Auteursrecht

Entertainmentindustrie moet zich aanpassen aan moderne tijd

Door Niels Huijbregts, 02 June 2010

‘Downloaders zijn de beste klanten van de entertainmentindustrie’, kopte de NOS vorige week. Uit onderzoek van de universiteiten van Amsterdam en Leiden blijkt dat mensen die downloaden van internet, veel meer geld uitgeven aan muziek, films en aanverwant entertainment dan mensen die niet downloaden. En terwijl iedere ondernemer begrijpt dat je je beste klanten moet koesteren, kiest de entertainmentbranche voor een opmerkelijk andere tactiek: door de voortdurende jacht op ‘piraten’ maakt ze haar beste klanten het leven zuur.

Al jaren voert de entertainmentindustrie strijd tegen de ontwikkelingen op internet, soms met absurde gevolgen. Amerikaanse internetters moeten honderdduizenden dollars boete betalen voor het delen van hun favoriete liedjes. …

Wiki Loves Art

Door Niels Huijbregts, 30 June 2009

Ik kwam toevallig terecht op een oud artikel van Arnout Engelfriet, dat in het kader van Wiki loves art /NL nu weer actueel is. Wiki loves art is een fotoproject waarin 45 musea, Wikipedia, Creative Commons en een paar honderd amateurfotografen samenwerken om zo goed mogelijk zo veel mogelijk kunstwerken te fotograferen en onder een Creative Commons licentie online te zetten. Een van de doelen van het project is Wikipedia van beelden te voorzien van objecten uit Nederlandse musea. Dat idee is ontstaan uit het feit dat de collecties van de musea over het algemeen goed fotografisch gedocumenteerd zijn, maar dat die foto’s niet op Wikipedia …

Het lucratief vergeten fundament van immateriële rechten

Door Samir Allioui, 08 June 2009

Dikwijls gooit men in de media & politiek het auteursrecht, patentrecht en handelsmerken op een grote hoop onder de misleidende noemer ‘intellectueel eigendom’.  Al decennia neemt men dit aan als een juridisch grondbeginsel, en behandelt men het onterecht als een systeem met constitutionele waarde.

Dit tot groot ongenoegen van veel mensen. Een van de meest befaamde personen die zich hier hard tegen verzet is Richard Stallman, de founding father van de Open Source ideologie & president van de Free Software Foundation.

Het ontstaan van wetgeving omtrent immateriële rechten is in verschillende landen met verschillende motieven ingevoerd. En de argumenten voor het systeem klinken vandaag de dag nog steeds eerlijk.
Zo is …

Nederlandse regering negeert morele basis van eigendom

Door Daniël Schut, 20 August 2008

In de afgelopen jaren heeft de ‘contentindustrie’ er van langs gekregen. Ze zouden zich niet willen aanpassen aan de nieuwe tijd en vasthouden aan oude bedrijfsmodellen. Met dank aan internettechnologie kan de consument haar eigen content maken en distribueren, en rechthebbenden zouden niets anders doen dan diezelfde consument suf procederen wegens piraterij, zo denkt men.

De realiteit laat zien dat de contentindustrie wel degelijk nieuwe businessmodellen lanceert. iTunes is een heel goed voorbeeld, maar initiatieven als hulu.com (vooralsnog alleen in de VS), en de recent bekend gemaakt samenwerking tussen CBS en Youtube, zijn ook interessant. Maar deze businessmodellen kunnen alleen tot volle wasdom komen als er géén …

Drie waarschuwingen en dan afsluiten? Het moet niet gekker worden!

Door Margreth Verhulst, 07 July 2008

Naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank in Den Haag van 25 juni 2008 inzake de thuiskopieervergoeding, heeft bij XS4ALL de perstelefoon roodgloeiend gestaan. In de inmiddels beruchte overweging 4.4.3 stelt de rechtbank dat het maken van een privé-kopie van illegaal materiaal een illegale handeling is.

Stichting Brein greep deze uitspraak meteen aan om internet providers via de media opnieuw aan tafel te krijgen. Brein wil dat internet providers naar Engels en Frans model klanten die veel auteursrechtelijk beschermd materiaal up- en downloaden waarschuwen en afsluiten.

XS4ALL is niet van plan om hier aan mee te doen. De uitspraak is namelijk innerlijk tegenstrijdig. De rechtbank …

De stuiptrekkingen van een industrie

Door Karin Spaink, 15 February 2008

In Europa is in de eerste week van dit jaar een voorstel afgeweerd om alle internetverkeer te controleren op auteursrechtinbreuk. De week erop begon de IFPI, de wereldwijde vertegenwoordiger van de muziekindustrie, een nieuw offensief om een vergelijkbaar voorstel alsnog door te duwen.

De muziekindustrie dondert momenteel in elkaar. De verkoop van cd’s zakt in en de ene na de andere grote platenmaatschappij kondigt massa-ontslagen aan. De oorzaak? Online piraterij, beweert de muziekindustrie: niemand koopt nog een cd, iedereen kopieert muziek. Platenlabels gaan eraan tenonder, zodat de industrie zich wel tot de politiek móet wenden om in leven te kunnen blijven.

Hun verhaal is vals. Wat er in werkelijkheid gebeurt …

Decriminaliseer filesharing

Door Karl Sigfrid, 21 January 2008

Dit is een Nederlandse vertaling van een artikel dat ik met zes andere parlementsleden van de gematigde partij in Zweden heb gepubliceerd in Expressen op 3 januari. Het artikel, dat oproept filesharing uit de criminele sfeer te halen, heeft tot een fel debat in de Zweedse media geleid.

