Open source

Microsoft en open standaarden

Door Jan-Pieter Cornet, 06 May 2008

Mensen vragen me wel eens waarom ik geen Microsoft produkten gebruik. Het makkelijke antwoord is dan “X is veel beter” (X = mac/linux/…)

Maar dat is niet het complete verhaal. Microsoft heeft een jarenlange geschiedenis om met behulp van alle mogelijke middelen, legaal en illegaal, zijn machts-imperium te bewaken, zelfs als dat ten koste gaat van de industrie waar ze zelf in werkzaam zijn: de IT. Ons vak.

*Dat* is de belangrijkste reden dat ik zo min mogelijk met MS te maken wil hebben: ik steun geen bedrijven die de industrie waar ik zelf in werk, bewust schade toebrengen alleen om er zelf beter van te worden.

De meest recente tragedie …

Open Source Walhalla

Door Niels Huijbregts, 09 March 2007

De Open Source Revolutie breekt aan! Gisteren verscheen op de website van de BBC het bericht dat zelfs de Britse conservatieve partij het hoog tijd vindt dat de Britse overheid op open source software overschakelt. Politicus George Osborne stelt dat er sprake is van een maatschappelijke verschuiving richting open source, maar “the problem is that the cultural change has not taken place in government”. In december 2006 ondertekenden acht Nederlandse gemeentes het Manifest van de Open Gemeenten waarin staat dat gemeentes transparante, open source software moeten gebruiken. De gemeente Amsterdam, een van de initiatiefnemers van het Manifest, tekende niet mee omdat nog een onderzoek …