens bewaard moeten worden, wanneer de evaluatie plaatsvindt en hoe geregeld wordt welke gegevens moeten worden opgeslagen.

VVD en CDA toonden zich groot voorstander van het wetsvoorstel. D66, Pvda, Groen Links en SP hadden ernstige bedenkingen bij de plannen en pleitten er daarom voor, de bewaartermijn op het door Europa gestelde minimum van 6 maanden te zetten. Dat voorstel haalde echter geen meerderheid.

Het amendement van Ed Anker (CU) kreeg wel een …

Webby Award voor ¡Viva la Creación!

Door Niels Huijbregts, 07 May 2008

Het videoproject ¡Viva la Creación! van Eboman en XS4ALL heeft een Webby Award gewonnen in de categorie Best Editing. Op de website kon iedereen video’s uploaden en remixen. De beste mix kreeg op 27 september 2007 tijdens PICNIC een prijs uitgereikt.

VPRO’s 3 voor 12 schreef een stukje over de Webby Award voor Eboman.

Cameratoezicht opnieuw nutteloos bewezen

Door Niels Huijbregts, 07 May 2008

We wisten het al een tijd, maar het is opnieuw bewezen: enorme investeringen in politiecamera’s op straat hebben geen enkel effect op misdaadcijfers. Cameratoezicht maakt de boel niet veiliger.

De Britse krant The Guardian citeert het hoofd van de afdeling Visual Images, Identifications and Detections Office van Scotland Yard:
Massive investment in CCTV cameras to prevent crime in the UK has failed to have a significant impact, despite billions of pounds spent on the new technology (…) Only 3% of street robberies in London were solved using CCTV images, despite the fact that Britain has more security cameras than any other country in Europe.
Maar helaas …

Douane doorzoekt mobiele telefoons

Door Niels Huijbregts, 23 April 2008

De Telegraaf schrijft over een pilot van de douane op Schiphol, die fototoestellen en mobiele telefoons ‘leegzuigt’ op zoek naar afbeeldingen van kindermisbruik. De actie richt zich op alleenreizende mannen die in landen zijn geweest waar sekstoerisme plaatsvindt.

Het juridische fundament daarvoor is “een redelijk vermoeden van schuld. De douane mag iemands bezittingen doorzoeken. Dat is helemaal legitiem.”, staat in het artikel. Ik kan niet beoordelen of dat juridisch klopt, maar een zeer onbehaaglijk gevoel bekruipt mij als ik hoor dat alleen naar Thailand reizen je tot verdachte van kindermisbruik maakt, waardoor de douane je vakantiefoto’s mag bekijken om te zien of hun verdenking klopt. Wat nu …

Lunch 2.0 bij XS4ALL

Door Mieke van Heesewijk, 21 April 2008

Hoe werkt internet eigenlijk? Een rondleiding door en een presentatie over DC2, het datacenter van XS4ALL dat sinds 2003 het centrale knooppunt van het XS4ALL-netwerk. In het datacenter is alles gericht op veiligheid, betrouwbaarheid en snelheid. Verder een presentatie over de grondbeginselen van XS4ALL, over online recht en de juridische aspecten van internet door Margreth Verhulst, Public Affairs & regelgeving XS4ALL.

Leaseweb gaat preventief afbeeldingen verwijderen

Door Niels Huijbregts, 17 April 2008

Webwereld bericht dat hostingprovider Leaseweb preventief afbeeldingen van websites gaat verwijderen, na een golf van kritiek over kinderporno naar aanleiding van een uitzending van NOVA.

“Een interne commissie van directieleden zal afbeeldingen identificeren die op zich niet verboden zijn, maar wel twijfelachtig. Deze worden tijdelijk verwijderd, totdat justitie een helder kinderpornobeleid invoert.”

