menubar
Patiënt overleden?
'Alle 22.000 Nederlandse huisartsen en medisch specialisten krijgen een gratis WAP-telefoon aangeboden met goedkoop beltarief', meldt de Automatiseringsgids van 8 september. Een prachtige aanbieding van internet bedrijf Medlook en KPN, zult u misschien zeggen. Maar wat moeten die artsen met een WAP-telefoon? Hun diagnose over een patiënt toetsen? De laatste informatie over een bepaald medicijn via WAP ophalen? 'Even wat opzoeken', hoort u de dokter mompelen, terwijl u half ontkleed op de onderzoekstafel ligt. De 'Kies andere Communicatiesoort of Gateway ongeldig'-visioenen doemen weer op... "Dokter, laat me hier niet uren liggen...'
Medlook wil echter uw medisch dossier op internet zetten. Elke arts met een WAP-telefoon kan -als de arts uw password heeft- dat dossier vervolgens inzien. De WAP-dokter heeft een tijdje geleden al eens bij Medlook op het web gekeken en geen haar op haar hoofd overwoog maar één seconde om zelfs een eenvoudig griepje aan het web toe te vertrouwen. Het internet is tenslotte zo lek als een mandje. Op dezelfde pagina in die Automatiseringsgids leest de WAP-dokter 'Medische dossiers op straat na servicebeurt Website.' Nee, de WAP-dokter betwijfelt ten zeerste of een WAP-telefoon wel iets is voor haar medische collega's. Het lijkt inmiddels gerechtvaardigd om ook aan u de vraag te stellen: wat móét u eigenlijk met een WAP-telefoon? Niks, nada, noppes. Fabrikanten denken daar anders over. Logisch. Zij hebben WAP bedacht en willen u graag een WAP-telefoon verkopen. Nokia en Ericsson blijven volhouden dat WAP prachtig is of wordt.
Is WAP eigenlijk niet gewoon al dood? De WAP-dokter twijfelt nog, de patiënt is al wel ver heen. De WAP-dokter voelt dat er nog wat leven in zit, maar dan moet de patiënt wel snel aan de hartbewaking, de beademing en het infuus. Wie van de specialisten gaat de killer-applicatie voor WAP bedenken? - hoewel dat bij een bijna overleden patiënt wel wat vreemd klinkt. XS4ALL heeft na drie maanden 'watdoenwemetwap' het antwoord op deze vraag gevonden. Gewoon doorgaan met de WAP-gateway, de WAP-gateway verbeteren, stabieler maken en eventueel uitbouwen. WAP is een rijdende trein en daar spring je niet zo maar vanaf. Het experiment met 'watdoenwemetwap' is wel geëindigd en daardoor is het voor de WAP-dokter tijd om haar praktijk te sluiten. Stuur de vragen over uw WAP-problemen gewoon naar de XS4ALL helpdesk, daar zitten ook WAP-deskundigen. En wat de patiënt zelf betreft: de WAP-dokter draagt hem met lood in het hart over aan de specialisten. Doe een beetje voorzichtig met hem, probeer hem op te lappen... Het juiste medicijn? GPRS-pilletjes!

1. Mijn WAP-telefoon doet het niet, hoe krijg ik hem aan de praat?
2. Dokter! Zijn mijn telefooninstellingen wel goed?
3. Wat is een WAP gateway?
4. Wat bepaalt de keuze tussen ISDN en Analoog?
5. Hoeveel kost het om te Wappen?
6. Wat is het verschil tussen WAP, GPRS en UMTS?
7. Hoe kan ik e-mail sturen en ontvangen met mijn WAP-telefoon?
8. Hoe bewaar ik mijn bookmarks online?
9. Dokter! Ik heb een Palm-organizer. Is het niet veel beter om daar mee te wappen?
10. Waar zitten alle vreemde tekens op mijn WAP-telefoon?
11. Kan ik in Europa overal wappen?