De afgelopen herfst publiceerde de door de Zweedse overheid aangestelde auteursrecht-analyst Cecilia Renfors een rapport waarin zij voorstelde, de internetverbinding van filesharers te blokkeren zodat ze zouden worden uitgesloten van de online wereld. De verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van die blokkade, zou bij de Internet Service Providers komen te liggen. Providers die daar niet aan mee willen werken, zouden …

Creativiteit en auteursrecht in de 21e eeuw

Door Björn Wijers, 21 September 2007

Het kan je niet zijn ontgaan dat het downloaden van muziek, films en software via Internet vrijwel continue door diverse organisaties en media wordt bestempeld als illegaal. Iedere downloader wordt bestempeld als ‘piraat’ en er dienen maatregelen genomen te worden om het downloaden tegen te gaan of om de rechthebbenden compensatie te bieden.

Naar mijn mening wordt hier echter volledig voorbij gegaan aan het onderliggende punt namelijk dat het auteursrecht zoals dit nu is geïmplementeerd in nationale wetgeving en internationale verdragen niet strookt met de menselijke natuur, creativiteit en innovatie in de 21e eeuw. Met lapmiddelen zoals heffingen en technologische en juridische maatregelen wordt getracht het auteursrecht, zoals …

Creative money: muziek moet gehoord worden!

Door Marco Raaphorst, 13 September 2007

De oude muziekindustrie is al jaren spastisch op zoek naar manieren om geld te verdienen op internet. Tot op de dag van vandaag hebben ze daar geen nieuwe methode voor gevonden. De CD verkoop neemt af en de levensduur van de DVD zal ook veel korter blijken te zijn dan die van de CD.

Jarenlang probeert de oude muziekindustrie nieuwe distributie-methodes zoals peer-2-peer en bittorrent te bestrijden. Ze zijn bang voor veranderingen, terwijl bekend is dat angst de manier is om een bedrijfstak om zeep te helpen. Bedrijven moeten innoveren. Maar de oude muziekindustrie wacht af. Napster was een succes maar in plaats van daarop in te spelen, …

Van kopijrecht naar auteursrecht

Door Arnoud Engelfriet, 03 September 2007

Hoe kun je geld verdienen met content, zonder je krampachtig aan het copyright vast te klampen? Als jurist moet ik dit vast een ongepaste vraag vinden. Auteursrecht is een wettelijk geregeld monopolie. De auteur heeft de beslissing over wat er met zijn werk gebeurt. Inbreuk is piraterij en schandalig. Zo staat het in de wet. Nou ja behalve dat ’schandalig’ dan. Dus hoezo auteursrecht loslaten? Straks gaan we zeker ook eigendom afschaffen!

Maar nee, zo’n jurist ben ik niet. Toch heb ik moeite met de vraag. Dat komt vooral door de impliciete aanname dat we een keuze moeten maken: of we blijven bij het copyright zoals we dat nu …

¡Viva la Creación!

Door Niels Huijbregts, 27 August 2007

Mensen hebben altijd de behoefte gehad, zich uit te drukken. Ze beschilderden grotten, leerden zichzelf schrijven. Mensen willen gehoord en gezien worden. Daarom maken ze van alles en nog wat en laten zich daarbij inspireren door van alles en nog wat. Bijvoorbeeld door elkaar.

Sinds de grotschilderingen is de mensheid bezig een enorme collectie culturele uitingen op te bouwen. Nieuwe werken worden continu toegevoegd, voortbouwend op eerdere werken en ideeën. Inspiratie komt meestal uit wat je ziet en hoort, en wat je ziet en hoort bestaat vaak uit wat anderen maken en doen. Zo krijg je Muziek gebaseerd op schilderijen, schilderijen gebaseerd op games, …

Auteursrechtorganisaties deugen niet

Door Karin Spaink, 25 April 2007

Auteursrecht is nuttig, maar tegenwoordig krijg ik er de kriebels van. Natuurlijk, als ik een stukje schrijf is het prettig dat niet iedereen dat zomaar kan overnemen en herdrukken of op z’n eigen site kan zetten als was ’t van hen. Maar steeds vaker komen mensen die iets maken waarop auteursrecht van toepassing is, zélf in de problemen door de organisaties de menen hen te vertegenwoordigen, en werkt auteursrecht tegen consumenten.

Jaarlijks moet ik stapels formulieren invullen en krijg dan een bedragje terug. Bijvoorbeeld voor mijn boeken die via de bibliotheken worden uitgeleend en voor stukjes die via de interne systemen van kranten worden verspreid en geraadpleegd. Maar er …

Oorlog in de onderwereld

Door Hans Dulfer, 10 January 2007

De boeven van de muziekindustrie hebben ruzie. Eind december maakte AllofMP3.com bekend dat het bedrijf voor een New Yorkse rechtbank gedaagd was door Amerikaanse platenmaatschappijen. AllofMP3 is een Russisch bedrijf waar klanten tegen betaling mp3’s van duizenden artiesten kunnen downloaden. De site is een concurrent van sites als iTunes.

Het bedrijf wordt aangeklaagd omdat de platenmaatschappijen geen cent zeggen te krijgen van de opbrengsten van AllofMP3. De platenmaatschappijen hebben de auteursrechten op de liedjes en moeten daarom geld ontvangen, vinden ze. AllofMP3 zegt dat dat misschien in New York zo is, maar dat de dingen in Rusland anders in elkaar zitten. Het bedrijf …