Dat is kwalijk. Behalve dat het onmogelijk is, met een commissie van een aantal directieleden alle miljoenen sites die door Leaseweb gehost worden in de gaten te houden, is het bovendien zeer onwenselijk. Je kunt van medewerkers van een provider niet verlangen dat ze zelf beoordelen welke plaatjes wel en niet door de beugel kunnen. Het …

Filter opnieuw in het nieuws

Door Niels Huijbregts, 16 April 2008

Gisteren verschenen opeens weer allerlei berichten over het kinderpornofilter van het KLPD. “Grote providers gaan kinderporno weren” kopte nu.nl. Dat bericht bleek gebaseerd op een brief van de Minister van Justitie aan de Tweede Kamer over cybercrime. Een hoofdstuk daarin is gewijd aan het blokkeren van websites met kinderporno en het overleg daarover tussen KLPD en een aantal providers. De minister gaf aan dat dat overleg positief verloopt en dat dus verwacht mag worden dat binnenkort overeenstemming wordt bereikt.

Het bericht werd overgenomen door andere media. De boodschap veranderde naar “Isp’s stemmen in met blokkeren kinderporno“, waardoor het leek alsof alles al rond is.

Dat …

Nieuw uiterlijk XS4ALL homepage

Door Victor Onrust, 15 April 2008

Mag ik als klant mijn openlijke opluchting verklaren over de verdwijning van de verschrikkelijke stekker !!

Europees Parlement tegen het afsluiten van filesharers

Door Niels Huijbregts, 11 April 2008

Het Europees Parlement heeft gisteren een amendement aangenomen waarin het de Europese lidstaten oproept geen maatregelen te nemen die “strijdig zijn met de mensenrechten, de burgerrechten en de beginselen van evenredigheid, doelmatigheid en ontradende werking, zoals onderbreking van de internettoegang.”

Er was de laatste tijd een sterke lobby actief in Brussel, die het EP wilde laten instemmen met plannen van Engeland en Frankrijk om filesharers (’internetpiraten’) die na waarschuwing doorgaan met het downloaden en delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal, volledig af te sluiten van internet. Daarbij wilde Engeland zelfs zo ver gaan dat internetproviders wettelijk verplicht moesten worden, te helpen bij de bestrijding van ‘piraterij’.

Het amendement dat …

8 april: 21e Globaliseringslezing met Andrew Keen: Wisdom of the Crowd

Door Mieke van Heesewijk, 01 April 2008

Ontwikkelt internet zich tot kennis middel van de armen of tot een nieuwe vorm van cultuurimperialisme? Als iedereen maar naar believen knipt, plakt en kopieert, wie ziet er dan nog toe op bescherming van het auteursrecht of op het principe van hoor en wederhoor? Wat moeten we met al die amateurs die hun meningen verkondigen in blogs? Volgens internet ondernemer en journalist Andrew Keen verdringt de amateurverslaggeving de professionele journalistiek.

De vraag is of men daar in andere delen van de wereld ook zo over denkt. Wat kan het Web 2.0 (user generated content) betekenen voor mensen in ontwikkkelingslanden? En biedt Web 2.0 ons niet juist toegang tot ongecensureerde …

Burgerinitiatief ikbeslis.nu gestart

Door Mieke van Heesewijk, 01 April 2008

Ikbeslis.nu is een onafhankelijk internet platform dat de mogelijkheid biedt om structureel en direct invloed uit te oefenen op een specifiek politiek of maatschappelijk issue.

Ikbeslis.nu biedt mensen een makkelijk en effectief online middel om politieke invloed uit te oefenen op een onderwerp dat hen raakt. De initiatiefnemers van ikbeslis.nu zijn niet automatisch ook ondersteunders van de acties die worden gevoerd. Ikbeslis.nu bundelt meningen en maakt zo van individuele meningen een krachtige beweging, zonder dat je het gedachtegoed van een hele politieke partij of organisatie erbij krijgt. Ikbeslis.nu biedt - in tegenstelling tot andere burgerinitiatieven die veel overleggen en praten - directe invloed op de Nederlandse …

