Digicratie

Ik ben uw postbode

Door John Piek, 03 November 2008

“Dag, ik ben uw postbode. En ik praat regelmatig namens minister Klink in de reclame op de radio tegen u alsof u een ongeïnteresseerd kind van vijf bent. Ik kom u het Elektronisch Patiëntendossier door de strot drukken, waarvan u tot uiterlijk 15 december bezwaar kunt maken tegen de uitwisseling van uw strikt persoonlijke gegevens tussen heel veel hulpverleners.”

Je vraagt je af hoe iemand het in zijn botte kop haalt om mij op zodanige manier toe te spreken. Ik voel me daardoor zeer geraakt, elke keer opnieuw als ik het spotje hoor. Beledigd ben ik bijna.

Je vraagt je ook af hoe een overheid die mij nu op een …

Zorgen om de zorgplicht

Door Niels Huijbregts, 10 June 2008

Internetveiligheid blijft een lastig onderwerp. Een tijd geleden kondigde OPTA aan zich op dat onderwerp te gaan richten, door verplichtingen aan providers te gaan opleggen. Ze vroegen de internetproviders hoe ze dat het beste aan konden pakken. De providers zagen die regels en verplichtingen niet zo zitten, waarna OPTA besloot toch maar niet te gaan reguleren.

Sindsdien is OPTA met een aantal internetproviders in overleg over hoe het probleem dan het beste aangepakt kan worden. OPTA wil graag een keurmerk. Voor een keurmerk zou precies moeten worden vastgelegd aan welke eisen een provider moet voldoen. Dat klinkt misschien goed, maar dat is …

Andrew Keen: ‘Experts, daar gaat het om in onze cultuur’

Door Maurits Martijn en Boris Nihom, 24 April 2008

Vorige week hield Andrew Keen de Globaliseringslezing. Sinds zijn boek The Cult of the Amateur: How the Internet is Killing our Culture uitkwam, vinden zijn pessimistische toekomstbeelden over de destruc tieve gevolgen van internet een gewillig oor. Maar hoewel hij prikkelend schrijft en spreekt, is er wel wat af te dingen op zijn retorische redeneringen. Een gesprek.

Een vermakelijke stelling voor aan de bar: als een gigantische hoeveelheid apen achter een even zo grote hoeveelheid typemachines zit, tikt een van die apen ooit Hamlet van Shakespeare uit. Statistici denken dat dit klopt, internet filosoof Andrew Keen denkt van niet.

Volgens Keen proberen wel honderden miljoenen apen dagelijks zulke meesterwerken te …

Consumentenbond: kom maar door met je veiligheidskeurmerk

Door Simon Hania, 29 November 2007

Enige tijd geleden heb ik vrij stevig gereageerd op het voornemen van OPTA om internetveiligheid te gaan reguleren. De Consumentenbond bleek daar een groot voorstander van.

Nu OPTA besloten heeft af te zien van haar voornemen, reageert de Consumentenbond, zo lees ik hier, als door een wesp gestoken. Ze vinden het helemaal niks en vragen nu zelfs het parlement om OPTA tot de orde te roepen. De ‘O’ staat overigens voor ‘Onafhankelijk’, een begrip dat de Consumentbond toch vertrouwd zou moeten zijn…

Kernpunt bij de kritiek lijkt te zijn dat OPTA de industrie prikkelt zelf te komen met een veiligheidskeurmerk. Dat is iets waar …

Bidden beter dan Google

Door Grijs, 22 November 2007

Vijftig jaar geleden was de computer de punt achter een paar weken nadenken.
Je dacht eerst een week over iets na, bijvoorbeeld: hoe splits je een Nederlands woord in lettergrepen? Dat je die splitsingen in het Groene Boekje zou gaan opzoeken, was te gek voor woorden. Woorden splitste je door ze langzaam uit te spreken. De tweede week besteedde je aan het schrijven van een computerprogramma waarin de conclusies uit de eerste week van nadenken vervat waren. De derde week werd gevuld met het verzinnen van een flink aantal moeilijke of zelfs niet-bestaande woorden en het aanvragen van computertijd. Je zette je programma en de woorden die je …

Scroogled

Door Cory Doctorow, 29 October 2007

Greg was om 8 uur ’s avonds geland op het vliegveld van San Francisco, maar tegen de tijd dat hij aan de beurt was bij de paspoortcontrole, was het al midden in de nacht. Hij was zongebruind, ongeschoren en relaxed uit de eerste klas gestapt na een maand op het strand van Cabo (duiken en Franse meisjes versieren). Toen hij een maand geleden de stad verlaten had, was hij een afgepeigerd wrak met een buikje. Nu was hij een bruingebrande god en hadden de stewardessen de hele reis naar hem gelonkt.

Vier uur later in de rij voor de douane was hij van een god weer in een mens …

Netwerk Neutraliteit en Aansprakelijkheid ISPs zijn Communicerende Vaten

Door Joris van Hoboken, 20 June 2007

Dinsdag 12 juni was ik op het door ECP.nl georganiseerde symposium over Netwerk Neutraliteit. Het debat over Netwerk Neutraliteit is een debat over de vraag in hoeverre het toegestaan is dat broadband providers gaan discrimineren tussen verschillende pakketjes die ze over het netwerk bezorgen. Deze discriminatie kan bestaan uit het bevoordelen van pakketjes van bepaalde informatie aanbieders die daar extra voor betalen, het moedwillig benadelen van de kwaliteit van de doorgifte van pakketjes van bepaalde informatie aanbieders, of zelfs het filteren van pakketjes van informatie aanbieders die je als Internet Service Provider niet door wil laten, omdat je dat niet in jouw belang vindt.