Libertel whoeps

Column 12
WAP? %@$#@@!!!
Column 11
Wip, web en wap
Column 10

Wappen met uw stofzuiger
Column 9

Europees wappen: andere communicatiesoort
Column 8
Wappen:voor vrouwen met baarden
Column 7
WAP? No way
Column 6

Wappende klabakken
Column 5
De tekens from hell
Column 4

UMTS: samen bieden
Column 3
WAP's wondere wereld
Column 2
Kind niet weggooien.
Column 1
Mijn GSM heeft waterpokken.


1. Mijn WAP-telefoon doet het niet, hoe krijg ik hem aan de praat?
De meest heldere, maar ook moeilijkste vraag die de WAP-dokter regelmatig krijgt is 'Dokter, mijn WAP-telefoon doet het niet (meer)'. Dan komen de verschijnselen die de patiënt vertoont. Die zijn verschillend. 'Gateway onjuist' is de mededeling die de telefoon geeft. Of de WAP-telefoon probeert telkens een pagina te laden, maar tevergeefs. Of de gebruiker logt daadwerkelijk op de gateway in, maar pagina's ho maar! Of: ik kon altijd inloggen op de XS4ALL gateway, maar ineens kan het niet meer'. Dit klinkt allemaal naar de WAP-gateway die het (tijdelijk) begeven heeft. Meestal is dit een kwestie van geduld oefenen, totdat de gateway weer 'up' is. Dit kan soms enkele uren duren, maar de gateway komt altijd weer de lucht in.

2. Dokter! Zijn mijn telefooninstellingen wel goed?
Dit is ook een hele directe, maar wat moeilijke vraag voor heldere diagnose. De dokter kan van een afstand niet zien of u uw instellingen wel goed heeft staan. U kunt zelf al heel veel problemen oplossen door de faq's van XS4ALL over WAP en de faq's van de WAP-dokter te raadplegen.

http://www.xs4all.nl

http://www.watdoenwemetwap.nl/dokter.html

De WAP-instellingen voor de Nokia 7110 en de Ericsson R320s zijn te vinden op: http://www.xs4all.nl 'Hoe configureert u uw telefoon'

3. Wat is een WAP gateway?
Een WAP gateway is een computer waarop software draait, die de vertaling maakt tussen het GSM-netwerk en het internet. Een dergelijke computer zit verbonden aan het internet en heeft daarom ook een adres op dat internet, het gateway-adres. Van XS4ALL is dat bijvoorbeeld 194.109.209.131. U kunt met uw wappofoon alleen inbellen naar een WAP gateway. Een gateway-adres -ook wel IP-adres geheten- bestaat uit vier getallen van elk maximaal drie cijfers, van elkaar gescheiden door een punt. Het is belangrijk om bij het invoeren van het IP-adres er op te letten dat een getal, dat uit minder dan drie cijfers bestaat, bijvoorbeeld 54, wordt aangevuld met een nul. Het IP-adres 54.123.45.1 dient u in uw wappofoon in te voeren als 054.123.045.001.
Waar u het Gateway-adres moet invoeren verschilt per telefoon. Kijk voor het instellen van de Nokia 7110 en de Ericsson 320 op onze helppages en lees in ieder geval de handleiding van uw GSM.4. Wat bepaalt de keuze tussen ISDN en Analoog?
top
Bij het instellen van uw wappofoon staat u voor diverse keuzes. Dat heeft voor een deel te maken met uw toestel zelf, voor een ander deel heeft het te maken met uw GSM service provider -het bedrijf waar u uw GSM-abonnement heeft afgesloten- en met de WAP gateway waar u naar toe belt.

De WAP Gateway
De WAP gateway van XS4ALL is 194.109.209.131. Een lekker makkelijk nummer van vier maal drie cijfers, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over eventuele nullen die u extra moet intoetsen om voor uw wappofoon en de gateway het adres duidelijk te maken. Bij XS4ALL heeft u de keuze tussen ISDN en analoog, maar bij andere gateways soms alleen maar de keuze voor analoog.