Pechtold stelt kamervragen over bewaarplicht

Door Niels Huijbregts, 20 March 2008

D66-fractieleider Pechtold heeft de Minister van Justitie kamervragen gesteld over de uitspraak van het Constitutionele Hof in Duitsland over de bewaarplicht. Op de website van D66 geeft hij zijn visie op de bewaarplicht in Nederland:

“… De sociaal-liberaal benadrukt het belang van de rechten en vrijheden van burgers: `Het is een glijdende schaal. Als we alle overheidsbemoeienis toe blijven staan onder het mom van terrorismebestrijding, kunnen we straks geen stap meer maken zonder dat de overheid je in de gaten heeft en tal van gegevens over je bezit. Daarom moeten we zeer zorgvuldig zijn met het openbaar stellen van privégegevens’.”

Update: de kamervragen zijn

Duitse bewaarplicht ingeperkt

Door Niels Huijbregts, 19 March 2008

Naar aanleiding van een petitie van zo’n 30.000 Duitsers heeft het Duitse Constitutioneel Hof - de hoogste rechtbank in Duitsland - de wet op de bewaarplicht alvast wat ingeperkt.

In de petitie vroegen burgers het Hof te oordelen over de grondwettelijkheid van het opslaan van telecommunicatiegegevens en van het opvragen en gebruiken van die gegevens. Over dat laatste punt heeft het Hof nu een uitspraak gedaan: de gegevens mogen alleen worden opgevraagd in verband met onderzoek naar zware criminaliteit. Opsporingsdiensten willen de gegevens ook gebruiken voor analyse naar patronen in de communicatiegegevens van niet-verdachten, en voor de opsporing van ‘middels telecommunicatie begane strafbare feiten’. Dat …

Bouwer e-voting-machine bedreigt onderzoeker

Door Albert Keizer, 19 March 2008

In de voortgaande strijd voor open democratische verkiezingen nu het nogal ‘enge’ bericht over het Amerikaanse Sequoia, bouwer van elektronische stemmachines, die een dreigende email stuurt naar Ed Felten, professor aan de universiteit van Princeton.

Felten, bekend van oa. het onderzoeken van stemmachines en het publiceren van problemen daarmee, was ook de naam waar enkele ‘election officials’ uit New Jersey aan dachten om hun keuze te bepalen in het wel of niet aanschaffen van stemmachines van Sequoia. Het bedrijf ziet dit niet zitten en neemt alvast maatregelen om kritiek op haar apparaten voor te zijn. Dit deed men door het sturen van de volgende email:

====

Sender: Smith, …

Spamverbod tegen vrijheid van meningsuiting?

Door Niels Huijbregts, 03 March 2008

In Virginia, USA is spammer Jeremy Jaynes in hoger beroep veroordeeld wegens het sturen van spam. In Virginia is het wettelijk verboden spam te versturen, dus je zou verwachten dat het een eenvoudige zaak was.

Jaynes’ advocaat betoogde echter dat het spamverbod in strijd is met de grondwet omdat het verbod een inperking van de vrijheid van meningsuiting zou inhouden. Daarmee overtuigde hij drie van de zeven rechters. Rechter Elizabeth Lacy: “(the law is) unconstitutionally overbroad on its face because it prohibits the anonymous transmission of all unsolicited bulk e-mail including those containing political, religious or other speech protected by the First Amendment to the United States Constitution”. In …

Gamers opgelet: de CIA kijkt mee

Door Niels Huijbregts, 29 February 2008

De Pers berichtte vandaag over een rapport van het Amerikaanse Office of the Director of National Intelligence aan het US Congress over datamining. In het rapport wordt beschreven wat de mogelijkheden en voordelen van datamining zijn. Er staan twee interessante ontwikkelingen in te lezen: de inlichtingendiensten automatiseren het bekijken van beelden van beveiligingscamera’s en ze doen in grote online games en virtuele werelden onderzoek naar ’sociale patronen’, op zoek naar terroristen.