Deze …

OPTA zoekt werkgelegenheid (Deel 2)

Door Niels van Veen, 18 May 2007

Vorige maand verscheen op dit Opinieblog een kritische bijdrage van Simon Hania over het nieuwste initiatief van OPTA om de veiligheid op internet te vergroten. De kritiek richtte zich op de wijze waarop OPTA dit wil doen.

OPTA lanceert haar plan met een citaat uit het regeerakkoord:

“Een veilige samenleving is niet alleen een kwestie van duidelijke regels en goede handhaving. Een respectvolle omgang van mensen met elkaar en fatsoen in het maatschappelijke verkeer zijn onmisbaar voor een veilig klimaat.”

XS4ALL is benieuwd welke maatregelen dit kabinet zal voorstellen om de maatschappij fatsoenlijk en veilig te maken. De vraag is waarom OPTA dit citaat gebruikt. Vermoedelijk wil OPTA …

OPTA zoekt werkgelegenheid

Door Simon Hania, 19 April 2007

OPTA heeft op 17 april een rapport laten verschijnen over internetveiligheid. Dit naar aanleiding van een artikel in de Telecomwet die aanbieders een zorgplicht geeft voor de veilgheid van hun diensten. Daarbij wordt hen opgelegd “passende maatregelen” te nemen. Inhoudelijk is er met het rapport niet zoveel mis, vind ik. Da’s niet vreemd, ik heb er inhoudelijk aan bijgedragen.
OPTA heeft er ook een publieke brief aan alle ISP’s bij gedaan. Daarin wordt andere aanbieders gevraagd wat zij er van vinden. “Consultatie van de markt” heet dat. Keurig. Maar OPTA gaat verder: op basis van het rapport stelt zij voor om een aantal basismaatregelen verplicht te gaan …

Grenzen aan de netwerkconvergentie?

Door Christian van 't Hof, 21 March 2007

Internet op je mobieltje? - Harstikke handig!
NFC erop en met één beweging betalen? - Super!
TV en radio via IP? - Natuurlijk!
Je OV-Chipkaart bijhouden op een website? - Makkelijk voor declaraties!
Met GPS navigatie ook rekeningrijden? - Doe maar!

En als we straks IPv6 hebben, geef dan ook maar meteen alles en iedereen een eigen internetadres. Hebben die Galileo satellieten straks ten minste iets nuttigs te doen: Google Earth Real Time!

Zo wordt de wereld om ons heen een internet van dingen. Internet is dan niet meer die vreemde virtuele wereld ergens ver weg, alleen te betreden met muis en toetsenbord. Internet is dan steeds meer overal om ons …

Stemwijzer is spyware

Door Bart Jacobs en Wouter Teepe, 06 March 2007

Bij de landelijke verkiezingen afgelopen november was er veel discussie over stemmachines, tot in de Kamer aan toe. Vooral de geheimhouding was een probleem. Voorafgaand aan die verkiezingen is meer dan vier miljoen keer gebruik gemaakt van de Stemwijzer. Ook bij de komende provinciale verkiezingen maakt men weer druk gebruik van dit hulpmiddel. De Stemwijzer is een belangrijk onderdeel van het electorale proces geworden. Opmerkelijk is, dat er niks is geregeld over geheimhouding van de politieke voorkeuren die mensen via de Stemwijzer aangeven.

Iemands politieke voorkeur behoort volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) tot de ‘bijzondere persoonsgegevens’ die extra beschermd dienen te worden. De website van de Stemwijzer geeft …

Co-creatie is een maatschappelijk thema

Door admin, 08 December 2006

De aard van consumenten is veranderd. Tegenwoordig zijn consumenten geïnformeerd, genetwerkt, actief en wereldwijd. Men is op zoek naar een unieke persoonijke ervaring, en kiest een product of dienst op basis van overwegingen die een paar jaar gelden nog niet zo belangrijk leken:

De geschiedenis van een product of dienst

Hoe is het geproduceerd? Is er rekening gehouden met het milieu?
Voorbeeld: Die biologisch dynamisch gekweekte kiwi’s uit Nieuw Zeeland, hebben een enorme bootreis afgelegd om hier te komen. Dat kost nogal wat diesel. Hoe biologisch zijn die kiwi’s eigenlijk?

Kinderarbeid? Wie heeft dit gemaakt, en hoe is het gefabriceerd?

De ervaring die een product mogelijk kan opleveren

Draagt dit product bij aan …

Wijvertrouwenstemwijzersniet

Door Niels Huijbregts, 27 November 2006

Woensdag las ik dat websites die stemadviezen geven voor de Tweede Kamerverkiezingen, de afgelopen dagen miljoenen keren zijn geraadpleegd. Op de dag van de verkiezingen gaven de twee populairste stemwijzers samen meer dan 800 stemadviezen per minuut. Mooi, zoveel politieke interesse; de Nederlandse democratie loopt als een trein! Of toch niet? Stel dat al die mensen die online een stemadvies vragen, in het stemhokje keurig de opdracht uitvoeren die de stemwijzer hen heeft gegeven. Geven we dan niet erg veel macht aan een computer?

Er zijn meer mensen die hun twijfels hebben bij de digitalisering van de democratie. Afgelopen zomer begon de Stichting Wijvertrouwenstemcomputersniet een …