ISDN of Analoog
Gaat u ISDN of analoog inbellen? Dat hangt af van uw GSM-provider. Kunt u via uw GSM-abonnement data ontvangen en versturen -digitale data om precies te zijn-, dan kunt u kiezen voor het ISDN-inbelnummer. Staat uw abonnement dat niet toe, dan kiest u voor analoog. Bij sommige telco's moet u de mogelijkheid tot dataverkeer via uw GSM eerst aanvragen en kost dat wat extra. Bij prepaid abonnementen is het soms helemaal niet mogelijk om data te ontvangen en zenden. Is er onduidelijkheid over uw abonnement: bel met uw leverancier. Die weet het misschien ook niet -bij Libertel werd de WAP-dokter van het kastje naar de muur gestuurd- maar op een gegeven moment vindt u iemand die het wel weet. En laat het dan ook de Wapdokter weten hoe het zit met uw specifieke abonnement!
5. Hoeveel kost het om te Wappen?
top
Het meest eenvoudige antwoord is: de kosten van een telefoontje op uw GSM. Gewone WAP sites, WAP pagina's zijn gratis en voor niets. Bijvoorbeeld Teletekst bekijken via de WAP pagina van XS4ALL. Het XS4ALL WAP adres: wap.xs4all.nl Maar als u met een KPN-abonnement in handen valt van M-info, dan kunnen de kosten snel oplopen. Even de Financiële Telegraaf raadplegen en de Telegraaf Sportlink? 2 maal ƒ 0,85. Een route uitzoeken met AND Route Benelux? Fl. 1,50. U wordt wel altijd van te voren gewaarschuwd als het extra geld gaat kosten. Kortom, het ligt er aan waar u heen wapt en met wie u wapt.


6. Wat is het verschil tussen WAP, GPRS en UMTS?
top
De overeenkomst tussen de drie is dat het alle drie afkortingen zijn. Maar WAP is iets heel anders dan GPRS en UMTS. WAP, dat staat voor het Wireless Application Protocol, bestaat uit een aantal onderdelen die het gezamenlijk mogelijk maken om draadloos, via bijvoorbeeld GSM's het internet op te gaan. Onderdelen van WAP zijn de draadloze variant op TCP/IP en de manier waarop de wappagina's geschreven moeten worden, met behulp van de Wireless Markup Language, WML, een variant op HTML. U wapt via het GSM netwerk (GSM staat voor Global System for Mobile Communications), dat werkt via de GSM Phase 2+ standaard. Deze standaard bepaalt hoe snel het netwerk is en dus hoe snel u kunt wappen. Op dit moment is dat 9600 Baud. Niet erg snel dus, vergelijkbaar met een wel heel ouderwets modem. Vandaar ook dat u maar heel kleine plaatjes binnenkrijgt en beperkte hoeveelheid tekst. Wappen is soms tergend langzaam. De toekomst voor mobiele netwerken is dan ook niet GSM Phase 2+, maar GPRS en wat later UMTS. GPRS, General Packet Radio Service, kan het dataverkeer veel sneller laten doorstromen dan het huidige GSM-netwerkverkeer. GPRS kan maximaal 128 Kbps snel zijn, twee keer zo snel als een huidig 56K modem. UTMS, Universal Mobile Telecommunications System, gaat weer een stap verder, dat is met 2 Mbps bandbreedte weer veel sneller. Verwacht GPRS ergens in 2001. UTMS komt daar snel achteraan.


7. Hoe kan ik e-mail sturen en ontvangen met mijn WAP-telefoon? top
Op 'Hoe stel ik mijn telefoon in?' na, is dit de meest gestelde vraag aan de WAP-dokter. E-mailen blijkt niet zo eenvoudig via uw WAP-telefoon. Het lijkt ook af en toe wel op gokken: soms lukt het wel, vaak lukt het niet. Laat ik een paar oplossingen op een rijtje zetten. U wilt waarschijnlijk mail ontvangen en versturen. E-mail ontvangen is misschien nog wel eenvoudig te realiseren, maar e-mail sturen, dat gaat minder vlot.