“The Video Analysis and Content Extraction (VACE) project seeks to automate what is now a very tedious, generally human-powered process of reviewing video for content that is potentially of intelligence value”

“Reynard is a seedling effort to …

XS4ALL sponsort DROPSTUFF.nl - een museale hangplek, plakzuil en klankbord voor e-culture

Door Mieke van Heesewijk, 29 February 2008

DROPSTUFF.nl is een kunstproject dat zichzelf omschrijft als “een museale hangplek, plakzuil en klankbord voor e-culture”. In feite is het een mobiel internetcafé, uitgerust met een LED-scherm van 15 bij 4 meter. Kunstenaars ontwikkelen speciale kunstwerken, gebaseerd op het thema de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. De kunstwerken zijn interactief, zodat bezoekers invloed hebben op het eindresultaat. Ook worden op het LED-scherm elke dag stellingen geplaatst die te maken hebben met actuele onderwerpen. Het publiek kan hierop reageren door het sturen van teksten, plaatjes of video’s via SMS. DROPSTUFF.nl maakt een tournee langs verschillende locaties in heel Nederland. Op 29 februari vindt de landelijke aftrap van DROPSTUFF.nl …

Nieuwe media en het democratisch tekort

Door Mieke van Heesewijk, 29 February 2008

De Balie organiseert woensdagavond 12 maart een rondetafelgesprek op internet met experts en crowds:

Leiden de mogelijkheden van nieuwe media vanzelf tot een volwaardige dialoog tussen burger en overheid, tussen consument en bedrijfsleven?

Bedrijven en overheden zijn naarstig op zoek naar mogelijkheden om met burgers in gesprek te raken en hun kennis en ervaring te betrekken in de besluitvorming. Nieuwe media bieden daartoe mogelijkheden. Verwachtingsvolle stellingen over het democratiserende vermogen van nieuwe media vullen al enkele jaren opiniepagina’s, weblogs en bestsellers (trefwoorden: Web 2.0, wikinomics, wisdom of crowds, crowdsourcing, co-creatie, e-participatie, collective intelligence, enz).

Het salongesprek wordt rechtstreeks via internet uitgezonden. Via de …

Burgerrecht voor computers in Duitsland

Door Niels Huijbregts, 28 February 2008

De hoogste rechter in Duitsland heeft bepaald dat in Duitsland het grondrecht bestaat op eerbiediging van de vertrouwelijkheid en integriteit van informatiesystemen van burgers. De rechter vindt dat dat volgt uit het Duitse grondrecht op het telecommunicatiegeheim, het grondrecht op onaantastbaarheid van de woning door de staat en het grondrecht op zelfbeschikking over persoonlijke informatie.

In april vorig jaar schreef ik over de Duitse overheid die via trojans op computers van burgers spioneert. De rechter vond toen dat de politie deze methode van elektronische huiszoeking niet mocht gebruiken, maar dat het wel geoorloofd was voor geheime diensten.

Een groep juristen en journalisten was het met die …

Politie laat kinderpornowebsites ongemoeid

Door Niels Huijbregts, 19 February 2008

Vandaag in het Parool een uitgebreid artikel over het onderzoek dat Karin Spaink deed naar het kinderpornofilter van het KLPD.

Dat filter blokkeert websites die de politie op geen enkele andere manier kan aanpakken, omdat ze in verre buitenlanden staan waar de Nederlandse politie geen invloed op heeft. Internetprovider UPC maakt gebruik van dit filter en blokkeert dus bepaalde websites op verzoek van de politie.

Uit het onderzoek van Spaink blijkt dat op die lijst ook websites staan die gewoon bij Nederlandse providers Leaseweb en Webazilla staan. Websites die al lang bestaan maar waar de politie dus kennelijk niets tegen doet. “Volgens de KLPD …

Electoral Compass USA: Hillary’s chances

Door André Krouwel, 13 February 2008

US presidential elections go on for an eternity. The Americans spend almost a year choosing their new president. Actually there are three elections, not just one. In the first phase there are two separate elections: one in the Democratic party and another in the Republican party. The Democrats’ focus is not the Republicans. Hillary and her husband Bill attack Obama, and Obama – with somewhat more refined methods – fights back.

