Afrika

De Afrikaanse blogosphere: het is tijd voor een update

Door Elvira van Noort, 02 October 2007

Het blijft lastig om een conferentie over bloggen te organiseren in Afrika. Is er wel zoiets als een blogosphere in Afrika en zouden we ons niet beter op iets anders kunnen richten zoals het bestrijden van malaria of het beschermen van gorilla’s in de Congo? Pas tijdens het organiseren van de tweede editie van de Digital Citizen Indaba (DCI) in Grahamstown, Zuid-Afrika op 8 en 9 september werd duidelijk wat de impact is van blogs op het Afrikaanse continent.

We hadden een hectische start: een van onze sprekers is een Zimbabwaanse blogger en hij mocht Zimbabwe niet verlaten en daarnaast was een Congoleese spreker beroofd van al …

Zuid-Afrika: een online township?

Door Elvira van Noort, 16 April 2007

Rhodes University in Grahamstown, het dorp met de eerste Internetverbinding in Zuid-Afrika, ligt als een Gaza strook-muur tussen arm en rijk. Rijk heeft toegang tot het Internet, arm weet niet wat het Internet is. Maar geen paniek, Zuid-Afrika werkt aan een online inhaalslag.

Terwijl academisch Nederland sinds de jaren tachtig al op het Internet actief is moesten Zuid-Afrikanen wachten tot 1994, toen slaagde Rhodes University (RU) in het aanleggen van een directe verbinding met Amerika.

RU probeert iets aan die grote verschillen tussen rijk en arm te doen door in township scholen wireless Internet te introduceren en computerlessen te geven. Tijdens de jaarlijkse …