Mailen via wap.xs4all.nl
Als u via de bookmark wap.xs4all.nl binnenkomt bij XS4ALL, ziet u als eerste bookmark 'GSM Mail van XS4ALL' staan. Dat is de meest logische keuze om uw e-mail te lezen en te gaan versturen. Hoewel u al bent ingelogd bij XS4ALL, moet u toch eerst nog een keer uw inlognaam en password invoeren. Bij GSM Mail kunt u uw inlognaam invoeren -het deel dat voor de apestaart staat- en uw password. Let bij het invoeren van uw password op de hoofd- en kleine letters. Hoe u op uw minitoetsenbordje schakelt tussen hoofd- en kleine letters verschilt per WAP-telefoon. Lees de handleiding! Als u bij de mail ingelogd bent, verschijnt er een menu met de keuzes:|
*Nieuwe berichten (met een getal er naast hoeveel nieuwe berichten er zijn).
*Oude berichten (de berichten die u al gelezen heeft).
*Versturen.
*Adresboek.
*GSM-Mail opties.

'Nieuwe berichten' laat zien hoeveel mail u heeft. In eerste instantie verschijnen alleen de afzender en het onderwerp. Wilt u verder lezen, dan klikt u op het betreffende mailtje. Gelezen mail blijft achter op de mailserver, zodat u die later op uw computer nog kunt ophalen. Versturen gaat net als e-mailen op de computer. Handig is het adresboek dat u zelf kunt aanleggen, zodat u met uw telefoontoetsen niet telkens vervelende lange e-mailadressen hoeft in te voeren.

Klinkt goed? Is ook goed...als u het werkend krijgt tenminste. Op dit moment krijgt de WAP-dokter het alleen werkend als zij via een andere gateway inlogt. De gateway van Ericsson bijvoorbeeld. Via de gateway van XS4ALL lukt het niet. Als u daar op de e-maildienst probeert in te loggen blijft de browser maar proberen en proberen en proberen. Via de gateway van Ericsson lukt het wel. Als u dit zelf wilt proberen:
kies voor de analoge instellingen zoals u die bij XS4ALL moet instellen, maar vul voor het gateway IP-adres 195.058.110.201 in. U belt dus bij het analoge nummer van XS4ALL in, met uw eigen inlognaam en password en u wapt vervolgens vanuit de Ericsson-gateway. Maak er een aparte instelling van naast uw gewone inloginstellingen. Nadeel van deze gateway is dat hij nogal eens bezet is, omdat er het maximale aantal gebruikers is ingelogd. Het enige dat er dan op zit, is het later opnieuw te proberen of...

Via MobileMail
Bij www.mobilemail.nl kunt u alleen uw e-mail lezen. U moet er eerst uw e-mailadres invoeren en uw wachtwoord. Vervolgens wordt er gekeken of u mail heeft. Dat wil nog niet zeggen dat u de mail te zien krijgt. Op het moment van schrijven kan ik zien dat er mail is, maar op mijn schermpje verschijnt niets! Soms lukt het wel, soms lukt het niet. Wordt u al gek? De WAP-dokter heeft daar geen pilletjes voor maar...

Een laatste redmiddel?
Als dit allemaal niet werkt kunt u nog een ding proberen. Ga naar
webcab.de/i.wml. Dit is een Duitse WAP-site die allerlei interessante
bookmarks en diensten biedt. Maar nu gaat het om het lezen en versturen van e-mail. Als u een beetje doorscrollt op het minischermpje van uw WAP-telefoon dan komt u eerst de link 'Wireless Send Mail' tegen. Hiermee kunt u via deze WAP-site e-mail versturen. Absoluut niet ingewikkeld. Voor het lezen van e-mail kiest u de link 'World Wide Mobile Mail'. Nadat u deze heeft aangeklikt, moet u eerst uw popmail server-adres invoeren -voor XS4ALL is dat pop.xs4all.nl- en vervolgens uw gebruikersnaam en password. Sla de rest over en klik op Do. Hierna kunt u uw e-mail lezen.