The various presidential candidates try to win as many ‘delegates’ as possible in each state in a ‘primary’ or ‘caucus’. These delegates will be sent to the party conventions in August and September 2008, which will elect the …

Buma op Bloggerjacht

Door Niels Huijbregts, 07 February 2008

Buma/Stemra schijnt de jacht op bloggers geopend te hebben. Muziekblogs MOMI en Araglin kregen boze mailtjes van Buma waarin staat dat ze moeten betalen omdat ze filmpjes van Youtube op hun weblogs gebruiken. Linken naar filmpjes op Youtube mag wel, maar de filmpjes embedden is verboden, zegt Buma.

Marco Raaphorst heeft het niet zo op Buma: Buma doet alsof het belangen van artiesten behartigt maar “De BUMA is een beleggingsclub die door het niet uitbetalen van royalty’s van musici op een enorme berg geld zit”. “De BUMA is geen overheid. KNOOP DAT NU EENS IN JE OREN! Maak er een mantra van: de …

DIY Video Summit

Door Niels Huijbregts, 06 February 2008

Liefhebbers van ¡Viva la Creación! opgelet: Dit weekeinde in Los Angeles vindt de Do It Yourself Video Summit plaats, een conferentie voor, met en over amateurvideo, onder andere op internet. Als je er (net als ik) niet bij kan zijn, is het toch interessant om hun website in de gaten te houden; veel onderwerpen worden gestreamd.
Aan de orde komen bijvoorbeeld live action remix, anime music videos, videoblogging, machinima, youth media, activist media, political remix, video blogging, en independent arts video.

Golf van kabelbreuken

Door Niels Huijbregts, 06 February 2008

Wat is er aan de hand?! Anderhalve week geleden werd bekend dat een kabelbreuk in de Middellandse Zee het internetverkeer in India en Egypte ernstig hinderde. De oorzaak was onbekend, er werd gedacht dat een schip, door zwaar weer in problemen geraakt met z’n anker de kabel had beschadigd. Kort daarna werden een tweede en derde kabelbreuk gemeld. Ditmaal in de Perzische Golf, met ernstige gevolgen voor het netwerkverkeer in Egypte, Dubai, Bahrein, Saudi-Arabië en India.

Nu de vierde en zelfs vijfde kabelbreuk in hetzelfde gebied bekend zijn geworden, wordt enigszins paniekerig gereageerd. “These are owned by private operators, and …

Britse regering wil ID-kaart onder dwang invoeren

Door Niels Huijbregts, 01 February 2008

De Britse overheid wil dolgraag een nationale ID-kaart invoeren. De kaart wordt gekoppeld aan het National Identity Register, een database met een groot aantal persoonlijke gegevens van elke burger, die via de kaart op elk moment kunnen worden uitgelezen en gebruikt door de overheid, maar bijvoorbeeld ook door bedrijven. In de database moeten behalve naam en huidig adres ook vingerafdrukken, gezichts- en irisscans en alle verblijfplaatsen en adressen gedurende iemands hele leven worden opgeslagen.

Het Verenigd Koninkrijk wordt door velen als surveillance state gezien waar de overheid haar burgers wantrouwt en ze overal en altijd in de gaten probeert te houden. De …

Het Glazen Lichaam, zaterdag 2 februari in Rotterdam

Door Bob Overbeeke, 29 January 2008

Zaterdag staat de relatie tussen mens en technologie centraal op het festival Het Glazen Lichaam. Tijdens een zeer gevarieerd avondprogramma geeft het festival inzicht in de modernste technologieën voor het ‘glazen’ lichaam in de huidige informatiemaatschappij. Zowel de fantastische als de breekbare gevolgen komen aan de orde. Laat u inlichten, voorlichten en doorlichten.

Het Glazen Lichaam is het eerste festival uit de reeks ‘Saturday Night Science’ en wordt georganiseerd door het Rathenau Instituut in samenwerking met NRC Handelsblad.

Het Glazen Lichaam

Provider mag downloaders beschermen

Door Niels Huijbregts, 29 January 2008

In juli vorig jaar schreef Europese advocaat-generaal Kokott in een advies dat de Spaanse internetprovider Telefónica geen NAW-gegevens van haar downloadende klanten bekend hoeft te maken aan de auteursrechtenorganisatie Promusicae.

Vandaag deed het Europese Hof van Justitie uitspraak in de zaak. Het Hof sluit zich aan bij het advies van Kokott. In het arrest zegt het Hof dat een afweging moet worden gemaakt tussen het grondrecht op bescherming van persoonsgegevens en het fundamentele eigendomsrecht, waar auteursrecht onderdeel van is. Voor doeltreffende bescherming van het auteursrecht hoeft de Spaanse rechter - die het Europese Hof om advies vroeg - niet te verplichten dat providers NAW-gegevens …

De toekomst van de muziekindustrie

Door Mieke van Heesewijk, 28 January 2008

Waar de muziekindustrie en internetters er niet in slagen elkaar tegemoet te komen, onstaan er allerlei initiatieven die op een andere manier omgaan met het aanbieden van muziek. De toekomst van de muziekindustrie wordt druk bediscussieerd:

Bijvoorbeeld hier

of hier:

Wij zijn benieuwd naar uw mening op onderstaande stelling:

“De muziekindustrie slaagt er niet in om aan de wensen van internetters tegemoet te komen. Uiteindelijk overleven alleen de muziekaanbieders die…”

De 20 meest inspirerende of opmerkelijke reacties …

Een ip-adres kan een persoonsgegeven zijn - oh nee, wat nu!?

Door Vincent Schönau, 24 January 2008

Via verschillende internationale bronnen bereikt ons het nieuws dat Peter Scharr, de Duitse privacy-toezichthouder, vindt dat een ip-adres een persoonsgegeven kan zijn.

Dit is in Nederland niet nieuw; het College Bescherming Persoonsgegevens, toen nog Registratiekamer, schreef al in 2001 dat een volledig IP-adres in veel gevallen als een persoonsgegeven beschouwd moet worden.

Let wel: noch Peter Scharr, noch ons CBP, zeggen dat een ip-adres altijd als persoonsgegeven moet worden beschouwd.

Betekent dit nu, zoals Ewald Smits in de kop van zijn stukje op sync.nl schrijft, het ‘Einde van content op maat’? Nee, dat betekent het niet.

Het betekent namelijk niet dat het plotseling verboden is …

Ooggetuige verslag

Door Margreth Verhulst, 15 January 2008

Al lezend (in mijn boek “Dit kan niet en dit mag niet. Belemmering van de uitingsvrijheid in Nederland.” door Jos van Dijk een aanrader, maar dat terzijde) in de metro op weg naar mijn werk, ving ik het volgende gesprek op. Het gesprek vond plaats tussen twee jongemannen waarschijnlijk scholieren. De een wat ongeinteresseerd ogend en met een wat geforceerde nonchalante houding, zijn voeten op de bank tegenover hem (hierna: Frank) en de ander wat spraakzamer en met een gratis Dag in zijn hand (hierna: Vrij).

Vrij: Belachelijk zeg, voortaan mag de politie mobieltjes afluisteren nog voordat er een misdrijf is gepleegd. Dan heb je niet eens meer de …

OV-chipkaart gekraakt, schendt bovendien privacy

Door Niels Huijbregts, 15 January 2008

Vorige week werd bekend dat de beveiliging van de OV-chipkaart gekraakt is. Translink Systems, het bedrijf dat de kaart in Nederland invoert, vond dat het allemaal wel meeviel en beweerde dat er niks aan de hand was. Maar nu meldt RTL Nieuws dat onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben laten zien hoe ze onbeperkt gratis kunnen reizen door de kaart te hacken. Translink noemde dat vorige week nog “onmogelijk”.