Of dit het laatse woord is over het lezen en versturen van e-mail via uw WAP-telefoon? De WAP-dokter is er niet zeker van. Deze manieren werken soms, maar niet altijd. Misschien komen er binnenkort wel soepelere oplossingen.
De WAP-dokter houdt u op de hoogte.

8. Hoe bewaar ik mijn bookmarks online?
top
Wie veel surft heeft veel bookmarks. Wie veel wapt, heeft ook veelbookmarks. Soms is er geen plaats genoeg in het geheugen van de telefoon om ze in te bewaren. Online, op het web, is er echter plaats genoeg. XS4ALL geeft bij https://service.xs4all.nl/wap/ al een klein voorzetje voor uw eigen bookmark-lijstje, maar een echt eigen startmenu voor uw tientallen bookmarks is het nog niet. Op het web zijn echter allerlei adressen te vinden waar u uw eigen lijstje bookmarks kunt samenstellen en opslaan, en dat u vanuit uw WAP-telefoon kunt oproepen. U zult u eerst voor zo'n dienst moeten aanmelden. De ene aanbieder van deze dienst vraagt veel informatie over en van u, een ander wat minder. De WAP-dokter kiest voor degene die alleen een e-mail adres vraagt: www.webcab.de/be.htm. Als u voor de eerste keer op deze web-pagina komt, kunt u een account aanvragen door uw e-mailadres te sturen. Tien seconden later heeft u een e-mail terug met daarin een inlognummer en een password. Het is aan te raden het van webcab gekregen password aan te passen. Maak er een password van dat u lekker makkelijk op uw WAP-telefoon kunt intoetsen. Het nummer en het password heeft u nodig om uw persoonlijke WAP-bookmarks te kunnen benaderen en bewerken. Dit kan zowel via een webpagina als via uw WAP-telefoon. Het meest handig is om het lijstje van bookmarks gewoon in een browser op uw computer samen te stellen en aan te passen. U bepaalt zelf hoeveel bookmarks er straks tegelijk op uw WAP-telefoon gaan verschijnen. Als u dan vervolgens de 'homepage' op uw WAP-telefoon instelt als webcab.de/be.wml dan komt u vanaf dat moment binnen bij uw eigen bookmarks.

9. Dokter! Ik heb een Palm-organizer. Is het niet veel beter om daar mee te wappen?
top
Wat kan de WAP-dokter anders zeggen dan: Ja, wappen is veel prettiger op een Palm. De vraag zou trouwens ook kunnen luiden 'Heb ik wel een dure WAP-telefoon nodig om te kunnen wappen?' Om in 'the middle of nowhere' te kunnen wappen heeft u geen WAP-telefoon nodig. Met een Palm-organizer en een GSM-telefoon voorzien van een infrarood modem, heeft u een prachtige WAP-oplossing in handen. Een dergelijke organizer heeft een groter scherm en een stylus om de letters, die tenslotte nodig zijn voor uw teksten, in te voeren. Allemaal veel handiger dan het kleine schermpje en de vervelende toetsen van uw telefoon. Het modem van de GSM is even snel -of langzaam als u dat liever hebt- als dat van de WAP-telefoon. De WAP-dokter heeft de beschikking over een Visor van Handspring, een alternatief voor de Palm, een deed daar het onderzoek mee.