Het zit de OV-chipkaart niet mee: Het College Bescherming Persoonsgegevens deed vandaag een persbericht uitgaan waarin staat dat de OV-chipkaart van het Amsterdams Gemeentelijk Vervoerbedrijf in strijd is met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. …

Kamervragen naar aanleiding uitkomsten onderzoek e-hulp.nl over online privacy

Door Mieke van Heesewijk, 15 January 2008

Het onderzoek dat het kenniscentrum voor online hulp de stichting e-hulp.nl in november vorig jaar uitvoerde naar privacy op internet bij zorgverleners heeft tot kamervragen geleid. Uit dit onderzoek blijkt dat tenminste dertig ‘gerenomeerde zorginstellingen’ dagelijks persoonsgegevens uitwisselen met Google.

Antwoorden op kamervragen van Schippers over het artikel “Clientgegevens op straat”

Downloaden is goed voor cd-verkoop

Door Niels Huijbregts, 12 January 2008

Het is officieel: muziek downloaden is goed voor de cd-verkoop. De Britse band Radiohead bood zijn nieuwe album In Rainbows begin oktober als download aan op internet. Belangstellenden mochten zelf bepalen of ze daar geld voor overhadden en hoeveel.

Het album is nu ook als cd in de winkels verschenen en ondanks dat de muziek al maanden gratis op internet te krijgen was, is de cd een groot succes. De BBC berichtte donderdag dat In Rainbows meteen al bovenaan de Amerikaanse hitlijst staat; in de eerste week werden 122.000 exemplaren verkocht. Misschien dringt het nu tot de platenmaatschappijen door dat internet geen bedreiging voor …

OV-chipkaart gekraakt

Door Niels Huijbregts, 09 January 2008

Gisteren meldden allerlei media dat de OV-chipkaart gekraakt is. Op de Duitse hackersbijeenkomst CCC werd eind december een presentatie gehouden waarin gedetailleerd werd uitgelegd hoe de chip werkt.

De invoering van de OV-chipkaart stuitte al op veel bezwaren, voornamelijk in verband met de privacy van reizigers. Met het systeem wordt namelijk nauwkeurig bijgehouden welke reisbewegingen mensen maken. Van reizigers met een abonnement zijn NAW-gegevens bekend en daarmee is een directe link te maken tussen wie ze zijn en waar ze zijn geweest. Ondanks die bezwaren is de invoering van de kaart gewoon doorgegaan, maar de ontdekking van de hackers kan die …

XS4ALL sponsort Kieskompas

Door Mieke van Heesewijk, 07 January 2008

Kieskompas, ontwikkeld door politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit Amsterdam, helpt burgers om meer verantwoorde keuzes te maken op basis van wetenschappelijk verantwoorde methoden. Bij eerdere verkiezingen in Nederland en België bleek het een zeer populair instrument te zijn. In de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen van november 2006 trok Kieskompas 3 miljoen bezoekers.
XS4ALL ondersteunt Kieskompas omdat de thema’s vrijheid van meningsuiting en nieuwe media hier op een uitstekende manier samenkomen.

Kieskompas USA is een stemwijzer op internet voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Door te reageren op 36 stellingen kunnen Nederlanders kijken welke presidentskandidaat het beste bij hun ideeën en idealen past. De stellingen op Kieskompas USA …

Canadese ISP zet eigen boodschap op Google homepage

Door Niels Huijbregts, 11 December 2007

Threat Level bericht dat de Canada’s grootste ISP Rogers de inhoud kan veranderen van websites die zijn klanten bezoeken. In een voorbeeld is de site van Google te zien, waar een waarschuwing aan toegevoegd is dat de klant zijn datalimiet bijna bereikt heeft en binnenkort moet bijbetalen. De klant ziet gewoon www.google.com in de adresbalk staan en kan dus nergens aan zien dat dit niet de originele inhoud van de website van Google is.