Allereerst zult u er voor moeten zorgen dat de infraroodpoort van de Palm het infrarode modem herkent. Voor een Palm III zult u de Enhanced Infrared Update moeten installeren. Die kunt u vinden op: http://www.palm.com/support/downloads/irenhanc.html

Deze update werkt niet op de Visor. "Werkt niet" is misschien een understatement. Als u deze update installeert zult u de Visor hard moeten resetten om hem weer aan de praat te krijgen. Handspring heeft zelf nog geen update voor hun infrarode poort, maar verwijzen op dit moment door naar:
http://www.iscomplete.org/IrLink15/iscirlink.htm
Deze oplossing kost wat geld, zo'n $20,-, maar u kunt hem in ieder geval 30 dagen uit proberen.

Met deze upgrade en/of software herkent uw Palm of Visor het infrarode modem en kunt na het invullen van het telefoonnummer van uw internetprovider, uw inlognaam en passwoord, inloggen op het internet. Voor u kunt wappen dient u alleen nog een goede WAP-browser te installeren. Er zijn er inmiddels een aantal. De WAPman van The Edge Consultants (www.wap.com.sg) is best goed, maar heeft af en toe wel wat problemen. De browser die de WAP-dokter het meeste bevalt is de KBrowser van 4thpass
(www.4thpass.com).
Behalve wappen kunt u overigens ook gewoon surfen en e-mailen op uw Palm.

10. Waar zitten alle vreemde tekens op mijn WAP-telefoon?
top
Ja... waar zitten ze? Voor een groot deel verstopt onder de een en de nul, maar een eenduidig antwoord bestaat niet op deze vraag. Alle telefoons doen het anders. U bent aangewezen op de handleiding van uw WAP-telefoon. Als het daar tenminste in staat. De handleiding van de Ericsson is wat dat betreft prima. Bij die van de Nokia staat wel aangegeven hoe u de verschillende lettertekens moet invoeren, maar niet waar ze zitten. Dat zelfde geldt voor de handleidingen van de Siemens en de Motorola. Nog een ding: als het ~-teken er niet in zit -die heeft u nodig om WAP-sites te bezoeken die achter een / een ~ gebruiken- dan moet u drie tekens intoetsen '%7e' en klaar bent u. De WAP-dokter kan u alleen maar aanraden uw handleidingen te spellen en veel met uw telefoon te oefenen.

11. Kan ik in Europa overal wappen? top
Dat ligt er aan. Op sommige plekken wel en op sommige plekken niet. De WAP-dokter kan hierbij alleen uit eigen ervaring spreken. Tijdens haar reis van Nederland naar Portugal leek wappen bijna nergens mogelijk. Alleen in Spanje viel er heel even te wappen. Na wat experimenten in Portugal kon de WAP-dokter plotseling weer wel wappen. Hoe? Het ligt aan de degene die het GSM-netwerk levert of u wel of niet kunt wappen. Als de WAP-dokter in Portugal verbonden is met P Optimus, dan valt er niet te wappen en verzoekt de WAP-telefoon om 'een anderecommunicatiesoort.' Dit betekent eigenlijk dat het betreffende netwerk geen 'data-transport' ondersteunt. Kiest de WAP-dokter voor P TMN, dan wapt zijer vrolijk op los.Het gaat er dus om een provider te vinden die wel data ondersteunt. UwWAP-telefoon staat meestal zo afgesteld dat er automatisch wordt gekozen voor het sterkste signaal van de buitenlandse provider waarmee uw eigen Nederlandse provider een roaming-overeenkomst heeft. Dit hoeft niet perse een provider te zijn die ook data ondersteunt. Stel uw WAP-telefoon zodanig in dat er handmatig gekozen kan worden uit de verschillende beschikbare netwerken. Probeer dan een voor een de verschillende netwerken uit op hun wappabiliteit. Vaak zit er wel een bij die data ondersteunt. Selecteer die en u kunt weer wappen Op dit moment heeft alleen KPN wat informatie beschikbaar over wappen in het buitenland. Bestook vooral uw eigen GSM-provider met vragen als u wilt weten via wie u in het buitenland kunt wappen. Misschien hebben ze nu nog niet het antwoord voor u klaar, maar als niemand het ze vraagt, dan komt dat antwoord er ook nooit.