Rogers zegt dat ze aan het testen zijn met nieuwe technieken om contact op te nemen met hun klanten. Als deze techniek aanslaat, kan dat griezelige gevolgen hebben: je kunt dan nooit zeker …

Auteursrecht volgens Donald Duck

Door Niels Huijbregts, 03 December 2007

In de laatste Donald Duck een moralistisch verhaal over downloaden van muziek versus kopen van cd’s. Oom Donald kopieert cd’s, de neefjes zijn überbraaf, (”Da’s niet netjes! Op muziek zitten RECHTEN. Als niemand meer cd’s zou kopen, raken de platenbonzen en de muzikanten aan de bedelstaf!”) en Dagobert doet natuurlijk ook mee (”Je betaalt mij honderd keer de rechten voor het kopiëren van die cd die door MIJN platenmaatschappij is uitgebracht! Plus een boete voor PIRATERIJ, stiekeme duitendief!”)

Zo voedt Disney onze kindertjes op.

De strip is te lezen op Dumpert, gevonden via Iusmentis.

OPTA: toch geen regels internetveiligheid

Door Niels Huijbregts, 29 November 2007

Dit voorjaar maakte OPTA - de toezichthouder van de telecommarkt - bekend dat ze van plan was regels op te leggen aan internetproviders om de veiligheid van internet te vergroten.

Dat lijkt op het eerste gezicht aardig bedacht, maar uit de details van de plannen bleek dat het geen goed idee was. Er werd dan ook stevig tegen geprotesteerd.

OPTA heeft nu bekendgemaakt dat ze afziet van de voorgenomen plannen. De regels die zouden worden ingevoerd, zijn niet nodig omdat alle partijen zich er al aan houden.

XS4ALL is blij dat OPTA tot deze conclusie is gekomen, al hadden we eigenlijk niet …

Geen internet meer voor Franse downloaders

Door Niels Huijbregts, 26 November 2007

In Frankrijk werd afgelopen vrijdag een plan gepresenteerd dat voor eens en altijd af moet rekenen met illegaal downloaden van films en muziek. Het plan is in opdracht van president Sarkozy bedacht door Denis Olivennes, directeur van de grootste platenwinkel van Frankrijk. De Franse overheid, internetproviders en de muziek- en filmindustrie hebben een monsterverbond gesloten en afgesproken dat de providers voortaan in de gaten gaan houden wat hun klanten downloaden. Als ze illegaal bezig zijn, worden de NAW-gegevens van de betreffende klanten aan een speciaal in te richten overheidsinstantie gegeven. Die stuurt een waarschuwing aan de klant. Luistert die niet, dan wordt zijn internetverbinding na de derde …

Facebook marketingservice is privacy nachtmerrie

Door Niels Huijbregts, 22 November 2007

Het sociale netwerk Facebook krijgt zware kritiek van een snel groeiende groep mensen die vinden dat hun privacy ernstig wordt geschaad door een nieuwe marketingtechniek die de site sinds twee weken toepast.

Facebook heeft software gemaakt die webwinkels op hun site kunnen installeren. Die software houdt bij welke producten Facebook leden kopen en toont die informatie aan vrienden van de koper. Het idee daarachter is dat dat tot meer aankopen zal leiden; als je ziet dat je vrienden een boek kopen, dan koop je het zelf misschien ook wel. Inmiddels hebben 44 webwinkels de software in gebruik.

Veel Facebook-gebruikers schrokken toen ze merkten dat iedereen kon zien wat …

Veilig internet volgens Barbie

Door Niels Huijbregts, 13 November 2007

Zo zou Frattini vast het hele internet graag zien: Mattel beschermt meisjes tegen de gevaren van het internet op de nieuwe site BarbieGirls.

De site is gemaakt als aanvulling op een mp3-speler in de vorm van een kokette manga-pop. Meisjes kunnen er kletsen en elkaar kadootjes geven. Barbiegirls heeft een ingewikkeld systeem bedacht om de jeugd voor vervelende dingen te behoeden: de site is pas toegankelijk nadat ouders toestemming hebben gegeven en in de chatbox kunnen alleen standaard zinnetjes gezegd worden die Mattel van tevoren heeft bedacht.

Wil je meer dan dat, dan moet je met je mp3-pop naar het huis …